Хигиенни навици - обучение
Публикувано: 26 October 2011 - 07:15 PM

Публикувано: 26 October 2011 - 07:27 PM
milenka_t, в 26 October 2011 - 07:15 PM, написа:

Ето за това винаги съм казвал, че съвети и компетентни мнения по форуми не се дават.
Вие писахте, че кученцето се изпуска когато му се обърне прекалено голямо внимание, или нещо подобно. Това е класически пример за именно така нареченото Submissive behavior, което на български е еквивалент на страхливо поведение. И което също не е коректно, защото има думи и термини, които не могат да намерят абсолютно точния си еквивалент от един език на друг. Това не означава, че кученцето Ви е страхливо в смисъла, който ние хората влагаме в тази дума. Това е реакция на "покорство" - животното се изпуска при контакт с други живи същества (животни или хора), които приема като доминиращи над него. Може да бъде и изпускане от радост, което, колкото и да е жалко, но също се определя като Submissive behavior.
Ако кученцето наистина не демонстрира страх от други животни и ако странични хора не се отнасят прекалено "лигаво" (не искам да обидя никого с тази дума) с него, то просто трябва да израсте този проблем. А това ще рече, да приема спокойно и с малко емоционалност дразнителите около себе си - както положителни, така и отрицателни.
Публикувано: 27 October 2011 - 07:58 PM

Публикувано: 27 October 2011 - 08:01 PM
milenka_t, в 27 October 2011 - 07:58 PM, написа:

Тук няма място за обиждане.
Желая успех!
Публикувано: 28 October 2011 - 09:40 AM
kangal_bg, в 26 October 2011 - 08:27 PM, написа:
"Страхливо" не мисля, че е равно на "подчинено". Кучето може да се подчинява без да изпитва страх. От там идва и неразбирането на стопанката на кучето - кофти е преведен смисъла.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 28 October 2011 - 09:55 AM
bushkata, в 28 October 2011 - 09:40 AM, написа:
kangal_bg, в 26 October 2011 - 08:27 PM, написа:
"Страхливо" не мисля, че е равно на "подчинено". Кучето може да се подчинява без да изпитва страх. От там идва и неразбирането на стопанката на кучето - кофти е преведен смисъла.
Съгласен, но "подчинено" има много широк смисъл. Както има разлика между "наказание" и "принуда", така стоят нещата и при "страх" и "подчинение". В смисъл - какво продиктува подчинението. Но мисля, че в случая започваме да "размиваме" темата.
И именно, понеже "кофти е преведен смисъла" трябвало е да се дочете коментара ми докрая, а не да се вади отделен абзац.
Публикувано: 28 October 2011 - 10:03 AM
Имам куче, което като малко правеше това, винаги при радостно вълнение опикаваше панталоните на всички посетители, като се разскача правеше фонтанчета. Отшумя. Израсна изключително предан и лоялен, но в никакъв случай страхлив, няма и помен от страх у него. Достолепен куч, подкрепящ стопанина във всичко. Изяви защитен инстинкт.
Публикувано: 28 October 2011 - 10:17 AM
Публикувано: 31 October 2011 - 08:45 AM
благодаря за съветите за навиците. Мога да се похваля, че откак писах тук нямаме инциденти вкъщи.
Кученцето ми пишкаше обикновено в хола и по принцип, когато нас ни няма. За да разчупя навика реших да преградя едно преходно помещение, където той спи и са му купичките и да видя какво ще стане, ако няма достъп до хола, където му беше любимата тоалетна. По принцип, не мислех, че ще подейства, защото той понякога си е пишкал и в кошчето и пред него и т.н. , но бях отчаяна и реших да се пробвам отново. Естествено на сутринта имаше инцидент, но в банята ( бях забравила вратата отворена) Не се обезкуражих, че той така държи да пишка вътре и на следващата нощ затворих вратата и пак преградих. Чудо- нямаше нищо. И така вече 2 седмици. Кучо седи преграден, когато нас ни няма. Тъкмо няма и други поражения тип разхвърлян боклук и сдъвкано нещо, което не трябва. Стои си с неговите си играчки в място метър на два и това е. Малко ми е жал, но мисля че иначе няма как. Може би по-натам ще го пускам като ни няма пак да се разполага в апартамента, но засега си стои в преграденото и направо се родих отново- няма неприятна миризма като се прибереш, няма разкъсани хартии и извадени чорапи от коша за пране и т.н.
Освен преграждането, когато пишкаше навън му казвах браво добро куче и му давах малка наградка за хапване, след като си свърши работата, обаче не съм сигурна че това беше ок, пък и той не винаги им обръщаше внимание, май като цяло не е много ящен. Пред яденето предпочита гушенето и разкъсването на неща.
Успех на всички, които се борят като мен! :)
Публикувано: 01 November 2011 - 09:57 AM
След известно време (като свикне с новия режим) може да опитате какво ще стане ако го оставите непреграден. Той вече ще знае, че може да стиска.
Но по принцип няма нищо лошо да е преграден когато ви няма, те кучовците си спят кротко през повечето време.
Публикувано: 05 November 2011 - 02:18 PM
Публикувано: 08 November 2011 - 05:45 PM
за съжаление, ние пак сме в старото положение. Както подозирах, на кучето не му попречи, че е затворено и изолирано от основната си тоалетна. Видях, че се е изпишкал пред кошчето си днес, въпреки, че сутринта си беше изведен. Вчера и онзи ден пък се изпишка на любимото си място в хола, когато не го гледахме. Ние си бяхме в апартамента и съответно, той беше пуснат.
Незнам какво да правя вече. Той просто може да си пишка навсякъде и не желае да ни угоди да пишка навън, въпреки, че знае, че там е редно и там обичаме.
Днес даже се опита да ме ухапе, ( направо си успя), когато посегнах да погаля моя приятел. Винаги когато единия или другия посяга към някой, той ръмжи, а днес направо си ми налетя.
Караме му се, и го контрираме с 2 пръста, точно както инстркутира Сизър Милан, но не помага. Казвам и този случай, евентуално ако помага да се разгадае същността на проблема с пишкането, може пък да има връзка..?
Може би кучето си мисли че то е водача на глутницата и съответно ще ни хапе и ще си пишка където си иска, защото за него ние сме никои...?
Незнам, отчаяна съм, ПОМОЩ!
Публикувано: 09 November 2011 - 10:10 AM
Публикувано: 21 November 2011 - 09:18 PM
Този проблем с хигиената започнахме да го решаваме с всякакви методи - от използването на вестници до пелени с капки. Но накрая открих най-доброто решение, което и досега действа безотказно. Ползваме едни хигиенни подложки с феромони, които привличат кучето. Обикновено след като се нахрани и пие вода, го поставяме върху такава подложка и то започва да души. Върти се няколко секунди и си свършва работата. Вече свикна само да си ходи на подложката. Пробвал съм и с капки, но нямат същия ефект. Само дето давахме пари и за тях.
Публикувано: 26 November 2011 - 12:32 AM
имам маламутче на 7 месеца, студент съм и живея в стая на таванско помещение, от която директно се излиза на коридора със стълбите и банята. нямаше как да държа вратата отворена, за да може да ходи когато поиска в банята, за това го приучих да чишка на една постелка. трябваше ни седмица, след което започна да се изхожда само там. разбирасе, имаше и фалове - когато се напоеше повечко постелката се е случвало да подуши ръбчето, да спре и да се изпикае пред нея.
лятото, обаче, се нуждаеше от поне 4 литра на ден вода. по едно време изгубих търпение, взех му колибка и го курдисах на двора - хем да търси на воля, хем да е на открито, да чува хора, кучета и т.н. естествено, пикаеше си където му падне. първоначално - по-далеч от колибката, но отскоро го забелязвам, че започна да се облекчава и около паничката с яденето. онзи ден се нахрани, направи две крачки и пусна водата. колкото пъти се опитам да го спра, все се дразни и ръмжи - побутвам го, дърпам опашката, первам го леко по дупето, вдигам го дори - продължава. а до сега съм го виждал само два пъти спонтанно да вдигне крак до дърво и купчинка листа. през останалото време е все по средата на алеята/улицата/тротоара/ливадата. клекнал като женчо. въпреки това, всеки път като се изпишка на точното място (задния двор, до дърво) го хваля и възнаграждавам с нещо дребно за хапване.
с акането проблема е подобен. днес го направи по средата на алеята в градината. докато разбера какво става, беше клекнал и разтоварваше багажа. дръпнах го, но беше късно. според ветеринаря се развива нормално. играе с другите кучета нормално. дори с по-малките мъжки от него се опитва да показва надмощие и им се катери по гърбовете.
все си мислех, че тва ще е само навън и като го кача при мен, ще се помъчи да стиска и няма да му е така комфортно, както навън. лъжа и измама. вчера го качих да го къпя. отделен въпрос е, че щеше да изкърти душа, докато приключим с банята. като излезна побесня и се мята из цялата стая, докато не го увих в една кърпа и подсуших. а през цялото време го залъгвах с гранулите. никакъв ефект. не можах дори да го изсуша със сешоара - страх. както и да е. дали от това или нещо друго, пак тръгна да пикае. но сега вече е на 7 месеца и количеството урина е като за цял ден от периода между 3тия и 4тия месец. направих опит да го спра, но без успех и го оставих да се облекчи върху кърпата. поуспокои се, изсъхна, вчесах го и му дадох едно пластмасово шишенце да си играе. задъвка, ама пак нервено. изобщо в рамките на двата часа след банята трудно седеше на едно место - все се въртеше, все се оглежда нещо, хвърля се наляво-надясно. накрая го качих на леглото под климатика малко да го духне топлото и да поизсъхне още по-добре. хем и да го удари на дрямка. няма братче, и на леглото се върти и мята. накрая пак скочи и започна да опикава. бутам го, ръчкам го, ръмжи и се гневи. дърпам опашката, пак няма никой. не се сетих да плясня с ръце или с кожения колан, та да се стресне и да спре. издразних се, този път цялата стая с едно пикане плувна в пикоч, увих му каиша и го замъкнах надолу набързо, като си мислех, че не се е изходил напълно, с идеята да го наградя като го направи вън. там обаче се втурна към водата да лочи...
в общи линии, това ни е проблема с хигиената - изхождането и къпането. ще съм благодарен да ми дадете съвет как да постъпя. искам да го науча, защото дори да го оставя навън, все някога ще се наложи да идем и като няма двор къде да го оставя, ще последват бели. в същото време догодина приключвам с ученето и се изнасям от сегашната си квартира. следващата не е гаранция, че ще включва двор. :)
Публикувано: 26 November 2011 - 05:38 AM
Искате да го научите и го учите чрез дърпане на опашка и ръчкане предимно.
Лесно губите търпение и го зарязвате на двора, а там няма кой да го учи и кучо си свиква да пикае където и когато си иска.
Но като го качите веднъж (на колко месеца) се издразвате, че не се е научил.
Еми ....
хайде на първа страница.
Публикувано: 26 November 2011 - 12:13 PM
Публикувано: 26 November 2011 - 02:52 PM
Публикувано: 27 November 2011 - 01:20 AM
mil_, в 26 November 2011 - 05:38 AM, написа:
Искате да го научите и го учите чрез дърпане на опашка и ръчкане предимно.
Лесно губите търпение и го зарязвате на двора, а там няма кой да го учи и кучо си свиква да пикае където и когато си иска.
Но като го качите веднъж (на колко месеца) се издразвате, че не се е научил.
Еми ....
хайде на първа страница.
има го и този момент, да. вярно е, че губя търпение лесно, което е моята грешка.
чел съм първа страница многократно, изглежда все не можех да намеря търпение в себе си и да изтрая обливането. дърпането на опашката и ръчкането го правя с цел да спре, за да може, веднъж стиснал, да го изведа навън веднагически и да свърши там работата, където да го похваля. не съм сигурен, че ако му направя легълце и го оградя, ще го пази чисто и няма да започне да чурка и върху него. предимство ще е това, че винаги търси постеля, където да легне. една вечер го настаних в гаража, понеже навън се моташе глутница пияни пуберчета и ме достраша да не вземат да направят някоя глупст. постлах му вътре до колата, оставих му там водата и го заставих да легне. на струинта го намерих да се излежава на постелката. но остават съмненията, че като е заграден, ще върши работата в клетката. случвало се е като нямаше всички ваксини да се изправи и да си изпишка върху постелката. рядко, но се е случвало. въпреки това, не съм намирал колибката мокра. това, което ми се струва лошо е, че пикае в близост до нея. а според мен, не би трябвало.
Публикувано: 15 January 2012 - 12:53 PM
На първо място да отбележа, че форумът е чудесен, а препоръките в него - много полезни. Прочетох голяма част от мненията, но не всички, дано не се повтарям.
Та, нашият проблем е следният: Имам мини пинчер, който взех когато беше на около 50 дни. Изключително лесно и бързо (може би за 2 дни) той се научи да ходи по нужди на постелка. Но вече минаха всички ваксини, разхождаме се от една седмица, той нито веднъж дори не се е изпишкал навън. Почти не души, само иска по-бързо да се приберем. Може би това се дължи на факта, че му е студено, винаги трепери навън.
Не знам дали сам ще свикне или трябва нещо да направя, но очевидно той не приема разходката в кучешкия смисъл на думата. Извеждам го сутрин след като се нахрани (около 8), веднага след работа (18ч) и преди сън. Дали не бъркам някъде?
П.С. маймунката вече е на четири месеца.