Хигиенни навици - обучение
Публикувано: 18 March 2009 - 12:00 PM
Публикувано: 19 March 2009 - 09:23 PM
Tali, в Mar 18 2009, 10:00 AM, написа:
Мисля си, че го е страх от съседите като се покажат. Нищо не са му направили, ама знам ли го..По принцип пинчерчетата са си страхливи, но чак пък толкова

Публикувано: 19 March 2009 - 09:30 PM
Публикувано: 26 March 2009 - 10:10 AM
Аз имам няколко въпроса, а уж прочетох всички методи

Така нашият Лъки е на около 2 месеца, дори ги няма още.
Осинових го така да се каже, защото го намерих в безпомощно състояние, ухапан от едно хъски, а аз не мога да оставя едно кученце в подобно състояние.
Та той не можеше да си движи предните лапички, но след няколко дни на антибиотци, които всъщност още му давам се изправи и започна да ни радва с жизнеността си, мелез е.
Вече е обезпаразитен вътрешно и външно и утре ще ходя да му поставим първата ваксина.
Въпросът е, че той все още е трудно подвижен, макар вече да използва всичките си лапички, има огромно желание, весел е и се заиграва с всичко.
Но питанките ми са точно във връзка със състоянието му.
Да започна ли да го обучавам в момента, защото ако при нормалните кучета се изисква търпение, при нашият ще се изисква дваж пъти повече такова, а аз от 09.00 до 18.00 съм на работа?
Да се посъветвам ли с кинолог ако да ще помоля да ми препоръчате някой във Варна?
Проблем ли е, че към момента Лъки през по- голямата част от деня е сам, понеже сме на работа?
Естествено като се приберем той си е свършил белята(няколко пъти), но аз в момента съм във възторг от него и може да се каже, че много го заобичах за толкова кратко време(една седмица),а и не бих могъл да го наказвам, както виждам и не трябва.
Ще ви бъда благодарен за съвети относно обучението му.
Лек и успешен ден на всички.
Публикувано: 26 March 2009 - 11:14 AM
Браво на вас, че сте взели кученцето и го лекувате ! Стискам палци да се оправи и всичко да е наред !
Бебе е още ... ще си върши работата у дома. Когато порасне, когато тръгнете на разходки, когато свикне с режим на извеждане - всичко ще си дойде на мястото.
Трудно ми е да ви посъветвам в вашия случай, имайки предвид състоянието на кученцето. Единствено мога да кажа, че любовта ви не трябва да се изразява само в глезене, а и в нормално и отговорно възпитание - така, както го свикнете сега, така ще бъде и след време.
Обучавайте го още от първите дни, след като е се възстанови. Ела тук - наградка, нищо че е в хола, името му - като вдигне ушички и ви погледне или дойде, подскажете му с думи, жестове, интонация че е направил правилното нещо. Така леко полеко ще свикнете да се разбирате, вие също ще усетите "езика" му, ще започнете да усещате настроенията му, желанията му.
Не е проблем, че е сам, въпреки че на тази възраст обикновенно неговите връсници са още с майка си и другите кученца. Хубаво би било, ако на мястото, където е има "негови" играчки, нещо с което да си играе, в тази възраст кученцата са активни и искат непрекъснато да се занимават с нещо. Определета му "неговия" периметър, нека да има едно място, което си е само негово и там да се чубства сигурен и спокоен.
Наказанията ... са наказания в нашите очи. Може би по правилната дума е корекции - опитайте се да коригирате поведението, което не ви харесва в желанато от вас. Това може да направите и с наградки, с повишаване на тон, с интонация на глас, жест.
Дайте една снимка да го видим и да му се порадваме !

Пожелавам ви дълги и щастливи години заедно и с каквото можем, ще помагаме !
Публикувано: 26 March 2009 - 11:36 AM
Всъщност той бе с майка си и когато го открих, но се наложи да ги разделя, като я видя я галя и и се радвам, тя е много дружелюбна и добричка, преди няколко дни изхвърлях една торбичка с боклук, в която имаше хартии с "ако"- то на малкия и тя милата пощуря, взе да се катери по мен да ми ближе ръцете.
