Dog.bg Форуми : Дирофилариозата

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (12 Страници) +
  • « Първа
  • 10
  • 11
  • 12
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Дирофилариозата

#221 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:ветеринарен лекар<br />

Публикувано: 14 March 2016 - 08:11 PM

....с известни корекции
1.Преди лечението с меларсомин/Имитицид/,третиране на микрофилариите със Стронхолд/примерно 48ч./
2.Държане на животното обездвижено/в клетка/ не 24ч.,а 25 дни след лечението с меларсомин.Най-чести усложнения белодробна емболия между 4-15 ден.
3.След 30дни отново третиране с микрофиларицид.
4.Третиране ежемесечно през целия рисков/летен/ период с микрофиларициден препарат.
5.След приключване на рисковия период и преди началото на новият тестиране на животното за възрастни дирофиларии.
...останалото е така,както ви е казал лекуващия лекар.

#222 Потребителят е офлайн   bullburgas Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 27 April 2016 - 08:09 AM

моят вет ми препоръча пандекс през лятото :dog:

#223 Потребителят е офлайн   whitefang Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 14 October 2016 - 01:09 PM

Показване на мнениетоkoniarska, в 05 April 2012 - 10:38 AM, написа:

Защото никъде не е доказано,че abamectinum,който се съдържа в празимек Д/ не ivermectin/,въпреки,че са от една група ,действа за профилактика на дирофилария,те това е . :smile:
П.П. Само да добавя,че преди години имаше случай с куче,което е обезпаразитявано месеците април -октомври с празимек Д, е познайте от какво го лекуваха след време?Другото,което е дозата за профилактика на дирофилария е минимална,т.е. няма да увредите черния дроб на животното,то по тази логика,като се наложи да се дават антибиотици пак е риск,но тогава бутаме.

Да. abamectinum не е ivermectin.И да,от една група са( аvermectins) ,няколко май осем. И всичките до един имат действието на ivermectin.Блокират предаването на нервни импусли в НС на ларвите и то не само на дирофилрията и така ги унищожават. По точно блокират една аминокиселина ,която участва в пренасянето на нервните импулси. При бозаиниците тази аминокиселина я има само във Централната Нервна Система(ЦНС).Т.е, в мозъка.
Следователно ако молекулите на някой от групата на avermectins попадне в мозъка ще блокира деиствието на някой центрове. Да обаче мозъка е разделен от кръвотока посредством така наречената Blood Brain Barrier
(BBB).
Така до невроните достигат само кислород,вода, разни липиди и т,н, а други елементи,токсини,медикаменти и т.н не се пропускат.Капилярите около ЦНС са обвити от специална обвивка,която пропуска само определени елементи. Един глюкопротеин играе ролята да се свързва със някой от елементите, които не се пропукат от кръвта към мозъка (включителното и айвермектините ) и да ги транспортира да бъдат изхвърлени с урината от бъбреците(най-общо казано,защото има и други средсва за изхвърляне на токсините).MDR1(Multiple Drug Resistance) се реализира от този глюкопротеин.При кучета с мутирал MDR1 ген e нарушена структурата на този протеинт и не може да транспортира някой токсини(в това число и иверментините). Съответно те преминават BBB и може да засегнат ЦНС.Между другото тази генна мутация може да се прояви и при други породи/безпородни кучета освен изброените Староанглииски(Коли Шелби, Бобтеил,Австралииска овчарка),например наблщдавана е и при немска овчарка и бяла американска овчрка(която всъщност е НОК с бяла козина регистрирана в САЩ като порода БАО).

Малко не много научно и опростено ,но така и обикновените читатели,кучепритежатели по лесно ще го разберат.
Всичките от групата на аvermectins деистват по един и същи начин на ларвите на дирофилариите и по един и същи начин могат да навредят на куче с MDR1 генната мутация.

avermectins - Abamectin(Prazimek-D),Doramectin(Ендектовет), ivermectin( ivоmec),Selamectin( stronghold),emamectin.

По същия начин на НС на паразитите действат и препарати от групата на milbemicins - moxidectin(advocate),Milbemycin oxime(NexGuard Spectra)
И предполагам действат и по същия начин и ЦНС при кучета засегнати от MDR1 мутацията.(Поне в листовката на advocate e упоменато). Та май и те не са съвсем безопасни.

Останалите две съставки в Празимек-Д са същите и в същото количество като при drontal , cestal и други хапчета против глисти и тении(/Praziquantel и Pyrantel),
така ,че както казаха доктор Коко и Axel Празимек-Д върши същата работа като Drontal/Cestal+Ivermectin(инжективно или орално) и то на доста по-ниска цена.

#224 Потребителят е офлайн   Стефка Танева Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 01 November 2016 - 02:52 PM

Здравейте,
бихте ли споделили тези които сте се сблъсквали с болестта дирофилариоза, при техните любимци, какво лечение сте използвали и какъв ефект е имало върху тях?
От досега разпитаното до тук имитицид-а е най-добро като лекарство, но е трудно за намиране и скъпо.
Благодаря Ви предварително!

#225 Потребителят е офлайн   greyli Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 November 2016 - 03:32 PM

Щом питате предполагам че вече е направен кръвен тест,който е установил наличието на болестта.Докторът трябва да определи стадия на заболяването.При нас беше в началото,по предположение на доктора заразен от около 6-7 месеца.Моето куче беше на около 7години,здраво и без други придружаващи заболявания.Реално симптоми нямаше освен от време на време задъхване.Вета предписа доксициклин (не този на актавис) за може би месец или 40дни ( вече не помня) - давахме сутрин и вечер с храна,защото иначе гаденето било силно.След това го заведохме и му биха имитицид - 3 дози мисля - като първият път не беше упоено (голяма грешка).След инжекцията се ограничават разходките - около 10-15 мин,без дърпане,тичане и т.н.Ако кучето е спокойно може и малко повече,но вкъщи никаква игра.Дават се хапчета отново ( само не си спомням доксициклин ли беше или друго,защото ни даде и няколко дни едно хапче противовъзпалително,защото имаше кашлица и повръщане от умирането на червеите).След месец още една инжекция,на следващия ден пак.Нашият доктор имитицида го осигури от Гърция - ако не се лъжа по 120лв дозата ( цената общо зависи от килограмите).След последната инжекция пак почивка,някои предписват и стероиди,нашият не.Две седмици по-късно започва да се дава хапче за превенция.
Като цяло прогнозата зависи от много неща,но ако е първи стадий и няма други заболявания не се притенсявайте излишно.Може да давате и допълнителни добавки за имунната система и черния дроб между инжекции.Има много интересен форум специално за дирофиларията,но е на английски,ако искате ще го потърся и ще го пратя.На мен лично форумът много ми помогна защото тотално се бях скапала,когато ми казаха че кучето ми е болно.
На нас декември ни предстои тест,за да видим дали се е изчистил напълно или ще лекуваме пак - дано не,защото беше голяма мъка за всички,особено на него,а и парите не бяха никак малко - около 1200лв.
Пожелавам Ви успех!

#226 Потребителят е офлайн   aldald Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 November 2016 - 09:16 PM

Ето и нашата история - My link
Не ми се преписва всичко, но в този форум съм сложила какво сме давали и колко ни е излязло. Имайте предвид, че кучето нямаше никакви симптоми, но при него изначално имахме проблем със стомахчето.
В момента момъкът е добре и чакаме януари и после април, за да направим тестове отново.

