Команда седни
Публикувано: 19 August 2009 - 05:33 PM
Така понеже така-и-така стана дума за командата ето го и моя метод-давом да подуши гранула и после бавно я поднасям към опашката като казвам-седни!-Кучето автоматично сяда и тогава клик с кликера(ако имате) и даваме наградка С няколко повторения ще схване Командата е много лесна за изпълнение ако знаеш правилният метод
естествено никакво разсейване в първите уроци после може да включите и минаващи хора крещящи хора(ако не го е страх)-каквото искате
Най-добре е това да бъде започнато от малка възраст и с порастването ще можете да го правите и без гранули
ПП-може да пробвате и с някъкъв предмет Не играчка!Играчката за кучето е забавление и не е добре да се изпозва за обучение защото ще го разсейва!
Надявам се че помогнах!
естествено никакво разсейване в първите уроци после може да включите и минаващи хора крещящи хора(ако не го е страх)-каквото искате
Най-добре е това да бъде започнато от малка възраст и с порастването ще можете да го правите и без гранули

ПП-може да пробвате и с някъкъв предмет Не играчка!Играчката за кучето е забавление и не е добре да се изпозва за обучение защото ще го разсейва!
Надявам се че помогнах!

Публикувано: 24 August 2009 - 01:00 PM
А на колко месеца е подходящо да се започне с обучение, в което има корекция? Питам и тук, защото зададох въпроса в друга тема - Обучение на малкото кученце и получих отговор "три години след обучение на стопанина" ?!?!?!
Моето е на 3 месеца и половина и досега се учихме по руската програма за обучение на малко кученце, но упражнението "редом" само с лакомство при нас май няма да мине:)
Искам да започна да прилагам корекция с каишката, а се чудя дали не ми е още бебе за такива неща... :)
Моето е на 3 месеца и половина и досега се учихме по руската програма за обучение на малко кученце, но упражнението "редом" само с лакомство при нас май няма да мине:)
Искам да започна да прилагам корекция с каишката, а се чудя дали не ми е още бебе за такива неща... :)
Публикувано: 25 August 2009 - 04:16 PM
Цитат(BESSA @ Aug 24 2009, 11:00 AM) <{POST_SNAPBACK}>
...... но упражнението "редом" само с лакомство при нас май няма да мине:)......
Защо мислите така?

Незнанието и невежеството не ме оправдават, че години наред крещях "браво" за неща които не разбирах...
Никога не обяснявай. Пред приятели не се налага, а враговете няма да повярват!
Публикувано: 25 August 2009 - 08:46 PM
Цитат(BESSA @ Aug 24 2009, 02:00 PM) <{POST_SNAPBACK}>
А на колко месеца е подходящо да се започне с обучение, в което има корекция?
За да прилагаш корекция кучето трябва да е абсолютно наясно какво се иска от него. Не се коригира куче, което не знае защо го коригират. Не използвай корекция, за да покажеш на кучето какво искаш от него, което усещам, че нямаш търпение да направиш. Ако направиш това в бъдеще ще имаш едно вяло, унило изпълнение, а не развята опашка.
Продължавай с лакомствата. Ако кучето не върви ред, приложи друг тип корекция: скрий лакомството, върни се назад няколко крачки, ходейки заднешком. Щом кучето се върне до теб и застане от лявата ти страна, продължи напред. За да дадеш лакомството са достатъчни 2-3 крачки до теб, не изисквай повече като начало.
Само не мога да разбера защо това е в темата за команда Седни. Голяма каша е настанала из темите.
Все пак моите теми са писани преди пет години. Като начало съм описвала чист контрастен метод, защото това ми показваха треньорите, но всъщност не го прилагам в този вид или поне не в началото на обучението на едно куче. За това време се убедих, че команда, заучена със силна мотивация, е много по полезна от такава, заучена под натиск от корекции. Когато ти струва, че не можеш да научиш кучето на нещо без корекции, спомни си за делфините - какви сложни неща правят и с какво удоволствие, но тях никой не е вързвал на повод и дърпал, нали? Значи може. А кучето е животно, което е създадено да иска да ни разбира и угажда повече от всяко друго животно, винаги помни това.
Публикувано: 26 August 2009 - 06:27 AM
Цитат(mil_ @ Aug 25 2009, 07:46 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Когато ти струва, че не можеш да научиш кучето на нещо без корекции, спомни си за делфините - какви сложни неща правят и с какво удоволствие, но тях никой не е вързвал на повод и дърпал, нали? Значи може. А кучето е животно, което е създадено да иска да ни разбира и угажда повече от всяко друго животно, винаги помни това.
Много правилно.Някои хора бързат с корекциите,сякаш нямат търпение да видят кучето да изпълнява.Търпение бе хора,дори на най-големите аматьори,когато са въоражени с достатъчно ентосиазъм и търпение им се получава.Не се бърза,"кел файда" от бързане да объркаш животнотното и получиш нежелан ефект.Ко праим тогава?Айде пак в "първи клас",започваме наново и реално губим повече време,от колкото ако сме по-търпеливи още в началото.Ако си изнервен и припрян,по добре изобщо не се хващай да обучаваш.

"Гробарю,когато копаеш гроба ми,нека бъде плитък,за да усещам дъжда."
Публикувано: 26 August 2009 - 05:27 PM
Аз имзм усещането , че си мислиш, че е проблем ако кученцето прекалено силно желае лакомството...... Няма нищо по-хубаво от това кучето да е силно мотивирано . Аз имам муден и спокоен лабрадор който не поглежда играчка , а след изпълнена команда му давам парченце шунка и той едва едва си я взима ...все едно казва - ааайде, като ми я даваш да я взема...
Като за начало стисни в ръката няколко хапки ...кученцето ще те бута , ще скача , ще те гризка в опити да достигне лакомството , но ти не даваш . В момента в който за секунда дори престане - даваш веднага. Така няколко пъти ...можеш да включиш и едно "не" докато те бута. За кратко време ще можеш и да си държиш ръката отворена с шепа наградки и само при "НЕ" няма дори да посегне ....ще знае че следва награда , а , ако посегне - няма награда. Мотивирано куче се учи хиляди пъти по-лесно. Нооооо се иска търпение както е писал alexy. (повярвай с не мотивирано куче и биволско търпение трудно помага , на няколко пъти съм била на косъм да захвърля всичко )
Като за начало стисни в ръката няколко хапки ...кученцето ще те бута , ще скача , ще те гризка в опити да достигне лакомството , но ти не даваш . В момента в който за секунда дори престане - даваш веднага. Така няколко пъти ...можеш да включиш и едно "не" докато те бута. За кратко време ще можеш и да си държиш ръката отворена с шепа наградки и само при "НЕ" няма дори да посегне ....ще знае че следва награда , а , ако посегне - няма награда. Мотивирано куче се учи хиляди пъти по-лесно. Нооооо се иска търпение както е писал alexy. (повярвай с не мотивирано куче и биволско търпение трудно помага , на няколко пъти съм била на косъм да захвърля всичко )

Незнанието и невежеството не ме оправдават, че години наред крещях "браво" за неща които не разбирах...
Публикувано: 27 August 2009 - 07:45 AM
Много благодаря на всички за отговорите..много ми помогнахте:) Аз наистина се притеснявах, че тя иска само лакомството, а не да изпълни командата. Ще продължавам с опитите, дано разбере и аз успея да и покажа какво се иска от нея:)) Незнам дали е нормално, но тя е голям заплес.. изобщо не се обръща като и викам по име, дори се притеснявах дали не е глуха, но понякога дава признаци, че чува...най-вече на "Не", а командите без да направя жеста изобщо не ги изпълнява. Например ако кажа само "седни" - нищо, но ако направя и жеста с ръка, веднага сяда. Може би и е рано, това го правим от около месец, но все си мисля, че може и да се наложи да ходим на лекар за слуха:(
Публикувано: 27 August 2009 - 08:56 AM
2МОД
Мисля че част от остове може да се премести в "Обучение на малкото кученце", защо е има интересни вопроси.
Мисля че част от остове може да се премести в "Обучение на малкото кученце", защо е има интересни вопроси.

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!

училище
Публикувано: 27 August 2009 - 12:58 PM
Цитат(BESSA @ Aug 27 2009, 05:45 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Много благодаря на всички за отговорите..много ми помогнахте:) Аз наистина се притеснявах, че тя иска само лакомството, а не да изпълни командата. Ще продължавам с опитите, дано разбере и аз успея да и покажа какво се иска от нея:)) Незнам дали е нормално, но тя е голям заплес.. изобщо не се обръща като и викам по име, дори се притеснявах дали не е глуха, но понякога дава признаци, че чува...най-вече на "Не", а командите без да направя жеста изобщо не ги изпълнява. Например ако кажа само "седни" - нищо, но ако направя и жеста с ръка, веднага сяда. Може би и е рано, това го правим от около месец, но все си мисля, че може и да се наложи да ходим на лекар за слуха:(
по точки:
1.Аз наистина се притеснявах, че тя иска само лакомството, а не да изпълни командата
Не се притеснявай. Никой не ходи на работа без да получава пари. В този свят никой не прави нещо без да получава удоволствие от това което прави. При хора взимат пари и сменят ги на сладолед,почивка, кола... На коледа кога хора разменят подаръци- това е удоволствие. И никой не иска да испълнява команди! Това е нормално.Всички обичат да играят! Значи = кога играеме с куче и го черпиме с много награди то ще се учи.
2.изобщо не се обръща като и викам по име, дори се притеснявах дали не е глуха, но понякога дава признаци, че чува
-Тя просто не знае че теб има. Тя е още малка, много малка - Ти трябва да й покажеш че Ти нейният Приятел и Водач на кого тя може да се довери. Прочети теми за контакт човек-куче има в форума някълко.
- Също така тя може да и не знае своето имя. Ти й учил на него?
3.Например ако кажа само "седни" - нищо, но ако направя и жеста с ръка, веднага сяда.
Имаш талантливо куче, тя вече сяда по жеста. "Стъпките" следни:
1. Жест и веднага сяда? Браво! и наградка.
2.Жест и веднага сяда? Браво!Седни! и наградка ( 2-3 пъти за урок, 2 пъти на ден,2-3 дни)
3.Седни!Жест!сяда? Браво! и наградка! ( 2-3 пъти за урок, 2 пъти на ден,2-3 дни)
4. проверяваме, казваш Седни! и чакаш... ако сяда веднага ГОЛЯМА НАГРАДА! МНОГО лакомства и целувки!
ако до 2 мин не сяда връшташ на стъпка 3.
Може би и е рано, това го правим от около месец, но все си мисля, че може и да се наложи да ходим на лекар за слуха
Не е лоша идея. Но слуха може да провериш в къщи. Тя чува кога отвариш хладилника? или насипваш храна? Или отваряш врата?

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!

училище