Цял ден си повтарях, че не съм направил нищо лошо и, че ако го бях оставил сега щеше да е мъртъв, а иронията е че предният ден преди да го намеря така, бяха заедно и се спрях при тях и си играхме малко.
Снимка ще кача по- късно, че на работа нямам кабел за телефона.
Играчка му купих, но той най се радва на краката и ръцете на "батко" си( моите ), с нея си играе само когато му я давам, засега предпочита чехлите, мокета.
А иначе нашият лекар е оптимист за пълното му възстановяване, наградки се опитвам да му давам след лекарствата, нищо, че вътре в тях има примерно калций или витамини на хапчета, когато са в парченца месо от консервата ги поглъща без никакъв проблем.
Даже вече лае, когато си играем, а бе изобщо много е хубав, не го вземам още много в ръцете си(или ако го взема гледам да е примерно за 15- тина минути и после го оставям), защото не е къпан, доктора ни каза, че ще можем да го изкъпем след като утре го занесем при него за процедура по външното и вътрешното му обезпаразитяване и малко си мирише, но пак е страхотно кученце, за 26- те си години не съм плакал толкова за супер сериозни неща, но той ме разплака още след като го видях в това ужасно състояние.
Много държа да си срещна съседа с хъскито, който го е оставил така, просто искам да го попитам, ако аз имах някое супер голямо куче и то се отнесе по същият начин с любимецът му, и аз просто си тръгна, как ли ще се чувства той?!
Публикувано: 26 March 2009 - 01:13 PM
Кучето ми е на близо седем месеца. В зряла възраст най-вероятно ще е към 30-35кг, момченце е.
Имаме си следния проблем.
Когато го взехме беше много наплашен, а и имаме и още едно куче, което доста го пресираше първите дни. Та тогава с цел да не го подтискаме и ние, не му се карахме за нищо. Това май е първата ни грешка.
Понеже се налагаше да остава само по цял ден, още от втория ден у нас, купихме и клетка.
Малкия се научи да стиска в нея. Без проблеми стиска в рамките на 10 часа. Но пуснат ли е, падат всичките му задръжки относно малката нужда.
Както си играе и започва да препишква, а знае че не е редно в същия момент се обръща към някой от нас, с виновен вид.
Доста пъти, след хранене докато обуя обувките, а той вижда, че сме тръгнали на вън и вече пишка!
Караме му се, гледаме да излизаме на всеки два часа, когато е пуснат, както и веднага след ядане, но не ни е обяснимо, защо стиска в клетката, а на вън не се и опитва.
Преди спеше на леглото при нас, и още на три месеца издържаше цяла нощ, сега спи на дивана и задължително през ноща се изпикава поне веднъж!
През ноща няма достъп до вода. След последната разходка в 10, достъпа до вода се ограничава.
Първата разходка е в 6 сутринта.
Отделно препишка и доста пъти леглото, това уж сега не го е правил скоро...
Пие и много вода, поне по 3 купи на ден!
Сравнявам го и с голямото куче, което дали ще изпие една купа за деня!
И цвета на урината им е различен, това предполагам е следствие от количеството поета вода.
Вече губим надежда, че малкия ще спре да пишка вътре! Определено не знаем как да подходим!
За стискане може да стиска, за знаене, че не е редно това което прави също знае, къде е проблема според вас? Лошото е, че пишка без индикации-нито става нервен, нито скимти, нито се върти, както си играе и изведнъж...
Публикувано: 29 March 2009 - 03:02 PM
paculan, в Mar 26 2009, 09:36 AM, написа:
Всъщност той бе с майка си и когато го открих, но се наложи да ги разделя, като я видя я галя и и се радвам, тя е много дружелюбна и добричка, преди няколко дни изхвърлях една торбичка с боклук, в която имаше хартии с "ако"- то на малкия и тя милата пощуря, взе да се катери по мен да ми ближе ръцете.
Цял ден си повтарях, че не съм направил нищо лошо и, че ако го бях оставил сега щеше да е мъртъв, а иронията е че предният ден преди да го намеря така, бяха заедно и се спрях при тях и си играхме малко.
Снимка ще кача по- късно, че на работа нямам кабел за телефона.
Играчка му купих, но той най се радва на краката и ръцете на "батко" си( моите ), с нея си играе само когато му я давам, засега предпочита чехлите, мокета.
А иначе нашият лекар е оптимист за пълното му възстановяване, наградки се опитвам да му давам след лекарствата, нищо, че вътре в тях има примерно калций или витамини на хапчета, когато са в парченца месо от консервата ги поглъща без никакъв проблем.
Даже вече лае, когато си играем, а бе изобщо много е хубав, не го вземам още много в ръцете си(или ако го взема гледам да е примерно за 15- тина минути и после го оставям), защото не е къпан, доктора ни каза, че ще можем да го изкъпем след като утре го занесем при него за процедура по външното и вътрешното му обезпаразитяване и малко си мирише, но пак е страхотно кученце, за 26- те си години не съм плакал толкова за супер сериозни неща, но той ме разплака още след като го видях в това ужасно състояние.
Много държа да си срещна съседа с хъскито, който го е оставил така, просто искам да го попитам, ако аз имах някое супер голямо куче и то се отнесе по същият начин с любимецът му, и аз просто си тръгна, как ли ще се чувства той?!
Кучетата много добре разбират тона на човека - с кучето има 2 основни тона - браво, страхотно! - много радостен тон и енергия, която кучето обича и се старае да ги получи в големи количества- т.е. да зарадва стопанина, и "не! пусни! Лошо куче!" и т.н., думите нямат всъщност значение - има значение тона и енергията, с която ги изричаш. Кучето схваща неодобрението. Ние бяхме много последователни с това по повод на играчките - кучето ни е от вида "много дъвчещи, хапещи и гризящи". Винаги, когато опита да гризе нещо неразрешено - му се отнема, казва се не!, и се заменя с играчка. И той си има играчки, които обича и такива, които не му са много интересни. Като загуби интерес към дадена играчка, тя се прибира в шкафа и се дава след седмица или две - пак е нова и интересна. Като резултат, си дъвче неговите неща, спря да дъвче изтривалки - преди съсипа две, и т.н. Не пипа вече обувки и чехли, а преди му бяха любими. Все още има афинитет към ръкавици, но грешката е наша, защото той си намери една много луксозна дамска ръкавица и ние му разрешихме да си играе с нея, докато я разпарцалоса. Така че - ти си стопанинът, всичко зависи от тебе.
Публикувано: 29 March 2009 - 03:32 PM
фех, в Mar 26 2009, 11:13 AM, написа:
За стискане може да стиска, за знаене, че не е редно това което прави също знае, къде е проблема според вас? Лошото е, че пишка без индикации-нито става нервен, нито скимти, нито се върти, както си играе и изведнъж...
Отговарям ти по-скоро за да вдигна темата, отколкото, защото съм специалист, но по това, което казваш - кучето не би трябвало да има физиологичен проблем да стиска, ако все още може да удържа по толкова часове в клетка. Проблемът е, че не намира за нужно да стиска у вас извън клетката. Аз бих се замислила дали всъщност кучето ви приема за стопани, за лидери на домашната глутница, и изпълнява това, което вие искате - или е свикнало то да е лидер, затова не намира за необходимо да се съобразява с вас. Пази си чиста неговата клетка, т.е. неговия дом, а вашия дом не го приема като разширено понятие за дом...
На тази мисъл ме наведе и това, че е спял на леглото до вас, което за кучето означава, че статусът му е изравнен с вашия. После - на диван, което също е по-високо място. В природата, високите места за почивка и сън за обикновено за водачите на глутницата. Наблюдавай го - дали се опитва да минава пръв през врати, коридори, тесни места, стълбища, или дава път човека да мине. Дали дърпа повода при разходка и т.н. Кой яде първи в къщи - той или хората. Извинения, ако досаждам с лекция за неща, които си знаеш, просто няма как да се прецени цялостната ситуация по един пост.
