Dog.bg Форуми : Хигиенни навици - обучение

Към съдържанието

• (66 Страници) +
  • « Първа
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Хигиенни навици - обучение Оцени темата: ***** 9 Гласове

#401 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 21 June 2009 - 11:15 AM

Показване на мнениетоWild Child, в Jun 21 2009, 09:18 AM, написа:

Здравейте! :)
От два дни съм горда стопанка на 2-месечно кученце, немска овчарка :ab_041:
Гледаме го навън и това ди голяма степен улеснява почистването, когато се облекчава. Прочетох няколко пъти вариантите, чрез които мога да го науча на някакви навици. Смятам да пробвам с вестниците, но имам 2 въпроса...може да Ви се сторят глупави, но за първи път имам куче и все още съм незапозната, пък се страхувам да прилагам разни методи без предварително да съм разпитала (извинявам се, ако е дискутирано вече...явно съм го пропуснала)
Та...въпросите ми са: понеже Рино обитава две помещения...забелязвам, че в повечето случаи се изхожда на мястото където спи..след като изчистя мога ли да напръскам с дезодорант на съответните места...и да се надявам повече да не го прави там?
Снощи взех вестници и ги обърсах в направена от него локвичка, поставих ги на определено място...той ги подуши на няколко пъти и след малко започна да къса вестника...аз се притесних да не не започне да гълта откъснатите парчета и ги махнах...дали има такава опастност?
Ще се радвам, ако някой ме посъветва как да постъпя :)
Благодаря предварително!

Здравей, Wild Child,
И честито кученце! Не става много ясно къде точно го гледаш - казваш, че е навън, пък говориш за две помещения, които обитава. Ако е навън, как смяташ да прилагаш номера с вестниците... Дай малко повече подробности. Кученцата приемат едно относително малко място за "леглото си", което не цапат - затова дори при отглеждането на кучета с клетка се препоръчва в началото клетката да се прегради така, че кучето да обитава много малко място и да не може да спи в единия край и да пишка/ака в другия.

Колкото за обезмирисяването на местата, където кученцето е пишкало, има специални дезодоранти, които се използват за целта, защото някои от остатъчните миризми на нормалните дезодоранти напомнят за същото на кучетата.

И да, много е вероятно да гълта парчетата от вестник, както и всичко друго, което намери наоколо и става за дъвкане и гълтане от негова гледна точка, затова при отглеждане на малко куче се постъпва както с отглеждане на току-що проходило дете - махат се от пода и ниските места всички неща, които биха били опасни за кученцето или които не искаме то да повреди.
User's Signature

"Консумацията на положителности е задължителна."
Качена снимка

#402 Потребителят е офлайн   Wild Child Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 21 June 2009 - 11:46 AM

Показване на мнениетоМил@, в Jun 21 2009, 12:15 PM, написа:

Показване на мнениетоWild Child, в Jun 21 2009, 09:18 AM, написа:

Здравейте! :)
От два дни съм горда стопанка на 2-месечно кученце, немска овчарка :ab_041:
Гледаме го навън и това ди голяма степен улеснява почистването, когато се облекчава. Прочетох няколко пъти вариантите, чрез които мога да го науча на някакви навици. Смятам да пробвам с вестниците, но имам 2 въпроса...може да Ви се сторят глупави, но за първи път имам куче и все още съм незапозната, пък се страхувам да прилагам разни методи без предварително да съм разпитала (извинявам се, ако е дискутирано вече...явно съм го пропуснала)
Та...въпросите ми са: понеже Рино обитава две помещения...забелязвам, че в повечето случаи се изхожда на мястото където спи..след като изчистя мога ли да напръскам с дезодорант на съответните места...и да се надявам повече да не го прави там?
Снощи взех вестници и ги обърсах в направена от него локвичка, поставих ги на определено място...той ги подуши на няколко пъти и след малко започна да къса вестника...аз се притесних да не не започне да гълта откъснатите парчета и ги махнах...дали има такава опастност?
Ще се радвам, ако някой ме посъветва как да постъпя :)
Благодаря предварително!

