Фотогалерия на БОК
Публикувано: 28 March 2007 - 10:07 AM

Развъждането на расови кучета с високи качества спада към културното и национално богатство на всеки народ !Българско Овчарско Куче , Българската национална гордост !
Публикувано: 28 March 2007 - 12:02 PM
отстояващи различните тези около името и визията му не се вземат в ръце
и не седнат на една обща маса за да решат как да се излезе от тази нелепа
и абсурдна ситуация около него - просто такава порода куче няма и няма да има !!! Съгласен съм с вас г-н Попов че ние от НК БОК сме единствените които сме членове на FCI чрез членството си в БРФК, обаче не може да се отрече че
и у хората в другите организации също има хубави и породни кучета.
Според мен всички ние трябва да направим постъпки за зближаване и
затопляне на отношенията помежду си.
От спорове и междуличностни нападки никои от нас няма да спечели,
а най вече ще направим така че нито една организация от занимаващите се с овчарското ни куче няма да постигне нищо.
За да се признае нашето куче като една от официалните FCI породи кучета трябва да се свърши още много работа господа, да не се заблуждаваме
че камо ли ние сме направили всичко неопходимо за признаването - ама ония там от FCI нарочно не ни признават кучето за порода !!!!!!!!!!!!!!!!

Развъждането на расови кучета с високи качества спада към културното и национално богатство на всеки народ !Българско Овчарско Куче , Българската национална гордост !
Публикувано: 28 March 2007 - 01:05 PM
Сега вие или щяхте да имате еднакви цели и кучета или щяхте да имате по-каракачански от каракачанските кучета.
Тема за размисъл b)

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 28 March 2007 - 01:25 PM
А доколкото схванах аз тезата по-горе беше има ли консолидирана порода овчарско куче в България - независимо от нейното име бок, кк, банско, добруджанско, чобанско и каквото там се сетите и отговора на повечето беше
НЕ
Но сега ще се появите вие хората от МАКК и ще кажете ДА b)
Докажете го и мисля че проблема е решен.

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 28 March 2007 - 07:14 PM
Цитат
Какво е това сиво-бяло подобие на българско овчарско куче ???
Това сиво подобие показва колко разбираш от овчарски кучета.Това сиво подобие произлиза от такива кучета които ти едва ли някога ще имаш честа да съдиш.И последно овчарските кучета не се изчерпват сама с черно бяли но това е тема която също няма смисъл да ти я обяснявам,едвали ще я разбереш.А за такова подобие може само да се мечтае b) super best victoryVVV bgflag
Прикачени файлове
-
12032007270______.jpg (76.44K)
Брой сваляния: 256
Публикувано: 28 March 2007 - 07:16 PM
Прикачени файлове
-
12032007272______.jpg (52.5K)
Брой сваляния: 300
Публикувано: 28 March 2007 - 08:33 PM
Прикачени файлове
-
DMC_0056_edited_.JPG (39.69K)
Брой сваляния: 272
Публикувано: 28 March 2007 - 10:46 PM
Цитат
Какво е това сиво-бяло подобие на българско овчарско куче ???
Забравих, на сивото подобие баща му е истинско работно овчарско куче.Майка му също е истинско цитирам пак белким разбереш,работно овчарско куче.Та на въпроса какво е това подобие ти сам намери отговора ако можеш ,,естествено,, bravoS Айде със здраве.
Прикачени файлове
-
12032007276______.jpg (32.55K)
Брой сваляния: 285
Публикувано: 28 March 2007 - 10:53 PM
Прикачени файлове
-
12032007268______.jpg (51.3K)
Брой сваляния: 280
Публикувано: 28 March 2007 - 10:59 PM
Цитат
Цитат
Цитат
Как кръсти тоя мелез b) .
Хехе .Кубер-Гривчо.Обаче определено още сега е куче с характер.По бащина линия май wink
Ники това куче върви по линия Шабан и после чак по линия Иван хахаха,няма нужда от тоя коментар victoryVVV super best bgflag
Публикувано: 29 March 2007 - 12:22 AM
Ти какво засягаш ли се ???
Можеш и да се обиждаш братко, ама аз от такива "истински" работни
кучета като тези дето са на снимката - съм се оттървал много отдавна,
пък биле те и от "царски род". Родословието на едно куче е важно,
но по-важно е как изглежда то. Ако е криво и недохранено, недостатъчно високо или широко, нетипично окосмено или оцветено - няма значение кои са татко му или майка му, защото след като не е екстериорно то не е и породно !!!!!
Това са си лично мои виждания, да не земеш да си помислиш,
че ти обиждам стоката или нещо такова - просто споделям виждане......................
Прикачени файлове
-
post_59_1175115204.jpg (51.3K)
Брой сваляния: 273
Публикувано: 29 March 2007 - 08:10 AM
Цитат
Извинявам се за намесването в темата, но това бихте ли ми го обяснили по-подробно?
Публикувано: 29 March 2007 - 10:31 AM
Цитат
моето скромно мнение е, че след като сте се отвратила от нас и нашите
кучета, просто не пишете и не влизайте на страниците на нашият форум
и за в бъдеще няма да има какво да ви отвращава !!!!!!!!!!
Всяка порода се състой от няколко кръвни линий,
които се различават по фенотип и генотип съществено.
Наличието на лупоиди и молосоиди в породата ни гарантира неиното
типово разнообразие и светлото и бъдеще !!!!!!!!!!!!
незнам що въовще се обръща внимание на терминотара l)
с теа думи избива рибата отсякъде. как може това дае съдиа въобще. Па сеа са прави че са бил майтапил?
Публикувано: 29 March 2007 - 10:37 AM
Преценките на едно куче започват в определен порядък и той е задължителен,ако селекционера иска да има пълен ефект при провежданата селекция от него.
Реда е - преценка по произход, преценка по екстериор, преценка по потомство, преценка по странично родство.
Това са задължителни правила в развъждането и те трябва да се спазват.
Екстериора е важен, но по вече от естетична гледна точка.Бултериера е грозник, но за някои е красавец.
Недоносената селекция, едностранчивата селекция- основно по екстериор и ръст на всяка цена - доведоха до появата на това дете- ЧУДО БОК.
А за значението на произхода има една много вярна българска поговорка- Ако посееш тикви няма да изникнат кратуни.
Затова съм казвал , че целите на двете организации са различни и кучетата са ВЕЧЕ различни. Ако ги нямаше старите работни Каракачански кучета , нямаше да има и БОК.
Поздрави адаш!
Публикувано: 29 March 2007 - 12:09 PM
Цитат
Ти какво засягаш ли се ???
Можеш и да се обиждаш братко, ама аз от такива "истински" работни
кучета като тези дето са на снимката - съм се оттървал много отдавна,
пък биле те и от "царски род". Родословието на едно куче е важно,
но по-важно е как изглежда то. Ако е криво и недохранено, недостатъчно високо или широко, нетипично окосмено или оцветено - няма значение кои са татко му или майка му, защото след като не е екстериорно то не е и породно !!!!!
Това са си лично мои виждания, да не земеш да си помислиш,
че ти обиждам стоката или нещо такова - просто споделям виждане......................
Интересни виждания за съдия ,който очакваме да ни съди кучетата. oleeee
В стандарта споменава ли се за криви и недохранени кучета?Или ако някое куче получи травма,то спира да е от дадена порода?Или отслабне поради заболяване,пак спира да е от дадена порода ?
За останалите неща ,нали си има индекси?
Нали изобщо има стандарти ,по които се определя порода?
Нали сте ги чел изобщо?

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл
Публикувано: 29 March 2007 - 01:50 PM
Аз не мога да ви оценявам кучетата по снимки господа, а пък и не съм си
и поставям за цел да ги "оси.ам". Така, че не знам защо въобще ми се дърлите
и правите на интересни. Много добре осъзнавате (а, може би не...),
че изложбите са предназначени за кучета които изглеждат "перфектно"
и наподобяват максимално стандарта на породата. Всички други, били те работни или каквито щете си ги наречете не са достатъчно породни и винаги ще получават минимални и дори незадовеолителни оценки.
Не мога да си обясня, защо всички вие сте си въобразили че всеки един стар
и одърпан пес, които изровите незнайно от къде е най-истинското и
най-качественото овчарско куче. И като започнете да заблуждавате народа колко работни били тези стари "бангий" и колко стара им била кръвта вземате
та се забравяте. Стандарта описва екстериора на кучето, а не колко е работно.
И съответно като си изведете животните в ринга никой съдия няма да се интересува как работи кучето ви при овцете, ами ще го оцени на база как изглежда в момента. Много от вас се заблуждават, че като изведат някое старо
и прегладняло псе, непременно тяхното куче ще се оцени като най-истинското на изложбата, това е заблуда, която вие сами си налагате и не осъзнавате.
Няма значение каква порода е кучето, то трябва да се доближава максимално
до идеалният екземпляр описан в стандарта, в противен случай - когато то се разграничава видимо от "еталона", такова животно е не типично и се отстранява от разплод. Това е голата и болезнена истина господа, и ако наистина искате да постигнете добри резултати - придържайте се максимално към стандарта, иначе залитате в страни и продължавате в грешната посока......................