Цитат
искам да питам какво трябва да купя на кучето като за начало? Къде ще спи? Дали няма да ми изяде кабелите? bl) Къде ще си върши..... "работата" . Ако го държа на терасата от време на време? То е топличко и е остъклена - южна. Или задължително трябва да е вкъщи, аз не за друго ами килимите ми са ценни b) В краен случай... ще ги прежаля. bl)
Нека да започнем отначало ...
Какво трябва да купя на кученцето ?
Първото нещо, което трябва да знаеш, е че малкото бебе е много игриво. Но иска да има своя дом ... ще играе с теб, с всички в къщи, но ще иска и да си почива. Къде ще бъде това място ? На този въпрос трябва да отговориш ти ... е, ако оставиш на него да решава, повярвай, почти сигурно то ще реши, че това е леглото ти r) Така че първото нещо, което трябва да определиш и да спазваш - и ти, и то е - неговата къща е неговото място. Неговото спокойствие е важно ... r) Съобрази се с някои неща - в момента то е бебе и е сладко, но ако го вземеш в леглото, то и когато ще порасне, ще иска да спи при теб. Определи правилата, правила, които ще се спазват - така ще е по лесно и за теб, и за него.
Много важни неща са и неговите прибори за храна и вода, неговите играчки. Зъбките му ще растат, то ще иска да гризка нещо - това могат да бъдат и обувките ти, ако не му осигуриш неща, с които да си играе. Покрий кабелите в къщи и не го пускай до там. Запомни - възпитанието на кучето започва от момента, от който бебето стъпи в твоя ден. Ти ще възпитаваш него, то теб - процеса е обратен и взаимен. Учите се и двамата ... учите се да живеете заедно, да се разбирате, да се опознавате взаимно - бъди активната страна, но винаги помни, че ти си "водача на глутницата" r)
За терасата няма проблем, примерно Кевин обича да е на терасата, спи си там ... ако е в къщи, обикновенно когато спи след обяд, винаги някой минава и го буди, а на него му трябва спокойствие. Вярно, ще плаче отначало, защото ще иска да е при теб - аз сложих едно старо одеяло и той така си свикна с него, че сега спи където му го сложа r)
Килимите ... прежали ги r) Шегувам се, но бъди готова на всичко. За пишкане и по голяма нужда - свиквай го на ритъм и извеждане в еднакви часове от малко. Ако един ден го изведеш в 7.30 преди работа примерно, в неделя не спи до 10, а стани и го изведи пак в 7.30 ... то трябва да свиква на режим, да знае, че ще излезе навън. Същото е и с храната ... не му давай храна по всяко време, а в определени часове, като при малките бебета. Да, задължително е да е в къщи - всяко едно куче иска да е част от глутницата си, и ако е изгонено на терасата, ще се чубства нещастно. Играйте с него в къщи, гали го, нека да свиква ... но имайте команда примерно "място" при което то да си отива на терасата, ако си решила, че неговото място е там. И внимавай много - малките кученца са много изобретателни ... ще разказвам още, само попитай ... повярвай, приключенията ви едва сега започват ! Успех !