То като говорим за онези времена, аз пък имам точно обратното преживяване...
Тогава още нямаше ваксини в България. Носеха се тайно през границата, най-често от Гърция. Как са се съхранявали един господ знае, но това е друга тема. Докторите не знаеха какво да ги правят...
Та, купихме си кученце на два месеца и малко. Бяхме си взели ваксина за него (кой да ти знае, че има схеми за ваксиниране...), но ни казаха, че трябва да се сложи на тримесечна възраст. Ваксината беше поливалентна, "Дурамун", без бяс.
Чакахме да стане на три месеца нашето кученце. Точно когато щяхме да го водим да го боцкат, се почна с повръщане, разстройство, кръв... Парвовирозата отнесе душичката ни за няколко дни, въпреки борбата на доктора, който (сега го оценявам) направи наистина всичко възможно и много повече, отколкото дори и днес правят някои ветеринари.
Взехме си друго кученце, сестричка на починалото (доколко разумно е било при условие, че е вероятно кученцето да е било заразено при търговеца....); наши приятели се съгласиха да го гледат десетина дни, докато ваксината "хване". Ваксинираха кученцето и... чакахме.
Мисля, че дори едва изчакахме тези прословути десетина дни, нищо чудно и на деветия да сме си го взели.
Е, кученцето
не се разболя. Въпреки, че днес, когато знам какви простотии сме правили, ме втриса направо, една ваксинка с парвовироза в състава беше напълно достатъчна да предпази животинката, въпреки попадането й за дълъг период в наситена с вируса среда...
--
Мога да разкажа и други, по-скорошни случки; включително една история с няколко кучила бебета, едните от които ваксинирани с една марка ваксина, а другите - с друга. Та, едните се изпоразболяха от нещо, което днес предполагам да е коронавирус (нямаше тогава бързи тестове все още...), а при тях живееше и кученце от другото кучило, полагаемо на мъжкия. То си остана здравичко (в неговите двечки ваксини влизаше и коронавирус, познайте марката), въпреки вилнеещата около него епидемия.
Сещам се и за една история с гана, тук във форума отпреди няколко години - купено кученце, което умира грозно от гана (заразено още в развъдника, най-вероятно). В последствие си купуват ново кученце, трикратно ваксинирано по съответната схема на марката и, да чукнем на дърво, то и до днес, доколкото знам, си е живо и здраво.
И тъй нататък...
Та: всеки с опита си.
И хич не сте прав, че е "относителна" ползата от ваксините. "Относителна" е по-скоро вредата от тях и то не точно в смисъла, който Вие влагате, според мен...
Наскоро излезе една много хубава книга по темата за фармацевтиката:
"Капаните на фармацевтиката" - Бен Голдейкър
Хубаво написана, на достъпен език, съдържа извънредно ценни прозрения как ни въртят на малкото си пръстче големите зли компании за лекарства.