Dog.bg Форуми : Немски дог

Към съдържанието

БНК Немски дог

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (13 Страници) +
  • « Първа
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Немски дог

#221 Потребителят е офлайн   nordgard Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 26 April 2009 - 06:51 PM

Показване на мнениетоunbreakable_, в Apr 26 2009, 04:40 PM, написа:

Това прилича на колаж.Не че се занимавам с колажи, но работя с Фотошоп и личи как е правена тази подутина на крака.Поне аз така го виждам де. :ae_085:

Иначе..... наистина недохранен дог е ужасяваща гледка.Скоро гледах в един епизод на Animal Cops един случай с два изоставени в двор дога. Толкова бяха слабички, нямаха нито вода, нито храна и така се радваха и скачаха, когато ги изкараха. За съжаление единият беше агресивен и го приспаха, защото не можеше да бъде осиновен, а другия го осиновиха. След време го показаха и нямаше нищо общо с хърбавото куче, което беше. Много е тъжно да гледаш такова голямо животно безпомощно.

Аз имам един въпрос - може ли догът да се отглежда в двор? Едни познати имат голдън ретривър и докато му направят необходимите ваксини го гледаха вкъщи, но от малък си е навън. Е не точно навън, защото е в оградено помещение (с плъзгащи се алуминиеви врати) така че лятото ще може да тича из двора и да го прибират вечер, а зимата е на завет и вътре е топло, а и си има къщичка и играчки (разбира се пак го пускат да се разхожда + задължителните разходки). Та мисълта ми беше може ли и дог да се отглежда в такива условия, все пак ретривърите имат доста по-дебела и гъста козина.

Здравейте.Аз имам дог и зимата е в апартамента.Дори и палто си има когато е навън.
User's Signature

С КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ХОРА СЕ ЗАПОЗНАВАМ,ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ОБИКВАМ КУЧЕТО СИ !

#222 Потребителят е офлайн   unbreakable_ Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 26 April 2009 - 06:55 PM

Мммм, да разбирам ли, че не издържат на студено?

#223 Потребителят е офлайн   slaviad Икона

• Working Bee
  • PipPipPip
  • Interests:Секретар на Български национален клуб Немски дог & Модератор на Клубния форум за породата немски дог.

Публикувано: 26 April 2009 - 07:43 PM

Немският дог не е подходящ за отглеждане навън...или както казвате на двора.

#224 Потребителят е офлайн   Kira Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Great Dane
Икона за мнението  Публикувано: 27 April 2009 - 10:50 AM

Показване на мнениетоnordgard, в Apr 26 2009, 04:51 PM, написа:

Показване на мнениетоunbreakable_, в Apr 26 2009, 04:40 PM, написа:

Това прилича на колаж.Не че се занимавам с колажи, но работя с Фотошоп и личи как е правена тази подутина на крака.Поне аз така го виждам де. :ae_085:

Иначе..... наистина недохранен дог е ужасяваща гледка.Скоро гледах в един епизод на Animal Cops един случай с два изоставени в двор дога. Толкова бяха слабички, нямаха нито вода, нито храна и така се радваха и скачаха, когато ги изкараха. За съжаление единият беше агресивен и го приспаха, защото не можеше да бъде осиновен, а другия го осиновиха. След време го показаха и нямаше нищо общо с хърбавото куче, което беше. Много е тъжно да гледаш такова голямо животно безпомощно.

Аз имам един въпрос - може ли догът да се отглежда в двор? Едни познати имат голдън ретривър и докато му направят необходимите ваксини го гледаха вкъщи, но от малък си е навън. Е не точно навън, защото е в оградено помещение (с плъзгащи се алуминиеви врати) така че лятото ще може да тича из двора и да го прибират вечер, а зимата е на завет и вътре е топло, а и си има къщичка и играчки (разбира се пак го пускат да се разхожда + задължителните разходки). Та мисълта ми беше може ли и дог да се отглежда в такива условия, все пак ретривърите имат доста по-дебела и гъста козина.

Здравейте.Аз имам дог и зимата е в апартамента.Дори и палто си има когато е навън.

В никакъв случай-Дог ,на двор!!! Знам за един дог,който почина на 3-я ден,след като го изкараха на двора!?!? :rf_011:

#225 Потребителят е офлайн   goldroks Икона

• ● -๑- ●
  • PipPipPip

Публикувано: 27 April 2009 - 07:03 PM

Има ли в БГ догове от развъдника del Castello delle rocche? Имам слабост към техните кучета. Страхотни са!
Може ли някой да ми обясни или да ми даде линк да прочета за мерла. :zz_218: Защо се изключва от разполд?
User's Signature

#226 Потребителят е офлайн   slaviad Икона

• Working Bee
  • PipPipPip
  • Interests:Секретар на Български национален клуб Немски дог & Модератор на Клубния форум за породата немски дог.

Публикувано: 27 April 2009 - 10:51 PM

Показване на мнениетоgoldroks, в Apr 27 2009, 05:03 PM, написа:

Има ли в БГ догове от развъдника del Castello delle rocche? Имам слабост към техните кучета. Страхотни са!
Може ли някой да ми обясни или да ми даде линк да прочета за мерла. :zz_218: Защо се изключва от разполд?

За съжаление нямаме кучета от р-ка del Castello delle rocche.
По въпроса за мерла - действащият сега Стандарт на породата го категоризира като брак.
Има тема на форума, където всичко е обяснено:

ТУК

#227 Потребителят е офлайн   goldroks Икона

• ● -๑- ●
  • PipPipPip

Публикувано: 28 April 2009 - 02:13 PM

Показване на мнениетоslaviad, в Apr 27 2009, 11:51 PM, написа:

Показване на мнениетоgoldroks, в Apr 27 2009, 05:03 PM, написа:

За съжаление нямаме кучета от р-ка del Castello delle rocche.
По въпроса за мерла - действащият сега Стандарт на породата го категоризира като брак.
Има тема на форума, където всичко е обяснено:

ТУК

Благодаря, интересно ми беше да прочета. Жалко наистина, че се проявяват такива недостатъци... Много ми харесват кучетата с този цвят.
А за бял дог /такъв който в бъдеще е силно предразположен /даже неизбежно/ към заболявания/ кое куче се определя? Албинос? Ако има няколко петънца ще се смята ли за бял дог или за арлекин? Например това куче се води към арлекините, но е почти бяло:
Качена снимка

Извинете незнанието ми. :ab_041:
А и още едно въпросче. Защо арлекините се заплождат само от черни, а не да речем и от кафяви?
User's Signature

#228 Потребителят е офлайн   michael Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 May 2009 - 09:45 PM

Показване на мнениетоgoldroks, в Apr 28 2009, 03:13 PM, написа:

Благодаря, интересно ми беше да прочета. Жалко наистина, че се проявяват такива недостатъци... Много ми харесват кучетата с този цвят.
А за бял дог /такъв който в бъдеще е силно предразположен /даже неизбежно/ към заболявания/ кое куче се определя? Албинос? Ако има няколко петънца ще се смята ли за бял дог или за арлекин? Например това куче се води към арлекините, но е почти бяло:

goldroks,
вече няколко дена се каня да ти отговоря на въпросите, защото са наистина интересни и важни, особено за развъждащите немски догове. Доста обширна и сложна тема....
Затова и отговорът ми ще е доста подробен, надявам се да не е твърде подробен и отегчителен за теб, но също така се надявам да бъде прочетен и от други хора, които се занимават с немски догове. :wink:

Белите догове - white merle генетично са различни от албиносите.
Ще се опитам по-простичко да обясня нещата с белия цвят при кучетата.

Оцветяването на кучето зависи от комбинирането на няколко гена, като всеки от тях има различна "функция", например разпределянето на пигмента по тялото, разпределянето на пигмента по косъма, наличието или липса на бели петна по тялото, интензивност на оцветяване на косъма и т.н....
При албиносите - те всъщност са някакъв друг цвят куче (черно, например) при което концентрацията на пигмента е намалена. При пълния албинизъм кучето е напълно бяло, с червени очи и непигментирани лигавици, кожа, носна гъба... При тези кучета често, дори почти винаги има здравословни проблеми проблеми - глухота, слепота.
Изцяло белите кучета, но с пигментирани очи, носна гъба и лигавици нямат здравословни проблеми, те не са и албиноси, всъщност.

