"на кой си син ?" само да те питам,след като не даваш хората да му се радват, и в същото време го пускаш,каква ти е гаранцията,че няма да излезе дете примерно и ,както е пуснат няма да скочи срещу него?И после кво правиш?
Конярска - Познавам специално моето куче и как би реагирало . Другата гаранция е че той обича много хора (което е характерно за породата) и за да бъде обучен за пазач то човек не трябва да го пипа (това е и съвета на трениорите към него) . Това че не го пипа никой не значи че ще се озлоби към хора . Като малък скачаше на всеки срещнат а сега (не че е много голям , на година и няколко месеца) не обръща внимание към хора като се разминава . Другото е че го водя на треньор да виси на ръкав в случай на заплаха и т.н. и всичко това е контролирано (все пак тренерите си знаят работата) . И това че виси на ръкав не го прави агресивен към случайни минувачи .
Едно куче на обучение не е препоръчително да се гали . Ако твойто не го обучаваш на нищо няма проблем , нека го галят .
Аз също харесвам другите кучета но най-много харесвам моето и ако трябва да решавам кое да бъде нахапано при положение че аз и моето куче сме без вина определено ще реша нападателя да бъде нахапан .
Фех - точно така . Държиш си пита изкъсо , идва друго куче с агресия и да оставя моето куче да бъде нахапано никога . Когато са малки кучетата и още не знаят как да се държат в йерархията сред кучетата и например дойдат да му вземат някоя играчка и веднага му прибирам муцуната и казвам да си приберат кучето . Едно бездомно беше дошло да му взима топката моя му изръмжа няколко пъти (колкото пъти отиде към топката му) и на края стана белята (разпран крак за секунди) . Онова не разбираше какво му казва моя и мислеше че всичко което лети се яде . В продължение на 10 минути само го предупреждаваше а то се беше появило из невиделица и щом не го нападна в началото значи няма да го нападне и за това го оставих отвързан но за гърба ми като се втурна кучето да се опита наистина да му вземе топката вече стана белята (Пояснявам да не каже някой че съм си пуснал кучето за да се сбие че много хора от форума само това чакат да чуят и като го чуят все едно им олеква :) )