Dog.bg Форуми : Хигиенни навици - обучение

Към съдържанието

• (66 Страници) +
  • « Първа
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Хигиенни навици - обучение Оцени темата: ***** 9 Гласове

#861 Потребителят е офлайн   milenka_t Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 26 October 2011 - 07:15 PM

Не мисля, че е точно такава ситуацията. Сигурна съм, че знаете повече за кучешката психология от мен, но той е доста независим и е точно обратното на ... подчинен или каквото и да било. Просто прекалено се развълнува и ако е пишкал току що или скоро не се "изпуска", случва се само когато е бил в къщи 3-4 часа сам или когато не е пишкал скоро. А относно кучетата, всеки ден играе с най-различни кучета - големи, малки... много е общителен с всички животни и смел, дори глупаво смел бих казала :ab_041:

#862 Потребителят е офлайн   kangal_bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 October 2011 - 07:27 PM

Показване на мнениетоmilenka_t, в 26 October 2011 - 07:15 PM, написа:

Не мисля, че е точно такава ситуацията. Сигурна съм, че знаете повече за кучешката психология от мен, но той е доста независим и е точно обратното на ... подчинен или каквото и да било. Просто прекалено се развълнува и ако е пишкал току що или скоро не се "изпуска", случва се само когато е бил в къщи 3-4 часа сам или когато не е пишкал скоро. А относно кучетата, всеки ден играе с най-различни кучета - големи, малки... много е общителен с всички животни и смел, дори глупаво смел бих казала :ab_041:

Ето за това винаги съм казвал, че съвети и компетентни мнения по форуми не се дават.

Вие писахте, че кученцето се изпуска когато му се обърне прекалено голямо внимание, или нещо подобно. Това е класически пример за именно така нареченото Submissive behavior, което на български е еквивалент на страхливо поведение. И което също не е коректно, защото има думи и термини, които не могат да намерят абсолютно точния си еквивалент от един език на друг. Това не означава, че кученцето Ви е страхливо в смисъла, който ние хората влагаме в тази дума. Това е реакция на "покорство" - животното се изпуска при контакт с други живи същества (животни или хора), които приема като доминиращи над него. Може да бъде и изпускане от радост, което, колкото и да е жалко, но също се определя като Submissive behavior.

Ако кученцето наистина не демонстрира страх от други животни и ако странични хора не се отнасят прекалено "лигаво" (не искам да обидя никого с тази дума) с него, то просто трябва да израсте този проблем. А това ще рече, да приема спокойно и с малко емоционалност дразнителите около себе си - както положителни, така и отрицателни.

#863 Потребителят е офлайн   milenka_t Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 October 2011 - 07:58 PM

:ae_085: Не, не.. аз напълно възприех мнението ти и го взех като съвет, не се обиждай. Може би най-доброто решение е за сега да го игнорирам като се прибирам и така след като вече се успокои да го погаля. Но наистина, това беше полезно мнение, вече знам със сигурност как стоят нещата с напишкването и горе долу как ще се развият по-натам. Благодаря! :md_064:

#864 Потребителят е офлайн   kangal_bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 October 2011 - 08:01 PM

Показване на мнениетоmilenka_t, в 27 October 2011 - 07:58 PM, написа:

:ae_085: Не, не.. аз напълно възприех мнението ти и го взех като съвет, не се обиждай. Може би най-доброто решение е за сега да го игнорирам като се прибирам и така след като вече се успокои да го погаля. Но наистина, това беше полезно мнение, вече знам със сигурност как стоят нещата с напишкването и горе долу как ще се развият по-натам. Благодаря! :md_064:

Тук няма място за обиждане.
Желая успех!

#865 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 28 October 2011 - 09:40 AM

Показване на мнениетоkangal_bg, в 26 October 2011 - 08:27 PM, написа:

Това е класически пример за именно така нареченото Submissive behavior, което на български е еквивалент на страхливо поведение.

"Страхливо" не мисля, че е равно на "подчинено". Кучето може да се подчинява без да изпитва страх. От там идва и неразбирането на стопанката на кучето - кофти е преведен смисъла.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#866 Потребителят е офлайн   kangal_bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 October 2011 - 09:55 AM

Показване на мнениетоbushkata, в 28 October 2011 - 09:40 AM, написа:

Показване на мнениетоkangal_bg, в 26 October 2011 - 08:27 PM, написа:

Това е класически пример за именно така нареченото Submissive behavior, което на български е еквивалент на страхливо поведение.

"Страхливо" не мисля, че е равно на "подчинено". Кучето може да се подчинява без да изпитва страх. От там идва и неразбирането на стопанката на кучето - кофти е преведен смисъла.

Съгласен, но "подчинено" има много широк смисъл. Както има разлика между "наказание" и "принуда", така стоят нещата и при "страх" и "подчинение". В смисъл - какво продиктува подчинението. Но мисля, че в случая започваме да "размиваме" темата.

И именно, понеже "кофти е преведен смисъла" трябвало е да се дочете коментара ми докрая, а не да се вади отделен абзац.

#867 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 28 October 2011 - 10:03 AM

"Диагнозата" Submissive urination е точна. Послушание, покорство, не е страх.
Имам куче, което като малко правеше това, винаги при радостно вълнение опикаваше панталоните на всички посетители, като се разскача правеше фонтанчета. Отшумя. Израсна изключително предан и лоялен, но в никакъв случай страхлив, няма и помен от страх у него. Достолепен куч, подкрепящ стопанина във всичко. Изяви защитен инстинкт.

#868 Потребителят е офлайн   Letty Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 28 October 2011 - 10:17 AM

Една НОК в квартала докато беше на 3-4-5 месеца, всеки път когато видеше някой човек и препикаваше...колко пъти съм се прибирала с морки маратонки. Същото беше и с кучета. Затичваше се към кучето радостно, спираше се, препикава и лягаше по гръб на земята в знак на подчинение. В момента е на 7 месеца и няма подобни случки вече, но все още ляга по гръб на всички кучета, дори на тези по-малките от нея. Струва ми се леко страхлива.
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

15.03.1997 - 10.12.2011 - R.I.P. Rino! Always in my heart...

#869 Потребителят е офлайн   MissElle Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 October 2011 - 08:45 AM

Здравейте, Мил,

благодаря за съветите за навиците. Мога да се похваля, че откак писах тук нямаме инциденти вкъщи.

Кученцето ми пишкаше обикновено в хола и по принцип, когато нас ни няма. За да разчупя навика реших да преградя едно преходно помещение, където той спи и са му купичките и да видя какво ще стане, ако няма достъп до хола, където му беше любимата тоалетна. По принцип, не мислех, че ще подейства, защото той понякога си е пишкал и в кошчето и пред него и т.н. , но бях отчаяна и реших да се пробвам отново. Естествено на сутринта имаше инцидент, но в банята ( бях забравила вратата отворена) Не се обезкуражих, че той така държи да пишка вътре и на следващата нощ затворих вратата и пак преградих. Чудо- нямаше нищо. И така вече 2 седмици. Кучо седи преграден, когато нас ни няма. Тъкмо няма и други поражения тип разхвърлян боклук и сдъвкано нещо, което не трябва. Стои си с неговите си играчки в място метър на два и това е. Малко ми е жал, но мисля че иначе няма как. Може би по-натам ще го пускам като ни няма пак да се разполага в апартамента, но засега си стои в преграденото и направо се родих отново- няма неприятна миризма като се прибереш, няма разкъсани хартии и извадени чорапи от коша за пране и т.н.

Освен преграждането, когато пишкаше навън му казвах браво добро куче и му давах малка наградка за хапване, след като си свърши работата, обаче не съм сигурна че това беше ок, пък и той не винаги им обръщаше внимание, май като цяло не е много ящен. Пред яденето предпочита гушенето и разкъсването на неща.

Успех на всички, които се борят като мен! :)

#870 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 November 2011 - 09:57 AM

Чудесно.
След известно време (като свикне с новия режим) може да опитате какво ще стане ако го оставите непреграден. Той вече ще знае, че може да стиска.
Но по принцип няма нищо лошо да е преграден когато ви няма, те кучовците си спят кротко през повечето време.

#871 Потребителят е офлайн   Svetlinko Икона

Публикувано: 05 November 2011 - 02:18 PM

Здравейте,имам пале на 1месец,много забавен,див и явно хитър и инат. От първия ден го уча да ходи по нужда в банята,но това се случва рядко по самоинициатива. Проблемът е следния:става от сън,наяжда се или се напива с вода,след което е нормално да се изходи,което той не прави там където трябва,но в момента в който му кажа "не" той сам хуква в банята. Сега,след 2 седмици,започвам да си мисля,че го прави нарочно. Кажете ми как да постъпя? Предварително благодаря!

#872 Потребителят е офлайн   MissElle Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 November 2011 - 05:45 PM

Мил,

за съжаление, ние пак сме в старото положение. Както подозирах, на кучето не му попречи, че е затворено и изолирано от основната си тоалетна. Видях, че се е изпишкал пред кошчето си днес, въпреки, че сутринта си беше изведен. Вчера и онзи ден пък се изпишка на любимото си място в хола, когато не го гледахме. Ние си бяхме в апартамента и съответно, той беше пуснат.

Незнам какво да правя вече. Той просто може да си пишка навсякъде и не желае да ни угоди да пишка навън, въпреки, че знае, че там е редно и там обичаме.

Днес даже се опита да ме ухапе, ( направо си успя), когато посегнах да погаля моя приятел. Винаги когато единия или другия посяга към някой, той ръмжи, а днес направо си ми налетя.
Караме му се, и го контрираме с 2 пръста, точно както инстркутира Сизър Милан, но не помага. Казвам и този случай, евентуално ако помага да се разгадае същността на проблема с пишкането, може пък да има връзка..?

Може би кучето си мисли че то е водача на глутницата и съответно ще ни хапе и ще си пишка където си иска, защото за него ние сме никои...?

Незнам, отчаяна съм, ПОМОЩ!

#873 Потребителят е офлайн   MissElle Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 November 2011 - 10:10 AM

Ха, оказа се че не е напишкано а стомашен сок- повърнато...моя приятел го е изчистил и е установил, че не мирише ужасно нито нищо. Относно ръмженето, отворих си темата за доминантното поведение и установих, че кучето наистина малко ни уважава. Започнахме веднага да прилагаме препоръките- минава винаги след нас вече, не му даваме нищо от масата. не го качваме на леглото никога и започнахме обучение с командите. За една вечер го научихме и сега сяда по команда. Страшно е приятно някой да те слуша. На сутринта опитахме пак- помнеше- пак сяда! Много съм доволна, този форум е страшно полезен!! Благодаря за всичко!

#874 Потребителят е офлайн   Chefoo Икона

Публикувано: 21 November 2011 - 09:18 PM

Аз подарих ретрийвърче на жена ми. Честно казано не очаквах, че ще прави толкова много поразии. Освен гризането на всички мебели и скимтенето през нощта, най-изнервящо се оказа пишкането и акането където му падне по пода. Добре че сме с ламиниран паркет и нямаме килими.
Този проблем с хигиената започнахме да го решаваме с всякакви методи - от използването на вестници до пелени с капки. Но накрая открих най-доброто решение, което и досега действа безотказно. Ползваме едни хигиенни подложки с феромони, които привличат кучето. Обикновено след като се нахрани и пие вода, го поставяме върху такава подложка и то започва да души. Върти се няколко секунди и си свършва работата. Вече свикна само да си ходи на подложката. Пробвал съм и с капки, но нямат същия ефект. Само дето давахме пари и за тях.

#875 Потребителят е офлайн   Christian Stone Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 26 November 2011 - 12:32 AM

аз съм със следният проблем:
имам маламутче на 7 месеца, студент съм и живея в стая на таванско помещение, от която директно се излиза на коридора със стълбите и банята. нямаше как да държа вратата отворена, за да може да ходи когато поиска в банята, за това го приучих да чишка на една постелка. трябваше ни седмица, след което започна да се изхожда само там. разбирасе, имаше и фалове - когато се напоеше повечко постелката се е случвало да подуши ръбчето, да спре и да се изпикае пред нея.
лятото, обаче, се нуждаеше от поне 4 литра на ден вода. по едно време изгубих търпение, взех му колибка и го курдисах на двора - хем да търси на воля, хем да е на открито, да чува хора, кучета и т.н. естествено, пикаеше си където му падне. първоначално - по-далеч от колибката, но отскоро го забелязвам, че започна да се облекчава и около паничката с яденето. онзи ден се нахрани, направи две крачки и пусна водата. колкото пъти се опитам да го спра, все се дразни и ръмжи - побутвам го, дърпам опашката, первам го леко по дупето, вдигам го дори - продължава. а до сега съм го виждал само два пъти спонтанно да вдигне крак до дърво и купчинка листа. през останалото време е все по средата на алеята/улицата/тротоара/ливадата. клекнал като женчо. въпреки това, всеки път като се изпишка на точното място (задния двор, до дърво) го хваля и възнаграждавам с нещо дребно за хапване.
с акането проблема е подобен. днес го направи по средата на алеята в градината. докато разбера какво става, беше клекнал и разтоварваше багажа. дръпнах го, но беше късно. според ветеринаря се развива нормално. играе с другите кучета нормално. дори с по-малките мъжки от него се опитва да показва надмощие и им се катери по гърбовете.
все си мислех, че тва ще е само навън и като го кача при мен, ще се помъчи да стиска и няма да му е така комфортно, както навън. лъжа и измама. вчера го качих да го къпя. отделен въпрос е, че щеше да изкърти душа, докато приключим с банята. като излезна побесня и се мята из цялата стая, докато не го увих в една кърпа и подсуших. а през цялото време го залъгвах с гранулите. никакъв ефект. не можах дори да го изсуша със сешоара - страх. както и да е. дали от това или нещо друго, пак тръгна да пикае. но сега вече е на 7 месеца и количеството урина е като за цял ден от периода между 3тия и 4тия месец. направих опит да го спра, но без успех и го оставих да се облекчи върху кърпата. поуспокои се, изсъхна, вчесах го и му дадох едно пластмасово шишенце да си играе. задъвка, ама пак нервено. изобщо в рамките на двата часа след банята трудно седеше на едно место - все се въртеше, все се оглежда нещо, хвърля се наляво-надясно. накрая го качих на леглото под климатика малко да го духне топлото и да поизсъхне още по-добре. хем и да го удари на дрямка. няма братче, и на леглото се върти и мята. накрая пак скочи и започна да опикава. бутам го, ръчкам го, ръмжи и се гневи. дърпам опашката, пак няма никой. не се сетих да плясня с ръце или с кожения колан, та да се стресне и да спре. издразних се, този път цялата стая с едно пикане плувна в пикоч, увих му каиша и го замъкнах надолу набързо, като си мислех, че не се е изходил напълно, с идеята да го наградя като го направи вън. там обаче се втурна към водата да лочи...
в общи линии, това ни е проблема с хигиената - изхождането и къпането. ще съм благодарен да ми дадете съвет как да постъпя. искам да го науча, защото дори да го оставя навън, все някога ще се наложи да идем и като няма двор къде да го оставя, ще последват бели. в същото време догодина приключвам с ученето и се изнасям от сегашната си квартира. следващата не е гаранция, че ще включва двор. :)

#876 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 November 2011 - 05:38 AM

Като ви чета:
Искате да го научите и го учите чрез дърпане на опашка и ръчкане предимно.
Лесно губите търпение и го зарязвате на двора, а там няма кой да го учи и кучо си свиква да пикае където и когато си иска.
Но като го качите веднъж (на колко месеца) се издразвате, че не се е научил.

Еми ....
хайде на първа страница.

#877 Потребителят е офлайн   letyouin Икона

Публикувано: 26 November 2011 - 12:13 PM

аз имам следния проблем..наскоро се преместихме в ново жилище.Кучето е на 3 години. Като бебе я бях свикнала да ползва банята за нуждите си и това продължи доста време което си е моя грешка,но от около година с много упоритост и търпение оправихме нещата.Проблема е че от както сме в новото жилище кучето отказва да пишка навън.Обикновенно я изкарвам по 3 пъти на ден като сутрин и вечер е минимум по час навън,харесва си място и ака,но отказва да пикае и това е.В момента в които се приберем и я вкарам в банята да се измием тя се изпишква там.Пробвах да я държа навън колкото се може по-дълго,няма и няма.Скимти,върти се , души, но стиска докато не се приберем.Какво да направя за да оправя нещата?

#878 Потребителят е офлайн   Chefoo Икона

Публикувано: 26 November 2011 - 02:52 PM

Моят съвет е да пробваш с хигиенните подложки с феромони. Те предизвикват реакция, нещо като безусловен рефлекс в кучето, което го кара да уринира или да ака върху подложките. Това е предимството, а не само че са абсорбиращи и че не протичат към пода.

#879 Потребителят е офлайн   Christian Stone Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 27 November 2011 - 01:20 AM

Показване на мнениетоmil_, в 26 November 2011 - 05:38 AM, написа:

Като ви чета:
Искате да го научите и го учите чрез дърпане на опашка и ръчкане предимно.
Лесно губите търпение и го зарязвате на двора, а там няма кой да го учи и кучо си свиква да пикае където и когато си иска.
Но като го качите веднъж (на колко месеца) се издразвате, че не се е научил.

Еми ....
хайде на първа страница.

има го и този момент, да. вярно е, че губя търпение лесно, което е моята грешка.
чел съм първа страница многократно, изглежда все не можех да намеря търпение в себе си и да изтрая обливането. дърпането на опашката и ръчкането го правя с цел да спре, за да може, веднъж стиснал, да го изведа навън веднагически и да свърши там работата, където да го похваля. не съм сигурен, че ако му направя легълце и го оградя, ще го пази чисто и няма да започне да чурка и върху него. предимство ще е това, че винаги търси постеля, където да легне. една вечер го настаних в гаража, понеже навън се моташе глутница пияни пуберчета и ме достраша да не вземат да направят някоя глупст. постлах му вътре до колата, оставих му там водата и го заставих да легне. на струинта го намерих да се излежава на постелката. но остават съмненията, че като е заграден, ще върши работата в клетката. случвало се е като нямаше всички ваксини да се изправи и да си изпишка върху постелката. рядко, но се е случвало. въпреки това, не съм намирал колибката мокра. това, което ми се струва лошо е, че пикае в близост до нея. а според мен, не би трябвало.

#880 Потребителят е офлайн   My_Prince Икона

Публикувано: 15 January 2012 - 12:53 PM

Здравейте,

На първо място да отбележа, че форумът е чудесен, а препоръките в него - много полезни. Прочетох голяма част от мненията, но не всички, дано не се повтарям.
Та, нашият проблем е следният: Имам мини пинчер, който взех когато беше на около 50 дни. Изключително лесно и бързо (може би за 2 дни) той се научи да ходи по нужди на постелка. Но вече минаха всички ваксини, разхождаме се от една седмица, той нито веднъж дори не се е изпишкал навън. Почти не души, само иска по-бързо да се приберем. Може би това се дължи на факта, че му е студено, винаги трепери навън.
Не знам дали сам ще свикне или трябва нещо да направя, но очевидно той не приема разходката в кучешкия смисъл на думата. Извеждам го сутрин след като се нахрани (около 8), веднага след работа (18ч) и преди сън. Дали не бъркам някъде?

П.С. маймунката вече е на четири месеца.

• (66 Страници) +
  • « Първа
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни