Публикувано: 14 April 2011 - 10:52 PM
[quote name='dandi' date='14 April 2011 - 08:41 PM' timestamp='1302806518' post='937324']
Г-н Попов,за манипулациите,...лично аз никого и с нищо не съм манипулирала.Казвам и говоря това,което знам и виждам,чета също и много книги за родния ми край,предимно свързани с овчарството.Знаете ли че до ден днешен в Родопите има мандри,където нищо не се е променяло от миналия век,като напр. наименованията в самата мандра и прилежащата и кошара.....думи като,угурть,билмьо,гилгьо,домозлук,урда и мн. други со останали още от юруците ,наимменования на местности като Чала,Адаборун,карачелебиица. и др ,също.Някъде млякото все още се мери и изчислява с юрушки мерки.
Тук г-н Попов нищо завещано от старите не се променя,името на кучето също!
Къде някой твърди ,че кучето не е Българско или се съмнявате в етническата принадлежност на Йовков и Радичков?
Не знаех че някой може би е манипулирал и тях .Като са писали разказите си в тях за каракачани ли се разказва та са писали за каракачанско куче?
Също така никой не оспорва заслугата на помаците,турците,гагаузите и тн. за приноса им за овчарското ни куче,наречено не от друг ,а от Българския народ каракачанско.(някъде четох ,че каракачаните не наричали кучетата си каракачански).
Твърдите че животните на каракачаните били изчезнали.Знаете ли господин Попов,че МЗХ на Република България е включило в генофонда си Каракачанската овца и кон и ги субсидира.Как се признава нещо изчезнало?
Произхода ми г-н Попов е Българка Християнка.В кръвта ми няма никакъв друг етнос.Не знаех,че Седефчеви принадлежат на друг етнос.Не са споменавали.
[/quote Аз просто Ви дадох теми за размисъл и мисля че не бива да се връщате едностранчиво към Вашите доводи защото такива има, но на всеки от тях излизат по сто в противовес. Хубавото е че сте българка! И защитете името българско или както е казал великият Паисий: ... О неразумний и слабоумний, защо се срамиш да се наречеш българин или ние не сме имали царе и патриарси, кокто овце и овчарски кучета. Вие пак пропускате моите доводи, а именно тези свързани с Вълчи вървища, Време разделно, а не Йовков и Радичков, които в стремежа към ефект са писали за каракачанско. И двамата никога не са били свързани с овцевъдството за разлика от Добри Жотев, който е роден и израстнал в него и конкретиката е просто несравнима ако разбирате за какво Ви пиша. При тези иначе прекрасни автори често се прибягва до художествена измислица, която си е нормален авторски прийом, както е и в този случай, но когато Ви споменах за овчарските кучета и използването им при охраната на крепостите в монографията на първия правилно ориентиран в произхода историята и предназначението на овчарското куче на българите Васко Райчев от Стара Загора, Вие нито веднъж не се опряхте на исторически извори с голяма давност. Истината е че каракачаните двайсетте и трийсетте години са кръстосвали със стадата си, но това е твърде кратък период в исторически план за формирането на толкова спецефичното българско овчарско куче. Да не говорим че от много години вече не са с онова значение за нашето овцевъдство и нямат никакви кучета, а пък преди този кратък период въобще ги е нямало, а кучето си е било тук, от векове в България и при овцете! Тяхната заслуга за него е несъществена, ако изобщо имат такава. Просто екзотичното звучене "каракачанско" отскоро импровизирано на всяка цена трябва да измести българското истинското езиково и исторически и фактологически честното ОВЧАРСКО. Не бива просто не бива и би било голяма несправедливост защото помаците имат много повече право да претендират за помашко, но не го правят и автоматично стават много по-българи от новите кръстители на породата. Питам Ви има ли в нашия език определение овчарско куче и за кое куче се отнася. Отворете всички езикови справочници и прочетете какво пише за овчар, овчарска гега овчарска торбичка и овчарско куче. Е как имаме в българия овце, овчари, торбички, геги пък нямаме овчарско куче. Ми има места, в които го наричат влашко, чобанско вълкодав и тнт, но това всичкото не го ли обединява по-конкретното и исторически, езиково и фактологически овчарско! В нашето село-селото на майка ми каракачаните са идвали години наред да купуват именно кучета. Ами старши научен сътрудник от БАН Васил Караманов който е на преклонни години? Фамилията му е караманов защото родът му е отглеждал само караманести кучета, което е бил поминъка на това семейство чисти българи. Той твърди че и татари и каракачани и власи и юруци са купували кучета от баща му, дядо му и пра дядо му! Колкото до породите овце и коне и те бяха най-безобразно прекръстени, което е една от националните трагедии в България такива планински овце и коне в Рила и Родопите винаги е имало и то много преди неотдавнашното идване на каракачаните по нашите земи. Жалко че ние българите сами не си пазим името и националните ценности. А кой друг ще го прави не е ясно. Жалко, много жалко че човек като Вас се е оставил така да го отдалечат от собственото му българско начало и търсят такова в каракачанизма, който сега е модерен . Наистина жалко!

Не признавам друго превъзходство пред добротата. [br]Kogito ergo sum - мисля, значи съществувам!