Здравейте,
Имаме следния проблем:
Купихме си кученце порода Немски мини шпиц който кръстихме Голди. Страшен сладур и много умно кученце. Вече ставаме на годинка, обаче все още имаме проблем с пишкането. С голямата нужда няма проблеми - само на вън и понякога на терасата когато няма кой да го изведе. Взехме го на нямаше още и 40дни. Ваксини, паспорт, обезпаразитяване всичко е ок. Проблема е че докато беше мъничък с приятелката ми работехме на смени и нямаше как да му осигурим достатъчно разходки, разхождаше се по 1-2 пъти на ден и то в различни часове. Докато беше топло използваше за тоалетна и двете тераси на апартамента и нямаше проблем. Сега стана студено и му ограничихме достъпа до едната тераса и използва само другата. Когато му се приходи отива пред вратата и почва да драска да излезе, отваряме му и си върши работата. Проблеме е, че когато тръгнем да го разхождаме навън и най - вероятно от превъзбуда се изпуска и почва да пика докато му слагам каишката. Днес сутринта например, след като се прибрах от нощна смяна той си спинкаше в спалнята на леглото. Отворих вратата и му казвам: хайде Голди на разходка, а той седи свил ушенцата и неможе да мръдне, всъщност го е страх да мръдне защото знае, че ще направи белята. Гушнах го да го изнеса на терасата и той започна да пишка. Аз му казвам не, не, и той миличкия се опитва да стиска, но пишна малко на леглото докато го дигах. Отнесох го на терасата и си свърши работа. Работата е там, че той знае и усеща какво е направил и, че не правилно и не трябва така, но явно все още неможе да стиска хубаво, Когато се изпусне в коридора докато слагаме каишката гледа ужасно виновно и знае, че е направил беля и се срамува. Имам приятел който 15дни след нас си взе същата порода и ми сподели, че и неговата Лея която също ще направи годинка скоро все още понягога прави беля вътре. Ако има други хора с нашия проблем, и мисля по скоро със същата порода куче да сподели дали има подобен проблем. По принцип никога не е бит сериозно или нещо такова, като изключим няколко пошляпвания по дупето със цел да спре да пишка. Интересното е, че очаквах до към 6тия месец да си изгради навиците а той вече става на 1годинка. Моля за съвет какво да предприема. За сега процедирам по следния начин с изключение на сутринта когато той знаеше миличкия, че ще се изпусне и не смееше да мръдне... Като се прибера и доиде при мен в коридора, защото се радва ужасно много като се прибера аз или приателката ми, започнах да му говоря: Хайде Голди на разходка, ама стискай сега да сложим кайшката, няма да пишкаш нали и такива работи. Пусне по някоя точица но общо взето се въздържа. Когато излезем навън не прави като другите кучета да вдигне лапата и да се изпишка, ами прикляка и почва да пишка вървейки .... Много е интересен. Понякога го прави и както трябва но ....
Моля за съвет и ако има някой със същата порода дали е имал подобен проблем. Знам, че до голяма степен вината е и във нас заради сменито, но просто нямаше начин.
Благодаря на всички отзовали се предварително.
Поздрави и приятен ден.