Другата мисъл, която ми идва, е че може да е почнал да маркира територия, което май става около половото съзряване - моето куче е на 9 месеца и почна. Обаче не маркира нищо вкъщи. Маркира навън, почна и в градината, но на крайни места - например, на края на плета, при влизане в двора. Или на другия край - там също имаме плет, зад който май се разхождат котки. Разликата е, че домът ни явно си го приема за негова територия, никой не му я нарушава и затова няма нужда да я маркира.
Ако нещо от моите мисли ти помогне, добре - ако не - надявам се и други да пишат и да помогнат. Успех!
Публикувано: 01 April 2009 - 06:36 AM
Публикувано: 01 April 2009 - 10:48 AM
kika79, в Apr 1 2009, 05:36 AM, написа:
Мила, съчувствам ти много, но за съжаление "с търпение и любов" нещата няма да се променят. НЕ очаквай абсолютно нищо да се промени, ако продължаваш по този начин....
Наричаш любимеца си "моето детенце" - там е ключът от бараката. Кучетата не са хора и не се повлияват, когато се отнасяме с тях като с хора. Точно понеже ги обичаме, е добре да се опитаме да ги разберем. Кучетата са животни, които в природата живеят на глутници, с един водач. Той казва какво да се прави и кога - кога се мигрира, кога се яде, кога се спи и т.н. Когато кучето е в глутница, има достатъчно движение и храна, както и правила, на които се подчинява - е балансирано и спокойно, не прави поразии. Картината, която описваш, е съвсем друга.
Няколко неща мога да ти кажа - първо, свали си сериите са Сизар Милан "повелителят на кучетата" и изгледай поне няколко от тях - ще ти светне веднага.
Накратко - човеците в къщата трябва да са водачите на глутницата, за да може кучето да е спокойно и балансирано. Така или иначе, те са отговорни за правилното му развитие и равновесието му - поради тази причина имат отговорности. Те са не само да го хранят правилно, но и да му осигуряват необходимото движение (колко пъти го разхождате дневно и по колко време?), както и правила за съвместен живот.
Ако кучето изнервя с поведението си всички в семейството, а виждам, че дори и теб е изнервила ситуацията, никой няма да се чувства добре.
Само за сравнение - имаме бордър коли, което е на практика овчарско куче, една от много енергичните и дъвчещи породи. Ако му дам дъска, която да гризе, я прави на ситни тресчици. Обаче това - на двора, където е разрешено. В къщи не е изгризал абсолютно нищо. Отначало сваляше капачките на радиаторите, но след като го следихме, отнемахме му ги, казвахме "не" и веднага давахме играчка за дъвчене, свикна да не пипа и тях. Имаме кабели, дървени мебели, кожени мебели - нищо не пипа. Дъвче си играчките, които са разрешени.
Отрасна с клетка. И аз се притеснявах, че ще е затворен, но той си свикна веднага с нея, като с къщичка и сега, макар че му е малко тясна вече, не я изхвърляме, въпреки че нямаме нужда от нея, защото той и до ден днешен си отива да си спи там вечер. През деня може да подремне прострян на пода, но вечер си ляга там. Вратата на клетката отдавна сме я махнали.Ако направи беля, му казваме със строг тон да си отива там. И той отива, мушка се в клетката и гледа виновно. Но сега го оставяме спокойно вкъщи и нищо не пипа. Единствената беля, която прави отвреме-навреме, е ако намери хартия или салфетка, паднала на пода - ги прави на дреб.
Кучетата гризат повече, когато са пълни с енергия, която няма как да изразходят - тогава или гризат, или вилнеят из къщи, или лаят и т.н. Освен това, кучето ви приема за по-низшестоящи в семейната глутница - защото не прави това, което вие искате, а всъщност вие правите това, което то иска. ако искаш да промениш нещата - прочети и тази тема: Агресия, доминантно поведение. - почни от пост № 2. Когато човекът не заема доминираща позиция, т.е. не става водач на глутницата, кучето я заема - защото природата не търпи празно място.
Успех!
Публикувано: 01 April 2009 - 10:51 AM
Не я удряй, но се карай като направи нещо. Говори и... тя ще се научи и ще разбира какво може и какво не според тембъра на гласа ти.
