Attila/Atti, в May 4 2009, 07:23 PM, написа:
Време е и аз да се намеся. Не бях и нe съм в България, затова се забавих с отговора, през това време виждам, че са се изказали много теории относно дейността ми. Създаването на клуба беше съвсем сериозно начинание, запазих име, регистрирах сдружение в СГС, написах устав и правилник за развъждане, само аз си знам с колко нерви и ровене из всички клубни форуми в България, всичко което се изисква от юридическа страна. не преследвах никакви лични цели, не бих и могла, имам едно мъжко куче, а не цял развъдник. Идеята ми беше съвсем идеалистична и въпреки това имах конкретни цели - да се осъществи контакт с развъдници извън България, да можем да намираме кученца на всички желаещи легално и без опасност да бъдат измамени, да направим сайт на породата и да я популяризираме. Както всички в този форум знаят, породата е малко известна в България, а това са наистина уникални животинки. Но се сблъсках с типичната за България бюрократщина и субективно отношение.
Saab, не съм искала да институционализирам начинанието, исках да стане нещо като твоя клуб, но просто в България БРФК има монопол над кинологията и един киноложки клуб е нищо ако не е член, иначе и аз съм против тази представа за клуб.
Да започнем оттам, че според устава на БРФК единственото изискване е кандидатстващия за членство да е юридическо лице. Все пак се обадих в секретариата и ме информираха, че това не е достатъчно, трябва да е юридическо лице с нестопанска цел (това е разбираемо изискване, но би трябвало да е упоменато някъде). Учредих сдружение, да, с трима члена, но наистина исках да представя един съвсем легитимен клуб, преди да започнем да приемаме членове. Срещнах се с г-н Литов-председателя на управителния съвет на БРФК, два дни преди общото събрание. Той ме информира, че освен юридическо лице с нестопанска цел, трябва да сме и такова в обществена полза. Уговорката ни бе де депозирам в БРФК изменен устав и решение на ОС за преобразуване на сдружението в такова с обществена полза, да бъдем приети като член и впоследствие да впишем тези промени в съда (както знаете това изисква време, а ОС на БРФК е веднъж годишно). На самото събрание се оказа, че голяма част от клубовете са в частна полза и след гласуване се реши окончателно да не се поставя такова изискване пред новите членове.
Основната причина за неприемането на нашия клуб, както каза DessyD беше малкия брой членове. А защо тогава на същото това събрание бе приет клуб с един член и нито едно куче от породата в България?! А и като цяло каква е логиката в това, ами ако това е рядка порода, какъвто е и случая, а има дори и по-редки породи, не трябва ли да се подпомагат точно такива клубове с цел да се популяризират редките породи в България?! Нима ако бях събрала петнадесет познати, незнаещи нищо за породата, които да фигурират като членове, щяхме да изглеждаме по-сериозни? Мога да допълня още, че БРФК, като член на FCI, макар и асоцииран, а не пълноправен, има задължение да обединява ВСИЧКИ породни клубове в България, да, сигурно има право да поставя условия, но не следва ли те да са ясни, обективни и вписани като условия за членство в устава на БРФК?
Истината е, че г-н Литов поднесе информацията така, че преди гласуването беше ясно, че няма да ни приемат. Не знам защо, но той наистина взима решенията единодушно, макар и неофициално той е окупирал кинологията в България, и в същото време той беше човекът, който най-строго се изказа срещу малките клубове, за да не се окупирали някои породи от конкретни лица. Гласуването беше наистина смешно, може би DessyD ще го потвърди, повече от половината присъстващи излязоха, но за да се спази кворума бяха броени като гласове против. От останалите в залата мисля че никой не посмя да гласува за, най-смелите просто се въздържаха.Това е накратко историята на нашия клуб. Жалко е, че толкова много хора ме обвиниха, че искам да изкарвам пари от това, а за същите тези хора отглеждането на кучета е само бизнес.
Така е в България-Attila/Atti-вие как сте допуснали и за момент дори,че ще допуснат нов играч в отбора,без да си заплати дана към Камен Литов? Ми то така не става-при него само с кеш (иначе няма смисъл). Познавам човека-макар и отдалече-знам как се организират разни съзтезания,клубни шампионати и т.н. в БЪЛГАРИЯ.Повече няма да пиша,че ми става гадно.И все пак-желая успех.