Dog.bg Форуми : Хигиенни навици - обучение

Към съдържанието

• (66 Страници) +
  • « Първа
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Хигиенни навици - обучение Оцени темата: ***** 9 Гласове

#421 Потребителят е офлайн   SOLD Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 23 July 2009 - 05:22 PM

Първо ви благодаря за отговорите!Явно съм изправен пред проблем,дано да съумея да го реша.А отново да запитам-по какъв начин бих могъл(и възможно ли е),да накарам кучето да се изхожда в близкия парк,познати ли са някакви методи?
Отново благодаря!

#422 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 23 July 2009 - 10:02 PM

Няма никакви особени методи, най-важният метод е да не му се пречи.
Сега то си има тоалетна - клетката. Не си изправен пред проблем, сам си го създал - държал си кученцето твърде дълго вътре.
Когато вече я няма само ще започне да го прави навън, което трябва да предизвиква твоите бурни овации. Ще види от другите кучета, ще подуши и така. Малко търпение. Всички малки кученца в началото стискат навън и ходят у дома, но се преориентират.

#423 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 July 2009 - 02:01 PM

Без да искам да ти противореча, Мил, има кучета, които от самото начало предпочитат да си пишкат и акат навън, но просто не могат да се сдържат - зависи. Казвам го, защото моето е от тях. Ние, обаче го извеждахме от самото начало, откакто го взехме като бебе.

Пак да поясня на тези, които тепърва ще опитват метода с клетката - кучешката клетка трябва да е толкова голяма, че кучето да може САМО да се изправи вътре и да легне, без да се свива - НЕ ПО-ГОЛЯМА!!! Ако е по-голяма, то си отделя едно крайче за тоалетна и в другия край се разполага. Затова, или се купуват няколко различни по големина клетки, докато порасне, или се слага преграда, докато е малко, която после да се мести, като попорасне, докато се махне изцяло.

Ако клетката е достатъчно малка, кучето не свиква да я цапа, защото после ще трябва да легне на изцапаното, а те се чистят инстинктивно.

Не разбрах при SOLD как така къщичката му е В КЛЕТКАТА. Ако клетката е подходяща по големина, вътре няма място за нищо друго, освен за кучето и за играчки за дъвчене, може би.

Другото важно нещо е клетката да се почиства основно - те са или от твърда пластмаса, или с метален под отдолу, който се вади и се измива или почиства изцяло, така че да няма остатъчна миризма.

Така че, SOLD, ако не ти е възможно да махнеш клетката веднага (ние също я държахме, докато се убедихме, че кучето няма да дъвче мебелите и да руши къщата), те съветвам да я изчистиш много основно, да я преградиш - като тоя край, в който кучето е пишкало, остава извън употреба, и го извеждаш навън точно, когато му се пишка/ака. Ако вниматевно го наблюдаваш, ще забележиш - обикновено става по-нервно и почва да се върти интензивно и да души по земята. Ако няма достъп до клетката по това време и няма как да се стиска, ще се изходи - тогава - бурни овации, награди и т.н. Ако става дума за акане, може да се поразтича кучето - с топка, ако обича да играе - или просто да потича, това стимулира отделянето. След като се е изходило, тогава го прибираш в чистата преградена клетка и така. Наистина, си създал проблем, може да се иска усилие да се отстрани, но не е невъзможно.
User's Signature

"Консумацията на положителности е задължителна."
Качена снимка

#424 Потребителят е офлайн   SOLD Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 24 July 2009 - 05:15 PM

Първо отново да благодаря за обширните отговори.
Искам да разясня нещо,тъй като виждам се получава неразбирателство.Става въпрос за клетка извън къщата,точно пред нея.Представлява около 5 кв.м площ,оградена с мрежа.Вътре се намира къщичката,храната и играчките.В никакъв случай не се оставя вътре в това място да остане мръсно,постоянно е чисто.Ако не можете да си го представите,бих качил и снимки.

Да обясня по-добре,за да не се получават обърквания.И дали това пречи по някакъв начин(разположението и местообитаенето като цяло)?

#425 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 24 July 2009 - 05:45 PM

Цитат(SOLD @ Jul 24 2009, 06:15 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Да обясня по-добре,за да не се получават обърквания.И дали това пречи по някакъв начин(разположението и местообитаенето като цяло)?

Чак сега разбрах. В такъв случай направи режим с извеждане от клетката през 2-3 часа, най-много 4, може не чак до парка, но някъде другаде в двора определи място, води я там половин час след хранене и така. Не че пречи, но 6 часа без достъп навън са много, не е имало изход, освен да си определи отходно място вътре, а сега ще е малко по-трудно да отвикне от това. Ако искаш по-бързо да свикне да ходи само в парка, не й определяй място в двора, но ще трябва по-често да се отбивате в парка.

#426 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 July 2009 - 01:15 AM

Цитат(SOLD @ Jul 24 2009, 04:15 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Първо отново да благодаря за обширните отговори.
Искам да разясня нещо,тъй като виждам се получава неразбирателство.Става въпрос за клетка извън къщата,точно пред нея.Представлява около 5 кв.м площ,оградена с мрежа.Вътре се намира къщичката,храната и играчките.В никакъв случай не се оставя вътре в това място да остане мръсно,постоянно е чисто.Ако не можете да си го представите,бих качил и снимки.

ААа, чак сега се разбрахме. Моля за извинение, предишните ми постове явно не са се отнасяли до теб, защото ти имаш друго предвид. Аз имах предвид такава клетка:

User's Signature

Качена снимка

#427 Потребителят е офлайн   marias Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 25 July 2009 - 02:04 PM

Здравейте,искам да ви попитам дали при метода с клетката мога да използвам клетка за мини зайче?

#428 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 July 2009 - 04:48 PM

Цитат(marias @ Jul 25 2009, 01:04 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Здравейте,искам да ви попитам дали при метода с клетката мога да използвам клетка за мини зайче?

Каква е клетката? Дай снимка или линк, да видим. Изискванията за кучешка клетка са да е подходяща по големина, вече обясних по-горе какви са, да е от здрав материал, особено ако кучето е от "дъвчещите", но ако не - може и пластмасова, ако е мъничко. Да може да се мие основно. Ние взехме като горната, която съм показала, защото се разглобява, подът е като поднос - вади се и се мие и дезинфекцира, без да разглобавям клетката, като се разглоби, става колкото широката стена. Ние я ползвахме за няколко цели - да го научим на тоалетна навън, да не гризе и руши къщата, докато свикне с правилата, както и кучо да пътува в нея отначало, защото му ставаше лошо в колата, а с клетката се чувстваше по-спокоен. Затова и взехме тази, защото се събираше идеално отзад в колата, малко му беше голяма, като я взехме, но я преграждахме, после местихме преградата, докато я махнахме най-накрая. Той си спеше в нея отначало, но после я израстна. Бяхме махнали вратата, като му кажеш "на място", си отиваше в нея, там си слагаше играчките и т.н. Като престана да спи само в нея, защото му беше тясна, като се изпружи, вече я махнахме. Ти си прецени за какво ще я ползваш и дали тази, която имаш предвид, ще стане.
User's Signature

Качена снимка

#429 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 August 2009 - 06:29 PM

Моля за съвет, за един късно появил се проблем. Кучето не беше добре няколко дена, имаше разстройство и докато разберем какво му действа и какво - не, му разрешихме да ака в задния двор, на най-отдалеченото от къщата място, то е и зад един жив плет, по-висок от човешки ръст, и не се вижда - на една пръст под едно дърво. Явно не можеше винаги да се сдържа до разходката навън, а и то при разстройство, как да реагираш достатъчно бързо. Така или иначе, разстройството мина и замина, но той започна да ака там. Сутрин се извежда на сутрешното му тичане - там ака, често по два пъти, но после, в течение на деня, ако му се доака - изобщо не чака да го изведем - отива в задния двор - и - тортичка! ud_009.gif zz_020.gif Знам, че грешката е наша първоначално, но сега трябва да я коригираме някакси.

Видяла съм се в чудо. Извеждам го като стане неспокоен, той пишка по сто пъти, но не ака. Като се приберем - хуква като стрела в задния двор. Там си е създал навик да обикаля като навита пружина тичешком цялото пространство - зад живия плет, зад бараката за инструменти и т.н. по няколко пъти - и между другото, се изхожда на въпросната пръст под дървото.

Днес си поставих за цел да го дебна - имам почивен ден. Цял ден съм го държала до мен, в къщи, водя го навън - пак вкъщи, не го пуснах в задния двор без мен. По едно време, отидох там да върша нещо, гледам го - както обикаляше, така се надупи. Викнах аз мощно, той се спря - иначе слуша - и го изведох там, където би трябвало да се върши работата. Не щеше сякаш, ама след няколко пишвания, най-накрая - природа - ура! Бурни радости и т.н. Обаче не мисля, че проблемът е решен. Нямам всеки ден почивен ден да го дебна. Мъжът ми се опитва да разруши навикът да обикаля като луд отзад, ама аз не съм сигурна, че това е проблемът. Навикът да се изхожда там, обаче, със сигурност трябва да се прекрати. В момента се опитвам да засипя с нова пръст това пространство и ще наредя големи камъни - като алпинеум - и без това под това дърво нищо не расте - то е в ъгъл и няма слънце. Идеята ми е да му разваля "тоалетната", както й е свикнал.

Там, където искаме да ака, е трева, която се коси редовно (от общината), обикновено той ака до оградата, която обаче е много буйно зашумена в момента, то и растенията се сменят непрекъснато, едни изсъхват, други се появяват - буренаци. Като окосят тревата, явно не му мирише на тоалетна - а у нас в задния двор, колкото да събирам пръстта и да се опитвам да обезмирися - нещо не става.

И друго - използваме думичката "чиш", като имаме предвид и двете дейности - пишкане и акане. Явно, обаче, той я свързва само с пишкането. Аз дори в момента работя по въпроса, защото като излезем пред нас на поляната, той иска да играе с топката и забравя, че му се пишка - та го прибирам, и след 10 минути - пак ме бута да излезем, щото му се пишка. Сега отработваме командата за чишкане - като пишне малко - му се дава да тича след топката няколко пъти - пак команда - пак докато не пишне - няма топка и така. Дали не трябва да въведа друга думичка за другата тоалетна дейност?

Приемам всякакви съвети, за които благодаря предварително.
User's Signature

Качена снимка

#430 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 August 2009 - 02:50 PM

Никой ли не може да ми помогне? ud_009.gif
Между другото, когато два дена подред не сме го пускали в задния двор изобщо, се установи, че и някой друг го ползва за "тоалетна" - най-вероятно, котка, може и да е лисица. Аз прередих пръстта, насипах нова, сложих камъни наоколо, като алпинеум, за да е по-трудно достъпна, и напръсках с кристали, които уж да отпъждат котки и кучета. Резултати - въпросния "нашественик" е ползвал мястото за тоалетна веднъж (на третия ден след обработката, вероятно), и нашето куче веднъж - точно пред това място с пръстта, на плочника. Явно миризмата не му е харесала, където е имало кристали, но не сложих много по краищата, защото там са цветята. Сега вали и така или иначе не го пускаме, но ще сложа и там. Явно ще се купуват още кристали, защото нашите свършиха, но си мисля, че не мога цял живот да покривам разни пространства с кристали. Чудя се дали ще му се разруши навикът, ако няма достъп до задния двор известно време и е принуден да се изхожда само навън.
User's Signature

Качена снимка

#431 Потребителят е офлайн   INA_PETR Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 11 August 2009 - 10:49 AM

Здравейте!Моето куче (мопс) е на почти 8 месеца.Все още се изпуска в къщи,а излизаме поне по 3 пъти на ден.Проблемът при нас е,че го казтрирахме много малък,само на 4 месеца,защото беше крипторхид.Лекарите ми обясниха,че това ще забави развитието му и ще започне да вдига крачето чак след годинката.Дали това че пишка като момиче все още е причината,че не си е изградил напълно хигиенните навици.Незнам,аз като чета разни хора дето разправят,че 3-месечните им кутрета само на вън пишкат и едва ли не за 1 седмица са им изградили навици.

#432 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 11 August 2009 - 12:19 PM

Всяко куче се научва за разино време да има хигиенни навици, това зависи най-вече от стопаните. Повечето кучета вдигат крак около година, като това пак е индивидуално. Но определено не е свързано с хигиенните навици.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#433 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 August 2009 - 09:43 PM

За трети път моля за съвет по-знаещите - трябва ли да отворя отделна тема, за да се види въпроса ми - изложила съм го подробно в два последователни постинга отгоре. zc_105.gif
User's Signature

Качена снимка

#434 Потребителят е офлайн   INA_PETR Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 07 September 2009 - 03:54 PM

Здравейте!Пак съм аз..то вече малко ме е срам.Просто исках да кажа,че моят калпазанин продължава да си ходи където му падне.Е ,вече сме почти на 9 месеца.Сигурно нещо е в мен грешката.Като излезем си върши работата,но след това не се стиска,докато стане време за следваща разходка.Доходи ли му се,прави си позичката и си отпуска душата.
Помогнете.........

#435 Потребителят е офлайн   Лола Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 September 2009 - 04:27 PM

Цитат(INA_PETR @ Sep 7 2009, 02:54 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Здравейте!Пак съм аз..то вече малко ме е срам.Просто исках да кажа,че моят калпазанин продължава да си ходи където му падне.Е ,вече сме почти на 9 месеца.Сигурно нещо е в мен грешката.Като излезем си върши работата,но след това не се стиска,докато стане време за следваща разходка.Доходи ли му се,прави си позичката и си отпуска душата.
Помогнете.........

Не само,че не трябва да те е срам,ами даже е похвално,че търсиш помощ smile.gif Като ходите навън и като свърши работата където трябва има ли наградки и радостни възгласи че е добро момче и други подобни? Не се притеснявай и при нас имаше издънки от време на време дори и като стана по голяма моята кученка и затова за по сигурно и сега като се сетя навън й давам да разбере,че съм много доволна от избраното за пиш място smile.gif Така за всеки случай.
Има и друго нещо за което се сещам,като му се доходи на едно и също място у вас ли го прави? Има вероятност да е решил,че това е резервното му място.Затова или измийте много добре това място и сложете нещо там,може стол или нещо да не може да отиде там.Поне докато не се откаже от това място.Надявам се да съм била полезна smile.gif

#436 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 08 September 2009 - 11:27 AM

Цитат(INA_PETR @ Sep 7 2009, 04:54 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Помогнете.........

Когато си направи "позичката", прекъснете го и го изведете навън. По всяка вероятност първите пъти ще се чуди защо е навън и може и нищо да не направи, но не се отказвайте -почне ли да се "гласи" - навън и не го оставяйте да го прави у дома.

#437 Потребителят е офлайн   INA_PETR Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 08 September 2009 - 03:56 PM

Ако ви кажа,че веднъж го прекъснах,взех го на ръце и бегом към вратата.И нищо- изпишка се в движение,върху мен :).Но определено трябва да засиля похвалите,когато го прави навън.
Благодаря Ви за отговорите и дано скоро да имаме напредък! wub.gif

#438 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 September 2009 - 04:41 PM

Цитат(INA_PETR @ Sep 8 2009, 02:56 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ако ви кажа,че веднъж го прекъснах,взех го на ръце и бегом към вратата.И нищо- изпишка се в движение,върху мен :).Но определено трябва да засиля похвалите,когато го прави навън.
Благодаря Ви за отговорите и дано скоро да имаме напредък! wub.gif

Само по описание е трудно да се разбере проблемът, но все пак да опитам да налучкам - сигурна ли си, че на кучето му е ясно, че ти искаш да се стиска, докато стигне до еди-кое си място? Помня, когато дебнехме наш Шаро да го учим да пишка където трябва- като почнеше вкъщи, някой изреваваше гръмогласно, за да го стресне ,той подвиваше опашка - гушвахме го и - отвън на тревата - там вече се довършваше процедурата всред похвали, гушканици и наградки. Така му стана ясно, че ако пишка вътре, ще има крясъци и недоволни стопани, а ако пишка отвън - гушкане, награди и игра. Провери дали твоето куче ясно прави тази връзка. И друго, ако не е учено да се стиска - дай му време да се научи. Вероятно на тази възраст вече има физическата възможност, но не я е опитало, защото не осъзнава , че трябва. smile.gif
User's Signature

Качена снимка

#439 Потребителят е офлайн   n1k1nka Икона

Публикувано: 10 September 2009 - 07:12 PM

Ние имаме подобни проблеми ... мисля даже че са по-големи :( Лъки е ши тцу и е на 6.5 години. Подариха ми го едни хора, защото им се роди малко дете и не можеха да го гледат. Дойде у нас когато беше на 4 години. Вече 2 години и половина той пика когато и където си поиска. Когато го изкарвам на двора го прави там ( акането не го прави вътре, но е имало някои случай), терасата ни е много голяма и той често излиза - там също си върши работата. Вътре вкъщи понякога го прави в банята и там искахме да се научи, защото и у страите си собственици го е правил в банята. Особено когато мен ме няма вкъщи си пикае мнооого обилно навсякаде. Никога никой от нашето семейство не го е удрял, аз много пъти не сам му обръщала внимание като съм виждала пакостите уж за наказание. Писнало ми е да трия пикочи, а и роднините ми постоянно ми пилат на главата.... Прочтох абсолютно всички неща, свързани с този проблем тук във форума... Проблемът може би е в мен, но и той има много лош характер ... късно е да го превъзпитвам нали? Много го обичам. Помогнете някак :(

#440 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 September 2009 - 02:40 PM

Цитат(n1k1nka @ Sep 10 2009, 06:12 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ние имаме подобни проблеми ... мисля даже че са по-големи :( Лъки е ши тцу и е на 6.5 години. Подариха ми го едни хора, защото им се роди малко дете и не можеха да го гледат. Дойде у нас когато беше на 4 години. Вече 2 години и половина той пика когато и където си поиска. Когато го изкарвам на двора го прави там ( акането не го прави вътре, но е имало някои случай), терасата ни е много голяма и той често излиза - там също си върши работата. Вътре вкъщи понякога го прави в банята и там искахме да се научи, защото и у страите си собственици го е правил в банята. Особено когато мен ме няма вкъщи си пикае мнооого обилно навсякаде. Никога никой от нашето семейство не го е удрял, аз много пъти не сам му обръщала внимание като съм виждала пакостите уж за наказание. Писнало ми е да трия пикочи, а и роднините ми постоянно ми пилат на главата.... Прочтох абсолютно всички неща, свързани с този проблем тук във форума... Проблемът може би е в мен, но и той има много лош характер ... късно е да го превъзпитвам нали? Много го обичам. Помогнете някак :(

Проблемът не е в лошия характер на кучето - ама изобщо не е там. Не знам и дали трябва да говориш за превъзпитание... 2 години и половина е било ОК да пикае навсякъде, сега - кучето има лош характер. На мен ми се струва странно. Но не, никога не е късно кучето да бъде научено на нещо, въпросът е дали ти ще съумееш.

Прочети началото на тази тема. Всички съвети за малко куче са добри и за твоя случай. Обаче се иска много постоянство и внимание. Кучето ти на първо място трябва да разбере, че ти не искаш да пикае вътре повече... Не знам и дали при това положение е възможно да се обезмириси всичко, което е опишкало досега - това може също да е проблем.
User's Signature

Качена снимка

• (66 Страници) +
  • « Първа
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема