Dog.bg Форуми : Хигиенни навици - обучение

Към съдържанието

• (66 Страници) +
  • « Първа
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Хигиенни навици - обучение Оцени темата: ***** 9 Гласове

#1241 Потребителят е офлайн   MiSs KiSs Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 05 February 2014 - 08:38 AM

Трудно се отказва от старите навици!
Редакция:
"Няма значение колко добре е научено на хигиенни навици, от стрес (тревога) ще се изпикае на леглото ви, докато ви няма. После следва ръфането на някакви неща и т.н. "
Макар, че дали ще е "показване на тревогата", или "наказване, че ви няма" е близко. Да, кучетата нямат користни помисли, не са злопаметни и действат на ниво "тук и сега", съчетано с условни рефлекси. Но дори опростено (очовечено) когато го обясня не ме разбират, какво да говорим за други терминологии.
:beer:
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

Винаги ще останеш в сърцето ми, Ричи (1992-2009)

#1242 Потребителят е офлайн   borislava_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 February 2014 - 10:08 AM

Добре,разбрах какво имате впредвид,но не мога да разбера защо така ме нападате-сама да си отговоря,опростено като ми обяснявате не разбирам и т.н.
Искам да разбера какъв е проблемът на кучето ми и как да го разреша затова и пиша тук.Кучето не ме изпраща "апатично"като тръгна да излизам.Като му изкарам играчките и започна да се обличам,отива и си играе с тях,взима си ги на диванчето му и е съвсем спокоен,не е тъжен или апатичен,дори стои и чака пред шкафа,където ги държа,за да му ги изкарам.Затова не мога да разбера защо да е страх от раздяла-не показва страх,нито неспокойство.Изпраща ме,дъвчейки пресования кокал,казвам му "чао"и знае,че излизам.Оттук нататък пак казвам-единият ден е пишкал,на другия-не.И никога не ходи по дивани,а на плочките или в банята понякога.
Приемам ,че е страх от раздяла-какво да направя оттук натътък??Как да му покажа,че не трябва да пишка докато е сам....

#1243 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:All You Need is Love

Публикувано: 05 February 2014 - 10:10 AM

Показване на мнениетоMiSs KiSs, в 05 February 2014 - 08:38 AM, написа:

Трудно се отказва от старите навици!
Редакция:
"Няма значение колко добре е научено на хигиенни навици, от стрес (тревога) ще се изпикае на леглото ви, докато ви няма. После следва ръфането на някакви неща и т.н. "
Макар, че дали ще е "показване на тревогата", или "наказване, че ви няма" е близко. Да, кучетата нямат користни помисли, не са злопаметни и действат на ниво "тук и сега", съчетано с условни рефлекси. Но дори опростено (очовечено) когато го обясня не ме разбират, какво да говорим за други терминологии.

Така е ! Но колко хора като Вас ще пишат за това ?
Ако им се зададе въпроса защо отношението към кучетата е такова ( водено от теорията за доминантността и глутницата ) ,те дори няма да могат да го обяснят ...
А при вълците пък тя още по-малко работи, но нали знаете : повтори нещо два пъти и то вече придобива значение ,особено за онези които не се замислят , а предпочитат да се задоволят с готов модел ....
Добре,че разумните осъзнават не само погрешността на подобни твърдения ,но и факта, че от това съвместното им съжителство с кучетата хич не се подобрява .
User's Signature

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/

#1244 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:All You Need is Love

Публикувано: 05 February 2014 - 10:20 AM

Показване на мнениетоborislava_, в 05 February 2014 - 10:08 AM, написа:

Добре,разбрах какво имате впредвид,но не мога да разбера защо така ме нападате-сама да си отговоря,опростено като ми обяснявате не разбирам и т.н.
Искам да разбера какъв е проблемът на кучето ми и как да го разреша затова и пиша тук.Кучето не ме изпраща "апатично"като тръгна да излизам.Като му изкарам играчките и започна да се обличам,отива и си играе с тях,взима си ги на диванчето му и е съвсем спокоен,не е тъжен или апатичен,дори стои и чака пред шкафа,където ги държа,за да му ги изкарам.Затова не мога да разбера защо да е страх от раздяла-не показва страх,нито неспокойство.Изпраща ме,дъвчейки пресования кокал,казвам му "чао"и знае,че излизам.Оттук нататък пак казвам-единият ден е пишкал,на другия-не.И никога не ходи по дивани,а на плочките или в банята понякога.
Приемам ,че е страх от раздяла-какво да направя оттук натътък??Как да му покажа,че не трябва да пишка докато е сам....

Не Ви нападам ,просто чета написаното ...
А за отговора : ами Вие се досещате ,че в присъствието на човек животното е спокойно ,значи какво остава ?
Ако обясните как сте подхождала отначало , привиквайки кучето към оставане само , не аз ,други ще Ви отговорят и насочат .
User's Signature

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/

#1245 Потребителят е офлайн   borislava_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 February 2014 - 12:21 PM

Отначало съм подхождала по същия начин..оправям се да излизам,прибирам всичко ,което не е за него/например цветятя,до които може да достигне/,изкарвам му неговото одеалце и играчките.Той съответно стой и си чака играчките,като му ги дам взима една-две и си играе с тях.След това тръгвам,той дори не идва да ме изпраща,казвам му чао и излизам.Не лае и не ме вика да се върна обратно.Винаги,когато някой от вкъщи излиза му казва"чао" и той вече си знае какво следва от тази дума.Сутрин го изкарвам по нужда,след това на обяд и един час преди да излезна ходим в близкия парк за около 30-40 минути.
Обяснявам си го може би ,защото като се приберем от дългата разходка изпива повече вода и може след това за това да не стиска.Днес ще направим дългата разходка малко по-рано и после преди да тръгна ще направим още една кратка и да видя дали така няма да стане.
Вчера като се прибрах докато отключвах вратата и след това влезнах при него дори не стана да ме посрещне,лежеше си на дивана и спеше,а говорих преди това по телефона докато се качвах т.е.ме е чул,че си идвам.
Не искам да остава някой с лошо впечатление,затова е този форум,за да обменим опит.
Поздрави

#1246 Потребителят е офлайн   Ev.Mink Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 February 2014 - 06:08 PM

Спокойно, всичко е наред. Кучето ви посреща незаинтерсовано, защото не може дълго да стои под напрежение, примирява се със ситуацията. Както казват експертите (много полезни съвети от тях съм прочела) по-горе, стрес от безпокойство при раздяла и липса на човешко присъствие. Това става при много силна привързаност на кучето към стопаните. Тук имаше някъде споделена ситуация за силна привързаност на ротвайлерка на един потребител г-н Танов (може да прочетете темата), която прави опит да скочи пре балкона/прозореца от втория етаж към стопанина си, който тръгва с колата, паркирана под терасата. И майка му успява да предусети и да я спаси, като я хване за задните лапи. Просто кучетата ни изненадват с извънредно поведение понякога и силната привързаност е една от причините.

И конкретно при вашия случай има влияние смяната на терена, сменяли сте домовете. Това влияя по същия начин и на малките деца, когато често се сменят жилищата, стаите, одеялцето, леглото... Липсва познатата сигурност на местообитанието, която може да се компенсира от присъствието на стопаните.. Ще го израстне и ще го преодолее проблема, ако не променяте често обстановката, не привнасяте излишни дразнители в средата и укрепвате психиката на кученцето с приятелски срещи със себеподобни и хора. Повтаряемост на ежедневните впечатления, позитивни, разбора се. :re_037:

#1247 Потребителят е офлайн   borislava_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 February 2014 - 07:00 PM

Благодаря за отговора,ние сме вече от 4 месеца на новото място,мисля,че е започнал да свиква
Поздрави :re_037:

#1248 Потребителят е офлайн   MiSs KiSs Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 February 2014 - 07:59 AM

