Dog.bg Форуми : Една котка...

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Една котка...

#1 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 23 February 2007 - 01:18 PM

Преди доста месеци седнах в едно заведение тип "Хапване на крак" на Черни връх. И понеже нали откъдето мина все котки ме надушват, след 5 минути при мен дофтаса една изключително слаба котка. Болна ли беше, недохранена ли, не знам, но изглеждаше около кило, две, най-много. Прешлените на гръбнака й се брояха, не пипаха, брояха се с просто око. Корем нямаше, само два кокала стърчаха на таза й. Ужас, ви казвам. Дадох й пица, скочих до магазина и взех там някаква храна. После взех да ходя от дъжд на вятър и да й давам калорична храна. Освен нея се мотаха и някакви малки котета, които след две седмици едно по едно изчезваха. Говорих с тези на заведението да им оставя храна да им хвърлят там. Отказаха категорично. Няколко дни след това видях как изхвърлиха в близкия казан около 20-тина кебабчета. Това хубаво - ако казана нямаше капак, който не позволяваше на котката да влезе. След месец някъде отидох пак - котката бита ли беше, газена ли беше - изглеждаше в още по-плачевно състояни. Единият й крак се мяташе свободно, изцяло откачен от тялото й. Поредният ужас за тва същество. На лекар щях да я водя, дом да й търся - нищо не направих ( наложи ми се пак да пътувам ). Възстанови се котката. Сега не е слаба, кракът й явно е зарастнал. Само че е бременна. Мнооого бременна. Та пиша тази история с молба за съвет или съдействие. Какво да правя? Там котета няма да оцелеят. Няма место закътано, намира се точно на булеварда. Отделно собствениците на заведението са изключително злонамерени, както и тези на останалите магазини и прочие. Както споменах - имаше и други котета, които просто изчезнаха. А най-кофтито е, че тази котка е изключително кротка, много гальовна и умна. Красива е - бяла, със сиво и много светло зелени очи. Много се гали, мърка и те гледа така сякаш всеки момент ще ти проговори. Сигурна съм, че може да й се намери дом - просто е красива, кротка, улегнала, гальовна. Вероятно умее да се пази и оцелява, но просто точно това място там е най-неподходящото за една котка. Какво да правя - да се опитам ли да намеря временен дом за нея докато роди, отгледа малките и им търсим дом на всички след това или да оставя нещата така? Много ме е страх за нея - тия изроди там не знам как биха реагирали ако намерят малки котета наоколо. Отделно по тоя булевард е адски трафик - карат като луди, особено вечер.

Не знам, дайте съвет. Банална история е, но тази котка някак ми влезе под кожата - с толкова неща се пребори и с тия тъжни зелени очи като ме погледне.....
User's Signature

Качена снимка

#2 Потребителят е офлайн   Lutchezar Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 23 February 2007 - 01:24 PM

като начало водиш Много Бременната котка в Студентски град в Немския кастрационен център или в Лозенец - приют Надежда.
User's Signature

,,Работата по общественополезни каузи е бавна, уморителна, неблагодарна, а ползите ще се видят най-рано от следващото поколение. Освен това всички, които имат някакъв пряк търговски интерес от тези каузи, се вбесяват, като видят, че ти нямаш такъв и постоянно ти вменяват мисли, постъпки и чувства, които и при най-голямо желание ти не можеш да си спомниш да си помислил, направил или изпитал..."

#3 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона

Публикувано: 23 February 2007 - 01:26 PM

абе не мисля че толкова бременна може. твърде опасно е. а тя е слаба. не, не, абсурд.

отделно, че много трудно би се намерил човек да я прибере временно. не може да се обезпаразитява сега....

не знам, много кофти история
User's Signature

Качена снимка

#4 Потребителят е офлайн   Lutchezar Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 February 2007 - 03:06 PM

Няма значение колко е бременна, може дори при раждането/ така се прави когато има усложнения/ иначе ще е още по-зле. Пробвай да я оставиш на кастрация със стационар. И не ми казвайте че в целия форум няма кой да прибере една котка за малко - голям резил ще сме!
User's Signature

,,Работата по общественополезни каузи е бавна, уморителна, неблагодарна, а ползите ще се видят най-рано от следващото поколение. Освен това всички, които имат някакъв пряк търговски интерес от тези каузи, се вбесяват, като видят, че ти нямаш такъв и постоянно ти вменяват мисли, постъпки и чувства, които и при най-голямо желание ти не можеш да си спомниш да си помислил, направил или изпитал..."

#5 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 23 February 2007 - 03:15 PM

Да, знаеси я бързо да я кастрират, можеш да питаш колко време е възможно да остане в Студ, град, ако я задържат да се възстанови - можеш вече да я върнеш, да й направиш снимки и т.н.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#6 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона

Публикувано: 23 February 2007 - 03:16 PM

то ако беше за малко...... ма хич не е за малко. не знам кой месец е, някъде от последните явно, щото се напипват бебетата. трябва да роди при този някой. кастрация не искам да правя, сериозно. твърде рисковано е при котка в това състояние. освен това наречете ме каквато искате, но аз родени вече котета не мога да убия.

ако някой има село нещо, вила, такива неща - това би бил идеалният вариант за нея. естесвено с осигурена мръвчица от време на време. ще помагам с храна и хапчета. за малките също ще намерим домове. просто ми се ще да се махне тази котка от там. от друга страна съм убедена, че от нея би излязла чудесен апартаментски любимец. няма капка дивота в нея. точно напротив. уикенда ще ходим да снимаме.
User's Signature

Качена снимка

#7 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона

Публикувано: 23 February 2007 - 03:27 PM

Цитат

Да, знаеси я бързо да я кастрират, можеш да питаш колко време е възможно да остане в Студ, град, ако я задържат да се възстанови - можеш вече да я върнеш, да й направиш снимки и т.н.

бе и аз съм за кастрацията. но не мога така с тия бебета. те вече се напипват. ясно ми е, че ако не се задомят, няма да имат лека съдба, но не мога. ако имаше някакви здравословни причини - да. но така на котка кастрация в последните месеци..... не искам.
User's Signature

Качена снимка

#8 Потребителят е офлайн   MechoPuh Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 23 February 2007 - 03:38 PM

Смятам, че е най-добре ако може някой да я прибере да си роди котенцата на спокойствие и да си ги отгледа, а ние ще имаме грижата да намерим дом и за малките и за майката, както и да я кастрираме при първа възможност след като роди. Но да се кастрира котка в напреднала бременност .... не ми се вижда добра идея. Знаете, че по принцип нещата при котките са малко по-комплицирани отколкото са при кучетата (по-трудно понасят упойката, по-бавно излизат от нея и т.н. и т.н) дори и без да са бременни, а какво остава когато са. Аз лично бих прибегнала до такива крути мерки само ако здравето на самата котка е пряко застрашено.

#9 Потребителят е офлайн   Lutchezar Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 February 2007 - 05:11 PM

В такъв случай хайде някой да вземе котката и да се заеме с отглеждането на малките и да им търси дом. Извинявам се ако звучи троснато, ама ако се прави нещо да се прави бързо и веднага, иначе само чесане на езици...
User's Signature

#10 Потребителят е офлайн   MechoPuh Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 23 February 2007 - 05:15 PM

Не звучиш троснато. Напротив, прав си. Дени точно по тази причина е пуснала темата. Знаеш обаче, че не става на секундата намирането на дом пък бил той и временен. Всички, които четем и пишем тук не можем да се оплачем от липса на домашни и бездомни любимци и свързаните с тях грижи, разходи и отговорности ....

#11 Потребителят е офлайн   munk Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 February 2007 - 08:18 PM

ох, айде стига..в Редута, Свети Георги 870 44 64, ще я кастрират и ще остане на стационар спокойно. Щом вече не е слаба, поне не ги въдете.. s) кастрацията е безплатна..не правете така, моля:( има толково много вече родени нещастни котки..напипват се да, и какво ли още не се случва с техните организми, де да знам, но тези животни страдат на улицата..не ги множете

П.С. Ако ти имаш притеснения, чисто лични, аз и без това съм обречена с над купища кастрирани бременни, така че, още няколко неродени мъртви, споко, сметката ми е голяма, горе ги броят.
сериозно, ако ти не можеш, казвай, ще дойда и ще я заведа. не ми мига окото.
User's Signature

Качена снимка

#12 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона

Публикувано: 23 February 2007 - 09:00 PM

стига бе, хора. решението е взето - котката ще бъде кастрирана след като роди, дай Боже. малките ще бъдат задомени ако всичко е наред. не става въпрос за броене и прочие.

в момента се търси някой, който да я прибере. ако не живеех в стая и половина нямаше да пускам тази тема.

междудругото в котешкия форум една друга прибрана котка наскоро се установи, че е бременна и роди. имаше доста "ах" и "ох" на малките включително от хора, които са за кастрация. тези котета също са бездомни и също им се търси дом. не виждам каква е разликата с този случай тук. моля, нека не повдигаме вечния спор. така избрахме - така решихме. котетата няма да останат на улицата. толкоз.
User's Signature

Качена снимка

#13 Потребителят е офлайн   Lutchezar Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 February 2007 - 11:38 PM

Което обаче май не пречи въпросната котка да е ОЩЕ на улицата?
И никой не знае дали ще оживее докато дойде време за раждане?
А къде ще роди? - Пак на улицата ли?

ето на тези въпроси искам да прочета смислен отговор а не дали е правилно или не да се кастрира бременна женска улична котка...........

P.S.

И много бих искал отговорите да се харесат на всички четящи :-)
User's Signature

#14 Потребителят е офлайн   munk Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 February 2007 - 01:19 AM

вие си решавате за ТАЗИ котка...и поемате анагжимента да търсите дом за неродените й деца...и така и в другите форуми..това са си ваши нерви и притеснения, които вие решавате да поемете, не се бъркам, човек сам прави избор с какво да се занимава
но от гледна точка на всички останали бременни котки, които ще родят, принципно какво ще се случва..не е ли по-редно, когато може да се направи някакъв отговорен избор от страна на човек, поне някакво частично страдание да се спести...и да се помогне на всички останали бременни котки, за които не знаете, но те ще родят и тогава ще научите и за тях..

