Публикувано: 13 November 2007 - 09:07 AM
И аз не съм спец, но мога да си кажа впечатленията от двата ни пита- женската ни е на 2 години и половина и като малка или почти нямаше контакти с други кучета (така се случи че около нас почти нямаше, а малкото които имаше не й се нравеха и странеше от тях, предпочиташе да си играе с децата от блока), или имаше лоши преживявания- уличните я лаеха и се държаха сравнително агресивно. В момента тя трудно допуска друго куче- случвало се е докато е на кайшка да я нападне бездомно-тя отвръща рязко и без предупреждение. Прие трудно и второто ни куче, което взехме това лято. Едва на 4-5 среща спря да показва признаци на агресия към него :'(, а честно казано още съм на тръни като са заедно дали няма в зайгравката да стане нещо- това са силни кучати и не му трябва много на малкия да пострада сериозно!
Малкият ни е обратното (мъж на 4 месеца ;D)- постояно има около него кучета- на работа си играе цял ден с двамата пазачи- дого и овчароподобно, където срещнем куче бърза да се запознаят и няма прибиране ;D -игра докато си приберат другото куче.
Та от цялата дълга история дето написах исках да ти покажа колко определяща е социализацията- ако искаш по-агресивен пит- асоциализация- не го събирай (въпреки че това едва ли е едниствения фактор влиещ на агресията, обикновено е комплекс от неща-отношение на другите кучета към него на пример, но и социализацията е важна), но едва ли искаш такъв, тъй че колкото се може повече игри и повече кучовци;D
Внимавайте найстина само да не го нападнат, защото е възможно да се асоциализира и да се повиши агресивноста му!
А за килограмите въпросът ти е труден- нашят мъник вървеше така: 2 месеца-4,5кг, 3 месеца 8,5-9кг., 4 месеца 12кг, но пък има негови братя от същото кучило, които са с по 5-7кг. по- големи от него, на което вета ни каза че винаги в кучилото има по- едри и дребни кучета, за което, според мен и трудно могат да се поставят стандарти при малки - или ще са някакви средни стойнсти в които вие може да не се вмествате, което не означава че сте слаби или дебели, или може да се вмествате в тях и пак нещо да не вие добре. Може би за това вета най-добре може да ви помогне- все пак го вижда цялостно как върви кученцето. ;)