Фотогалерия на Каракачанското куче
Публикувано: 22 March 2009 - 02:56 PM
Публикувано: 22 March 2009 - 03:02 PM
dandi, в Mar 22 2009, 01:47 PM, написа:
Ще поживеем ще видим.
Всеки си е направил избор за себе си.
Колкото и странно да ти звучи-ДА-чобански са дори без стока.
На всеки неговото си му харесва-хубаво или лошо.
Но най-лошото е да качвате и оплювате снимки на кучета за които хората се грижат и обичат
дори и да не отговарят на вашите изисквания-ето това е неприемливо.
Ако не ви харесват-просто си замълчете-не е нужно да наранявате тези хора като ги обявявате за мелези и нетипични.
Жива и здрава."
Вече ти отговорих с предишния пост,относно плюенето.
За чобанските кучета без стока-Кое им е чобанското освен името,кои качества на чобанско куче притежават и са способни да развиват и кои от тях ще предадат на поколенията си.
Ами какво да ти кажа Данди-ние говорим на различни езици.
Не претендирам да съм веща в чобанлъка дори и да сме имали 50 овце и кучета преди доста време.
Искам да ти кажа само едно-кучето го носи в кръвта си-наскоро дадох едно щене на един чобанин няма думи да се изхвали колко е доволен.В момента няма и година но се справя отлично-негови думи.
Казвала съм и пак ще кажа-всяко куче върши това което го научиш-не само чобанските пасат овце.
Разбирам че ти живееш с тях и имаш опит и виждания практически-но това не прави нашите кучета по малко чобански.
Няма нещо което да не може да се приспособи да живее в различен от неговия свят-дали е правилно или не ние хората решаваме-защото кучетата не говорят-те изпълняват.
Когато кучето си е куче и има чобанска кръв и поколението му ще е такова дори и да не е родено в балкана.
Публикувано: 22 March 2009 - 04:41 PM
В тази връзка, моя среща с един овчар. Човека гледа малко стадо, няма куче, израснал на село, после в града, сега живее в родното си село, в което ходя често ...
Давам му цигара и почваме да си говорим ...
Човек, защо нямаш куче ? - след този въпрос следва мълчание и неприятна физиономия.
- Ми утепах го - казва човека.
- Че как така го уби ? Кой го уби ?
- Ами аз го убих, с пушката.
Мълчим ...
- Добре де, що го уби ?
- Ми хапеше бе, момче, хапеше ... мълчим.
Преди, като бях колко теб, баща ми имаше едно куче, голямо, рошаво. Все с овцете ходеше, ама само ги пасеше. Като се отдели някоя, ходи я забира. Сутрин ги извеждаше, като го оставя, се връщах до селото да си свърша друга работа. И малките ги пазеше, и вълната не хапеше ...
Пък туй го взех от развъник, ходих чак до Троян. 250 лева дадох ...
- И как така хапеше ?
- Овцете ги хапеше. Вълна не им остана, едната у беше опощил цялата. На жената скочи, храна му дава. Половината село изяде и не стои при овцете, ами ходи при другите кучета, тръгнем с овцете през селото сутрин, той по дуварите на кучетата скача, се последни да се връщаме, че да ги вържат другите ... и го утепах. С пушката .... мъчно ми беше, ама за какво ми е, се бели правеше. Ходих да се разправям, че пари бях дал, те искаха да го земат, с кучета да се бие ... и го утепах с пушката. Не съм го гледал с други кучета да се бие, хайвана му ...
Мен ми стана мъчно за човека. Викам
- Бе да ти намеря едно овчарско куче, все приятели имам ...
- А, не ща. Аз съм се разбрал с бай ти Мито, от неговата кучка ще взема. Хич ми е не трябва, ама да не съм сам на къра.
Публикувано: 22 March 2009 - 05:12 PM
dog.bg, в Mar 22 2009, 02:41 PM, написа:
В тази връзка, моя среща с един овчар. Човека гледа малко стадо, няма куче, израснал на село, после в града, сега живее в родното си село, в което ходя често ...
Давам му цигара и почваме да си говорим ...
Човек, защо нямаш куче ? - след този въпрос следва мълчание и неприятна физиономия.
- Ми утепах го - казва човека.
- Че как така го уби ? Кой го уби ?
- Ами аз го убих, с пушката.
Мълчим ...
- Добре де, що го уби ?
- Ми хапеше бе, момче, хапеше ... мълчим.
Преди, като бях колко теб, баща ми имаше едно куче, голямо, рошаво. Все с овцете ходеше, ама само ги пасеше. Като се отдели някоя, ходи я забира. Сутрин ги извеждаше, като го оставя, се връщах до селото да си свърша друга работа. И малките ги пазеше, и вълната не хапеше ...
Пък туй го взех от развъник, ходих чак до Троян. 250 лева дадох ...
- И как така хапеше ?
- Овцете ги хапеше. Вълна не им остана, едната у беше опощил цялата. На жената скочи, храна му дава. Половината село изяде и не стои при овцете, ами ходи при другите кучета, тръгнем с овцете през селото сутрин, той по дуварите на кучетата скача, се последни да се върщаме, че да ги вържат другите ... и го утепах. С пушката .... мъчно ми беше, ама за какво ми е, се бели правеше. Ходих да се разправям, че пари бях дал, те искаха да го земат, с кучета да се бие ... и го утепах с пушката. Не съм го гледал с други кучета да се бие, хайвана му ...
Мен ми стана мъчно за човека. Викам
- Бе да ти намеря едно овчарско куче, все приятели имам ...
- А, не ща. Аз съм се разбрал с бай ти Мито, от неговата кучка ще взема. Хич ми е не трябва, ама да не съм сам на къра.
dog.bg Никога преди не съм Ви виждала да пишете в нашите теми.
Много хубаво сте го написал като приказка.!!!!
Само едно не разбрах-това че не всеки има възможност да отглежда това което иска в собственната му среда проблем ли е.?
Да разбирам ли че след като нямаме овце не е правилно да отглеждаме тази порода.?
Кучето на вашият приятел критерий ли е че всички кучета които не са взети от чобанин са такива-неподходящи за пазачи на стада.?
Да убиеш куче-човешко ли е ???????
Вашето красиво куче в неговата естественна среда ли живее.?
И последен въпрос-ако не останат чобани-какво ще стане с тия кучета ?
Благодаря Ви предварително ако ми отговорите.
Публикувано: 22 March 2009 - 05:24 PM
Публикувано: 22 March 2009 - 05:25 PM

" НЕВЕДОМИ СА ПЪТИЩАТА ГОСПОДНИ "
Публикувано: 22 March 2009 - 05:34 PM
Anna 3, в Mar 22 2009, 03:25 PM, написа:
Абе Ани това е известно на всички-тъпчем на едно място.!!!!!
Кажете ми-ако няма овчари и кучета ли да няма.?
Да ги убием ли да ги кастрираме ли.?
Може ли всеки да си купи ферма и да отглежда кучето си
по този начин-защото така трябва.?
Всички чобани ли да станем-защото чобанско куче без овце не е такова.?
Знам как изглежда кучето
в такава своя среда-но заради това че го обичам-да си купя и овце ли.?
По вашата логика тия кучета дори и за изложби не са-
но всички ги водят-защо.?
Кучета-пазачи-еднакво пазят и ферми и дворове и собственниците си дори
чобански са-ДА-но преди всичко и пазачи.
Не е въпрос до убеждение-а до възможност.!!!!!!!!!
Публикувано: 22 March 2009 - 05:36 PM
От кое от двете според теб ще научиш повече,кое от двете ще получи реална оценка.
Така е и с кучетата.
Публикувано: 22 March 2009 - 05:41 PM

Публикувано: 22 March 2009 - 05:43 PM
dandi, в Mar 22 2009, 03:36 PM, написа:
От кое от двете според теб ще научиш повече,кое от двете ще получи реална оценка.
Така е и с кучетата.
Абе така е бе хора-но ние експерименти ли провеждаме в края на
краищата или си гледаме кучетата които ни харесват.
Знам кое как и защо-но всичко си има причини.
Зададох ви въпроси-отговорете ми на тях!!!!!!!!!
Или вие четете и пишете само това което на вас ви отърва
едно и също.
Чудя се тия всичките хора които отглеждат
такива кучета какво ще ги правят ако вкарате и закон:
''Чобански кучета трябва и могат да се отглеждат само със стада ''!!!!!!
Публикувано: 22 March 2009 - 05:55 PM
Пиша където реша. Преди време, когато в темите се говореша за кучета, пишех и четях редовно. След като изчезна разговора за кучета, предпочитам да не участвам - не се интересувам от това кой или кого е най най по и кой е по по прав.
Да, аз умея да пиша.
Не, разбрали сте ме погрешно - аз не съм ментор или виден "кинолог", който да определя кое е правилно и кое не. Изразявам само личното си мнение в дискусия, която е за овчарските кучета. Всяко нещо, всяко живо същество, което се отглежда извън естествената му среда е проблем. Доколко естествената среда на овчарското куче е стадото, да, с отглеждането му не по предназначение, с промяна на начина му на живот, с заводско развъждане, превръщането му от овчарско в стражево куче или куче за бой - да, аз смятам, че това ще породи проблем.
Не съм казал, че след като нямате овце, не правилно да отглеждате овчарски кучета. Няма нищо лошо в това да има заводско развъждане, но то трябва да бъде с цел - овчарски кучета, а не кучета вързани на двора и бойни кучета, щото са зли. Не зная, аз не съм специалист, но би ми се искало повече хора да правят като вас проверки на поколенията си, като кученцета им отиват в овчари.
Едно куче никога не може да бъде критерий. Но няколко или повече, могат да бъдат и да дадат представителна извадка какво става в породата. За съжаление никой не го прави.
В случая не мога да бъда съдник, лично мен ме потресе това човек да гледа куче и да го убие. По човешко ли щеше да бъде ако го беше върнал в развъдника ? Или да го остави да ухапе жена му, че беше хапало други хора из селото ...
Моето куче е самоед. То живее в естествената си среда - той е селектиран като домашен любимец на основата на древна порода. Не си и помислям, че е абориген или че може да оцелее в такава среда. При селекцията се е променил много, а и тепърва се променя - няма порода, която да стои в едно състояние, освен аборигенните такива, които се гледат в естествена среда. Пример - в породата не се толерира агресия към кучета или хора, такива кучета не се развъждат. И все пак аз с радост търся и откривам снимки на кучета аборигени и сравнявам, дори и на снимки - преди и сега.
Което дава отговор и на последния ви въпрос - ако ги няма овчарите и овцете, тези кучета ще изчезнат, добре може би изчезнат не е най точната дума - ще се променят в посока последващата селекция. Каква би могла да бъде тя, ще зависи от хората, а не от кучетата.
Публикувано: 22 March 2009 - 05:56 PM

Публикувано: 22 March 2009 - 06:08 PM
dog.bg, в Mar 22 2009, 03:55 PM, написа:
Пиша където реша. Преди време, когато в темите се говореша за кучета, пишех и четях редовно. След като изчезна разговора за кучета, предпочитам да не участвам - не се интересувам от това кой или кого е най най по и кой е по по прав.
Да, аз умея да пиша.
Не, разбрали сте ме погрешно - аз не съм ментор или виден "кинолог", който да определя кое е правилно и кое не. Изразявам само личното си мнение в дискусия, която е за овчарските кучета. Всяко нещо, всяко живо същество, което се отглежда извън естествената му среда е проблем. Доколко естествената среда на овчарското куче е стадото, да, с отглеждането му не по предназначение, с промяна на начина му на живот, с заводско развъждане, превръщането му от овчарско в стражево куче или куче за бой - да, аз смятам, че това ще породи проблем.
Не съм казал, че след като нямате овце, не правилно да отглеждате овчарски кучета. Няма нищо лошо в това да има заводско развъждане, но то трябва да бъде с цел - овчарски кучета, а не кучета вързани на двора и бойни кучета, щото са зли. Не зная, аз не съм специалист, но би ми се искало повече хора да правят като вас проверки на поколенията си, като кученцета им отиват в овчари.
Едно куче никога не може да бъде критерий. Но няколко или повече, могат да бъдат и да дадат представителна извадка какво става в породата. За съжаление никой не го прави.
В случая не мога да бъда съдник, лично мен ме потресе това човек да гледа куче и да го убие. По човешко ли щеше да бъде ако го беше върнал в развъдника ? Или да го остави да ухапе жена му, че беше хапало други хора из селото ...
Моето куче е самоед. То живее в естествената си среда - той е селектиран като домашен любимец на основата на древна порода. Не си и помислям, че е абориген или че може да оцелее в такава среда. При селекцията се е променил много, а и тепърва се променя - няма порода, която да стои в едно състояние, освен аборигенните такива, които се гледат в естествена среда. Пример - в породата не се толерира агресия към кучета или хора, такива кучета не се развъждат. И все пак аз с радост търся и откривам снимки на такива кучета аборигени и сравнявам, дори и на снимки - преди и сега.
Което дава отговор и на последния ви въпрос - ако ги няма овчарите и овцете, тези кучета ще изчезнат.
Първо да Ви благодаря за подробния отговор.
Според мен дори и да няма овчари-кучета ще има-може би няма да се казват чобански-незнам.
Чобанин да вземе куче от града е рядкост-затова аз се радвам че съм дала и мога да го вида в естественната му среда.
Относно боевете-никога и по никакъв начин не съм толерирала този вид определяне на сила и характер на едно куче.
При този тежък начин на живот за животновъдите не смея и да си помисля
след време дали децата ни и техните деца ще знаят и видят истински чобанин-
може би само на снимка.
Компютаризацията която превзе света-едва ли ще създаде чобани.
Отглеждам кучетата като членове от моето семейство а дали и след мен някой ще продължи-това е само въпрос на желание.
Публикувано: 22 March 2009 - 06:36 PM

ХУКНАЛ ДЖОНИ НАШ ДА ПИТА,КАК ДА СВИКНЕ СЪС ТРУДА,
НО СЕ СПЪНАЛ И ПОЛИТНАЛ,ЗЪРНАЛ МРАВКАТА В ПРАХА.
Публикувано: 22 March 2009 - 06:39 PM
Laikata, в Mar 22 2009, 04:36 PM, написа:
Абсолютно точно
Публикувано: 22 March 2009 - 06:45 PM
nenakerina, в Mar 22 2009, 04:39 PM, написа:
Laikata, в Mar 22 2009, 04:36 PM, написа:
Абсолютно точно
Точно и вярно-ДА.
Но иди обясни че щом не е взето от чобанин може да работи с овце.
Моето го взеха на 3 месеца-пуснали са го при овцете и на третия ден само тръгнало с тях.
Но това са хуморески-не може да стане-щото не е от чобански дамъзлък.
Защо ли да спорим-само в КК форума има чобански и истински кучета-нашите са заводски и нетипични за породата.!!!!!!!!!!!!
Публикувано: 22 March 2009 - 07:51 PM

ХУКНАЛ ДЖОНИ НАШ ДА ПИТА,КАК ДА СВИКНЕ СЪС ТРУДА,
НО СЕ СПЪНАЛ И ПОЛИТНАЛ,ЗЪРНАЛ МРАВКАТА В ПРАХА.
Публикувано: 22 March 2009 - 07:58 PM
Публикувано: 22 March 2009 - 08:08 PM
Това изречение ме наведе на размисъл....мисля,че дамазлъка няма никакво значение. Вашите кучета си го имат генетично заложено. Бих искала да дам пример с друга порода- КО са пак чобани. Да сте виждали стада с такива кучета в България? Съмнявам се,защото вече и в Русия сигурно са рядкост. Повечето се гледат за изложби или по дворовете.
Моите не излизат с животните,но са свикнали от малки с тях и си вършат работата по охраната. Това означава за мен,че дадената порода при подходящи условия ще прояви своите заложби.

Вход

Темата е заключена

Горе
Цитиране +