Национален Български Нюфаундленд Клуб-въпроси към клуба
Публикувано: 28 June 2007 - 09:48 AM
Естествено пак повтарям, че тук става въпрос за истински развъдници, с опит, с име, с качествени кучета и многогодишен труд при селекцията им! Така че абстрахирайки се със случая с Капитан, понеже не съм запозната с него, практиката на запад е наистина такава, каквато я описва Лагерфелд. Много развъдчици следят своите любимци с години, тяхното развитие, изложбена кариера и т.н. Все пак те са дело на тяхния труд, а и най-малкото, работят за името на развъдника. 1super
Ей, аз като почна да пиша и се забравям ! b) Айде стига толкова от мен, целувки на черния карасавец и на баткото и честито за отличното представяне в неделя bravoS victoryVVV Ще чакаме още много хубави новини за сладура
Поздрави nok
Публикувано: 28 June 2007 - 12:51 PM
meduni, постът ми беше пояснение на въпроса на lunabg.
Думите ми може да ти се струват пресилени, но повярвай ми, развъдчикът може да изисква много неща от бъдещия собственик. За тази цел се сключва договор - в противен случай просто не се осъществява покупката на куче. Развъдчикът може да изиска кучето да посещава определен брой изложби, може да изиска кучето да бъде хранено по определен начин, може да изиска поддръжката на кучето да се извършва по точно определен начин. Развъдчикът дори може да заложи в договора неустойки - има го дори и у нас (справка развъдник Angel staff)! В договора разбира се са заложени права и задължения за двете страни - както за развъдчика, така и за собственика. С договора развъдчика гарантира качеството на кучето, а собственика грижите, които ще положи за него. В противен случай договора бива развалян, както във всяка една друга сфера на живота ни, и сделката не се осъществява. Понятията "безхаберие" и "незаинтересованост" наистина са широки, но техният смисъл е строго определен в един такъв договор. Тези кучета са твърде ценни, за да бъдат оставени единствено и само на надеждата! Аз също се надявам всички кучета, който се продват в зоомагазините, в зооборсите и т.н., да попаднат в добри ръце.
Колкото до това, че за първи път чуваш за такъв договор, това се дължи на доверието, което ви гласувахме и доверието, което ни гласуваха! Слава богу виждам, че Ечелсо се развива прекрасно. За съжаление само на снимки, но виждам че Челси расте едно щастливо и здраво куче. Скоро ще бъде един красив, добре отгледан нюфаундленд!
Продължавайте в същия дух!
Останалото е твърде еснафско!
lunabg, благодаря!
Публикувано: 28 June 2007 - 01:04 PM
Цитат
Поздрави nok
Благодаря ти!
Изникват ми някои въпроси:
Цитат
А останалите развъдчици не са ли"истински"?
Цитат
Означава ли това, че договор се подписва само за определени кучета от кучилото?
Как е възможно да се осъществи какъвто и да е контрол над вече чуждо куче в чужд дом?
Цитат
Каква отговорност, освен морална?
Цитат
И пак ще попитам: Истинските развъдници законно регизтрираните ли са?
Ако е така, тогава всички развъдници би трябвало да подписват такива договори.
Цитат
Публикувано: 28 June 2007 - 01:19 PM
Публикувано: 28 June 2007 - 03:58 PM
П.П. Модератора на тази част от форума довечера ще ПРЕМЕСТИ този разговор в темата "нюфаундленд".
Публикувано: 28 June 2007 - 04:29 PM
1.
Цитат
Използвам думата истински понеже за мен само тези хора, които работят по този начин са развъдчици. Не приемам за развъдчици хора с 2 - 3 - 4 женски, плодящи се непрекъснато, които бълват кучило след кучило. Това за мен са търговци, чудещи се как да припечелят пари на гърба на клетите животни. Ако знаеш за какви неща съм чувала просто ще ти настръхне косата, как и в какви условия се гледат кучета. Да, по закон те може и да имат регистриран развъдник, но това прави ли ги ИКТИНСКИ развъдчици? Според мен не. За да развиваш дадена порода трябва да имаш много голям поглед, усет и дългогодишна работа с нея. Да знаеш кое точно мъжко куче е удачно да заплодиш с точно определена женска и защо! Говорим за генетика, за това да направиш така, че поколението, което получиш да има най-добрите черти от двата си родителя.Да спосбстваш със заплождането за развитието на породата. Което ще рече да знаеш кои недостатъци на едното куче биха се занижили за сметка на хубавите качества на другото и обратно. Събираш куче сък здрава костна система, но без силно изразен ствол, с такова куче, с не чак толкова хубава костна система, но пък с перфектна глава. Целта ще е да се получи куче със перфектна глава и костна система. Сори за лаишкото обяснение, но много групо казано е така. Мечтата на всеки истински развъдчик е да произвежда кучета, които само като погледнеш, да можеш да знаеш, че са от неговия развъдник.
