Публикувано: 07 October 2006 - 05:02 PM
Не .. не се заяждам ни най малко, говорим ...
За родословията - за да има едно кученце родословие, то трябва да отговаря на няколко изисквания
- майката и бащата да са с родословие
- собствениците да бъда член на киноложки клуб - примерно Клуб Северни кучета в България
- да имат отлична оценка от изложба
- да има връзка в съответствие правилника на клуба
- връзката да бъде освидетелствана
За всичко това се подписват документи. Родословие не се купува, разбери ме. Ако говорим за фалшификация - да, възможно е, но то е фалшификация, а не документ. Да, има е такива хора, които си мислят, че по този начин ще минат. Ако родословието е от чужбина, се прави справка в съответния клуб или федерация. Да, доколкото зная, има засичани фашиви родословия, защо да се лъжам ? Но човека фалшифицира всичко, в крайна сметка, даже и пари .. това е престъпление, поне според мен. Но пак казвам - родословие не се купува. Фалшификат ще си купите, но ... кого лъжете ? Първо себе си, после всички останали, после .. породата и кучетата. Това е недупостимо.
Да, нормално е кучето, което вземе титла да се рекламира. Нещо против - задължително е. Това значи, че това е хубаво куче, което отговаря на породата си и трябва да остави поколение. За много хора това е награда за дългогодишен труд и развъждане. За всеки един развъдчик е гордост да види че неговото поколение, неговия труд е хубаво, класно куче, че времето му и усилията му не са напразни.
За другите неща - не зная, не съм бил на изложба на догове. Но и дори и така да е, на изложбите се съдят кучетата, а не хората. А ако наистина кучетата са си заслужавали ?
За другото - разбетере ме правилно. Идеални неща няма. Хора сме .. за някои изложбите са хоби, за други място за доказване, за трети - място за срещи с приятни хора, за четвърти - чисто професионално мероприятие, за пети - друго ... . Трудно е да събереш толкова еднакви интереси. Но тези изложби НЕ СА ЗА ХОРАТА, ТЕ СА ЗА КУЧЕТАТА И ЗА ПОРОДИТЕ ! Това е важното, това остава .. породите са вечни, хората с нашите човешки страсти сме временни. Ние сме просто временни пазители, за да може след време друго човек да каже гордо - да, аз имам хъски, аз имам дог, аз имам самоед ... това е. А човешките страсти .. винаги ще ги има. винаги ще има хора, за които това е като бизнес, но винаги ще има и хора, които си гледат съвестно и честно нещата и не участват в нечисти сделки. Дано вторите да са винаги повече 1super
Не трябва заради едно мнение да се отрича всичко. Въпроса на избор е и всеки си го прави за себе си - какъв иска да бъде. Но това е пътя, друг път няма, ако държим на кучетата и породите.