Dog.bg Форуми : Сибирско хъски (стара тема)

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (336 Страници) +
  • « Първа
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Сибирско хъски (стара тема)

#801 Потребителят е офлайн   Тони Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 13 April 2006 - 06:55 AM

Разбира се, че не визирам твоя или някой друг определен развъдник. Имах в предвид :

Цитат

......но ще има известен произход и ще може да се развъжда

Ако толкова гледате за развитие на породата, би трябвало кучета извън стандарта да не се допускат до разплод. Независимо от произхода. Или не съм прав?
Интересно защо, на поляната на която се събираме идват само хъскиподобни (според Вас). Не идват класни кучета (изключвам двете действително добри кучета). Хората казват, че кучетата им имат родословия и аз не смятам че ме будалкат (поне не всички).
Може би не идват за да не се изцапат, или не е здравословно да играят с простолюдието - не знам?
User's Signature

Качена снимка

#802 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 07:31 AM

oleeee
Казано вкратце - да, куче извън стандарта не трябва да се допуска до разплод ОТ КЛУБА ПО ПОРОДАТА и не, кучета извън стандарта НЕ СА допуснати до разплод от клуба, поне доколкото на мен ми е известно. Чисто технически, куче извън стандарта, с дефект, порок, не може да бъде и оценено на изложба (в смисъл, съдията ще го дисквалифицира), т.е. не може да получи нужната му за разплод оценка. Практически, за съжаление, при начина и нивото на съдене в България се случва периодично куче, което по никой начин не заслужава титла или дори отлична оценка, да получи такава оценка... че и титла... а при нацвъкалите се в последните 1-2 години промоции: и шампион даже да стане. Но все пак си МИСЛЯ, че куче с порок и извънстандартно май все още не е ставало шампион на България... има светлина в тунела.
ЗАЩО на поляната при вас се събират само хъскиподобия, не знам. Аз моите хъскита си ги водя на определена поляна по време, когато не засичаме много кучета там, така че дори не съм убедена, че в квартала около поляната живее изобщо хъски, било подобие или не.
Сериозно казано, процентът на родословните кучета е около 20% от общата популация... от тях следва да се приспаднат "магазинските родословни" и "родословните по твърдение" - т.е. 1) внесени от Бог знае къде кученца с Бог знае какво родословие (унгарско, чешко, словенско и т.н.), неясно дали и истинско: тези животинки рядко имат достатъчно общи черти с хъскито като стандарт... и 2) родословни, защото собственикът си мисли, че с копие от родословието на единия родител и/или с ветеринарен паспорт кучето му е родословно.
Остават примерно 10% "истински родословни" хъскита (и каквито и да е други породи, впрочем) и от тези проценти вече може да се говори за хъскита с добро родословие (т.е. интересен произход и потенциално изложбени), качествени кучета - т.е. шоу-класа, годни да се явят на изложба и да получат титла... годни за разплод (което не е съвсем същото) и такива, които са негодни.
С други думи, средностатистически, от 20 хъскита, събиращи се на една конкретна поляна, 2 са с истински родословия и едното от тях може и да е шоу класа. Разликата между 2-те и останалите 18 нерядко е твърде добре видима и за собствениците на 18-те останали, и за случайните наблюдатели.
Казано другояче, ела на изложба и виж там какво е положението (обикновено има поне по 10-12 хъскита представени), след което говорим за "всичко произведено е брак" и "повечето кучета са с дефекти".
---
И, за да си поясня мисълта в заключение,

Цитат

......но ще има известен произход и ще може да се развъжда
означава, че кучета без документи - конкретно мъжки - изобщо не се допускат до разплод от клуба; женски кучета ВСЕ ОЩЕ имат право да родят веднъж, но тази година НАЙ-СЕТНЕ това ще бъде премахнато.
User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

#803 Потребителят е офлайн   Тони Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 08:14 AM

Аха!
Разбрах. Интересно ми е дали, кучетата в Чукотка влизат в съвременните стандарти за породата? След разпадането СССР и отварянето на Русия, предполагам , че има вариант да се докара куче оттам.?
User's Signature

Качена снимка

#804 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 09:06 AM

Не, не влизат.
Аборигенните породи в бившия вече СССР отдавна нямат общо нито с подобреното от САЩ сибирско хъски, нито с подобрения в Англия самоед.
По едно време се правеше опит в СССР да съберат аборигенните под названието "ездовые лайки", но поради непригодност за отглеждане по градовете на хептен въртоглаво аборигенно животно... и по-скоро поради липса на интерес от страна на публиката, поне доколкото на мен ми е известно, този експеримент заглъхна още през 80-те...
Колкото и парадоксално да е, руснаците са на светлинни години в развъждането на хъскито от нас и породата общо-взето тепърва навлиза там в шоу-вида си; но пък имат състезания с шейни и доста силни работни линии.... и внасят масово, така че скоро ще ни догонят и задминат.
User's Signature

#805 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 13 April 2006 - 09:30 AM

Има чукотска ездовая ... има и стандарт на породата, имам и снимки. Но няма нищо общо с сибирското хъски, това е порода, която сега започва да се стандартизира и развива.

#806 Потребителят е офлайн   goro Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 01:04 PM

Киара на 9месеца!

Прикачени файлове

#807 Потребителят е офлайн   goro Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 01:06 PM

Много сме изморени!!

Прикачени файлове

#808 Потребителят е офлайн   Poli Икона

• Dreamer
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 01:25 PM

много е хубава.Дано се срущнем из Русе.Аз съм от там.
User's Signature

Качена снимка
Бъдещето принадлежи на тези , които вярват в красотата на мечтите си ...!

#809 Потребителят е офлайн   Бък Икона

Публикувано: 13 April 2006 - 02:07 PM

Здравейте! Имам страхотно 6 месечно, мъжко сибирско хъски. Интересува ме как мога да стана член на клуба Северни кучета

#810 Потребителят е офлайн   Poli Икона

• Dreamer
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 03:04 PM

Ето линк БКК"Северни кучета
User's Signature

Качена снимка

#811 Потребителят е офлайн   Бък Икона

Публикувано: 13 April 2006 - 04:26 PM

Благодаря за отзивчивостта, но на този сайт ми дава error s)

#812 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 05:04 PM

Всеки четвъртък от 19 ч. в кафе "Ибис" - ул. Дунав №7 - се събира клубът (това в София); сбирките са пожелателни, на биричка и приказка.
Ако не си от София или нямаш възможност да дойдеш точно в четвъртък, пиши ми на ЛС да ти дам телефони и координати b)
User's Signature

#813 Потребителят е офлайн   Poli Икона

• Dreamer
  • PipPipPip

Публикувано: 14 April 2006 - 08:17 PM

Защо нямаме специялен форум. s)
User's Signature

Качена снимка

#814 Потребителят е офлайн   Poli Икона

• Dreamer
  • PipPipPip

Публикувано: 14 April 2006 - 08:20 PM

w) w) Качена снимка
User's Signature

Качена снимка

#815 Потребителят е офлайн   North face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:siberian husky, akita,amerikan akita pomeran, grooming and handling.

Публикувано: 14 April 2006 - 08:32 PM

Цитат

Питай на ЛС някой от админите

Прикачени файлове

User's Signature

Golden Nicol siberan huskies
Качена снимка

Сибирско хъски - истината е повече от две сини очи

#816 Потребителят е офлайн   Poli Икона

• Dreamer
  • PipPipPip

Публикувано: 14 April 2006 - 08:48 PM

Цитат

Цитат

Питай на ЛС някой от админите

Чакам отговор. 1super
User's Signature

Качена снимка

#817 Потребителят е офлайн   kostov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 April 2006 - 09:11 PM

Не бях влизъл отдавна и сега като се зачетах в по-старите писма ми се прииска да попитам VABANK за някои въпросчета,на които искренно се надявам да ми отговори
super best БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО super best
Моето хъски е купено от вашия развъдник,казва се BOND AT VABANK има си РОДОСЛОВНО СВИДЕТЕЛСТВО на което има печат на "БЪЛГАРСКИ КИНОЛОЖКИ КЛУБ СЕВЕРНИ КУЧЕТА" bravoS На свидетелството пише че баща му се казва VABANK YAGRAL BLACK ORCHIDE IN BLOSSOM ,а майката VABANK CHOKOLATE SNOW FLAKES angelpik и т.н. Та да мина на въпроса все пак 1super ........
Мъжкарчето е почти на 10 месеца и ми се иска да знам отсега как трябва да процедирам когато искам да го пусна за разплод bl) Знам само че трябва да навърши 1,6-2 год. и до колкото разбрах от предните писма трябва да го доведа в София при вас да го оцените и ако го удобрите,да внеса някакъв членски внос и да чакаме някои родители с женска да го харесат и тогава всичко е OK super best Та молбата ми е ако има нещо по важно което изпускам да ми кажете и също кога е нормално да протече цялата тая процедура,т.е. на каква възраст трябва да започнем "приготовленията"
bravoS БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА ОТГОВОРА bravoS

#818 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 April 2006 - 07:21 AM

Задължителни условия:
1. Членство в клуба (от страна на собственика)
2. Поне една оценка на изложба (отличен) на възраст мин. 15 месеца
С други думи: заповядай да станеш член на клуба. След като Бонд стане на 15 месеца, ще трябва да го изведеш поне веднъж, за да получи нужната оценка; желателно е, разбира се, да се покаже тук-там по-често, поне доколкото имаш възможност...
След което, ако всичко е наред и се допуска до разплод и се започва търсене на подходяща госпожица за него... Клубът, подчертавам, може само да ПРЕПОРЪЧА дадено куче, не да ЗАДЪЛЖИ някой да запложда с това куче - т.е. да прати примерно женска от Русе (в случая) да погледне мъжкия и, ако си го харесат собствениците...
Същото правило важи и за женските кучета, т.е. желаещият да заплоди собственик трябва да стане член на клуба и кучето да има оценка, т.е. да се допуска до разплод.
Собственикът на женската закупува развъдна документация, по време на скачката се попълват акт за връзка (развъден лист) и договор за заплащането на връзката (на същия развъден лист), без които регистрирането на кучилото не е възможно. Задължение на собственика на мъжкия е да се увери, че тези документи са налични, тъй като И ТОЙ носи отговорност, ако не са били попълнени и подписани своевременно - да не си е пускал кучето...
Членството в клуба е задължително условие по една проста причина: клубът няма как да гарантира произхода на кучето и ДОПУСКАНЕТО му до разплод, ако собствениците не са членове на същия този клуб.
User's Signature

#819 Потребителят е офлайн   Poli Икона

• Dreamer
  • PipPipPip

Публикувано: 15 April 2006 - 10:19 AM

А развъждането на хъски без родословие
User's Signature

Качена снимка

#820 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 April 2006 - 10:58 AM

На същия принцип, с това изключение, че женските ВСЕ ОЩЕ имат право на едно раждане, ако получат отлична оценка и са достатъчно... качествени на външен вид, да речем. Мъжките без 3 колена известен произход изобщо не се допускат до разплод
User's Signature

• (336 Страници) +
  • « Първа
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни