Здравей, Tess!
И добре дошла при нас :)
Ще се радвам, ако съм от полза за теб и който и да е друг потребител и приятел от форума.
Много полезни съвети и много помощ съм получила тук и с удоволствие ще споделя наученото с всеки, който има нужда.
За нас размерът на Йоли беше първата индикация, че трябва да я кастрираме. Ние не държим да имаме поколение, а просто обичаме кучето си, като домашен любимец и дори член на нашето семейство. Много хора с учудване са ме питали, защо няма да си имаме поколение. Отговарях им така:
1. Защото кучето не е екземплар за разплод, нито има родословие, нито имаме информация за генетиката му. Съответно, много неща могат да се объркат, не можем да предвидим какъв ще размерът на бебетата (Йоли може да се е пръкнала изтърсак от нормални на големина родители. Така, че дори да я заплодим с малък мъжки, бебетата може да са големи), нито евентуалните генетични дефекти, които не са рядко явление при такъв тип развъждане.
2. Страх ни е от бременността и възможността за усложнения при раждане. Йоркитата и без да са "мини" имат трудно раждане, камо ли за мъник под 1,5 кг. Дори да се стигне до нормално износване и раждане, най-вероятно е да се наложи секцио. Това е сложна операция, при която кучето може да пострада и да завърши с трагичен край. Дори кучето да е добре след раждането, няма никаква гаранция, че бебетата ще са живи или ще оживеят.
3. Никога преди не сме имали женско куче. Ето защо никой от нас не знае какво се прави, когато то започне да ражда. Ще ни коства безсънни нощи и милиони притеснения.
И накрая питам "защо да си го причиняваме?". Йоли ни носи толкова много радост, че не искаме да рискуваме да я загубим. Второ куче не ни трябва, нито пък ще тръгнем да продаваме поколението с цел печалба.
Разбира се, всеки сам преценява кое е най-доброто за домашния любимец. Никого не искам да съдя или да поучавам, споделям само нашето лично становище по въпроса. С времето всеки стопанин си изгражда собствено мнение по всички важни въпроси - хранене, обезпаразитяване, режим, възпитание, ветеринари и тн. Градинките са пълни с кучкари, колкото кучкари има, толкова различни мнения можеш да чуеш
Така всеки тук се е учил, черпейки от опита на другите и следвайки интуицията си.
Лиде, благодаря ти за милите думи, направо се изчервих