Здравей, Wild Child,
И честито кученце! Не става много ясно къде точно го гледаш - казваш, че е навън, пък говориш за две помещения, които обитава. Ако е навън, как смяташ да прилагаш номера с вестниците... Дай малко повече подробности. Кученцата приемат едно относително малко място за "леглото си", което не цапат - затова дори при отглеждането на кучета с клетка се препоръчва в началото клетката да се прегради така, че кучето да обитава много малко място и да не може да спи в единия край и да пишка/ака в другия.

Колкото за обезмирисяването на местата, където кученцето е пишкало, има специални дезодоранти, които се използват за целта, защото някои от остатъчните миризми на нормалните дезодоранти напомнят за същото на кучетата.

И да, много е вероятно да гълта парчетата от вестник, както и всичко друго, което намери наоколо и става за дъвкане и гълтане от негова гледна точка, затова при отглеждане на малко куче се постъпва както с отглеждане на току-що проходило дете - махат се от пода и ниските места всички неща, които биха били опасни за кученцето или които не искаме то да повреди.

Първо благодаря за отговора :)
не съм обяснила както трябва - гледаме го навън...обаче как да опиша мястото...да го определя като постройка...има врата като на решетки и се влиза вътре...и има още едно 'помещение' малко, по-ниско там е леглото му - ужасно го обясних :dh_188: а идеята ми с вестниците е да ги сложа в едини край, където има канал, за да мога да мия когато се налага
Освен да затворя по-малкото 'помещение' и да преместя леглото му..., за да е на по-малко място и да не може да пишка и ака навсякъде.
Значи с обикновен дезодорант (накой от моите) няма да стане, така ли?
(пак се извинявам за малумните въпроси)

#403 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 21 June 2009 - 02:05 PM

Показване на мнениетоWild Child, в Jun 21 2009, 10:46 AM, написа:

Първо благодаря за отговора :)
не съм обяснила както трябва - гледаме го навън...обаче как да опиша мястото...да го определя като постройка...има врата като на решетки и се влиза вътре...и има още едно 'помещение' малко, по-ниско там е леглото му - ужасно го обясних :dh_188: а идеята ми с вестниците е да ги сложа в едини край, където има канал, за да мога да мия когато се налага
Освен да затворя по-малкото 'помещение' и да преместя леглото му..., за да е на по-малко място и да не може да пишка и ака навсякъде.
Значи с обикновен дезодорант (накой от моите) няма да стане, така ли?
(пак се извинявам за малумните въпроси)

Пак не ми стана много ясно, освен, че кучето не се гледа в къщата, в която живеят хората. Наистина ли искаш кученцето да ходи до тоалетна вътре в помещението, което обитава? :ud_009: Както и да миеш, ще мирише...

Вярно, че е малко, но когато мине ваксинациите, планираш ли да го извеждаш навън? Най-добре е да го научиш да пишка и ака навън, а не вкъщи... Вярно е, че това изисква повече занимания...

Обясни все пак къде смятате да живее кучето за постоянно и къде искате да го научите да ходи до тоалетна. Защото има хора с кучета, които ги извеждат редовно (аз съм едната от тях) и кучетата не ходят до тоалетна нито вкъщи, нито в двора дори, а навън - но има и хора, които гледат малки кученца като котки - и ги учат да ползват тоалетната на апартамента. обикновено не практикуват обучение на вестници, специални памперси и т.н. Така че хора разни. Твоето куче ще е голямо, та къде ще живее за постоянно?

Освен всичко друго, надявам се, знаеш, че на 2 месеца кученцето е прекалено малко, за да се изисква от него чистота. На тази възраст те просто не могат да държат дълго - както бебетата. Най-многото, което може да се прави, е да се слага редовно там, където искаш да ходи по нужда, като се наблюдава кога му се ходи, и ако успее да се изходи на желаното място, да се награждава с бурна радост и наградка. Постепенно, ще можете да удължавате времето между две изхождания.

