Цитат
Здравейте,
От доста време чета из разни форуми и не спирам да се чудя - защо толкова много хора са на мнение, че хъскитата са глупави?
Аз не съм кой знае какъв експерт, но просто правя сравнение - преди хъскито имах 2 немски овчарки, а преди това и бигъл. Нито едно от тях не успя да научи толкова бързо на основните неща (седни, легни, ела и т.н.), колкото Аякс. Вярно, че имат собствено мнение, ама това не значи по никой начин, че са тъпи.
Та въпросът ми към по-запознатите е - аз ли съм в грешка и наистина са глупави? А ако все пак не са и според вас - защо всички мислят обратното?
Мерси предварително и извинявайте, ако някой вече е задавал въпроса.
В никакъв случай не са глупави! Така може да мислят хора, които нямат такова куче, или не могат да го разберат, възпитат и обучат. Хъскитата са много умни и много бързо схващат. При тях просто по-трудно се постига послушанието. Инстинктите са над всичко, именно това е направило тази порода да оцелее при суровите условия където е създадена. Все пак интелекта и послушанието са различни неща. Хъскито е куче приятел, но не и роб. То има самочуствие, че може да се справя само и не се страхува, любопитно и енергично. Както и хората, то обича да преценява само, а не да му заповядват и да се подчинява на секундата. В този смисъл са своенравни. При тях е определяща силата на дразнителя, и в такъв момент сами взимат решения. За това трябва да се внимава в градски условия с преминаващи коли и котки ... както и на места където има други животни (кокошки, зайци.....)
Не мисля, че всички ги мислят за глупави. Обучението при тях изисква търпение, а резултатите, които постигат са много добри. Така че нега не бъркаме глупостта с послушанието или неспособността на някои хора да се справят.