Публикувано: 30 September 2013 - 03:07 AM
DiJana, нямаме много черна козинка, обикновено е бяла, смесена с рижа, но сега не му е добра продукцията, понеже го реша всеки ден, ако имаш търпение, когато почне да сменя козинката ще ти драсна ЛС :) Black Angel, с удоволствие щях да ти помогна, но кучето ми е с крипторхизъм и ще го кастрирам този месец, не може да има поколение, красив е, клубен е, интересното,че е типично за кучетата крипторхи да са изключително красиви. Много ми се искаше да е татко и да подарявам колита, за да върна тази порода в БГ, но съдба. Съветът ми е следният, от това което виждам по сайтовете за продажба на кучовци са всичко друго, но не и колита, избягвай кучила от Сърбия и зоомагазини. Винаги реномирани развъдници и един як договор от твоя страна, най - вече да те защити от случай на дисплазия и крипторхизъм, не 50% да ти върнат от сумата, а 100%, плюс причинени морални и финансови щети. Ако искаш ще ти дам примерен договор. В БГ много обичат да се правят на ударени, че не знаели, няма такова нещо, едно кученце в кучилото да е крипторх, цялата развъдна линия трябва да се спре от разплод и продажба, братя, сестри, майки, бащи, деца и т.н.. Като добавиш, че в БГ едва започват да прохождат в областа на диагностициране на дисплазията, си представи за какво става въпрос. Повечето не могат правилно да позиционират кучето за снимки, не ми се говори. Разбирам те напълно за сумата, но ако тези пари са ти много се откажи от идеята да притежаваш коли. По принцип британците, скандинавските държави, Русия, Украйна, Молдова развиват тази порода, отиваш на место и избираш кученце. Моят след като ми го подариха на 2-рия ден, веднага тръгнахме по лекари, пневмония - 450 лв. за инжекции. Почистване на зъбна плака, изследвания за колит, пълни кръвни картини, и куп изследвания, видеозони за 1 месец - 1000 лв. по доктори, така че това е само началото. Като прибавим и капризния апетит съчетан с колит, става сериозна сума за висок клас храни, меса и т.н. - ветеринарни серии и медикаменти. По принцип колитата са капризни същества, като прибавим външно на 21 дена и вътрешно обезпаразитяване на 3 месеца, задължителна козметика - балсами за разресване, сухи шампоани, мокри, 3 вида четки за разресване, продукти за устна хигиена, профилактични прегледи и още, и още. Та съветът ми е да изчакаш, когато имаш повече възможности да избираш, да не си финансово притеснена, живот и здраве ако ми подарят още две колита - мъжко и женско, ще направя всичко възможно да подарявам, тъжно ми е, че тази порода вече я няма в БГ.