Цитат
Имам неродословен стафордшир териер-на практика питбул!
Ако стафът е с родители стафове ,дори и да няма родословие - кучето ти е стаф.Не може да е пит.
Разберете, за Бога, че ТОВА СА 2 РАЗЛИЧНИ ПОРОДИ.Макар ,че произличат от общи предци.Различни са по общ, външен вид, по психика и темперамент.Ето това беше добър пример за отричането от стандарта при питовете и развъждането само и единствено по качества за онова...Няма и не може да има порода ,която да няма правила за това как трябва да излежда!!!Не може да казваме ,че едно куче е пит, защото има издържливост, хъс и захапка.Хората питат и се чудят - добре де ,ма каква е крупата ,гръдния кош ,врата ,краката, муцуната и т.н.Те пак - сърце ,та сърце ,аман ..Верно е това е същността - но как излеждат това Сърце??
Питът и стафът се различават по повечето компоненти на тялото си.Имат различен по вид гърден кош, различни линии на гръб и корем ,предгърдие ,поставеност на крайниците и най-вече глава.Като цяло и характерът е по- различен, макар че зависи от отделния екземпляр ,все пак.И не става въпрос за агресивността само.Мога да споря много, как примерно стафът е много по-емоционален и напорст ,с сравнение с пита.Много по-чувствителен .По-невъздържан в реакциите си.Как той има особено достойнство ,което изисква повече усилия ,за да не бъде ранено.Как един истински стаф не понася потискане- питът също но го приема, по различен начин.Има тънкости, които много ясно разграничават характерите на 2те породи.И така трябва да бъде.
За да не бъда погрешно разбрана - аз ги обожавам и двете.Макар ,че стафът е кучето за мен.И много мразя разделението сред привържениците на стаф и пит ,и това ,че едните подценяват, другата, не своята порода.Ето това ме подразни в изречението ,че ако няма документи за произход едно куче значи е пит.Ми не значи.
За крупата - така е.По-високата и мощна задница предполага добър отскок и издържливост.Нещо много характерно и за 2те породи.При стафът тя е по-широка и по-масивна.Но не и ниска.Та определя и до голяма степен характерната линия на гърба.При пита ,който принципно е с по-лека костна конструкция ,крупата е не така мощна и обла .