Като я извеждаш тичай с нея или я пускай да тича за да изразходва възможно най- много енергия- белите ще намалеят.
И като се изпишка навън награда и хвалиш адски много!!!
Само поощрителни методи ;)
Публикувано: 01 April 2009 - 01:15 PM
Публикувано: 14 May 2009 - 10:09 PM
Публикувано: 25 May 2009 - 06:41 PM
Надявам се че ще можете да ми дадете съвет за ситуацията с моето куче. Кайа е на 1 година и продължава да пишка и ака вкъщи. Като беше малка имахме известен успех с постелките, но тя бързо започна да ги къса и се принудих да ги махна. За съжаление пътувам по 4 часа дневно до работа и обратно, а като сложите и 8-те часа смяна, това са си 12 часа дневно сама с котките вкъщи. Не съм й се карала, когато беше бебе, защото съм наясно, че малкото куче не може да стиска дълго. Само че нещата не отшумяха, пробвах да се карам и да я наказвам, но ефекта си е същия, щом й се доходи до тоалетната си действа, а вечер като се прибера, вече белята е направена. Няма как да я разхождам повече от 2 пъти дневно за съжаление, а явно тя или не иска да стиска, или не разбира, че прави нещо лошо. Дайте ми съвет, вече се отчайвам, тя си е голямо куче, дори след дълга разходка, като се напие с вода, след малко локвата е налице.
Със сигурност съм направила грешка при обучението, въпросът ми е какво да направя оттук насетне.

but trash bins, loneliness and pain...
Still that won`t keep my tail from wagging
my love I`ll give through sunny days and rain...
Because I know that somewhere I`m awaited
That gives me strength to live another day...
And although with the Fate itself I`m racing
I know I`ll win and I will meet my MAN...
Публикувано: 27 May 2009 - 11:59 PM
my_kaya, в May 25 2009, 05:41 PM, написа:
Надявам се че ще можете да ми дадете съвет за ситуацията с моето куче. Кайа е на 1 година и продължава да пишка и ака вкъщи. Като беше малка имахме известен успех с постелките, но тя бързо започна да ги къса и се принудих да ги махна. За съжаление пътувам по 4 часа дневно до работа и обратно, а като сложите и 8-те часа смяна, това са си 12 часа дневно сама с котките вкъщи. Не съм й се карала, когато беше бебе, защото съм наясно, че малкото куче не може да стиска дълго. Само че нещата не отшумяха, пробвах да се карам и да я наказвам, но ефекта си е същия, щом й се доходи до тоалетната си действа, а вечер като се прибера, вече белята е направена. Няма как да я разхождам повече от 2 пъти дневно за съжаление, а явно тя или не иска да стиска, или не разбира, че прави нещо лошо. Дайте ми съвет, вече се отчайвам, тя си е голямо куче, дори след дълга разходка, като се напие с вода, след малко локвата е налице.
Със сигурност съм направила грешка при обучението, въпросът ми е какво да направя оттук насетне.
Здравей. На първо време - прочети внимателно началото на темата. Съветите, които са дадени там, се прилагат и на по-големи кучета - възрастта няма голямо значение.
Кая ти е големичка и със сигурност вече може да се сдържа достатъчно дълго, вероятно, дори и 12 часа. Вероятно не разбира, че прави нещо нередно, защото досега всичко е правила точно така и не е имала проблеми, т.е. ти не си реагирала. Сега се опитваш да въведеш ново за нея правило - първо трябва да успееш да й го обясниш. Кучето няма да се научи самичко да не пишка и ака вкъщи, защото в природата си пишка и ака свободно, пази чисто само мястото, където спи.
Излишно е да очакваш "нещата да отшумят" от само себе си. Кучето просто не е научено на това правило и няма как да го изпълнява - вероятно дори и не го разбира. Точно така са малките кученца - малко след като се наядат и напият с вода, пишкат и акат. Твоята Кайа е още с бебешките си навици, т.е. липса на навици.
Мисля си и друго, обаче. Ако искаш да въведеш това правило, малко ми се струва дълъг периода 12 часа за през деня... Моето куче издържаше по 12 часа, докато беше в кучкарник, когато бяхме на почивка, но през нощта - голяма част от това време спи. Останалото време около него има хора, кучета, общуване и т.н. При тебе май не се получава точно така... Помисли дали не може някой да го разхожда поне веднъж, докато тебе те няма - приятел, роднина - ти си знаеш най-добре. Защото иначе денонощието на кучето ми се вижда разделено на 2 части от 2 разходки, а това ми се вижда малко... Да не говорим, че кучетата са социални животни и искат общуване също.
И едно пъхане на носа в чужди лични работи... дано ти е достатъчно доходна и удовлетворителна работата, за да пътуваш по толкова дълго време до нея. Това са си 2 часа във всяка посока....

Успех!
Публикувано: 28 May 2009 - 10:48 PM
Мил@, в May 28 2009, 12:59 AM, написа:
my_kaya, в May 25 2009, 05:41 PM, написа:
Здравей. На първо време - прочети внимателно началото на темата. Съветите, които са дадени там, се прилагат и на по-големи кучета - възрастта няма голямо значение.
Кая ти е големичка и със сигурност вече може да се сдържа достатъчно дълго, вероятно, дори и 12 часа. Вероятно не разбира, че прави нещо нередно, защото досега всичко е правила точно така и не е имала проблеми, т.е. ти не си реагирала. Сега се опитваш да въведеш ново за нея правило - първо трябва да успееш да й го обясниш. Кучето няма да се научи самичко да не пишка и ака вкъщи, защото в природата си пишка и ака свободно, пази чисто само мястото, където спи.
Излишно е да очакваш "нещата да отшумят" от само себе си. Кучето просто не е научено на това правило и няма как да го изпълнява - вероятно дори и не го разбира. Точно така са малките кученца - малко след като се наядат и напият с вода, пишкат и акат. Твоята Кайа е още с бебешките си навици, т.е. липса на навици.
Мисля си и друго, обаче. Ако искаш да въведеш това правило, малко ми се струва дълъг периода 12 часа за през деня... Моето куче издържаше по 12 часа, докато беше в кучкарник, когато бяхме на почивка, но през нощта - голяма част от това време спи. Останалото време около него има хора, кучета, общуване и т.н. При тебе май не се получава точно така... Помисли дали не може някой да го разхожда поне веднъж, докато тебе те няма - приятел, роднина - ти си знаеш най-добре. Защото иначе денонощието на кучето ми се вижда разделено на 2 части от 2 разходки, а това ми се вижда малко... Да не говорим, че кучетата са социални животни и искат общуване също.
И едно пъхане на носа в чужди лични работи... дано ти е достатъчно доходна и удовлетворителна работата, за да пътуваш по толкова дълго време до нея. Това са си 2 часа във всяка посока....

Успех!
Здравей, благодаря за отговора, опитваме се всячески

Аз четох цялата тема още преди да се реша да пиша, но за съжаление част от идеите са неприложими в нашия случай. И с риск да се получи твърде дълго обяснение, ще гледам да напиша защо. На първо място да спомена, че съм убедена, че тя знае че е неправилно да го прави вкъщи, когато съм в къщи и е около мен, никога не се "изпуска". Може да се каже, че издебва да съм в някоя друга стая. А и не прави бели в спалнята, ако съм затворила вратата, ще стиска до сутринта безпроблемно. Но ако вратата е отворена, в 90 % от случаите става през нощта и поне се изпикава. Поради факта,че не го прави пред мен, трудно бих могла да прекратя действието и да я изведа веднага. Получава се ситуацията, при която белята вече е станала, при която ситуация съвета беше, ако правилно съм го разбрала, да изчистиш и да забравиш случая. Пробвала съм и другите варианти, дадени като съвет от познати - с водене до купчинката, с шамари, с викане, всичко това преди да открия форума, който е страхотен, да не пропусна да отбележа. Затова се и чудя как да действам, след като не мога да я хвана на местопрестъплението, очевидно не мога да я държа цял ден в клетка, а за съжаление и няма кой да я разхожда трети път през деня. Разходките и са поне 1 час сутрин и 1 вечер, а когато съм почивка и по-дълги. А се награждаваме от доста отдавна, когато се изпишка и изака навън, това явно не е достатъчен стимул да не го прави вътре.

Още веднъж благодаря за отговора и ще съм благодарна на всякакви идеи как да се справим с тази, меко казано мокра ситуация.

but trash bins, loneliness and pain...
Still that won`t keep my tail from wagging
my love I`ll give through sunny days and rain...
Because I know that somewhere I`m awaited
That gives me strength to live another day...
And although with the Fate itself I`m racing
I know I`ll win and I will meet my MAN...
Публикувано: 28 May 2009 - 11:34 PM
my_kaya, в May 28 2009, 09:48 PM, написа:

Аз четох цялата тема още преди да се реша да пиша, но за съжаление част от идеите са неприложими в нашия случай. И с риск да се получи твърде дълго обяснение, ще гледам да напиша защо. На първо място да спомена, че съм убедена, че тя знае че е неправилно да го прави вкъщи, когато съм в къщи и е около мен, никога не се "изпуска". Може да се каже, че издебва да съм в някоя друга стая. А и не прави бели в спалнята, ако съм затворила вратата, ще стиска до сутринта безпроблемно. Но ако вратата е отворена, в 90 % от случаите става през нощта и поне се изпикава. Поради факта,че не го прави пред мен, трудно бих могла да прекратя действието и да я изведа веднага. Получава се ситуацията, при която белята вече е станала, при която ситуация съвета беше, ако правилно съм го разбрала, да изчистиш и да забравиш случая. Пробвала съм и другите варианти, дадени като съвет от познати - с водене до купчинката, с шамари, с викане, всичко това преди да открия форума, който е страхотен, да не пропусна да отбележа. Затова се и чудя как да действам, след като не мога да я хвана на местопрестъплението, очевидно не мога да я държа цял ден в клетка, а за съжаление и няма кой да я разхожда трети път през деня. Разходките и са поне 1 час сутрин и 1 вечер, а когато съм почивка и по-дълги. А се награждаваме от доста отдавна, когато се изпишка и изака навън, това явно не е достатъчен стимул да не го прави вътре.

Още веднъж благодаря за отговора и ще съм благодарна на всякакви идеи как да се справим с тази, меко казано мокра ситуация.

Ако разбирам правилно, тя спи при тебе в спалнята?
Дали знае, че е неправилно да пишка и ака вкъщи, за мен не е много категорично... Може би знае, че ще получи наказание, ако го направи в твое присъствие - което не е едно и също. Може би затова стиска до последно, когато си там, а се облегчава в твое отсъствие - дори и вкъщи. Това обикновено е резултат от наказания след изпишкване и изакване на неправилно място. Кучето разбира, че има лоши последици, но не разбира как да ги избегне, защото не е успяло да свърже мястото с последствията. Не го казвам, за да прозвучи обвинително - всички сме правили грешки, всички после се опитваме да отстраним проблема.
Мисля си, че след като през деня категорично те няма, може би не е лоша идея да опиташ през нощта - да се опиташ да се събуждаш тогава, когато тя излиза да се изпишка навън при отворена врата - и да я водиш към разрешеното място, преди да е успяла да се изпишка. Тогава - хвалби. По този начин може би ще успее да свърже изпишкването навън с похвали и удоволствия. Въпросът е, как да се събудиш. Чувала съм за звънчета или разни други сигнали. Ти ще го измислиш най-добре.
Но ако не си там, за да реагираш по някакъв начин и няма как друг да го направи вместо теб, малко се получава - искам нещо да стане, но не мога да направя нищо по въпроса...
Дано има и други идеи.
Публикувано: 29 May 2009 - 07:53 AM
Ако не стане имате два варианта:
1. Дайте я на хотел за седмица или по-скоро забавачка за през деня. Вярвам, ще ви съдействат.
2. Изчакайте годишния си отпуск и положете усилия тогава.