Dog.bg Форуми : Команда седни

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Команда седни Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 15 December 2004 - 06:48 PM

Редакция mil_ 8 години по-късно:
Описаното в темата е контрастен метод на обучение, който отдавна не прилагам. За да учите кучето на команда седни, потърсете тема за позитивно обучение. Описаните техники използвайте само при куче, което знае командата, но не я изпълнява.

Команда "Седни" или "Зиц" (Sitz)
В това съобщение се спирам по-специално на седни от движение.
Сигурно всеки е научил малкото си псенце да сяда с помощта на няколко лакомства и ласкави думи - това е страшно лесно, защото то го прави винаги когато иска нещо от вас. Но идва време да го научите да изпълнява командата "седни" от движение, с престой, от разстояние.
Няколко думи за командата. Това е може би ключовата команда в обучението. Само си представете - с добре овладяни редом и седни вие вече имате куче, с което няма да очаквате неприятности в каквато и да е ситуация.
Обръщам внимание на това, че "Седни" означава кучето да седне и да запази това положение докато не кажете нещо друго. Няма команда "Стой така", тя не е необходима, затова още при първите занимания не се задоволявайте с това, че кучето е седнало. Не му разрешавайте да става, докато не подадете друга команда или не го освободите.

Как се учи?
От движение редом спираме, казваме ясно "Седни". В началото извършваме следната корекция: (корекциите са описани все едно кучето се движи от лявата ви страна):
Корекция 1: Хванете повода с дясната ръка на около педя от нашийника и дръпнете силно вертикално нагоре. В същото време с лявата ръка натиснете крупата надолу. Удобното положение на лявата ръка е такова: палецът отдалечен от останалите пръсти, с вдлъбнатината между палеца и показалеца натискаме надолу. Събраните 4 останали пръста сочат надолу покрай хълбока на кучето, те са свободни и контролират дупето на кучето да не избяга вляво. При добро изпълнение на командата кучето трябва да седне до вас на разстояние не повече от педя, без да избягва напред, да се върти встрани или най-лошото - да се завърти с муцуна към вас.
Същината и силата на корекцията е в повода, НЕ в натиска по крупата, обърнете специално внимание на това.
При тази команда работим по метода поощрение/корекция точно както описах при редом: подаваме командата, даваме 1 секунда за изпълнение, след това коригираме, щом кучето заеме желаното положение - поощряваме с "Браво седни", потупване по гърдите и лакомство. И отново повтарям, че силата на корекцията (от повода) е много важна - от нея зависи колко скоро ще научите кучето да изпълнява командата.
Лично аз допусках грешката да се съсредоточавам върху натиска на крупата, а с дясната ръка не бях много сигурна какво точно правя - тя дърпаше в неизвестна посока и много рядко по желаната вертикална траектория. Какво да се прави, като съм левичарка и това ставаше несъзнателно (предупреждавам левичарите). Затова се наложи да премина към корекцията, описана по-долу.

След време нашият любимец свиква да не се върти при команда седни. Тогава преминете към корекция само от повода, която се извършва така:
Корекция 2: Хванете повода вертикално с две свити в юмрук ръце на около педя от нашийника, ръцете една над друга и максимално близко. Дръпнете отвесно нагоре така, че да отлепите предните крака на кучето от земята, силно и кратко, и отпуснете. Няма куче, което да не седне при това въздействие.
Конкретно при нас с Реджи имаше един смешен период, в който той подскачаше с предните крака щом чуе "зиц", за да избегне дръпването, и чак след това сядаше. Ако това ви се случи - не се притеснявайте, то означава, че кучето е схванало за какво става дума. Скоро ще разбере, че при изпълнение навреме няма корекция.

Ако някой има проблем с това, че кучето всеки път се извърта с муцуна към него, дори ръмжи или подскача (тук е моментът, в който ще разберем каква степен на доминантност е заложена в характера на нашето куче) ще ви разкажа специално за още една корекция, само кажете, но по-добре ако се справите без нея.

Успех и очаквайте илюстрации.

#2 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 15 December 2004 - 07:07 PM

мил
не преставаш да ме кефиш с точните и подробни формулировки. така всеки новобранец в този сайт има поне някакво теоретично ръководство по дресура, а не да слуша как в парка един разказвал че видял някакъв, който правил ето така....
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#3 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 December 2004 - 07:13 PM

Хеей, добре дошла обратно! Как сте с бебенце?

Целта ми е максимално точно да предам това, на което са ме учили треньорите. Но съм длъжна да предупредя, че без да видите и вас да ви видят как работите, са възможни грешки.

#4 Guest_murka_*

• Група: Гости

Публикувано: 23 December 2004 - 06:58 PM

имам ротвайлерка на два месеца Подарихме я на дъщеря ни за коледа
Това е първото ни куче и незнаем нищо за отглеждането и възпитанието им Дъщеря ни е на 8 години и иска тя изцяло да се грижи за кучето но ние искам рокси-така се казва кучето да слуша и тримата Какво да правим

#5 Потребителят е офлайн   ita_vet Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 December 2004 - 11:28 AM

Поздравления за новият член на семейството ви - Рокси!
И доста смел избор като порода за първо куче.
Аз съм страхотна почитателка на тази порода,също и на англ булдог / др тема/- имам си от двете по едно.
Ротвайлерът ми е вече на 8 години - ветеран,член съм и на НКР, а съм и ветеринарен лекар така,че мисля ще съм ви от полза и ще се радвам да се запознаем 0888 71 07 85 ; 963 29 65

Целувки за Рокси и нека ви носи много радост
Весели празници и късмет през Новата 2005 год!!!!!!
User's Signature

what will be to be.....[br][br]

#6 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 January 2005 - 10:58 AM

И така, ето следващото упражнение:
"Преса редом/седни".
Нищо повече от крачка редом - седни, и така - 10 пъти. Хвалим с потупване и лакомство веднъж на 4-5 сядания. Звучим така: "Редом, Седни, Браво седни! Редом, Седни, Браво седни! .... Браааааво Седни!" и т.н.
Това упражнение е много полезно. Реално при нас с Реджи то беше Рубиконът, за да ме приеме той като висшестоящ и да започне да ме слуша. Използвам го в следните случаи:
1. За да накарам кучето да се съсредоточи ако зяпа нанякъде при тренировка;
2. За да му отвлека вниманието при тежка ситуация, например минаваме покрай глутница и той показва, че е склонен да ме поразмята насам-натам.
3. В качеството на силна корекция при неизпълнение на команда от разстояние, например когато тренираме седни със задържане, а той стане и се отдалечи от мястото, го завеждам обратно на въпросното място по този начин, смисълът е "ако не ти е ясно, че трябва да изпълняваш, да ти стане ясно!" Като 20 лицеви опори в казармата :)
Ако кучето вземе да ръмжи или недоволства по време на упражнението - ето го подходящият момент да му покажете кой командва. Ако все пак много се разстройва или се свива - намалете силата на "пресата" и напредвайте постепенно.

#7 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 May 2005 - 02:40 PM

Отработка на "Седни" със задържане.

Упражнение 1:
От движение редом подаваме команда "Седни". Щом кучето изпълни правим крачка-две напред, без да казваме нищо. Почти всяко куче ще тръгне след нас. Щом кучето понечи да тръгне коригираме и го поставяме отново в седеж, хвалим ако не тръгне. По-късно при седнало положение на кучето след подадената команда освен да се движим напред, започваме леко да подръпваме повода, без да казваме нищо. Действаме по същия начин. Желаният резултат е постигнат когато колкото и да го дърпаме, кучето седи като пън докато не подадем друга команда.

Упражнение 2:
От движение редом подаваме команда "Седни". За да маркираме началото на упражнението, приближаваме се плътно до него, левият крак до гърдите му, навеждаме се, потупваме по гърдите, повтаряме строго "Седни". Държейки повода се отдалечаваме вдясно до края му, на 1-1.5 м. Започваме да описваме дъга с център седналото куче и радиус поводът, който не трябва да е натегнат. В началото осъществяваме контакт с очи, ограничаваме се с 1/4 окръжност, докато застанем точно срещу кучето, лице в лице. Връщаме се обратно по същата траектория и до изходно положение, където с плътно приближаване и потупване по гърдите "Браво седни" маркираме края на упражнението.
Лично за мен беше учудващо колко бързо кучето схвана какво се иска в задачата, очаквах друго.
По-нататък е само въпрос на отработка. Пускаме повода, постепенно започваме да описваме половин окръжност около кучето, после и цяла. Повтаряме през известно време "Браво седни". Лека-полека увеличаваме разстоянието. Увеличаваме и времето на задържане. Достигне ли това време 5 минути, а разстоянието - 50-60 крачки, можем да смятаме, че упражнението е усвоено. И както във всичко досега, постепенно въвеждаме дразнители - отработваме го докато приближават колоездачи, други кучета, покрай него минават хора. Започваме да се крием зад дървета, храсти, някой ъгъл - кучето трябва да седи и тогава, когато не ни вижда. Можем да го правим у дома, преди хранене. Важното е да го правим редовно.
Същинската трудност идва тогава, когато започнем да се отдалечаваме на 20 и повече метра с гръб към кучето. От време навреме хвърляме поглед към него. Ако стане и тръгне, тичаме презглава обратно, отвеждаме го на мястото, където е трябвало да седи, като му "се караме" недоволно, може и с повече думи, важното е да усети неодобрението. Можем да го отведем обратно под преса редом/седни. Добре е в началото да оставим повода на него, така лесно ще го настъпим ако хукне нанякъде. Някои треньори препоръчват да се изплозва двайсетметров повод, но при Реджи това не даде резултат, той беше както му викат на англ. "leash-smart" - много ясно схващаше разликата кога е с повод и кога не. Но пък добре действаше подкрепяне на вербалната команда със жест: щом стане и се накани да тръгне (а това го прави колебливо, като ме гледа с изпружен врат) казвам "Зиц" и протягам ръка с обърната към него длан като "стоп". Някои треньори одобряват използването на жестове, други го отричат. Експериментирайте. Въобще, в този момент от обучението пада голямо тичане. Важното е да реагираме всеки път еднакво.
Моментът е подходящ да се комбинира "седни" с "тук".

#8 Потребителят е офлайн   Mavda Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 June 2005 - 05:55 PM

mil_ на немски седни се казва зитц(sitz) :) а не зиц :)
User's Signature

"За да си добър член на стадото, трябва преди всичко да си овца."

#9 Потребителят е офлайн   Mini Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 June 2005 - 12:18 AM

Абе, важно е кучето да се научи да изпълнавя командата, пък ако ще и "зи" да му викаш l).
Пък и т-то в зиТц е доста потъмнено и почти не се чува при произнасяне.
Ще те видя някой ден, ако решиш да ползваш немски за командите как крещиш "Зитц". Докато го кажеш т-то и кучето ще е или нейде далеч или ще е изпълнило "ПлаТц" l).

#10 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 July 2005 - 01:30 PM

Седни от разстояние
С това се заемаме, след като перфектно знаем седни и успешно задържаме.
Използва се дълъг повод. Поставяме кучето в седеж от редом, което трябва вече да можем да правим и насън. Завъртаме се с лице към него и отпускаме 2-3 метра от повода. Ходейки назад, се отдалечаваме на тези 2-3 метра, в това време кучето задържа. Тогава започваме да бягаме заднишком, като подаваме псевдокомандата "Хайде" или друга, с която да накараме кучето да тръгне. Не използваме "тук", защото на този етап от обучението още не сме работили по нея, ако сме - комбинацията ще доведе до объркване. Пробягваме така няколко крачки, без да се строполим, и подаваме команда "Зиц". Коригираме, поощряваме, вършим всичко както му е ред. Естествено, не можем да коригираме ефективно от 2 метра, за да коригираме при нужда, се втурваме към кучето. И така ... няколко пъти. Постепенно отпускаме все по-голяма дължина от повода. Е, крайната цел е да стане и без повод.

#11 Потребителят е офлайн   rook Икона

Публикувано: 02 August 2005 - 10:01 PM

При команда "седни" идва пред мен (където и да се е намирало) и сяда с муцуна към мен. Като го оставя по-дълго време и отй си полягва без да мърда от мястото. Това, че идва с при мен и застава обърнат разбрах че е грешно чак сега (кучето е вече на 1 година и 1 месец, но аз не смятам че е късно за обучение дори и на 2 години b) ). Проблем ли е това, че ляга когато го остава продължително време в команда "седни"? От утре се заемам с коригирането на командата "седни".
Като прочетох в някой пост на mil_ мисля че беше за кучето дето скачало преди да седне заради корекцията, се сетих за моето когато учихме редом как хвърчеше на заден ход щом чуеше "редом" l)

#12 Потребителят е офлайн   dechi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 August 2005 - 10:17 PM

На моито му казвам седни и го потупвам по дупето и то сяда..
Тогава го поущрявам с храна.. Ама после не иска да се изправи : ))
А още няма кяишка защото е на 2 месеца.

#13 Потребителят е офлайн   Actor#39s best fan Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 August 2005 - 10:38 PM

Това е първата ни команда. w) Казвах му "сядай долу" и му бутах дупето да седне. И като "седнеше" му давах лакомство l)
User's Signature

Хъски...хъски...хъски I'm love in it ![br][br][br][br]ИВО И КЛАВДИЯ РУЛЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗ

#14 Потребителят е офлайн   Mini Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 August 2005 - 02:02 PM

Цитат

А още няма кяишка защото е на 2 месеца.

А някакво нашийниче все пак или въженце, просто за да свиква да има нещо около врата си, сложила ли си му?
Ако не си харесай си нещо и му го вържи така че между въжето и врата да има 4 пръста разстояние. Това се прави за да не се стресне после като трябва вече да носи нашийник.

#15 Потребителят е офлайн   dechi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 August 2005 - 10:08 PM

Мини ако разстоянието е 4 пръста няма ли да го хапе и да се изхлузи някак ?

#16 Потребителят е офлайн   dechi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 August 2005 - 05:18 PM

Mil ако сложиш снимки като при командата "Редом" цена няма да имаш

#17 Потребителят е офлайн   dechi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 August 2005 - 05:20 PM

Mini аз сам момче !
Щото гледам че говориш за мен в женски род ^_^

#18 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 August 2005 - 06:02 PM

dechi, тогава защо не упражнявате "седни" и преди да сервираш храната?... после "вземи", или "яж", или "заповядай"... за да свикне с думата! обучението става по-лесно, когато кучето направи нещо от самосебе си (още от бебешка възраст) и ти от своя страна отиваш при него и му повтаряш съответната за теб команда, потупвайки го и поощрявайки го. Така свиква с думичката. Примерно : кучето ляга до теб и ти му казваш : "Легни!", потупваш го и му казваш "браво" - два -три пъти максимум! След време като го учиш на тази команда вече ще е подготвен за това, което искаш от него!!! Поздрави!

#19 Потребителят е офлайн   dechi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 August 2005 - 08:06 PM

Мерси Mad Max саветите ти наистина помагат !

#20 Потребителят е офлайн   madness_boy Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 09 February 2009 - 04:11 PM

Мойто куче я изпълнява почти перфектно използвам стой и свободно !

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни