Публикувано: 14 December 2006 - 01:46 PM
О, да, Sn@kebite, за щастие (или нещастие) северняците са кучета, които не само не си оставят магарето в калта, но и могат да причинят много сериозни щети на противника си в случай на сбиване... това ВИНАГИ трябва да се има предвид: свръхдобродушното и наглед извънредно беззащитно същество буквално за секунда може да ликвидира далеч по-големи от него противници... или най-малкото да ги осакати.
Преди доста години вече тежко-бременната в края на втория месец Ники бе нападната от една английска мастифка, която налиташе на всичко, без разлика от пол и размери. Измъкнала се Макси от клетката и... n) Почти бях решила, че от кучицата ми и хапка няма да остане... когато успях да ги разтърва се оказа, че Ники и драскотина няма, нищо че беше погребана под 60 кила мастиф; на Макси обаче физиономията беше цялата разкрасена... ужас n)
При втори такъв случай Регенце се сби с една боксерка. Регенце беше на 9-10 месеца тогава, боксерката - на 3-4 години, доста агресивна. С мисъл да си спася бебето хъси търча аз... и какъв резултатът от схватката? На Реге - нищо й няма, цъфти; на боксерката й липсва половин ухо - все едно с ножица рязано - и на милиметри се беше измъкнала от изваждане на окото...
(за модераторите - извинявам се за кървавите истории...)
Така че: винаги трябва да се има предвид, че хъскито е ОПАСНО за околните кучета (ако и те са опасни за него, естествено) и не бива да се допуска агресия спрямо тях НЕ само защото кучето може да се озлоби, да стане антисоциално - и съответно да страда "без вина", НО и защото може да осакати без да иска противника си или не дай боже... n)
В интерес на истината междухъсешките схватки за лидерство минават и заминават набързо, кучетата "си знаят маниера" и дори ако се скарат сериозно, не си причиняват чак толкова страховити травми, НО при противник от друга порода изходът е неясен: въпросното друго куче не е на акъла на кумчо-вълчо, няма да отстъпи след проба на силите, не знае какво поведение според хъскито следва да има и... неприятностите са в кърпа вързани.

Почивайте в мир, мили ангели!