#227 Потребителят е офлайн   Стефка Танева Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 04 November 2016 - 12:02 AM

Благодаря Ви за информацията, искрено се надявам да сте се излекували вече и мъките да са приключили.
Ние разбрахме че сме болни на 28.10 след като ни направиха 4D тест, след което започнахме лечение с Доксациклин ( на таблетки на Стада).Утре ще ходим до клиниката на Тракийския университет, за да и направят изследвания и да установим в кой стадий е заболяването. Казаха ми че има и вариант с някакво лекарство на прах, но не било толкова добро, колкото имитицид, а и било също толкова рисково колкото него. И сега съм пред дилема с какво да започна, тъй като лечението е скъпо, а съм малко затруднена финансово, а същевременно не искам да си оставям кучето да умре. :/
С имитицида как стоят нещата лесно ли се намира или и с него е трудно, защото до колкото знам не е регистриран на територията на страната?

#228 Потребителят е офлайн   greyli Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 November 2016 - 08:58 PM

На мен ветеринаря ми каза че ако се регистрира ще стане още по-скъпо (предполагам патент или данъци,наистина не знам).
Иначе имитицида - ако кучето като цяло е здраво и не е много възрастно,не се притеснявайте.Винаги има опасност,но ако спазвате препоръките на вета,всичко ще е ОК.

#229 Потребителят е офлайн   Стефка Танева Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 07 November 2016 - 06:06 PM

Ще се отложат нещата при нас с имитицида,след посещението ни при ветеринаря ни каза, че заболяването е в 3 стадий, което с малко странно, тъй като за определянето на стадия трябва да се направи ехокардиография и да се измери сърцето и т.н., а той направи само кръвни изседвания и снимка, по което го предели. Каза ни че сърцето е уголемено и ни предписа медикаменти за него, а кучето започна да се уморява на кратки разходки и буквално да пада както върви или губи равновесие, лежи за около 5 мин диша тежко, след което пак става и върви бавно. Някой сблъсквал ли се е с това?

#230 Потребителят е офлайн   greyli Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 November 2016 - 06:07 PM

http://www.yourpetsb...-treatment.html

Ето го сайта - коментарите са под статията.Има коментари от хора с кучета различни стадии.

http://www.yourpetsb...iend/parasites/ от тук във всяка статия има коментари и си ги търсите.

А какво лечение предложи ветеринаря?

#231 Потребителят е офлайн   Стефка Танева Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 10 November 2016 - 04:13 PM

Лечението, което ни назначи ветеринаря е 1/2таблетка фурантрил сутрин + 1т. спиролактон и ренаприл на 12ч. по една таблетка, тъй като сърцето и беше уголемено, след като започнахме даваме, пропуснах доксациклина по 2 таблетки на ден също. Та след като започнахме да и ги даваме кучето спря да яде както и отпадна тотално, той ни предупреди, че ще и се намали апетита и че ще отпадне, но тя просто спря да се храни и не искаше да излиза от къщичката си дори. Сега спрях всички лекарства и се мъчим да я храним. но тя отказва всякаква храна, било то консерви, кренвирши или нещо друго. преди няколко дни я изведохме с 300 зора навън и яде трева, след което днес я беше повърнала заедно с част от колбас което не знам как изяде. Сега се борим да започне отново да се храни, другото което забелязвам, че комера и увисва, което ме навежда на мисълта, че събира течност.

#232 Потребителят е офлайн   greyli Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 November 2016 - 08:34 PM

Сигурно някое от лекарствата предизвиква гадене (мисля,че беше доксициклина),но едното от всичките хапчета трябва да е с диуретичен ефект,тоест не е добре да го спирате за да не събере течност.На кученцето просто му е зле,но стискам палци на него и на Вас да се закрепи и бързо да се оправи.А обсъждали ли сте евентуална операция или доктора не препоръчва?

#233 Потребителят е офлайн   Стефка Танева Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 20 November 2016 - 09:15 AM

Днес загубихме битката с дирофилариозата, за операция не можеше да се говори тъй като беше слаба и нямаше да издържи, а и не искаше да се храни въобще. В продължение на седмица може би и повече я водихме всеки ден на системи и лекарства и и давахме на сила паста и бульон да има нещо в стомхчето, но уви всичко приключи днес!

• (12 Страници) +
  • « Първа
  • 10
  • 11
  • 12
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни