Това за бъбреците не беше сериозно. Ако имаше проблем, щеше да пикае и когато сте там.
1. Не му казвайте "чао", когато излизате. Дори не го поглеждайте, просто си излезте и толко. Казвам го, защото преди казвах на Джак "Айде, аз излизам, скоро ще си дойда!". В момента, в който затворих входната врата, той почваше да вие. Реших да не му подтиквам още повече условния рефлекс и спрях да му казвам каквото и да е било. Оттогава нито веднъж не е извил, щом излезна.
2. Когато се приберете не го извеждайте веднага. Сега, когато споделяте това, доста от нещата си идват на мястото. Какво си мисли кучето ви? "Айде, айде, идвай си вече, още от вратата да ми сложиш каишката, че ми се пикае" = "Когато си дойдат ще пикая" => "Искам да си дойдат - ще се изпикая!"
Пробвайте да постоите вкъщи поне 5-10мин. В началото, ако е превъзбуден, не го поглеждайте и не го галете. Чак когато е спокоен го погалете малко. Оставете го за 1-2мин. без да го галите и чак тогава излезте на разходка.
3. Определете точни часове за разходка! Рутината и стриктния график са едно от най-важните неща за приучаване да се стиска. Ако аз сменя времето за разходка, дори с един час, веднага се почва с мрънкане и фасони. Спазвайте определените часове, дори и да сте свободни и да ви се излиза. Излезте когато сте определили, всеки ден по едно и също време.
От проба глава не боли. Но няма да стане на първият ден. Сменете гореизброените неща поне за една седмица. После пак пишете.