dandi, в 14 April 2011 - 11:45 AM, написа:
Цитат
Прочетете и написаното от Ники от Силистра. Изнася момчето много интересни исторически факти.
Прочетох написаното от Ники от Силистра,по интересни обаче ми бяха снимките на кучетата които се е потрудил да открие.Направи ми впечатление,че много малко от тях са с окраската която днешния стандарт на Бългалско овчарско куче налага-черно шарени кучета.Повечето от тях нямат никакво сходство с днешните.
Вероятно имате написаното от Ники и снимките на кучетата към него.
Ако ви е възможно постнете ги тук и до тях днешната ви селекция.
Може и да греша,вие сте международен съдия,убедете ме че съхранявате оригиналното Българско овчарско куче,такова каквото го е представил Ники в трудовете си.
Много е важно, да не се допускат манипулации в един спор и да се чуват всички аргументи. Първо със своите постнати статии Вие прекрасно сте защитила само и единствено моите твърдения! Второ на снимката с по-голямия мащаб е написано тридесетте години на нашия век. Вие не показвате кой век! Аз винаги ъм казвал че е имало и каракачани и каракачанско куче, но то е изчезнало заедно с овчарството им, с което са изчезнали и породите им животни. Защо изпускате факта че те идват много късно в България- много, много след като са открити барута, очилата и тнт. Много по късно от времето, когато Овчарския народ-тоест ние българите, както ни нарича не друг а византийските хронисти сме имали най-успешното и развито овцевъдство в Европа. Да не говорим че сме дошли в тая Европа от Централна Азия с вече хилядолетни традиции в овцевъдството. Аз съм слаб с компютъра, но като се видим ако това се случи ще Ви покажа много сериозни аргументи, които грижливо пазя и развивам. Само ще Ви напомня разказите Вълчи вървища на един от най-големите разказвачи, които са по истински случаи, защото Добри Жотев е израстнал в район на овцевъди староверци където името каракачанско е непознато! Пак ви повтарям Староверци, а не младия и с неустановен генезис каракачански етнос. Много преди и повече от тях заслуга имат Юруците, както помаците и гагаузите, които са най- чисти българи. Ами власите, аромъните, турците, арменците дошли от Арарат със стадата и кучетата си при геноцида? Но всички те са част от многоцветната палитра на етносите в България, където ние българите сме и най- отдавна и най-много и с най-голям принос във всичко включително и в овцевъдството и разбира се и в овчарското куче. Фактите Ви са достоверни, но крайно незначителни за да се борите с българското в България. Имам въпрос към Вас без да Ви обиждам а напротив: Вие имате ли в произхода си кръв от други етноси като Седефчев, защото тогава ще Ви разбера защо сте толкоз против наименованието Българско овчарско, което е във всички езикови и исторически справочници! Каракачанско е битувало стотина, че и по-малко години. А овчарския народ-Българския е най-стария на земята и единствен потомък на Ной според древногръцкия хронист. И овцевъдството е основния му поминък и занимание! Ми къде са му кучетата. Да не са викали каракачани от бъдещето да им докарат овце че и кучета. Купували са като луди кучета от дядо ми като са дошли по наще земи. Купували са и от дедите на Иван Паликаров и от Розово и Пафката от Братаница все овчарски потомци както и аз самия. На дядо ми кучетата са правили пепел преминаващите каракачански, то ония хорица са носили армагани с години и са взимали кутрета за дамазлък от моя дядо Цветан! Майка ми е жива и ги помни тия събития както и огромния Бельо, на гърба на който до седми клас е ходела на училище и освен че е бил огромен е давел всичко в ред включително и вълци през тежките зими. Ами бай Иван Стоименов от Калугерово, който е над деветдесет години и разказа пред цяла България на симпозиума за породата та го чуха и Седефчеви и Драганов и другите опоненти на овчарското и на българското и избягаха позорно, как като деца основната беля , с която са си играли е била да насъскат техните големи шарени кучета срещу чувствително по-дребничките сиви с пуснати надолу опашки кучета на каракачаните /както всъщност ги описва и е заснел единствения изследовател на каракачанското куче др. Тодор Гайтанджиев, когото имах честта да познавам лично/ и всеки път баща му го биел щото ония хорица не можели да си съберат счасове разпилените кучета и овчици. Между другото защо избягвате името на др. Тодор Гайтанджиев. Та нали точно той е единствения живял и работил сред каракачани в края на техния номадски скотовъдски период. Знаете ли че Вашия Гуро му окраде трудовете и оня свят и стар човечец плачеше със сълзи от него. И защо не ги показва- защото знае че и аз и Андрей Мицулов и ред други наши съратници и приятели сме наясно какво се случи! Аз предполагам че Вие като българка и овчарка ще се замислите над правотата че кучето е овчарско и българско каквато сте Вие какъвто съм аз, каквито са Ефти, Цуфата, Лазар Дурчов, Христо Зарков и много много имена, с които мога да Ви затрупам, а сигурен съм че и Вие можете да затрупате мен. Въпросът е извън тоя форум, като останете насаме да си помислите не носите ли Вие персонална и конкретна отговорност изопачавайки името на най-българската жива частица история на България и Българския народ. За това Ви попитах и пак Ви питам имате ли генетична връзка с каракачански предци или някакви други етноси за да си обясня тая Ваша бясна поддръжка на каракачанското и жестока борба срещу БЪЛГАРСКОТО. Нямате ли чувството че по този начин го осквернявате. Аз не съм против каракачанското куче. Направете го като това, което е описал др. Тодор Гайтанджиев с тия параметри, които той е описал и тая визия и цвят и няма проблем. Но Вие всичко копирате от нас останалите българи и нашите кучета. Дори и имената. Нима Шаро, Мечо, Мурджо, Гривчо, Борко, Лиско, Рижко, Гуджо, Пирин, Горан, Балкан, Меца, Мура, Шара, Канджа и ред други са на каракачанско гръцко наречие? Дори Караман е турцизъм, но не и гърцизъм какъвто е езика на каракачаните! Даже Вие използвате тези и други, но български имена без нито едно запазило се каракачанско. Това е така защото нито кучета са останали нито дявол. И накрая последен въпрос от какви по етнос овчари дойдоха Вашите кучета? Ама моля Ви без версификации че всяка неистина рано или късно лъсва! Р.S. Моля Ви отговорете ми на всяка цена имате ли предци от други етноси за да се съобразявам с този факт ако е така и да не изкривяваме диалога. Аз съм даказал през годините че изповядвам характерната за целия български народ етническа толерантност и търпимост и ще уважавам и Вашия произход какъвто и да е той за да общуваме с нужното разбирателство и позитивизъм.