и един принципен въпрос, ако се започне масова кастрация на котки, защото популацията им расте, знаеш по-добре от мен, бременните какво се правят?
User's Signature

Качена снимка

#15 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 24 February 2007 - 10:42 AM

Само се чудя -ако не намерите никой да я прибере (както се очертава) и тя роди на улицата -тогава какво?
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.

#16 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона

Публикувано: 24 February 2007 - 03:55 PM

ако котката беше бременна една, две, три седмици - как да е. но в последен стадий - ми извинете ме, но няма да рискувам здравето и живота й само заради принципа. щото са мен животните са важни, а не принципа. да, има и други котки бременни. по-точно всички са бременни сега и всички са в последни месеци. значи ако ги занеса всички на кастрация в това състояние е ясно, че е твърде вероятно много да не оцелеят. едно е да кастрираш небременна котка или такава в първите месеци и друго - в последните преди раждане. ми не такъв метод за намаляване на популацията целя, съжалявам.

ще повторя - за кастрацията съм, но не и при такъв висок риск. още повече, че това конкретно животно е твърде слабо като здравословно състояние.

да, очертава се да роди на улицата, за съжаление. като се появат ( ако се появат) малките по някое време ще ги приберем и разпределим по домове. след което майката ще бъде кастрирана.

нерви и притеснения не изпитвам. засега.
User's Signature

Качена снимка

#17 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 24 February 2007 - 04:08 PM

А хрумвало ли ти е,че котката може да не оцелее, ако нещо се обърка при раждането? Ти каза,че е слаба.
Какви котета "след това"? Ти каза,че хората там не са любители на котки, предполагам, че няма да оцелеят. Котката ще се скапе още повече след раждането. При липса на храна -ще има проблеми с кърмата, тя ще страда, котетата също. После ще поизмрът...
Това ли наричаш "нисък риск"?

Цитат

Там котета няма да оцелеят. Няма место закътано, намира се точно на булеварда. Отделно собствениците на заведението са изключително злонамерени, както и тези на останалите магазини и прочие. Както споменах - имаше и други котета, които просто изчезнаха.

User's Signature

#18 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 24 February 2007 - 04:28 PM

Дени, съжалявам за тона, не исках да излезне така. Но мисля, че не си даваш сметка за последствията.
Сама си преценила ситуацията прекрасно. Помисли какви са шансовете на тази котка, първо да роди нормално. После 2 месеца, в които да отгледа котетата...

И това всичкото срещу кастрацията.
Много бременни кучки се кастрират.
За мен това е правилното решение.
User's Signature

#19 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 24 February 2007 - 04:36 PM

Какво те спира да кастрираш котката сега? Риск има и при кастрацията и при раждането. 50/50 (да речем)
Но при кастрацията ще е под наблюдение на лекар, при раждането и през дългия период на възстановяване и израстване на малките -не.

Ако малките измрът - пак сме в изходна позиция - има котка - няма котенца.
След кастарцията - пак така -има котка -няма котенца.

Наистина, помисли, трудно е, но трябва да преодоляваме чуствата си понякога, да прецением всички плюсове и минуси и колкото и да е трудно - да взмем правилното решение за животното, не според нашите чуства. r)
User's Signature

#20 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона

Публикувано: 24 February 2007 - 04:52 PM

остави тона. всички се борим за едно и също в крайна сметка, но има различни вариации.

знам, за кучките, но знам и, че при котките е малко по-различно. вие също. въпросът не опира до кастрацията принципно, а до кастрацията в късен етап на бременността, когато има голям риск за животното.

естествено, че има риск за бебетата там. нали за това пуснах тази тема. в опит да се намери временен дом за нея и малките. ако имахме приют това нямаше да е проблем, но уви...

може би подхождам емоционално, не знам, но честно да ти кажа предпочитам ако ще умира да умре при раждането, отколкото при кастрацията и аз да се чудя дали ако не я бях завела нямаше да е още жива. разбираш ме, нали? тук вече се намесва и морала, което е сложна работа. не искам да убивам животни. още повече не искам да убивам животни в стремежа си да има по-малко бездомни. и ветовете смятат, че при късен етап на бременност рискът е по-голям за майката. а тази котка дори не знам на колко е години - може да е стара, може и да е млада. явно изборът опира до по-малкото зло. все пак не мога да си кажа - нека пожертваме една за доброто на много други.

и понеже въпросът силно ме заинтересова ( тепърва ще се сблъскваме с подобни случаи) се поразтърсих в нета относно кастрирането на бременни котки в късен етап. ето няколко интересни четива - http://cats.about.co...pregnantcat.htm

http://www.chathaman...yabortion.shtml

за мен най-правилното решение би било масова кастрация на котките в периода след бременността - късната есен/зимата/пролетта. кастриране на котки в ранна бременност - да, но в късна - не одобрявам.
User's Signature

Качена снимка

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни