Дирофилариозата
Публикувано: 10 March 2009 - 11:11 AM
Според мен една полезна статия: Heartworm prevetion
Ако това е така:
"Most recently, a semi-synthetic macrolide, selamectin, has been developed and marketed. It is unique in its spectrum and in the fact that is applied topically once monthly. Its efficacy is similar to that of other macrolides (virtually 100%, when used as directed).14 At 6-12 mg/kg topically, this preventative is effective at preventing heartworm infection and kills fleas and flea eggs, sarcoptic mange mites, ticks and ear mites.14 Bathing and swimming, as soon as 2 hours after application, did not affect efficacy. Safety has been shown at 10-fold topical doses, with oral consumption of single doses, and, in ivermectin-sensitive collies, at recommended dosages and five-fold overdoses for 3 months.15 Like other macrolides, selamectin has at least a 2 month "reachback effect" and with 12 months' continuous administration, is 99% protective after 3 month lapses in prophylaxis.14,16 Selamectin has microfilaricidal activity similar to other macrolides." (извадка от горната статия)
- То значи Revolution няма нужда да се комбинира с друго средство за обезпаразитяване, тъй като освен че е напълно надеждно срещу микрофилариите пази и от кърежи, бълхи и 2 вида краста?
Публикувано: 10 March 2009 - 11:31 AM
Публикувано: 10 March 2009 - 11:45 AM
twoofo, в Mar 10 2009, 01:21 PM, написа:
Eми не, мислех, че е друга версия - едва ли подобрен Стронгхолд, но ме е заблуди този сайт - само някаква версия американски кърлеж е в спектъра.
И аз ще си внасям, то се е видяло...
Публикувано: 10 March 2009 - 04:21 PM
Всеки от нас се пита коя е оптималната ефективна комбинация, щадяща животното максимално.
Поправих се за Стронгхолд, има подвежаща информация като е използвано събирателното "кърлежи" - не знам защо се подведох, реших, че са пуснали някаква комбо версия, иначе съм го ползвала миналата година, в комбинация с Адвантикс и Дронтал.
д-р Коджабашев - т.е вашият съвет е:
Празимек + Адвантикс/Фронтлайн/Duowin и Сие всеки месец, това дали отговаря на желанието комбинацията да е ефективна, но максимално щадяща?
Празимец - Ц
Състав:
абамектин, празиквантел
фармакологично действие:
антипаразитно/ антихелминтно/ - основно срещу цестоди / тении/, трематоди, нематоди/глисти/, инсекти и акари/насекоми и кърлежи/
действието на празиквантела води до парализа и смърт на хелминтите, а абамектина предизвиква парализа на на глистите и насекомите.
показания:
при инвазия с цестоди,нематоди,кърлежи космояди,бълхи
противопоказания:
бозаещи котенца
дозировка:
за ендопаразити /вътрешни/ по 1 табл на 2,5 кг/ж.т.
за ектопаразити /външни/ по 2 табл на 2,5 кг/ж.т.
повторно след 10-14 дни
Цитат
По-скоро ще се доверя на това като така и така ще се комбинират разни препарати

Публикувано: 10 March 2009 - 04:31 PM
За кучета от ..... до ...... килограма.
ADVANTIX® Spot-on предпазва кучето ви за 4 седмици като действа: Срещу кърлежи: Унищоважа тези, които са върху кучето и отблъсква тези, които са в околната среда. ADVANTIX® Spot-on е единственият препарат с репелентно действие. Срещу бълхи: До 3-5 минтути след приложението бълхите спират да хапят и умират. Ефектът се разпространява и върху всички ларви, намиращи се в околната среда. Срещу комари и пясъчни мухи: Отблъсква ги и намалява риска от пренасянето на заболявания като лайшманиозата, ерлихиозата и дирофилариозата. Най-модерният метод за контрол на бълхите е чрез накапване на противопаразитен препарат в една точка (spot-on).
Цена: ........ лв
Производител: BAYER-Германия
http://www.zoomagazi...&...87&start=20
Коментари???

Публикувано: 10 March 2009 - 04:49 PM
Maggi, в Mar 9 2009, 11:40 AM, написа:
Отново моля за мнение ветеринарните лекари по горния въпрос.
И в случай, че съчетаването не е желателно и/или неефективно, каква превенция да избера за кучето си срещу дирофилария като имате предвид, че държа на каишка "Килтикс" срещу останалите гадини ?
Публикувано: 10 March 2009 - 05:12 PM
Публикувано: 10 March 2009 - 06:07 PM
Комбинацията е ефективна и максимално щадяща. Има обаче някои особености.
1. Не става за някои породи - коли, шелти, бобтейл и техни кръстоски.
2. Ако се използва за кучета, които вече имат дирофиларии е възможен тежък шок след прилагане дължащ се на масова смърт на ларви. За това не стартирайте с тази комбинация при възрастни кучета с неясен статус.
Най евтино, безвредно и напълно сигурно е за профилактика да се ползва ивермектин от инжективния, дозиран колкото трябва.
Публикувано: 10 March 2009 - 10:38 PM
Nickey, в Mar 10 2009, 02:57 PM, написа:
А Празимек действа и срещу ларвите, така ли?
Инфото е неточно. Дронтал не действа на дирофиларии. Празимек действа срещу ларви, не и на възрастни. Става за профилактика, но не и за лечение.
Публикувано: 10 March 2009 - 11:28 PM
Публикувано: 11 March 2009 - 09:26 AM

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.
Публикувано: 11 March 2009 - 04:16 PM
д-р Коджабашев, в Mar 10 2009, 07:06 PM, написа:
Благодаря ви !
Разбира се, кучето ми е с каишка Килтикс и Дронтал плюс на всеки три месеца