Dog.bg Форуми : Преди да развъждате кучета...

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (5 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Преди да развъждате кучета... Оцени темата: -----

#81 Потребителят е офлайн   direwolf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 26 February 2006 - 11:13 PM

Oк, един съвсем прост въпрос, от съвсем хипотетична ситуация:

аз имам амстаф, красавец, много силен мъжкар на година и половина, с родословие, взет от развъдник, гледан добре и всичко точно.

в квартала ми има една женска амстафка, също хубаво куче със или без родословие - вие изберете, но при всички положения - типичен представител за породата си.

не съм подписвал никакви договори, че кучето ми ще бъде водено по изложби, съответно то не е.

какво ми пречи на мен или на собственика на женската да им позволим да дадат поколение?

нито имам амстаф, нито в квартала ми се мотае такъв. обаче питам теоретично?
User's Signature

blood tells.

#82 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 February 2006 - 12:19 AM

Чисто практически - нищо не може да ви спре.
Това е начинът, по който стотици и стотици хора навсякъде в България съсипват всички породи, достатъчно популярни, че да има тук-таме по някое женско и мъжко куче.
Да им "позволите" да имат поколение...
Чисто теоретично, това което трябва да спре поне вас като хипотетичен собственик на родословен чистокръвен АСТ или каквото и да е куче е, че по този начин не помагате на породата - т.е. съвестта ви.
Ако пък сте собственик на неродословен аст-оид, причината от по-горе трябва да е двойно по-валидна.
На практика куцо и сакато се напъва да запложда било кучки с мъжкия си -оид, било да твори бебета с женската си -оидка. Тези животинки финишират по зоомагазините и у прекупвачите, защото в "сътворяването" им не са вложени толкова грижи и любов, че да не бъдат продавани за жълти стотинки, нито пък са толкова качествени, че не-толкова любящият собственик да не си позволи да ги изрита за жълти стотинки.
А това вече БИ ТРЯБВАЛО да ви спре - фактът, че не е ясно какво ще се случи с "дечицата" на вашето куче.
Заб: В никой случай не отричам, че има и собственици на неродословни, че дори и нечистокръвни кучета, които с много грижа и любов отглеждат поколението на любимката си, и с много усилия успяват да намерят и свестни стопани... но в повечето случаи за кученца струващи 100-150 лв. никой не си дава труда, да не става дума за тези по 80-100.
Пак ще отбележа споменавания някъде факт, че кученце от средна порода, изгледано до 3 м. възраст, "струва" заедно с храненето на бременната си майка, средно 600 лв.
User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

#83 Потребителят е офлайн   nykoy Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Dogo Group

Публикувано: 27 February 2006 - 10:57 AM

Пак ще отбележа споменавания някъде факт, че кученце от средна порода, изгледано до 3 м. възраст, "струва" заедно с храненето на бременната си майка, средно 600 лв.
bravoS bravoS bravoS bravoS

#84 Потребителят е офлайн   nykoy Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Dogo Group

Публикувано: 27 February 2006 - 11:08 AM

Все някой трябваше да го каже това, кое колко струва.А че човек който развъжда със съвест и желание,единствения приход са добрите стопани на малките-малко хора могат да разберат.
Уважаеми кандидат-"развъдчици",вземете лист и химикал,консултирайте се с някой който има опоит в развъждането,и след като пресметнете всичко(не само пари)бягайте при ветеринаря за кастрация.

#85 Потребителят е офлайн   sheltie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 February 2006 - 12:09 PM

Цитат

А че човек който развъжда със съвест и желание,единствения приход са добрите стопани на малките-малко хора могат да разберат.

Точно това ми казаха и в един от най-големите английски развъдници за колита, откъдето след дълго проучване на моята работа решиха че могат да ми продадат куче. Техните думи бяха "За нас не е важно колко пари ще вземем от продажба на кучета,а къде и в какви ръце отива куче наше производство".Така разсъждават не само в Англия,а във всички известни и големи развъдници.
User's Signature

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ И ВНОСИТЕЛ НА КУЧЕШКИ И КОТЕШКИ ХРАНИ  BOSCH ОТ ГЕРМАНИЯ[br][br]ARMONIA DI COLORI- БАЛКАНСКИЯ РАЗВЪДНИК ЗА ШЕЛТИ И КОЛИ!!!

#86 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 27 February 2006 - 12:36 PM

Присъединявам се към горното ... за да ми продадат куче, не ставаше въпрос за пари, а за това дали ще се гледа добре, а и за правото на първи избор трябваше да гарантират за мен и за това, че избранато куче ще посещава изложби. Кучето ми е с договор, в който има задължения и за мен, и за развъдника. Дори сега, след навършване на 15 месеца трябва да направа снимки за дисплазия и да изпратя резултатите - хората си водят картотека и държали на тези неща b)

По принцип нищо не пречи на никой да си заплоди кучето ... въпрос на виждане и морал. Тези неща или ги имаш, или ги нямаш.
Дано да са повече отговорните хора, за доброто на нашите любими кучета е. 1super

#87 Потребителят е офлайн   direwolf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 February 2006 - 08:39 PM

Цитат

Тези животинки финишират по зоомагазините и у прекупвачите, защото в "сътворяването" им не са вложени толкова грижи и любов, че да не бъдат продавани за жълти стотинки, нито пък са толкова качествени, че не-толкова любящият собственик да не си позволи да ги изрита за жълти стотинки.
А това вече БИ ТРЯБВАЛО да ви спре - фактът, че не е ясно какво ще се случи с "дечицата" на вашето куче.

Така - благодаря за дългия отговор на конкретното ми питане. Обаче все пак не разбирам (или отказвам да разбера bl) ) - защо, аджеба, да изпитвам угризения, че кръстосвам хубавото си, породисто куче със хубавата породиста кучка, макар и да не са най-перфектните представители на вида си? Естествено, тук не става дума за разни безпородни кучета или за безотговорни стопани, които аз лично хич не разбирам, става дума за хора, които са готови да отгледат потомството от най-вероятно хубави кученца, макар и не съвършени? И да им намеря добри стопани след туй. Визирам тази конкретна ситуация.
Трябва ли ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се размножават само най-, най- прекрасните кучета и всичко друго под ножа? Мчи по тая логика животът на земята да не съществува. Напротив, това противоречи на едно от основните направления на еволюцията, така наречената дивергентна...
Просто разсъждавам, както казах - нямам куче, но ако имах, не мога да си представя да го кастрирам заради това, че няма високи оценки от изложби.. bl)
User's Signature

blood tells.

#88 Потребителят е офлайн   North face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:siberian husky, akita,amerikan akita pomeran, grooming and handling.

Публикувано: 27 February 2006 - 09:12 PM

ами те няма да имат документ за произход. А защо не подходите от другата страна като собственик на куче с родословие попитайте клуба за вашата порода какво е необходимо при вас за за може вашето куче да заплоди тази женска и малките да имат докучменти .....къде какво може да се издири при женската като документи, да минете експертни оценки и т.н.
User's Signature

Golden Nicol siberan huskies
Качена снимка

Сибирско хъски - истината е повече от две сини очи

#89 Потребителят е офлайн   direwolf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 February 2006 - 10:10 PM

Пак да повторя - всичко, което питам, е хипотетично, аз нямам куче, но се интересувам, за да съм наясно с нещата за вбъдеще.
User's Signature

blood tells.

#90 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 27 February 2006 - 10:16 PM

direwolf,
Да, отговора е да. Тук не става въпрос за дискриминация, а за селектиран подбор на индивиди, годни, здрави физически, без наследствени заболявания, с всички породни белези, с характер и темперамент, присъщи на породата.
Въпроса е в отговорността. Дали искаш да размножаваш или да развъждаш. Едното е с чисто търговски или псевдолюбителски интерес, другото - отговорност.
На основата на това селектирано развъждане се крепят породите. Не би имало порода, ако не беше човека. Селекция, водена стотици години - да се изберат подходящи кучета с подходящи качества, можещи да изпълняват различни задачи. Има немска овчарка, има и бобтейл, има пойнтер, курцхаар, хъски, самоед - те са различни, нали ? И все пак са кучета ...
На кого е необходимо и полезно да размножиш примерно куче с дисплазия, примерно, само защото го харесваш ? Или с криптохизъм ? Или с слаби кости ? Или с наследствено заболяване ? Какво ще правиш кученцата, добре, ще им намериш дом за тях ... а после ? С техните кученца какво става ? Взема ги дете, гледа кучето, влюбва се и започват болестите ... в една не малка част вродени пороци при едно такова размножаване.
Защо трябва да има оценка от изложба ?
Родословията не са панацея или лекарство за това. И при кучетата с родословие често се появават наследствени породи или белези, които се считат за пороци. Промяна на характера, злоба, прекалена доминатност. Киноложките изложби са филтъра на тези пороци. На тях не би следвало да се явява куче с непородни белези или характер, различен от стандарта. Кучетата се оценяват от специалисти, следи се тяхното развитие през целия им живот - получават оценителни листа с описание, оценки. В разплод или годни за разплод влизат кучета, които продължават породата. Проблема при кучето, ако мога така да се изразя, е че то е много генетично пластично. Добрите гени не могат да се натрупват непрекъснато, винаги има и рецисивни гени.
От кучета с отлични оценки на изложби не винаги може да се родят кучета, които могат да получат отлични оценки, може едното да бъде оценено отлично, другите не ... зависи. В същото време с неконтролирано ръзвъждане само за няколко поколения може да се изгубят ценни качества. Изложбата е само филтъра, който преминават кучетата, за да имат правото да продължат кучешкия род, а при някои, които са работни породи се изисква и има изпит за работа. Трупа се статистика, разчитат се болести, в крайна сметка това е за доброто на кучето.
Няма най най красиви кучета ... всяко куче е най красивото и най доброто за своя стопанин. Поне според мен b)
Не всичко е под ножа, както се изразяваш. Родословните кучета не са масова практика, за съжаление. Поне аз не зная държава, където да има само кучета с родословие. Винаги ще има и собственици, които си заплождат кучетата, или изтървани кучета, или ... въобще домашните любимци са в пъти повече.
Но кучетата с родословие са основата на дадена породата. За да кажеш, че имаш стаф, значи знаеш как изглежда стаф, нали ?

#91 Потребителят е офлайн   direwolf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 February 2006 - 10:24 PM

Eто на това му казвам добре обоснован отговор. Искрено благодаря, за който. Прочетох го много внимателно, ще го прочета и пак и ще го имам впредвид. 1super
User's Signature

blood tells.

#92 Потребителят е офлайн   bonboni Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 July 2006 - 01:36 PM

Ако трябва да съм 4естна още не съм видяла добро ку4е за породата си без има родословие(не,4е с родословие вси4ки са прекрасни).Факт е,4е пове4ето хора,които развъждат дадена порода малко или много се интересуват от екстериора и как да запазят здравето на тези ку4ета,а това става с години труд.В на4алото дори да нямаш възможност да си купиш ку4е с родословие,а вземеш без което да прили4а на първото,с времето интересувайки се и сблъсквайки се с проблемите му стигаш до този извод(трябва да има родословие не защото е някакъв вид суета,а за да има здрави и хубави ку4ета).Дано сте ме разбрали какво искам да кажа,трудно е да се обясни всеки сам трябва да стигне до този извод.Но има надежда да разберат и хората които нямат родословни животни,4е не трябва да ги пускат за разплод. d)
User's Signature

"Някои хора са като 1 стотинка - двулицеви и не струват нищо!! "

Качена снимка MASTERPIECE OF BALKAN-NEWFOUNDLAND KENNELКачена снимка

#93 Потребителят е офлайн   traian Икона

Публикувано: 08 November 2006 - 07:51 PM

[B][I]Хораааа!
Веднъж се опитах да сближа моето женско куче Чара ( Японски хин) с мъжкото куче (Пекинес) на едни съседи, за да може в последствие да си създадат потомство, но нищо несе получи. Тя гони всяко мъжко куче (love) и никога не е била разгонена, а сега- 08 Ноември 2006 година е на почти 8 години!!! Какво да правя????? cry2

#94 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 November 2006 - 08:24 PM

1. Не му е тук мястото на този въпрос, има си вет-кабинет, има си и Къща на кучето
2. Въпросът е зададен по толкова невероятно... странен начин, че нищо не му се разбира - това подигравка ли е или е сериозно?
Първо седни и прочети за физиологията на кучетата, след това прочети за това как става заплождането, след това пиши глупости, че кучката не се е разгонвала никога, а си я събирал с мъжки... и какво очакваш да стане: тя да не е като хората, решила и дала?! А смяташ ли, че ИЗОБЩО знаеш какво да гледаш, за да разбереш, че кучката е разгонена?
Сериозно: откажи се първо от идеята да заплождаш кучето - на 8 г. дори да стане нещо, рискуваш да загубиш кучката. След това НАИСТИНА седни и прочети за физиологията и заплождането.
User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

#95 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 06 July 2007 - 11:20 PM

Ето как не се прави:

..... bash

п.п. По-интерсно е као се разровиш и намериш от същия мейл следните обяви:

Цитат

Много искам да си имам едно малко сладко мъжко сибирско хъски или самоед.имам едно женсо хъско хъски но искам още едно.няма значение цвета.ще се богрижим да се чуства като цар.моля ви подарете ми!!!0897951835 или daqna_georgieva@abv.bg

ot tuk

И още една тук ... като цар... като гледам майката, вързана на верига в колибата ... лоша работа ... ама им е зор и мъжкар да си намерят, разбира се, без пари bash

Момичето е на 13, но това в случая няма никакво знаечение (ако изобщо детето е пускало обявите) - това дете има родители.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#96 Потребителят е офлайн   pe4eniq135 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Validating

Публикувано: 07 July 2007 - 07:40 AM

Цитат

[B][I]Хораааа!
Веднъж се опитах да сближа моето женско куче Чара ( Японски хин) с мъжкото куче (Пекинес) на едни съседи, за да може в последствие да си създадат потомство, но нищо несе получи. Тя гони всяко мъжко куче (love) и никога не е била разгонена, а сега- 08 Ноември 2006 година е на почти 8 години!!! Какво да правя????? cry2

хахахах как никога не е била разгонена. l) l) l) l) Ти 4уваш ли се какво говориш. w)

#97 Потребителят е офлайн   Ben Hur Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 December 2007 - 07:26 AM

"Чистопородно развъждане - теория и практика"
http://www.martenbg....index.php/topic,349.0.html

• (5 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5