Не зная дали твоят дезодорант ще свърши работата. Това, което съм ти казала за обезмирисяващите, съм го прочела. Не съм ползвала обикновени дезодоранти. При мен кучето се учеше да НЕ ходи на мокет ( у нас), та имам два вида пяна за мокети/килими, специални за целта - за кучета, както и обезмирисител за килими - едно като прах, което мирише на хубаво, но не се харесва на кучета, та уж не повтарят там, където мирише на това нещо. Обаче моето куче се научи да пишка и ака навън без много "инциденти", та всичките ми стоят, сега ги ползвам да почистя килима, когато го изцапаме с друго. Нямам опит с обикновени дезодоранти изобщо, но съм чела, че някои от тях имат остатъчна миризма на амоняк, която ние не улавяме, но карала кучетата да ползват същото място.
User's Signature

Качена снимка

#404 Потребителят е офлайн   Wild Child Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 21 June 2009 - 02:33 PM

пак ще се опитам да обясня...гледаме го навън на двора в бивш кокошарник, почистен и пригоден за него...
разбира се, че ще го извеждам навън..нямам търпение, но ще трябва да почакам до средата на юли.
Определено искам да го науча да ходи навън до тоалетна, но сега няма как,защото още не мога да го извеждам.
Аз май прекалено много се вглъбявам...все гледам да му че чисто, все пак, но той наистина е много малък и няма как...може би просто трябва да имам търпение докато започнем с излизането и разходките...
Иначе навън ще си го гледаме....когато попорасне там ще му е перфектно, но сега е доста трудно за поддържане.

Мил@, благодаря ти, че се занимаваш с мен и , че ми отговори на въпросите!!!! :ab_041:

#405 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 July 2009 - 10:30 AM

Ще ви споделя какво ми се случи с кучето ми, обучено на хигиенни навици в апартамент, когато отидохме с него на планина, на палатка.
Хем е смешно, но е и показателно за инстинктите на кучето да пази чист дома си, които според мен са най-важното при обучението на хигиенни навици.

Лагерът ни беше на един полуостров с трева и дървета, от трите страни - водите на язовира, четвъртата - пътека, а зад нея - гора. От първите часове показах на Линда, че не й разрешавам да пресича пътеката и да ходи сама в гората - тя разбра правилата, седеше си при нас.
Е да, ама не съобразих, че едновременно с това ще реши, че това тук е "апартамента" и не може да пишка и ака тук на тревата, макар че имаше достатъчно отдалечени от палатките места. И стиска, животинчето - чака си разходката.
Ама аз като не знам, а и бяхме заети с багажа, заваля и дъжд - не ни беше до разходки. По едно време явно се притесни, дойде при мен, върти се, иска нещо - аз не я разбирам, досажда ми, отпратих я. След малко я видях - пресече пътечката доста неуверено, огледа се дали ще я извикам и ще й се скарам, и докато отворя уста - клекна и пишка половин час, явно на какъв зор е била милата! :ab_041:
Та така се разбрахме с нея - за "пиш" може зад пътечката, ама за другата работа си чакаше упорито разходките и това е! Добре, че не валеше по цял ден като днес в София, че трябваше да я разхождам с чадър между борчетата! :af_089:

Мисля си от скромния си опит, че най-важното при обучението е да се използва максимално този инстинкт, а започне ли кучо да излиза - да му се осигури колкото се може по-често възможност да си върши работите навън, защото малките не могат да стискат - за да му стане това навик и да се вкорени здраво в главата му правилото, че това се прави САМО навън. Поне аз така направих на времето - в началото я извеждах на всеки час, после през два часа, през три... Имах такава възможност, за щастие, и го правих - и Линда доста бързо се научи, затвърди хигиенните навици на 5 месеца. Ама сега май се оказа, че съм ги "втвърдила" прекомерно! :ab_041:

Поздрави на всички и успехи в обучението на пикльовците! :ba_025:

#406 Потребителят е офлайн   BESSA Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 13 July 2009 - 09:54 AM

Здравейте, от 2 дни имам вкъщи двумесечно киученце. За изграждане на хигиенни навици ползвам метода клетка. В събота и неделя, когато съм си вкъщи през деня почти няма проблеми и инциденти (засега реших да използваме терасата за тоалет). През нощта кученцето е в клетката. Тук се двоумя как да постъпвам - кученцето СЕ напишква вечер в клетката (а нали обикновено кучетата пазят леглото си, но все пак не може да държи 7-8 часа без да се изходи), за акането започва бясно скимтене, аз ставам и го извеждам. Притеснявам се обаче да не свикне с идеята, че му е позволено да пиша там, където спи и това за в бъдеще да се превърне в проблем. И друго-дали да ставам да го извеждам всеки път щом през нощта започне да скимти? как тогава ще се научи, че трябва да стиска?
Благодаря предварително за всички съвети!