Продължавам да смятам, че не е нормално.
Както казах и по-горе, с Джак сме сменили 3 къщи - един път, когато беше на 10м., след това, когато беше на година и 4м. Първият път сменихме града. Беше по-скоро тъжен и уплашен, че ги няма старите му приятели. За една седмица си намери нови и вс се оправи. Но и двата пъти първата му работа беше да препикае нещо в новият дом. Единият път не го видях на местопрестъплението и нищо не направих. Естествено имаше втори път, пред мен, скарах му се и нямаше други опити.
При вас са минали 4м. откакто сте в това жилище, ако все още това е фактор, значи нещо не е минало както трябва.
И продължавам да смятам, че не е нормално да не може да стиска, било то дори 10ч. Може да има проблем с бъбреците, но не е нормално биологически, ако няма психологичен, емоционален проблем.
Когато се прибирате вкъщи лигавите ли го, превръщате ли от това голяма работа? Защо не пробвате да не му казвате "чао", а просто да излезнете, без да го поглеждате?
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

#1249 Потребителят е офлайн   borislava_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 February 2014 - 02:06 PM

Показване на мнениетоMiSs KiSs, в 06 February 2014 - 07:59 AM, написа:

Продължавам да смятам, че не е нормално.
Както казах и по-горе, с Джак сме сменили 3 къщи - един път, когато беше на 10м., след това, когато беше на година и 4м. Първият път сменихме града. Беше по-скоро тъжен и уплашен, че ги няма старите му приятели. За една седмица си намери нови и вс се оправи. Но и двата пъти първата му работа беше да препикае нещо в новият дом. Единият път не го видях на местопрестъплението и нищо не направих. Естествено имаше втори път, пред мен, скарах му се и нямаше други опити.
При вас са минали 4м. откакто сте в това жилище, ако все още това е фактор, значи нещо не е минало както трябва.
И продължавам да смятам, че не е нормално да не може да стиска, било то дори 10ч. Може да има проблем с бъбреците, но не е нормално биологически, ако няма психологичен, емоционален проблем.
Когато се прибирате вкъщи лигавите ли го, превръщате ли от това голяма работа? Защо не пробвате да не му казвате "чао", а просто да излезнете, без да го поглеждате?

В началото като се нанесохме естествено също препика един път-скарахме му си и оттогава вкъщи не пикае/докато има някой/.Тези дни ще ходим на ветеринар за обезпаризитяване и ще попитам как да видим дали е наред с бъбреците,за всеки случай.Когато се прибирам гледам да не му се радвам много докато не се успокой,най-често докато той скача аз му слагам каишката и направо го изкарвам/винаги след като се прибера го изкарвам/.Чак след това като го измия и се успокои го галя.Днес ще пробвам да не го поглеждам,когато тръгвам.Вчера след дългата,по-ранна разходка,като се прибрах не беше пишкал,ще видим днес как ще е :re_037:

#1250 Потребителят е офлайн   MiSs KiSs Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 February 2014 - 08:43 AM

Това за бъбреците не беше сериозно. Ако имаше проблем, щеше да пикае и когато сте там.
1. Не му казвайте "чао", когато излизате. Дори не го поглеждайте, просто си излезте и толко. Казвам го, защото преди казвах на Джак "Айде, аз излизам, скоро ще си дойда!". В момента, в който затворих входната врата, той почваше да вие. Реших да не му подтиквам още повече условния рефлекс и спрях да му казвам каквото и да е било. Оттогава нито веднъж не е извил, щом излезна.
2. Когато се приберете не го извеждайте веднага. Сега, когато споделяте това, доста от нещата си идват на мястото. Какво си мисли кучето ви? "Айде, айде, идвай си вече, още от вратата да ми сложиш каишката, че ми се пикае" = "Когато си дойдат ще пикая" => "Искам да си дойдат - ще се изпикая!"
Пробвайте да постоите вкъщи поне 5-10мин. В началото, ако е превъзбуден, не го поглеждайте и не го галете. Чак когато е спокоен го погалете малко. Оставете го за 1-2мин. без да го галите и чак тогава излезте на разходка.
3. Определете точни часове за разходка! Рутината и стриктния график са едно от най-важните неща за приучаване да се стиска. Ако аз сменя времето за разходка, дори с един час, веднага се почва с мрънкане и фасони. Спазвайте определените часове, дори и да сте свободни и да ви се излиза. Излезте когато сте определили, всеки ден по едно и също време.

От проба глава не боли. Но няма да стане на първият ден. Сменете гореизброените неща поне за една седмица. После пак пишете. :ae_085:
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

#1251 Потребителят е офлайн   borislava_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 February 2014 - 04:35 PM

Благодаря за съветите!
Няма да го изкарвам веднага щом се прибера.Попринцип лошото при мен е,че работя на две смени.Едната седмица съм с него следобяд до 15ч и остава сам за около 3 часа.На другата съм сутрин и се прибирам следобяд към 15ч т.е. остава сам около 6 часа.Тъкмо свикне на единия режим и аз се сменям,но няма как поне засега.Тези дни промених разходките-сутрин след ставане,към 11ч30 дълга разходка около един час и после преди да излезна към 15ч за 5 мин пред блока.Така мисля,че е по-добре,защото вече два дни като се прибирам не е пишкал.След дългата разходка се изморява и пие повече вода,която вече на малката разходка към 15ч "изкарва" и съответно не се налага да стиска.Дори днес като се обличах направо легна и заспа-дори не ме чакаше да излезна.А с лаенето нямаме проблеми,само първата една седмица след като се нанесохме лаеше,но след това спря.
Поздрави :dog:

#1252 Потребителят е офлайн   Z. Peev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2014 - 11:23 AM

Показване на мнениетоMiSs KiSs, в 07 February 2014 - 08:43 AM, написа:

3. Определете точни часове за разходка! Рутината и стриктния график са едно от най-важните неща за приучаване да се стиска. Ако аз сменя времето за разходка, дори с един час, веднага се почва с мрънкане и фасони. Спазвайте определените часове, дори и да сте свободни и да ви се излиза. Излезте когато сте определили, всеки ден по едно и също време.

Ей това е много важно. И ние така в началото - през седмицата на график, а в почивните дни - айдеее цял ден навън, когато си искаме. И кученцето не можеше да си изгради рутина. Тъкмо влезе в ритъм и идва уикенда, всичко отива на кино и така.

#1253 Потребителят е офлайн   MiSs KiSs Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2014 - 03:20 PM

Показване на мнениетоborislava_, в 07 February 2014 - 04:35 PM, написа:

Тези дни промених разходките-сутрин след ставане,към 11ч30 дълга разходка около един час и после преди да излезна към 15ч за 5 мин пред блока.Така мисля,че е по-добре,защото вече два дни като се прибирам не е пишкал.След дългата разходка се изморява и пие повече вода,която вече на малката разходка към 15ч "изкарва" и съответно не се налага да стиска.

Надявам се вечерта също да го извеждате, и то поне около 23ч., защото от 3ч. седобяд до 11ч. на другият ден си е олимпийско стискане.
Часовете между две разходки не трябва да са повече от 10ч. (в краен случай 12ч.). Като това важи и от сутрин до вечер и от вечер до сутрин.
Може да направите графика си 11ч. сутрин (дълга разходка), 15ч. (кратка), 19ч. (дълга разходка) и в 23ч. (кратка). Стига да сте сигутни. че всеки ден можете да го спазвате!
Нашите вече са свикнали и намалихме разходките до две на ден. Сутрин от 8ч. до 10ч. и вечер от 7ч. до 9ч.

Няма проблеми кучето да е постоянно навън. Ние сме ходили по палатки, на море, на разходки и походи. Кучетата са били 24ч. навън. Но когато се приберем вкъщи, законите се спазват, защото са усвоени и научени. Идеята ми е, докато се приучава кучето на хигиенни навици - военно положение! След това можете да правите всичко! :beer:
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

#1254 Потребителят е офлайн   borislava_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2014 - 07:15 PM

Пропуснах да спомена,че вечер към 20.30-21ч го изкарвам пак :dog:
Поздрави

#1255 Потребителят е офлайн   lubov Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 22 February 2014 - 11:53 PM

Аз пък имам следния проблем. От скоро си имам домашен любимец. Много е сладка. И много лакома, Храня я след разходка навън. Понякога бърза много да се прибира. Свършва си работата и бегом. Друг път пък си души наоколо и търси нещо да яде. Като й се скарам и дърпам, тя се запива като магаре на мост и не мърда. Не иска да ходи на дълги разходки. А даже се хвърля да ме хапе, за да се приберем. Дали е сериозен проблем според вас. Вътре горе- долу слуша. Отучих я да ме хапе. Сяда по команда и без храна ... или може би очакава такава. Но навън никак не ме слуша и е много неприятно като се запъне или ме захапе, че да се прибира или там да направи това, което си е наумила. Страх ме е да яде това, което си намери.

#1256 Потребителят е офлайн   MiSs KiSs Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 February 2014 - 11:05 AM

Не сте споменали на какава възраст е кученцето. От това, което пишете предполагам, че е на около 3-4м.
Направете така, че да разбере, че командите вътре, важат и навън.
Първо - ходете на разходка с поне един джоб лакомства. Когато направи нещо хубаво навън (свърши си работата, ходи уверено и спокойно и т.н.) му давайте награда. Така хем ще се обучавате, хем кучето ще свърже излизането навън с приятното изживяване от награждаването с лакомства.
Второ - направете разходките приятни за кучето. Много стопани се вманиачават по дърпане на повода и обучение, преди да са се свършили естествените нужди. Или пък само чакат кучето да се изпика и бързат да бродят безцелно нанякъде. Разходките първо трябва да са за нуждите, когато те се свършат могат да започнат игрите (хвърляне на топка, гонене, скачане и прочие), някаде измежду игрите може да се обучавате на командите, които прави вкъщи (седни, легни, дай лапа, донеси, ела тук).
Трето, но не и на последно място. Не позволявайте на кучето си да ви ръмжи, когато иска нещо от вас, за да ви контролира. Ако това се случи може да направите две неща - да НЕ направите това, което иска и да го игнорирате.
Добре правите, че давате храната след разходка. Това си е закон, от гледна точка на здравето.
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

#1257 Потребителят е офлайн   gabsy.naidenowa Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 23 February 2014 - 01:50 PM

Здравейте.
Вчера си взех хъски на 2м и половина и искам да попитам за някои неща. Понеже за първи път ще отглеждам и възпитавам куче?
1) третата ни ваксина е на 07.03 до тогава мога ли да я извеждам?
2) пишкането и "тортичките" и как да я приуча че трябва да се извършват в банята или навън?
3) хранене и пиене на вода. трябва ли да пие вода само когато се храни?

Ще ви бъда много благодарна за съвети относно тези въпроси

#1258 Потребителят е офлайн   404 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 23 February 2014 - 01:54 PM

Показване на мнениетоgabsy.naidenowa, в 23 February 2014 - 01:50 PM, написа:

Здравейте.
Вчера си взех хъски на 2м и половина и искам да попитам за някои неща. Понеже за първи път ще отглеждам и възпитавам куче?
2) пишкането и "тортичките" и как да я приуча че трябва да се извършват в банята или навън?

Честито кученце :dog:

1. Прочетете форума :)
2. Прочетете форума :)
3. Преди да прочетете форума се погрижете кученцето винаги да има прясна вода на разположение :)

Успех :ae_085:

#1259 Потребителят е офлайн   iNfRaSoNiC Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 February 2014 - 03:24 PM

Показване на мнениетоgabsy.naidenowa, в 23 February 2014 - 01:50 PM, написа:

Здравейте.

1. Недейте, има голям шанс кученцето ви да се зарази с нещо неприятно. Чакайте поне 7 дена след третата ваксина.
2. Най-лесно е както ние направихме. С пелени ( памперс ) за куче. Слагате го първо на 1-2 метра от леглото ( мястото ) на кученцето и лека по лека го придвижвате към желаното място.
Така ние за около месец и половина почти намалихме до 0 белите в това отношение. Винаги награждавайте, когато кученцето си свърши работата където трябва и се карайте когато не го направи.
3. ВиНАГИ трябва да има прясна вода в купичката.

Давайте му храна в режим и през другото време дръжте купичката му празна ( с храната ) .

Поздрави и успех.

п.п За тези, които пишат ВИНАГИ "Прочетете форума" ( а те са доста ) не всеки има 1000 часа да чете 1000000 теми и 10000000000000 мнения, нали?
Поздрави на всички.
User's Signature

Качена снимка

#1260 Потребителят е офлайн   gabsy.naidenowa Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Икона за мнението  Публикувано: 23 February 2014 - 03:26 PM

четох във форума и сега ще пробваме с весници

искам само да ме посъветвате мога ли да я извеждам преди 3тата ваксина?

• (66 Страници) +
  • « Първа
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни