Куче за подарък не е добра идея по принцип, а не в конкретния случай, с който не съм наясно и както виждаш съм прибавила думичката "освен". Не е добра идея да се подарява защото подаряващият взима решение, с чиито последствия - добри и лоши ще се сравя друг и то за доста години напред. Като казах трагедия няках предвид че майката ще го мъчи, не ми е хрумвало подобно нещо. Отнасяше се за кученцата от магазин, оцеляващите или поне здравите от които са доста малък процент. За мен е трагигично да чета тук и там как например родителите подаряват на детето си кученце от магазин и след седмица, когато вече то е заело място в сърцата на всички се случва най-лошото.
За това съм на мнение, единственият допустим случай за куче-подарък е когато решението, че иска такъв подарък е на човека, който ще гледа кучето, и той по някаква причина не си го е взел сам още. И това да не е било някакво подхвърляне, а сериозно обмислено решение с ясното че се поема отговорност почти като за дете и то за дълго време.
Също съветвам ако са решили - да вземат кученце от сигурно място, най-добре развъдник. Относно цената - съвсем не съм на мнение че винаги развъдник е равнозначно на по-скъпо, макар че би било основано да е така. Има изумителни цени необосновани с нищо в магазините, които надхвърлят цената на кученце с ясен произход, отгледано както трябва и с нужнита ваксини и фактори относно здравето му. Цените в магазините падат с времето естествено, когато "стоката" застоява.
Това беше, което ти казах Светла и квалификацията ти
Цитат
не е на място.