Помощ! Училища за кучета?
Публикувано: 04 June 2007 - 12:07 PM
Много ще ви бъда благодарна ако споделите с мене от къде бих могла да получа информация за учлища за кучета в района на София. Ако споделите и ваши наблюдения за типа на обучение и качество също ще съм ви много благодарна.
Как се организират обикновено такива курсове - колко пъти седмично, или ако е с пансион как точно става?
Наистина съм притеснена и не знам към кого да се обърна за съвет - наистина е проблем за мен намирането на такава информация.
Имаме 8 месечна мъжка немска овчарка и спешно трябва да бъде възпитана. Става дума за обикновено възпитание за послушание и социализация. r)
Много ви благодаря!
nok
Публикувано: 04 June 2007 - 12:16 PM
Публикувано: 04 June 2007 - 12:52 PM
Все пак ми се искаше ако е възможно да получа инфо ако все пак имате някакви други наблюдения, инфо за платени школи дали можете да ми кажете или това не се счита за етично в този форум? В смисъл ако имате положителни наблюдения върху даден метод на възпитание и коя школа предлага такъв... да речем обучение с пансион - не знам как точно се нарича (извинете ме!) - оставяш кучето и си го взимаш възпитано... нещо от рода... (знам че много хора не го одобряват - това е само пример). r)
Публикувано: 04 June 2007 - 02:01 PM
Публикувано: 04 June 2007 - 02:33 PM
Наистина на училище се учите какво ВИЕ трябва да направите и КАК да го правите заедно с кучето си, за да ви слуша то, за да имате връзка по между си, за да станете тандем и да се разбирате винаги. Прочетете темите, по които е писала mil_ и непременно посетете нейното училище. В България няма човек със сертификат за дресьор. Подобна школа е лъжа и измама. Не върши никаква работа и може да задълбочи проблемите само между вас и кучето.
Бих дала за пример в дресурата клуб СИРИУС. Но това са хора, събрани от интереса към един чудесен начин за контакт с кучето си - спортна дресура. Там също вие самите сте тези, които трябва да работите с кучето и да работите усърдно. Може ако желаете да отидете и погледате, да погоеворите с тях. Всяка събота и неделя се събират преди обяд зад музея Земята и хората.
Публикувано: 04 June 2007 - 04:59 PM
Нашето училище не е професионално.
На всеки със задълбочен интерес към обучението препоръчвам да се обърне към професионалист (варианта пансион го изключвам).
Работила съм с Румена Кънева и Лидия Томова. Първата води тренировки в група, втората - индивидуални. И двете неща имат предимства и недостатъци, които многократно съм обяснявала. Според мен най-добре е първо да се изкара курс индивидуални тренировки, а след това - в група.
Засега всички професионалисти, които познавам, работят по контрастния метод, по него работим и ние.
Мога да ви дам координати на лични, тъй като не са ме упълномощили да публикувам във форум техни данни.
Иначе няма нищо неетично, ние не сме конкуренция на професионалистите. Всеки е свободен да препоръча треньор, който му е допаднал.
Публикувано: 05 June 2007 - 09:13 AM
Искам да попитам горе-долу колко често се провеждат такива курсове за обучение - по ваши наблюдения, и колко средно прoдължава 1 курс?
На мене лично ми се иска да направиме всичко възможно нашето кученце да е добре възпитано.
nok
Публикувано: 05 June 2007 - 10:45 AM
Публикувано: 05 June 2007 - 12:29 PM
Но нещата най-вече зависят от това колко и как ще работите с кучето през останалото време - в ежедневието. Дори 4 пъти седмично не са достатъчни - трябва да се работи всеки ден по малко дори тогава, когато вече можете да наречете кучето си добре обучено. В обучението на кучето много по-трудната и съществена част е обучението на стопанина и това го знае всеки треньор. Ако вие не въведете показаното от треньора и наученото в ежедневното си общуване с кучето и не го превърнете в норма и навик ще се получи така, че кучето ще слуша на тренировките, но не и на вашата поляна.
Успех!
Публикувано: 23 July 2007 - 03:42 AM
Публикувано: 23 July 2007 - 12:13 PM
Цитат
Защото толкова , колкото има да учи кучето, толкова имат да учат и стопаните. Грешките във възпитанието са обикновено от незнанието на стопаните, кучето се поправя бързо - стопаните имат да учат доста.
Куче, обучено на пансион без стопанина е прахосване на пари и евентуално (зависи от пансиона) - стрес за кучето.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 23 July 2007 - 07:31 PM
Публикувано: 23 July 2007 - 07:41 PM
Като ви харесва давайте си кучето друг да ви го обучава- ваша воля, ваш избор!
Все едно да си купите кола и да дадете на инструктора да я пробва как вози, а после да седнете зад волана без да умеете да шофирате и да очаквате колата ви да запали, да тръгне както е, когато инструктора е зад волана!?
Като не знаете какво да правите кел файда, че имате автомобил.
Точно затова е треньора за да научи стопанина, да му покаже как да тренира сам кучето си, как да гради взаимоотношения, как да прави правилни и ефективни корекции.
Ако не знаете как се прави това какъв е смисъла, че кучето ви е обучено от друг човек?!
Не треньора, а после вие ще искате да съжителствате с кучето ви, нали така?
И предполагам, че бихте искали да живеете нормално с управляемо и контролируемо животно, нали така?
А това -"как става" -може само треньор с опит да го покаже на един стопанин.
Това е екипна работа.
Най- вече стопанина и кучето му се обучават (първо стопанина!).
"Кучетата се обучават, а стопаните се научават как да правят това"
Аз също съм ходила на въпросното място зад музея "Земята и Хората" и не съм виждала в живота си по- добре обучени кучета от на треньорите там!
Даването на "хапка"на гладен стомах се нарича "мотивация".
При различните кучета "мотивацията"би могла да е различна.
А вие можете да се смеете и да плещите колкото си искате, но един съвет - не го правете публично достояние.
Успех с даването на кучето ви на "пансион друг да го обучава"вместо вас, а когато кучето ви избяга или ухапе някого или вас - сърдете се на себе си..
n)
Публикувано: 23 July 2007 - 09:22 PM
п.п. Сравнението с кола не беше сполучливо. d)
Публикувано: 23 July 2007 - 10:57 PM
Разбира се, че пансиона е за предпочитане пред нищо. По добре би било ако един стопанин, не може или няма време да се занимава с собстевното си куче, да го даде на инструктор - по добре едно възпитано куче повече, от едно некотролируемо куче, което не може да бъде спряно по никакъв случай.
За стотен път ще повторя - Клуб за спортна дресура Сириус НЕ Е УЧИЛИЩЕ ЗА КУЧЕТА ! Това е спортен клуб, в който се гонят и се се търсят успехи в спорта с кучета, покриване на нормативи за различни дисциплини. Спортната дресура не е за всеки и изисква пълно единение между човек и куче, един дух в две тела, едно желание в две глави, единство между човек и куче. Не бъркайте това с възпитанието - двете неща имат общо, но са коренно различини като цел и като постижения.
При обучение в пансион или дистанционно, без присъствието на стопанина, кучета лесно ще се научи да изпълнява командите на инструктора. В същото време, когато го върнат на човека, ако той е с по мек характер, или не толкова на ти с кучетата, то цялото това възпитание ще отиде на вятъра - кучето трябва да се възпитава всеки ден. Именно това се избягва при посещението на училища или специализирани клубове за - там се възпитава и човека, и кучето, търси се и се изгражда начина на комуникация между двамата, взаимното възпитание.
За мотивацията на гладно - няма такава мотивация. Глада не е мотивация за кучето, това е демотивиращ фактор за него, то не трябва да е супер гладно, а да не е нахранено примерно от вечерта. Бъркате похвалата и наградата от стопанина с храната - това са коренно различни неща. Едно такова куче се храни нармално с най добрата храна, която може да си позволи човек, но не яде преди тренировка.
Относно методите на Сириус - всяко година тези хора проваждат семинари с най добрите инструктори от цял свят. Скоро отново имаше семинар с Иван Балабанов. Това са методи, по които се обучават кучета за високи спортни постижения - те не са за всеки и не са за всяко куче.
Това е основната разлика - не става дума за "смотани" или не смотани пансиони, пак казвам - по добре едно обучено куче, отколкото некотролируемо, да, в този случай и пансиона може да помогне, ако стопанина няма желание, време и възможност да работи с своето куче. Всяко куче може да отида на пансион и да се възпита, но не всяко куче може да покрие изисквания за IPO, и то водено от своя стопанин - наградата е удоволствието от постижението и е оценка за труда на двамата, на тандема човек - куче.
Публикувано: 24 July 2007 - 08:39 AM
Между другото-клуб Сириус прави всяка година състезания,които са отворени-заповядайте и покажете,че сте по-добри. 1super
Публикувано: 24 July 2007 - 12:53 PM