Хората които правят това са истински развъдчици, другите казах вече какви са, независимо от това какви документи са си извадили. То нали знаш, че книжката не кара колата, нито дипломата те прави адвокат 1super
2.
Цитат
Как е възможно да се осъществи какъвто и да е контрол над вече чуждо куче в чужд дом?
Това си зависи от всеки развъдчик и от това, кой иска да купи кучето. Според това колко ценно е кучето за развъдчика, и колко доверие има в човека, на който го продава.
Като казвам контрол, това не значи, че ще идва всяка седмица на гости при купувача b) Едно телефонно обаждане, един майл, една снимка, са напълно достатъчни. Живеем в ерата на комуникациите все пак. 1super
Скоро имах следната случка с един развъдчик на НОК ( немски овчарки ) - Човека развъжда от години, случайно разбра, че куче, което е произвел и продал преди 5 години, е в окаяно състояние, отиде да види за какво става въпрос, намерил кучето вързано на двора на старата къща на човека, на който го е продал. Въпросният господин строял нова къща и оставил кучето в старата, като ходил веднъж в седмицата да му подхвърля някой къшей хляб или кокъл. Развъдчика като видял за какво става въпрос, директно си взел кучето, без даже да се обяснява с онзи. Аз ако бях, доста неща щях да му кажа и покажа на този "човек", ама това е друга тема. bash
3.
Цитат
Че това малко ли е?! bl)
4. Той е същия като първия :)
Що се отнася за случая с Капитан, не коментирам, защото незнам какъв е бил договора между купувача и развъдчика, а и не би трябвало да ме интересува. Щом обаче Татяна е решила, че кучето и не се гледа правилно, нейно морално и евентуално по договор право е да си го вземе и да търси по-добри стопани за красавеца.
Та такива ми ти работи :) дано съм била полезна и не много многословна
b)
Моля Бонбони или някой друг мод, който има права и знае как, да премести последните постове в отделна тема за договорите при развъждане. Мерси пердварително ;)
Публикувано: 29 June 2007 - 01:26 PM
Моля, модератора да прехвърли последните постове в тази тема!
Публикувано: 29 June 2007 - 01:49 PM
Цитат
QUOTE (MEDUNI @ Jun 28 2007, 05:05 PM)
QUOTE (Lagerfeld @ Jun 28 2007, 03:27 PM)
Какъв точно е въпросът ти?
Ако разполагаш с примерен "Договор за покупко-продажба на куче" от елитен развъдник би било добре да го пуснеш тук във форума, за да го разгледаме и обсъдим.
Разполагам с такъв договор и с няколко образци на други елитни развъдници, но моля да ме извиниш, не смятам че е нормално да разпространявам информация, която е по някакъв начин конфиденциална. Най-малкото нямам правото и съгласието да поствам договор изготвен от някой друг. Ако някой развъдчик реши да направи достояние договорите си, то това е друго нещо!
Не виждам нищо ненормално в това да покажеш един договор-образец.
Според мен конфиденциалността обвързва страните по договора. Ако ти наистина разполагаш с такъв договор и ако основни елементи в него, като имената на страните, адрес, представители, цена не се изписват, то това би било само един проект за договор. В този случай не можем да говорим за конфиденциалност и не биха могли да се накърнят ничии интереси.
А пък договора-образец по никакъв начин не може да бъде конфиденциален.
Предоставянето на такъв договор-образец би бил полезен както за запознаване с чуждия опит в тази насока, така и за избягването на евентуални грешки в нашата бъдеща съвместна работа.
Доколкото разбирам, договор може да се подпише, а може и да не се подпише, което означава, че няма установена практика и не можем да говорим за регламентиран ред по задължително сключване на такива договори.
Тук можем да си хипотезираме, колкото искаш. Що се отнася до договорите, с които аз разполагам, имам принципи, които възпитанието ми не позволява да нарушавам, независимо дали при евентуално постване на договор, ще бъдат скрити имената и адресите на страните по договора. Нямам намерение да навлизам в юридически интерпретации.
Да, договор може да се подпише, може и да не се подпише! Ако развъдчика обаче има практика да подписва договори, ти ще си страната, която ще трябва да се съобрази с това, а не обратното - в противен случай отиваш при друг развъдчик или в магазина, където няма да ги е еня, какво ще се случи с кучето. Регламентацията идва от практиката на развъдчика, а не от нещо друго, като нарочен закон или наредба, например. Схващането, че щом си дал парите за куче, то оттам нататък развъдчика не би следвало да го интересува, е твърде популярна за нашите ширини, но не и за установени традиционни практики извън страната. Да, има случаи, в които елитни развъдници не подписват договор, но това се случва със строго определени хора, с които имат дългогодишни и здрави контакти, доверие не на последно място. Нещо типично за нюфаундлърите, колкото и романтично да звучи това.
Незнам какво точно имаш предвид, като казваш "Предоставянето на такъв договор-образец би бил полезен както за запознаване с чуждия опит в тази насока, така и за избягването на евентуални грешки в нашата бъдеща съвместна работа", защото аз нямам спомен да имаме планове за наша бъдеща съвместна работа. Няма да го приемам за грешка в copy/paste. В противен случай поправи ме.
Вече ти подсказах достатъчно, как би изглеждал един подобен договор и какви условия биха могли да бъдат заложени в него. От това повече не мога да направя за теб, по този случай.
Въпреки всичко, така и не разбрах какъв точно е въпросът ти! Този разговор започна с едно елементарно обяснение на един конкретен случай. В един момент ти спомена, че си пряко засегната или нещо подобно. Би ли пояснила.
Публикувано: 29 June 2007 - 02:43 PM
Цитат
Няма и да те насилвам! Твоя воля!
Цитат
От тук тръгна всичко!
Ако развъдника от който е и Ечелсо има практика да подписва такива договори, защо тогава не бяхме оведомени за това. Дали щахме да спечелим или загубим от евентуалното подписване на такъв договор, щеше да е само наша отговорност и решението трябваше да е наше.
Цитат
Твоите контакти с развъдника не са дългогодишни, а дали са здрави и какво доверие си имате си е ваша работа, но пък Ечелсо е наш!
Цитат
Да, вярно е! Разбрал си ме погрешно! Имала съм предвид съвместна работа с хората, милеещи за породата, които дай боже да стават повече и повече. И ти като председател на клуба би трябвало да приветстваш и да насърчаваш това, а не да казваш: нямам спомен да имаме планове за наша бъдеща съвместна работа
Цитат
Благодаря ти все пак, и това е много според теб явно!
Цитат
Да, вече ти написах: Не ни дадохте възможност сами да решим дали искаме договор! Като разбрах за договора на Капитан, бях безкрайно изненадана!
Публикувано: 29 June 2007 - 02:57 PM
Вече започва да ме хваща яд,как всички ,които си взимат кучета чрез нас са уведомени за всичко и знаят всичко,а вие не сте????За всичко сте уведомени не търсете под вола теле.Няма предложен договор за вас,пак го повтарям и причината изтъкнах по горе в поста си.Надявам се да съм ти отговорила кратко и ясно.Никой тук няма за цел да се заяжда и да нагрубява друг.
Като модератор на този форум моля всички да не си отправят нападки един към друг,тук сме за да сме си полезни за другото има телефони.

"Някои хора са като 1 стотинка - двулицеви и не струват нищо!! "

Публикувано: 29 June 2007 - 03:31 PM
Цитат
Ако развъдника от който е и Ечелсо има практика да подписва такива договори, защо тогава не бяхме оведомени за това. Дали щахме да спечелим или загубим от евентуалното подписване на такъв договор, щеше да е само наша отговорност и решението трябваше да е наше.
bonboni ти е отговорила на този въпрос.
Колкото до останалите неща, няма да се наемам да отговарям, защото в стремежа си да съм обективен, пак явно рискувам да бъда разбран неправилно.
Ще ти кажа само едно - можем да говорим за "бъдеща съвместна дейност" в смисъла, който си вложила, само и единствено, когато станете член на Национален Български Нюфаундленд Клуб. Аз като председател на клуба, наистина насърчавам хората в тази посока (и не само като председател на клуба, а като наистина човек, който обича нюфчетата) и членовете на клуба лека-полека се увеличават. Скоро ще има и още качествени кучета в България.
Колкото до това, защо не ви е предложен договор, въпреки че bonboni отговори на този въпрос, само ще ти припомня еуфорията, която беше обзела всички нас, по пристигането на Ечелсо и Есато и как валяха едни обещания и т.н.
Аз нямам за какво да се извинявам, защото не съм излъгал някого! Просто съм свикнал да отговарям с тона, с който разговарят с мен, нищо повече!
Цитат
А има ли основание да си заядлива?
П.П. То пак се измести темата, ама нейсе.
Публикувано: 29 June 2007 - 03:35 PM

"Някои хора са като 1 стотинка - двулицеви и не струват нищо!! "

Публикувано: 29 June 2007 - 04:58 PM
Позволявам си да го копирам от пост на Face!
Мисля, че сега ще има какво да се обсъди и да се включат хора, които са по-запознати с такъв тип продажба и с такъв тип договор!
ДОГОВОР
ЗА ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ КУЧЕ
Име на кучето_________________________________________________________пол:_____________
_
Татуировка на дясно___________________________№______________________ , родено на___________________________
от направляване връзка №_________________________, от ________________________, цвят_________________________
дата
Родители:
Баща:________________________________________________________________________
Роден___________________________, ПК №_______________________________
Майка:_______________________________________________________________________
Родена______________________, ПК №__________________________________________
Връзката е лицензирана в FCI под № ________________, на ________________Префикс/Суфикс__________________________
дата
Собственик на кучилото:_______________________________________________________________________
N.B! За да бъде валиден този документ, трябва да бъде подписан от собственика на кучилото
1. Гарантирам/е, че съм/сме собственик/ци на гореописаното куче.
2. Декларирам/е, че собствеността на гореописаното куче се прехвърля ДИРЕКТНО върху лицето
________________________________________________________________________________
ЕГН:______________________________________, телефон:________________________________________________________,
стационарен и мобилен
дата на подписване на настоящия документ: подпис на собственика на кучилото
_____________________________________ ________________________
Секция Б
1. За да бъде легитимен този документ, трябва да бъде подписан от новия собственик и съсобственик (ако има такъв), описан/и в секция А, в присъствието на собственика на кучилото и съсобственика на кучилото (ако има такъв) и на член от УС на НККДЕ.
2. Без подписване на настоящия документ от всички страни, собственикът на кучилото и съсобственикът на кучилото няма/т право на предостави родословието на гореописаното куче на новия му собственик и новия му съсобственик.
3. Ако новият собственик и съсобственик реши да продаде или преотстъпи кучето на друго/и лице/а, това става в присъствието на член на УС и попълване на съответните документи. В противен случай новата смяна на собствеността върху кучето се счита за недействителна и не се отбелязва в родословието.
Декларирам, че съм/сме придобили/и гореописаното куче на ___________________, директно от собственика
дата
на кучилото и съсобственика на кучилото и от момента на подписването съм/сме собственици на гореописаното куче.
MEDUNI, надявам се да съм била полезна!!!
Публикувано: 29 June 2007 - 05:02 PM
Цитат
С какво толкова те ядосах? Твърдя само, че не сме уведомени за такъв договор, нищо друго. Какво имаш предвид под "всичко". Аз нямам никакви други претенции.
Цитат
Изобщо не разбирам какво имаш предвид като казваш, че търсим "под вола теле". Моля те да ми обясниш.
Цитат
Съгласна съм и за сега не се случва.
Цитат
Никой никого не напада. Става дума за съвсем добронамерен спор. А форума е място, където можем и да поспорим.
Публикувано: 29 June 2007 - 05:15 PM
Цитат
Бих искала да стана член на Национален Български Нюфаундленд Клуб възможно най-скоро. Моля, пусни ми необходимите документи по електронната поща.
Цитат
Тя, еуфорията не ни е напускала, но бих искала да разбера кой какви обещания е дал и не е изпълнил?
Публикувано: 29 June 2007 - 05:56 PM
Цитат
ЗА ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ КУЧЕ
fiori, интересен е ентусиазмът ти, но това е договор за прехвърляне на собственост върху куче и няма нищо, ама нищо общо с обсъжданата тема тук, а именно договор за покупко-продажба, т.е. договор, който се сключва между развъдника и собственика.
meduni, колкото до обещанвията, ще ти пиша на лични, защото не смятам, че тук е мястото да занимавам, когото и да било със странични неща.
А за да бъдем съвсем по темата, след малко ще се опитам да изясня, за какво става дума, нищо че не съм "по-запознат".
Публикувано: 29 June 2007 - 05:56 PM
Цитат
Какво и е на темата?
Това е тема, от разискването на която също би могло да се извлече полезна информация!
Нито се караме, нито се обиждаме. Има ли проблем?