Друг ген (дори няколко) отговаря за разпределянето на бели петна по тялото. В "крайни случаи" на разпространяване на белите петна също е възможно кучето да е почти изцяло бяло, но с пигментирани очи, носна гъба, лигавици. При такива кучета има оцветяване по главата ушите, основата на опашката. Такива кучета също нямат здравословни проблеми, свързани с оцветяването. При немския дог този тип оцветяване се проявява по следния начин: бели петна по гърдите като минимална проява, бели петна по гърдите, лапите, врата и муцуната - Mаntell - плащови кучета, Platten - белият цвят се разпростира по цялото тяло и се получава бяло куче на големи, с окръглена форма черни петна. Главата на такива кучета обикновено черно оцветена, с бяла "маска". В по-крайни случаи платенът може да е с черни уши и няколко черни големички петна по тялото. Очите на такива кучета са кафяви, носната гъба и лигавиците - черни. Тези кучета са си напълно нормални и не носят генетични здравословни проблеми, свързани с цвета.

Плащово куче:
Прикачена снимка

Platten:
Прикачена снимка

Прикачена снимка

#229 Потребителят е офлайн   michael Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 May 2009 - 09:52 PM

Merle факторът който в генетиката се бележи с буква М, който е и основна причина за появяването на мраморните и арлекин кучета се проявява при оцветяването като прави по-блед цвета на някои участъци от козината, а други остават с интензивен цвят. На практика, при основен черен цвят, се получава сиво куче с черни, неправилни по форма и различни по големина черни петна, разпределени по цялото тяло. Такъв е цвета на мраморните колита, например, а също и на сивия мрамор при дога. Генотипът на такива кучета по фактор М е Мm (mm кучетата са черни). При немския дог съществува и още един, свързан с Merle фактор ген - H (от англ. Harlequin - арлекин). Той допълнително избледнява цвета на вече осветлените участъци козина и така се получава бяло куче на черни петна - арлекин. Генотипът на арлекините по Н ген е Нh (hh кучетата са с нормално плътно оцветена козина). Или, ако кучето е MmHh - то ще е арлекин, Mmhh - мерл (сив мрамор). И при двата типа оцветяване очите, лигавиците и носната гъба са пигментирани, понякога частично, в зависимост от комбинирането на гените. Очите могат да бъдат кафяви, сини, кафяви със сини сектори. Проблемът, който носят тези два гена - М и Н е, че при комбинация на гените MM и НН се появяват бели кученца със здравословни проблеми и нежизнеспособни. MMHH и MmHH кученцата са напълно нежизнеспособни, обикновено дори не се раждат живи. MMHh кученца обикновено имат проблеми като слепота, глухота, увреждане на вътрешни органи, кожни проблеми... Като оцветяване тези кучета са бели, възможно е да имат някое мъничко бледо петънце по тялото, но главата обикновено е изцяло бяла, със светло-сини очи, непигментирани лигавици и кожа и непигментирана или много слабо пигментирана носна гъба.

Ето няколко такива: :zz_217:

Кимбо - глух и сляп :ea_103:
Прикачена снимка

Тейтър - глух :tb_108:
Прикачена снимка

Тика - глуха и сляпа :rf_011:
Прикачена снимка

Много тъжно...
За съжаление, оказва се, че американците са просто "гении" да си правят каквото си пожелаят при развъждането на кучета в най-лошия смисъл. Това са резултатите :eg_033:

#230 Потребителят е офлайн   michael Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 May 2009 - 10:05 PM

В идеалния случай арлекинът трябва да има такова оцветяване:
Прикачена снимка
Прикачена снимка Прикачена снимка

Възможни са варианти на по-интензивно, с по-големи черни петна оцветяване:

Както и по-малко:
Прикачена снимкаПрикачена снимка

Лично мои любимци като оцветяване:

Възможно е при комбинирането на гените да се получи съчетание, при което арлекин цвета се комбинира със силно разпространяване на бели петна по тялото или всъщност platten+арлекин куче. Такова куче външно ще бъде почти бяло, с няколко черни арлекински петънца по тялото и главата. Желателно е главата да е с повечко петънца. Генетично то ще е съвсем нормално куче, без здравословни проблеми. Обикновено такива кучета имат и нормална за породата пигментация.

Конкретно за кучето, показано на снимката от теб:
Най-вероятно това е куче с екстремно изсветлял арлекински цвят. На изложби такива кучета обикновено получават по-ниски оценки именно заради прекалено белия цвят. Доколкото се вижда на снимката, кучето е с тъмни очи и нелош пигмент. Тоест генетично би трябвало да си е съвсем нормално куче -арлекин като генетика на цвета. Ако родителите му са например арлекин и черен, или платен и арлекин, то това е гаранция, че кучето генетично си е съвсем нормално, въпреки екстремния цвят. И сега едно лично мое виждане, което не е свързано с конкретното куче: ако кученце с такова оцветяване се роди от два арлекина, лично аз не бих рискувала .... напълно възможно е така оцветено кученце да е и white merle, защото като бебенце то би имало още по-слаба пигментация и, докато не отвори очички трудно може да се прецени цвета им. Но това си е лично мое мнение.

#231 Потребителят е офлайн   michael Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 May 2009 - 11:48 PM

Цитат

А и още едно въпросче. Защо арлекините се заплождат само от черни, а не да речем и от кафяви?

Защото при заплождане с куче от друг цвят се получава НЕСТАНДАРТНО оцветяване:
Арлекини с жълти, тигрови или сиви петна

Ред мерл (като сивия мрамор, но с жълт основен цвят)

пясъчен плащов

шоколадово плащов, или не знам точно как да го нарека, защото такъв цвят при дога въобще няма!!!
Прикачена снимка

Или въобще неизвестно точно каква комбинация... Най-вероятно от връзка на черен с тигров дог и после с платен
Прикачена снимка

P.S. Нагледах се на какви ли не ужасии, докато намеря тези снимки в нета... (лееееееекинко започвам да мразя безотговорните американци)
И мога да кажа само едно:
ЗА БОГА, НЕ РАЗВЪЖДАЙТЕ ТАКИВА!!!

P.P.S. Slaviad, мисля, че тези няколко поста трябва да бъдат добавени и към темата за мерла

#232 Потребителят е офлайн   maya.maisky Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Great Dane

Публикувано: 03 May 2009 - 01:03 AM

Michael
много много ти благодаря...ако и сега има неразбрали - незнам...
:rc_036:
User's Signature

Geenie Goldfire Liberte

#233 Потребителят е офлайн   irena_ig Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 May 2009 - 06:55 AM

Това "развъждане"го има и тук.Вчера в нета видях обява,че синя женска си търси съпруг-за предпочитане арлекин :wacko: :wacko: :wacko:

#234 Потребителят е офлайн   ivan-z Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 May 2009 - 09:13 AM

Michael Браво много образно , и подробно обяснено . така (поне според мен ) би трябвало да го разберат всички . ОТЛИчНА работа . :ba_025:
User's Signature

р-к http://zlaticamountain.com/

Който не е ЛУД не е НОРМАЛЕН

#235 Потребителят е офлайн   goldroks Икона

• ● -๑- ●
  • PipPipPip

Публикувано: 03 May 2009 - 10:48 AM

michael, много ти благодаря за този толкова изчерпателен отговор! :flagbg: Радвам се, че има и хора които наистина си разбират от "работата"! Евала!
User's Signature

#236 Потребителят е офлайн   goldroks Икона

• ● -๑- ●
  • PipPipPip

Публикувано: 02 June 2009 - 09:24 PM

Здравейте!
Исках да попитам развъдника Бенарсен има ли сайт? :smile:
User's Signature

#237 Потребителят е офлайн   slaviad Икона

• Working Bee
  • PipPipPip

Публикувано: 02 June 2009 - 10:39 PM

Показване на мнениетоgoldroks, в Jun 2 2009, 07:24 PM, написа:

Здравейте!
Исках да попитам развъдника Бенарсен има ли сайт? :smile:

Не, няма...но информацията на клубния ни сайт дава представа за р-ка.

Клубен сайт

#238 Потребителят е офлайн   diadra Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 June 2009 - 10:16 AM

След детайлното описание и разяснение на тема цвят, бих желала да коментирам само :

Размера Има Значение :)

Това е Джийни и 3 месечна пинчерка ...в Стара Загора !

Снимка (и)

• Прикачена снимка

#239 Потребителят е офлайн   diadra Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 June 2009 - 10:17 AM

Не може да си представите колко смях имаше около тази двойка ....

Снимка (и)

• Прикачена снимка

#240 Потребителят е офлайн   goldroks Икона

• ● -๑- ●
  • PipPipPip

Публикувано: 03 June 2009 - 02:14 PM

Хахах, страхотни снимки! :ba_025:
slavid, Секцията развъдници в клубния сайт не се отваря - дава грешка. :md_064:

П.С. Да знаете в Хасково да има някакво клубно догче (разбирайте половин година)? Преди няколко месеца засякох една позната в парка с едно черно сладурче.
User's Signature

• (13 Страници) +
  • « Първа
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни