Wild Child, в Jun 21 2009, 09:18 AM, написа:
От два дни съм горда стопанка на 2-месечно кученце, немска овчарка

Гледаме го навън и това ди голяма степен улеснява почистването, когато се облекчава. Прочетох няколко пъти вариантите, чрез които мога да го науча на някакви навици. Смятам да пробвам с вестниците, но имам 2 въпроса...може да Ви се сторят глупави, но за първи път имам куче и все още съм незапозната, пък се страхувам да прилагам разни методи без предварително да съм разпитала (извинявам се, ако е дискутирано вече...явно съм го пропуснала)
Та...въпросите ми са: понеже Рино обитава две помещения...забелязвам, че в повечето случаи се изхожда на мястото където спи..след като изчистя мога ли да напръскам с дезодорант на съответните места...и да се надявам повече да не го прави там?
Снощи взех вестници и ги обърсах в направена от него локвичка, поставих ги на определено място...той ги подуши на няколко пъти и след малко започна да къса вестника...аз се притесних да не не започне да гълта откъснатите парчета и ги махнах...дали има такава опастност?
Ще се радвам, ако някой ме посъветва как да постъпя :)
Благодаря предварително!
Здравей, Wild Child,
И честито кученце! Не става много ясно къде точно го гледаш - казваш, че е навън, пък говориш за две помещения, които обитава. Ако е навън, как смяташ да прилагаш номера с вестниците... Дай малко повече подробности. Кученцата приемат едно относително малко място за "леглото си", което не цапат - затова дори при отглеждането на кучета с клетка се препоръчва в началото клетката да се прегради така, че кучето да обитава много малко място и да не може да спи в единия край и да пишка/ака в другия.
Колкото за обезмирисяването на местата, където кученцето е пишкало, има специални дезодоранти, които се използват за целта, защото някои от остатъчните миризми на нормалните дезодоранти напомнят за същото на кучетата.
И да, много е вероятно да гълта парчетата от вестник, както и всичко друго, което намери наоколо и става за дъвкане и гълтане от негова гледна точка, затова при отглеждане на малко куче се постъпва както с отглеждане на току-що проходило дете - махат се от пода и ниските места всички неща, които биха били опасни за кученцето или които не искаме то да повреди.