oleeee
Казано вкратце - да, куче извън стандарта не трябва да се допуска до разплод ОТ КЛУБА ПО ПОРОДАТА и не, кучета извън стандарта НЕ СА допуснати до разплод от клуба, поне доколкото на мен ми е известно. Чисто технически, куче извън стандарта, с дефект, порок, не може да бъде и оценено на изложба (в смисъл, съдията ще го дисквалифицира), т.е. не може да получи нужната му за разплод оценка. Практически, за съжаление, при начина и нивото на съдене в България се случва периодично куче, което по никой начин не заслужава титла или дори отлична оценка, да получи такава оценка... че и титла... а при нацвъкалите се в последните 1-2 години промоции: и шампион даже да стане. Но все пак си МИСЛЯ, че куче с порок и извънстандартно май все още не е ставало шампион на България... има светлина в тунела.
ЗАЩО на поляната при вас се събират само хъскиподобия, не знам. Аз моите хъскита си ги водя на определена поляна по време, когато не засичаме много кучета там, така че дори не съм убедена, че в квартала около поляната живее изобщо хъски, било подобие или не.
Сериозно казано, процентът на родословните кучета е около 20% от общата популация... от тях следва да се приспаднат "магазинските родословни" и "родословните по твърдение" - т.е. 1) внесени от Бог знае къде кученца с Бог знае какво родословие (унгарско, чешко, словенско и т.н.), неясно дали и истинско: тези животинки рядко имат достатъчно общи черти с хъскито като стандарт... и 2) родословни, защото собственикът си мисли, че с копие от родословието на единия родител и/или с ветеринарен паспорт кучето му е родословно.
Остават примерно 10% "истински родословни" хъскита (и каквито и да е други породи, впрочем) и от тези проценти вече може да се говори за хъскита с добро родословие (т.е. интересен произход и потенциално изложбени), качествени кучета - т.е. шоу-класа, годни да се явят на изложба и да получат титла... годни за разплод (което не е съвсем същото) и такива, които са негодни.
С други думи, средностатистически, от 20 хъскита, събиращи се на една конкретна поляна, 2 са с истински родословия и едното от тях може и да е шоу класа. Разликата между 2-те и останалите 18 нерядко е твърде добре видима и за собствениците на 18-те останали, и за случайните наблюдатели.
Казано другояче, ела на изложба и виж там какво е положението (обикновено има поне по 10-12 хъскита представени), след което говорим за "всичко произведено е брак" и "повечето кучета са с дефекти".
---
И, за да си поясня мисълта в заключение,
Цитат
......но ще има известен произход и ще може да се развъжда
означава, че кучета без документи - конкретно мъжки - изобщо не се допускат до разплод от клуба; женски кучета ВСЕ ОЩЕ имат право да родят веднъж, но тази година НАЙ-СЕТНЕ това ще бъде премахнато.