#407 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 13 July 2009 - 10:11 AM

При метода клетка задължително трябва да се извежда кученцето от нея поне веднъж на 4 часа. То и да иска, не може да стиска. Разберете, че нервната му система не е достатъчно развита, за да стиска 8 часа и не се стремете към това засега!
Извеждайте го веднъж през нощта на терасата, щом там сте решили, иначе само му рушите вродената хигиена.

#408 Потребителят е офлайн   BESSA Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 13 July 2009 - 10:56 AM

Мил, благодаря за отговора - аз така правя (за през нощта говорим) - извеждам го веднъж, когато започне много да скимти-тогава го усещам, че му се ака. Но се чудех дали да го извеждам по-често през нощта - т.е. и за пишането? Ако го уцеля, естествено.. :) Извинявай, по-горе съм допуснала грешка - бях написала "през нощта НЕ напишква в клетката си", всъщност исках да кажа "през нощта СЕ напишква в клетката си"..разликата е голяма :z_174:

#409 Потребителят е офлайн   h0nda Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 July 2009 - 09:22 PM

А моя мъник имам чувството че понякога на пук пикае в стаята ми, особено вечер като всички са в къщи, като си играем и като седна за малко пред компа и не му обръщам внимание, поглежда ме и започва да пишка, като му кажа не бяга към терасата, където по принцип си върше работите върху вестници(който къса понякога), но сега прочетох че купичките му не трябва да са близо до мястото определено за свършване на нуждите, затова ще ги преместя в моята стая да видим ще има ли напредак, вечер докато спя в повечето случей пикае и ака навън. Сега ще му изместя купичките в стаята ми и ще му вдигам водата вечер да видим дали ще си върши работите само на терасата.
User's Signature

Качена снимка

#410 Потребителят е офлайн   BESSA Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 15 July 2009 - 03:54 PM

Показване на мнениетоh0nda, в Jul 14 2009, 10:22 PM, написа:

А моя мъник имам чувството че понякога на пук пикае в стаята ми, особено вечер като всички са в къщи, като си играем и като седна за малко пред компа и не му обръщам внимание, поглежда ме и започва да пишка, като му кажа не бяга към терасата, където по принцип си върше работите върху вестници(който къса понякога), но сега прочетох че купичките му не трябва да са близо до мястото определено за свършване на нуждите, затова ще ги преместя в моята стая да видим ще има ли напредак, вечер докато спя в повечето случей пикае и ака навън. Сега ще му изместя купичките в стаята ми и ще му вдигам водата вечер да видим дали ще си върши работите само на терасата.

На моето това, че купичките му са в стаята изобщо не го притеснява да пишка из нея :)

#411 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 July 2009 - 04:14 PM

Показване на мнениетоBESSA, в Jul 13 2009, 09:56 AM, написа:

Мил, благодаря за отговора - аз така правя (за през нощта говорим) - извеждам го веднъж, когато започне много да скимти-тогава го усещам, че му се ака. Но се чудех дали да го извеждам по-често през нощта - т.е. и за пишането? Ако го уцеля, естествено.. :) Извинявай, по-горе съм допуснала грешка - бях написала "през нощта НЕ напишква в клетката си", всъщност исках да кажа "през нощта СЕ напишква в клетката си"..разликата е голяма :z_174:

Беса, две неща - първо, извеждай го по-често, а не само когато почне да скимти. Наистина няма как да издържи 7-8 часа на тая възраст. Ние, по спомени, на същата възраст, с клетка, през нощта стигахме най-много до 6 часа. Което значи, кучето се извежда последно преди да си легнем навън да се изпишка, след което някой става много рано сутрин, за да го изведе отново, след което си ляга да си доспи, ако има време. Ставали сме и през нощта в началото, сега си спомням. Не правихме разлика между ставане за акане и за пишкане - то и няма как, защото ние спим на горния етаж, а Шаро - на долния, в кухнята. На тази възраст кучетата са като бебетата, изискват да се става нощно време, да се следят и т.н. За щастие, ние тогава работехме така, че имахме възможност някой да се прибира до вкъщи на всеки 4 часа, за да го извеждаме за пиш и т.н.

Другото нещо - клетката не трябва да е толкова голяма, че кученцето да може да пишка/ака в единия край и да спи в другия. При вас явно е така - преградете я. Ние имахме временна преграда, която много бързо махнахме, защото Шаро порасна. Наистина не е добре кучето да бъде принудено да пишка там, където спи - защото това е против инстинктите му. После ще ви бъде много трудно да вкарате нещата в пътя...

И друго - след всяко изпускане, клетката се измива така, че да не останат никакви следи от миризма на пиш. Ние дори пръскахме с едно дезинфекциращо, което не е отровно за животни, макар че той се изпусна само 2 пъти, когато не беше много добре.
User's Signature

Качена снимка

#412 Потребителят е офлайн   my_kaya Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 16 July 2009 - 04:25 PM

Ние дори пръскахме с едно дезинфекциращо, което не е отровно за животни, макар че той се изпусна само 2 пъти, когато не беше много добре.

Можеш ли да кажеш кой е този препарат, моля те. Аз съм пробвала да почиствам с различни препарати, но от нито един не съм доволна.
User's Signature

The world has given to me nothing
but trash bins, loneliness and pain...
Still that won`t keep my tail from wagging
my love I`ll give through sunny days and rain...

Because I know that somewhere I`m awaited
That gives me strength to live another day...
And although with the Fate itself I`m racing
I know I`ll win and I will meet my MAN...

#413 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 July 2009 - 04:38 PM

Показване на мнениетоmy_kaya, в Jul 16 2009, 03:25 PM, написа:

Цитат

Ние дори пръскахме с едно дезинфекциращо, което не е отровно за животни, макар че той се изпусна само 2 пъти, когато не беше много добре.

Можеш ли да кажеш кой е този препарат, моля те. Аз съм пробвала да почиствам с различни препарати, но от нито един не съм доволна.
Нашият се казва "Детол", но не зная дали се намира в България. Тук се използва за дезинфекциране на неща, които имат допир с човека, храната му, напр. кухненски плотове, хладилници, микровълнови и др. подобни. Няма миризма и е прозрачно.

Отделно от това, съм ползвала разни препарати за почистване на килими и др. повърхности, които изличават миризмата на пишкано, за да не пишка там - но те имат една миризма на цветя, която отблъсква кучето оттам, така че тях не съм ги ползвала за клетката.
User's Signature

Качена снимка

#414 Потребителят е офлайн   h0nda Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 July 2009 - 04:45 PM

А някой може ли каже препарат с който да мия плочките като се изпишка моя мъник, който да премахва миризмата напълно.
User's Signature

Качена снимка

#415 Потребителят е офлайн   marias Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 21 July 2009 - 07:33 PM

Здравейте на всички. Темата наистина е много интересна и се надявам да ми е от помощ.
От няколко дни имам малко чихуахуа,която е на 2 месеца и имам страшен проблем с някои навици. Моля тези от вас,които имат по-голям опит да ми помогнат,ще съм ви много благодарна.
Купих на бебчето си памперси,за кучета които се поставят някъде в апартамента където кученцето да пишко,но нещо не се получава. много обича да пишка върху килимите. Четох съветите ви за това да я оставям в банята или на терасата след хранене,игра и сън,но когато я затворя на някое от тези места тя откача,почва да плаче, да скимти и дори да се удри във вратата за да я пусна. Какво да правя в такъв случай?
Другия проблем който имам с нея е това,че постоянно иска да се качва на спалнята ми и скимти много когато не я взимам при мен,а от днес дори някак си се научи да се качва сама. как да я науча да не се качва на леглото,всеки път когато кажа "НЕ" тя още повече иска да се качи.
Моля ви помогнете ми.
Благодаря ви.

