Цитат
здравейте.
аз имам мопс;а моя приател има хъски(реги).
тези кучета наистина са супер,но досега сам виждала само едно което се разхожда без кайшка.
с всички хъскита ли е така или само с тези от моя квартал?
Да, хъскитата принципно трябва да се разхождат на повод. Моите кучета се разхождат свободно в парка, (иначе по улиците из града и кварталите са на повод) както и хъскитата на много мои познати. Но с това не всеки може да се справи, и за това не го препоръчвам. Ако не можете да управлявате кучето си, независимо от породата, то трябва да се разхожда на повод. На сайта ми можете да видите и следния текст кратък и ясен:
ПРЕПОРЪКА КЪМ ТЕЗИ, КОИТО ЖЕЛАЯТ ДА СИ ВЗЕМАТ СИБИРСКО ХЪСКИ
Сибирското хъски притежава интелигентност над средната и независим ум, който може да ни изненада. То има върховна нужда да тича. Неговата структура и енергия му позволяват да прави скокове и да развива учудващо големи скорости. За съжаление това може да го отведе до някое шосе пред преминаваща колa. И тъй като подчинението и послушанието не са неговото амплоа, за собствената му сигурност и за сигурността на другите то не трябва да се оставя свободно. Много часове всекидневна тренировка и разходка дори с нормална походка са му абсолютно необходими, като идеалният вариант е тренировка във впряг или карт за безснежните райони. Буйно по природа, хъскито трябва да бъде разхождано, тренирано и обучавано предимно на повод. Хъскито е куче което не се стреми да ви избяга, но е куче което вие трябва да можете да управлявате, ако решите да бъде свободно пуснато. То е енергично куче, което притежава силно любопитство, ловен инстинкт (може да лолува за своя сметка) и естествения за всички кучета инстинкт за продължение на рода. Това за съжаление в условията на града, може да го доведе до гибел, или да го загубите от погледа си. Ако смятате, че едно куче трябвада се подчинява на поглед или закана с пръст, или че трябва да върви по стъпките ви, и че е по-жестоко да го държите завързано, отколкото да го оставите на естествения му инстинкт и да го видите в беда или може би прегазено, тогава може би си струва да изберете някоя друга порода, а не сибирско хъски.
... иначе ето така се разхождаме ние