Фотогалерия на Каракачанското куче
Публикувано: 03 May 2008 - 04:05 PM
Публикувано: 03 May 2008 - 04:07 PM
Публикувано: 03 May 2008 - 04:13 PM

http://www.karakacha...forum/index.php
"All truth passes through three stages.
First, it is ridiculed.
Second, it is violently opposed.
Third, it is accepted as self-evident"
Arthur Schopenhauer /1788-1860/
Публикувано: 03 May 2008 - 04:18 PM
Цитат
Върховни са тези моменти! Благодаря ти много!
Може би звучат и толкова гениално - щото не могат да бъдат описани научному, а само видяни, почувствани, осъзнати и разказани. Всеки по своему.
Аз много пъти съм ти разказвала /сигурно и не само аз, а и Сидер, и Ати и Тошо/ Канджа е същата! Отделят ли се кози - няколко броя, или тръгне ли някоя да се яри, оплете ли се яре в шипока - пращаше синовете си Гривчо и Мечо, а тя до последно легнала там, до тях и ги варди. Понякога се е случвало и по 2 дни не се е прибирала на овчарника - без да яде, без вода да пие - плътно с тях, докато се открият /че кози като се наплашат и могат всеки баир да хванат и непознат даже/. Виждала съм я с очите си как води изгубили се по-поотраснали ярета - като малки деца към овчарника.. И не веднъж е стигала до схватка с вълк. Сега като по-стара, пращаше синовете си - и да обаждат на козаря, и да борят вълци - но винаги първа залайва! Каквото и да се случва. Сън не я лови.

Вълк вълка не хапе.
Публикувано: 03 May 2008 - 04:40 PM
Публикувано: 03 May 2008 - 04:57 PM
Вслушай се в тишината му..
Първо ще чуеш вятъра. Клумба в далечината ти носи, но не ти дава да я докоснеш само ти я загатва да те подразни. И звънци! Лай на кучета. Овчар рука отвисоко. После поклаща дъбови шуми да те разсея, млади, зелени, леко се галят една в друга. Старите клони мъдро ти скърцат, подсказват че право си тръгнал. Тихо е за кратко. В ниското река потреперва от острите камъни разсъбличана. Нещо прошепва, но вятърът го отблъсква. Завърта се около тебе неузнаваемо, стиснал в ръка тайните на хората дето живеят наоколо.
Изведнъж се сгромолясва скала и вятърът страхливо се скрива в драките, простенвайки че пак се е закачил някъде. Мълчание. Усещаш миризмата на пръст. Пепел разпиляна във въздуха от убитият камък. Пътят поема нагоре да поздрави победителя и пак тръгва надолу. Танцува радостен, върти се. Тържествува заедно с планината. Поспира за малко, прескача реката и.. СТАВА ЧОВЕЧЕН.. Отваряш неволно очи.. Онемяваш! Устата ти зяпва в захлас.
В теб остро гледа старият войн - Балканът. Груб. Величествен. Силен. Камъните грозно се надвесили над високото му чело, изгорено от жежкото слънце. Веждите - намръщено извити, бая са отъпкани от животни. Очите синьо студени, прозират истината отдалече. В зениците му огън запален от комити. Коне препускат, байряк се вее, пеят се песни, пие се вино, ножове се крият за Видовден. Ноздрите му цели топове пушек издишат. Устните му напукани, сухи, затворени не говорят отдавна. Лицето му като че с брадва изсечено. Врат от дънери стари. По раменете кошари като нашивки по шинела на генерал, гордо притурени за заслуги. Ръцете мощни и вълнести. Вятърът едва помръдва дебелата козина. По китките му навързани синджири на кучища. Каракачански. Гръд корава. Цялата в белези и кръв засъхнала от раните при сражения. Краката му голи. Здраво впити в земята, готови да носят още. И още! Река нежно ги целува. Благодари му, че я пази жива.
Оглеждаш се наоколо. Иска ти се някой да питаш де се намираш. Изоставени къщи, порутени на половина злобно стърчат да сещат живота. Времето виновно е напуснало селото. Поразено от паметта на хората.
Събуваш си обувките, запретваш си крачолите и тръгваш. Стръмният кър сам те води, изпитва ти ходилата. И те унемели нищо не чувстват. Вървят непринудено към сянката.

Вълк вълка не хапе.
Публикувано: 03 May 2008 - 05:16 PM
Публикувано: 03 May 2008 - 05:30 PM
Публикувано: 04 May 2008 - 09:47 AM
Цитат
Браво!!Кога ще ме заведете и мене там?? :blink: :yahoo: :yahoo:

,,САМО СЛАБИТЕ СЕ СТРЕМЯТ КЪМ ПОРЯДЪК . СИЛНИТЕ ВЛАДЕЯТ И ХАОСА ......... ,,
www.balchevbalkan.hit.bg
Публикувано: 04 May 2008 - 11:44 AM
Цитат
За съжаление не е живо /отишло си е на 17 години от тоя свят, аз не можах да го видя, но съм слушала разкази../. А дали има дамазлък от него останал - като се видя със стопанина му ще питам..
Цитат
Браво!!Кога ще ме заведете и мене там?? :blink: :yahoo: :yahoo:
Чуй се с кехаята и виж кога ще има време да ти отдели. Сега е много зорно. Доят се овце и работата е много. Подготвя се добитъка да се качва в планината.. Все трябва да си чувал как е.

Вълк вълка не хапе.