#416 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 22 July 2009 - 07:54 AM

Цитат(marias @ Jul 21 2009, 06:33 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Здравейте на всички. Темата наистина е много интересна и се надявам да ми е от помощ.
От няколко дни имам малко чихуахуа,която е на 2 месеца и имам страшен проблем с някои навици. Моля тези от вас,които имат по-голям опит да ми помогнат,ще съм ви много благодарна.
Купих на бебчето си памперси,за кучета които се поставят някъде в апартамента където кученцето да пишко,но нещо не се получава. много обича да пишка върху килимите. Четох съветите ви за това да я оставям в банята или на терасата след хранене,игра и сън,но когато я затворя на някое от тези места тя откача,почва да плаче, да скимти и дори да се удри във вратата за да я пусна. Какво да правя в такъв случай?
Другия проблем който имам с нея е това,че постоянно иска да се качва на спалнята ми и скимти много когато не я взимам при мен,а от днес дори някак си се научи да се качва сама. как да я науча да не се качва на леглото,всеки път когато кажа "НЕ" тя още повече иска да се качи.
Моля ви помогнете ми.
Благодаря ви.
Здравей и честито кученце. Не забравяй, че каквото и да правиш, тя все още е много мъничка и няма да може да стиска достатъчно, че да прави всичко където ти искаш - иска се време да порасне, а и да се научи. Ти смяташ ли да я изкарваш навън за тоалетна, или ще го прави винаги у вас? Добре е да помислиш, за да не хвърлиш труд да я учиш да ходи у вас, а после - три пъти по-голям, за да я отучваш. Прочети внимателно първите постинги по тази тема.

Колкото за качването на спалнята и скимтенето - кученцето се опитва да получи вашето внимание и да заеме лидерската позиция, както е нормално - особено ако гледате на нея като на "бебче", а не като на кученце - т.е. член на семейната "глутница", където мястото й трябва да е след всички хора, т.е. да слуша всички. По този въпрос - чети в темите за възпитанието на малкото куче и за доминантното поведение - и двете са стикнати като важни в този подфорум. При нас имаше 2 нощи пищене и скимтене, докато Шаро разбере, че ще спи самичък в клетката на долния етаж, а ние ще бъдем на горния... Сърцето ми се скъса тогава, но след 2 дена той беше щастлив и свикнал там, а и ние спяхме спокойно. И до ден днешен не се качва на спалнята, а на дивана - когато ние му разрешим, за да се гушкаме af_089.gif Успех!

User's Signature

Качена снимка

#417 Потребителят е офлайн   BESSA Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 22 July 2009 - 03:22 PM

Цитат(Мил@ @ Jul 16 2009, 05:14 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(BESSA @ Jul 13 2009, 09:56 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Мил, благодаря за отговора - аз така правя (за през нощта говорим) - извеждам го веднъж, когато започне много да скимти-тогава го усещам, че му се ака. Но се чудех дали да го извеждам по-често през нощта - т.е. и за пишането? Ако го уцеля, естествено.. :) Извинявай, по-горе съм допуснала грешка - бях написала "през нощта НЕ напишква в клетката си", всъщност исках да кажа "през нощта СЕ напишква в клетката си"..разликата е голяма z_174.gif

Беса, две неща - първо, извеждай го по-често, а не само когато почне да скимти. Наистина няма как да издържи 7-8 часа на тая възраст. Ние, по спомени, на същата възраст, с клетка, през нощта стигахме най-много до 6 часа. Което значи, кучето се извежда последно преди да си легнем навън да се изпишка, след което някой става много рано сутрин, за да го изведе отново, след което си ляга да си доспи, ако има време. Ставали сме и през нощта в началото, сега си спомням. Не правихме разлика между ставане за акане и за пишкане - то и няма как, защото ние спим на горния етаж, а Шаро - на долния, в кухнята. На тази възраст кучетата са като бебетата, изискват да се става нощно време, да се следят и т.н. За щастие, ние тогава работехме така, че имахме възможност някой да се прибира до вкъщи на всеки 4 часа, за да го извеждаме за пиш и т.н.

Другото нещо - клетката не трябва да е толкова голяма, че кученцето да може да пишка/ака в единия край и да спи в другия. При вас явно е така - преградете я. Ние имахме временна преграда, която много бързо махнахме, защото Шаро порасна. Наистина не е добре кучето да бъде принудено да пишка там, където спи - защото това е против инстинктите му. После ще ви бъде много трудно да вкарате нещата в пътя...

И друго - след всяко изпускане, клетката се измива така, че да не останат никакви следи от миризма на пиш. Ние дори пръскахме с едно дезинфекциращо, което не е отровно за животни, макар че той се изпусна само 2 пъти, когато не беше много добре.

Здравей, Мил, благодаря отново за отговора, щастлива съм да споделя, че Беса вече нищо не прави в стаята/ клетката, а сама излиза на балкона af_089.gif Всъщност, вече не използваме клетката изобщо. Сега имам малко объркване в обучението ѝ... аз започнах да я обучавам по системата за обучение на малки кученца, която е преведена тук в този форум от руски. За упражнението "на място" ползвам клетката като дестинация, но откакто Беса не живее в нея, тя реши да спи и на друго местенце в стаята. И тук се обърквам кое всъщност следва да е целта на моето "на място", при положение, че тя практически вече не използва клетката за нейно си място..
Знам, че тук не е темата за това, но се слях с горния проблем :)

#418 Потребителят е офлайн   SOLD Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 22 July 2009 - 11:23 PM

Здравейте,
вероятно проблема ми е често срещан и обсъждан в тази тема,но поради невъзможността да прочета и прегледам всичко-пиша направо,надявам се да полчуа отговор.
Та,собственик съм на немска овчарка,скоро ще направи 4 месеца.Според началния пост,я отглеждам,чрез метода с клетката.Не е твърде голяма,къщичката и е вътре и така.През деня се извежда достатъчно често.Но се появява пробелм,който стархувам се,може да прерастне в навик.
Въпросът е,че кученцето се изхожда главно в клетката.Разхождаме я дълго време,след като я приберем вечер и затворим вратата на клетката,тя си свършва работата.По време на разходката виждам,че иска да се облекчи,но..
Тук идва въпросът ми,има ли някакъв обособен начин да предразположа кучето и да го накарам да си върши работата вън?
Благодаря предварително!

#419 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 July 2009 - 07:21 AM

Ами значи трябва да се откажете от метода с клетката, защото кучето е приело клетката за тоалетна. Спрете да го слагате там.

#420 Потребителят е офлайн   BESSA Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 23 July 2009 - 02:15 PM

Цитат(SOLD @ Jul 23 2009, 12:23 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Здравейте,
вероятно проблема ми е често срещан и обсъждан в тази тема,но поради невъзможността да прочета и прегледам всичко-пиша направо,надявам се да полчуа отговор.
Та,собственик съм на немска овчарка,скоро ще направи 4 месеца.Според началния пост,я отглеждам,чрез метода с клетката.Не е твърде голяма,къщичката и е вътре и така.През деня се извежда достатъчно често.Но се появява пробелм,който стархувам се,може да прерастне в навик.
Въпросът е,че кученцето се изхожда главно в клетката.Разхождаме я дълго време,след като я приберем вечер и затворим вратата на клетката,тя си свършва работата.По време на разходката виждам,че иска да се облекчи,но..
Тук идва въпросът ми,има ли някакъв обособен начин да предразположа кучето и да го накарам да си върши работата вън?
Благодаря предварително!

Здравей, СОЛД, аз имам кученце на 2,5 месеца и също започнах с клетка. Тя явно се оказа доста голяма и тъй като Беса в началото стоеше по-дълго затворена в клетката, се случваше да се изпишка вътре. От 1 седмица съм я пуснала извън клетката за постоянно и забелязах, че няколко пъти отиде и се изпишка в клетката (а по принцип свикна да прави всичко на балкона) и затова реших просто да затворя клетката и практически вече да не я използвам.. Може би и на теб това ще ти помогне, успех:)

• (66 Страници) +
  • « Първа
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни