Стефан Попов - председател НКБОК, в 22 April 2010 - 10:24 PM, написа:
Трак, в 22 April 2010 - 06:28 PM, написа:
<br />Имах запитване дали има горна граница в ръста на БОК защото при немксите овчарки се сещам за нещо такова.<br />Питам без да се заяждам защото според мен големите екземпляри могат да имат проблем с издръжливостта в работна обстановка .<br />
<br /><br /><br /> При много от ръстовите служебни породи кучета, каквито са и овчарскити обединяващи и нашето и други кучета горната граница е освободена. Аз също съм против кучетат, които са неспособни добре да се движат. Но такива има и дребни. Важното е да са правилно композирани анатомически- тоест да имат правилни ъгли, пропорции и твърд и правилен гръб, което в основни линии им осигурява отлична кинематика. Разбира се важни са всички кости, мускулите ставите и сухожилията, както и желанието за движение. Иначе аз също не харесвам кучета, които са само едри и нищо друго. По-голям ръст ДА но не на всяка цена! Харесвам и не чак толкова голями екземпляри, но те трябва да компенсират липсата на ръст с наличие на важни продуктивни качества, които да ги правят необходими за работата в стадото и нуждите на собственика. Някога всеки един овчар се гордееше с най-едрото куче защото то му е най-силно. Колегите от другите страни, които имат местни овчарски породи кучета всички без изключение вдигнаха ръста на своите породи и ги направиха още по-мобилни. Давам пример най-вече с кангала, но и всички останали. Защо и ние да не доразвием нашето куче, след като всички знаем че през годините породата адски издребня, а в миналото имаше страшно яки, едри, силни и мобилни кучета. Някой се опитва да мъти мозъците на хората с дребни кучета, но това етака защото няма едри, но и тоя същия се стреми към повече сила и ръст. А те са свързани. Да не говорим че тоя едрия Мечо Аян Дико колкото е едър пет пъти е по-мобилен от всяко дребно куче и всичките му деца са адски мобилни. Хера на Червенякови е много бърза и лека, но като подгонят нещо той я надбягва та я скъсва по рисуване, защото тя прави три скока а той един. Ще говорим много по тази тема, но трябва да лягам че утре имам два полета до Русия. Поздрави и звънете на личния ми тел. 0898 33 20 34.
Отново отговор, лишен от всякаква компетентност, доказващ, че автора му не само няма понятие от кинология, ами и елементарно ниво на селекция при кучетата.
Какво означава кучетата да имат правилни ъгли, пропорции и твърд и правилен гръб. До колко правилни трябва да са, защото правилното за едно куче с един костен индекс е едно, а за друго правилното е съвсем различно. Този коментар е просто куп думи, неподплатени с обяснения.
Какво означава разбира се важни са всички кости, мускулите, ставите и сухожилията. Знае ли титулуващия се кинолог с какво например е важна костта в пениса на кучето за движението (ако той въобще знае, че кучето има и кост в основата на своя пенис).
Какво означава желание за движене. Движението не е продукт на желание или нежелание а елемент от природата на индивида за оцеляване. То не е желание, а необходимост. Едно куче от работно направление не може да няма желание за движение. Има ли го значи е налице някакъв проблем, който вече може да бъде от различно естество, а не само да е свързан с органите на придвижване в пространството.
Някога всеки един овчар се гордееше Това някога си го запази за общите приказки. Ние живеем в 21 век, претендираме да ползваме постиженията на науката (а пусто и се титулуваме кинолози), а даваме обяснения от рода на някога. Някога е в историята и фолклора, г-н кинолог.
Казваш давам пример с кангала. Какъв пример можеш да дадеш с една порода, която въобще не познаваш и за която твърденията ти нямат нищо общо. Ако имаш предвид всевъзможните кръстоски, който се ползват за битки, това е друг въпрос, но не е и кангал. А иначе, кангала никога не е бил дребен като лисунгер.