Dog.bg Форуми : Средноазиатска овчарка

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (305 Страници) +
  • « Първа
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Средноазиатска овчарка

#1561 Потребителят е офлайн   arkus Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 12 January 2007 - 08:40 PM

Цитат

Цитат

САО е обединителното име за всички типове,а между тях има разлика, което е логично.

Вие ясно и добре сте си отговорили на въпроса. Защо си противоречите, не разбирам. Ако имате два типа кучета, техните наследници няма да бъдат единия тип, а ще бъдат сборен тип от двата. Ако развъждает само единия тип, без да правите компромиси, тогава ще имате само единия тип - от това по ясно не зная как да ви го кажа, а и вие сте си го написали добре. b)

Да, туркменския алабай съществува и той не е породата средноазитска овчарка.
Същото го потвърдиха в свойте семинари и Елена Мичко и Ерусалимски - хора, които имат поглед върху развитието на породата в цял свят, като и двамата са били в Туркмения по покана на развъдчици там и имат преки наблюдения, които споделиха.

Същото го потвърдиха в свойте семинари и Елена Мичко и Ерусалимски - хора, които имат поглед върху развитието на породата в цял свят, като и двамата са били в Туркмения по покана на развъдчици там и имат преки наблюдения, които споделиха. Дог,извинявай,ще публикуваш ли снимки на САО и Алабай в подкрепа на тезата си.Моля те подчертай приликите и разликите.Благодаря. bl)

#1562 Потребителят е офлайн   sladur Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 January 2007 - 08:51 PM

Съмнявам се,че ДОГА ще побликува снимков материал.

#1563 Потребителят е офлайн   Hauseofbarzev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 January 2007 - 08:54 PM

И ас точно същото щях да те попитам Дог да публикуваш снимки и да ни обясниш тези две породи САО и туркменски алабай ще се радвам да ни ги изяшниш за да видиме и твоята гледна точка.И били ми одговорил след като твърдиш че са два вида САО и алабаи баи кам кои вит спада според теб държа да чуя мнението ти неме интересува дали си компетентен по този въпрос просто ми е интересно какво ще кажеш. 1super cheers Мерси за одговора.

#1564 Потребителят е офлайн   Hauseofbarzev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 January 2007 - 08:59 PM

Дог също и тва куча по екстериор към кои спада според теб поне аз немога да го определя.

Прикачени файлове

• Прикачен файл  vidjun7.jpg (14.58K)
    Брой сваляния: 346

#1565 Потребителят е офлайн   Hauseofbarzev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 January 2007 - 09:05 PM

Ето и най новата снимка на Баи.Вечер е снимано затва е такова качеството.

Прикачени файлове

#1566 Потребителят е офлайн   Hauseofbarzev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 January 2007 - 09:11 PM

Ето още една снимка на куче което ще се радвам ако ми обясниш Дог към кои спада.Поздрави.

Прикачени файлове

#1567 Потребителят е офлайн   daroteka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Validating

Публикувано: 12 January 2007 - 09:19 PM

Цитат

Ей момчета нещо се не връзват нещата
Първия стандарт май е от 30 години тогава съществува СССР и той е държател на породата, не е имало нито Туркменистан, нито Узбекистан, и т.н. не е имало и Русия май Всичко е било Съветско логично е да бъдат и породите съветски.
Сега де факто се получи така че всички републики са БИВШИ и всеки си дърпа кокала към него прегледайте кои са членовете на ФСИ от Азия - Китай и някоя от страните по надолу. Няма нито една бивша. Не след дълго всички ще почнат наред със създаването или преименуването на породи да стават и членове на ФСИ -прогрес, иконом. разстеж или презстиш.

От гледна точка на това което коментирате и е общоприето от ФСИ като организация е породата САО, няма /нема/ друга.

ЛИчното ми мнение, е че не трябва да са под една капа. d)

#1568 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 12 January 2007 - 09:20 PM

За sladur, arkus, Hauseofbarzev

Интервю и семинар с Марина Герасимова - 03.12.2005

Ще се върна към историята .. едно време на нас ни забраняваха да казваме, имаше един такъв хляб,френски. На нас ни забраняваха да казваме френски хляб, трябваше да казваме градски хляб. Какво е това средоазиатска овчарка ?

Туркменска овчарка, такжитска овчарка, узбекска овчарка - това са все различни породи. А ние какво направихме - сложихме три породи в една и казахме - а, ето това е порода. Това не е порода, метиси всички. Говоря с туркмени, виждам туркменски кучета, да, съгласна съм, това е средноазиатска овчарка. А ние показваме други и говорим - ето това е супер !Аз не мога да кажа, че е супер, ако говорим за туркменска овчарка, нека да правим стандарта по нея, а не за нова, заводска порода. Ако говорим за туркменска овчарка, това е алабай, той изглежда съвсем различно. Ако говорим за узбекски кучета, те живеят в планините, изглеждат различно. В крайна сметка в зависимост от това, откъде произхождат, кучетата имат различен екстериор, различна форма.

Туркмените живеят в пясъци. Пясъци и пустина. Кучето живее в пустинята, то не може да има такива големи очи и огромни, открити ноздри. Не може. Примерно халхатинските коне - те имат малки очи, прикрити ноздри. У кучетата също е така. И когато на мен ми показват средноазиатска овчарка с големи очи и огромни ноздри и ми казват - това е супер, аз казвам - това не може да бъде средноазитска овчарка., разбирате ли. Тя произхожда от такова място, че в този вид там не може да преживее.

В самата порода има толкова типове, като при черните териери. Просто трябва да изберете това, което ви харесва.

Разбрахме, че в момента Туркмения се опитва да регистира отделна порода туркменска овчарка ? Вашия коментар ?

- Правилно правят. Абсолютно правилно правят. Това е наистина отделна порода. Много красиви кучета. А когато вземеш и четеш нашия стандарт, руския стандарт, стоиш и се чудиш - как така въобще ще се движи това куче ? У него холката е слабо изразена, после трябва да е хлътнала, после поясницата е изпъкнала, представяте ли си ? Прибавете към това и крака и какво ще се получи ? Това механически се движи трудно. Какво говори това ? Това говори, че и в Русия, и в Италия, където и да е, има групировки хора, които искат да направят това за свойте лични кучета. Неразумно е това и не трябва да се прави.

- На Евродог шоу в породата спечели куче с впечатляващи размери. Вашия коментар за ръста в породата ?

Какво значение има ръста ? Нека да бъде висока, нека да бъде не толкова високо. Но да бъде хармонично. Хармонично. И всичко. Ето, говорят - меча глава. Даже чета в книги - меча глава ...даже и термин са измислили. Представяте ли си ? Меча форма на главата ... какво е това ? Шега някаква. Туркмени и мечки !

Вашето виждане за породата ?

Не зная. Мисля, че туркмените, това е тяхната порода и те ще се справят. Как да ви кажа - ако искате средноазиатска овчарка, моля, има стандарт. Ако е руска тази порода, нека да бъде руска. Средноазиатска овчарка вече е едно, а туркменска овчарка е друго. Това е моето лично мнение, аз не се занимавам с породата. Ще ви разкажа една история ...
Бях в Казахстан преди няколко години. Там има болни хора по породата, те имат огромни потимници. Те не искаха да ми показват свойте кучета, на изложбата ми паказваха рафинирани кучета, имащи CAC, CACIB, шампиони.... Казах им - не мога да повярвам, че имате само такива кучета. А те ми казват - вие, руснаците, нищо не разбирате. А аз им казвам - а как искате да разберем, когато вие не ни показвате ? Разговорихме се, казах им моето мнение и те ми паказаха две кучета. Казах им - това е метис, а това е истински. Те се усмихнаха, показаха ми още две кучета, отново останаха доволни. Заведоха ме в питомник - 40 кучета, повярвайте, такава красота. Неуписуема красота. Майките стоят, а до тях децата, а мъжките - какви мъжки, невероятни ! Вкички с нормална психика, бойцови кучета - за боя това е отделен разговор. За тях боя не е като при нас, изкривен, това е проверка на психиката на кучето, при тях това не води до абсурди, води до уважение. Видях, две кучета се бият, едното се наведе и отстъпи. Те даже не се бият и до кръв, това е ритуал.Куче, което лае или хапе хора, няма. За какво е създадено това куче ? За борба с хищниците, то трябва да бъде страж, но куче, което хапе хора или е агресивно към тях - това не е алабай.

п.с - мисля, че ви написах - Това е мнение на специалисти. Ако имате въпроси - към тях, не към мен.

Прикачени файлове

#1569 Потребителят е офлайн   Hauseofbarzev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 January 2007 - 09:37 PM

Dog, в БГ имали туркменски алабай и били ми казал кои са те. Изброи ми ги до едно за да направим характеристика на екстериора им и тяхния характер.

#1570 Потребителят е офлайн   daroteka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 January 2007 - 09:38 PM

Цитат

Вкички с нормална психика, бойцови кучета - за боя това е отделен разговор. За тях боя не е като при нас, изкривен, това е проверка на психиката на кучето, при тях това не води до абсурди, води до уважение. Видях, две кучета се бият, едното се наведе и отстъпи. Те даже не се бият и до кръв, това е ритуал.

http://www.turkmenis...ru&layout=print l)

#1571 Потребителят е офлайн   sladur Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 January 2007 - 10:00 PM

Дог,браво за семинара,но дай материал бре!

Аргументирай се!Моля!
Просто не искам да споря с теб,щот улавям нотка на интрига.Другото което е много,ама страшно много си се повлиял,от някой хора!!!За това спора с теб е излишен!

#1572 Потребителят е офлайн   daroteka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 January 2007 - 10:34 PM

Имам въпрос, като сте толкова просветни: " има ли САО в Туркменистан,"

Сладур

Цитат

Стараем се да запазим кучетата в тип туркменски алабай.
това е цитат от http://www.maximus-hanmo.com/ предлагам ти там да направим една анкета за това кой какво куче гледка според преценката на собственика /развъдчика/ няма да се караме я, та ако ще и осмарски вълкодави да гледаме /вече знам няколко/ b)

#1573 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 January 2007 - 11:52 PM

sladur, какъв по добър материал да дам от мнението на един от най уважаваните кинолози в Русия ? Човек, това е Марина Герасимова, един от най големите кинолози и познавачи на руските породи !

Няма интрига. Търсеше се отговора на въпроса - съществува ли туркменския алабай. По мотивиран и обяснен отговор от мнението на специалист не мога да дам. Разбирам, че той не ти стига, но аз и да искам, не мога да бъда на нейното ниво и познания.
Повече материал - съжалявам, нямам. Имам на диктофона интервю с Ерусалимски, което още не съм превел, но той изрази същото мнение.

Не търся интрига. Казвам моето мнение, ще се радвам да споделите вашето.

Hauseofbarzev, аз не познавам кучетата на всички, не развъждам вашата порода и не познавам добре популацията в страната. Не аз, а вие можете да ми кажете - има ли чисти туркменски линии в България и кои кучета са ?

Ще се радвам да споделите.

#1574 Потребителят е офлайн   arkus Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 January 2007 - 12:23 AM

Това е моето лично мнение, аз не се занимавам с породата. Ще ви разкажа една история ...
Абе Дог, как може да публикуваш мнения на хора,които не се занимават с породата, плюс това, световно неизвестни пухкави дилетанти. Извинете ме за чуждицата,ама аман от специалисти.Малки трябва да са им очите,защото обитават пустинята,леле майко,на китайците и на монголите,защо тогава не са им малки очите,като си имат Гоби. Алабая идва от ТИБЕТ,от големите Тибетски догове, които и днес живеят в полудиво състояние и от там се разпространява в цяла Азия, как от Тибет се е телепортирал в Туркмения, без да мине през редица страни и територии, светни ме че не вдявам. Първо се учи история, успоредно с нея география и на края пишеш в киноложки форум,но твоя гледна точка, а не на някоя си Герасимова. Още по-лошо, имам чувството че си го преписал от някой ... ти знаеш кой. И къде са ти снимките за сравнение, лично ще ги коментирам, ама се измъкваш с интервюта, които даже няма да си направя труда да прочета. Е... си и смеха,нямам думи. w)

#1575 Потребителят е офлайн   arkus Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 January 2007 - 12:33 AM

Цитат

sladur, какъв по добър материал да дам от мнението на един от най уважаваните кинолози в Русия ? Човек, това е Марина Герасимова, един от най големите кинолози и познавачи на руските породи ! 

Няма интрига. Търсеше се отговора на въпроса - съществува ли туркменския алабай. По мотивиран и обяснен отговор от мнението на специалист не мога да дам. Разбирам, че той не ти стига, но аз и да искам, не мога да бъда на нейното ниво и познания.
Повече материал - съжалявам, нямам. Имам на диктофона интервю с Ерусалимски, което още не съм превел, но той изрази същото мнение.

Не търся интрига. Казвам моето мнение, ще се радвам да споделите вашето.

Hauseofbarzev, аз не познавам кучетата на всички, не развъждам вашата порода и не познавам добре популацията в страната. Не аз, а вие можете да ми кажете - има ли чисти  туркменски линии в България и кои кучета са ?

Ще се радвам да споделите.

Дог,кой ти каза че САО,Алабай или както я наричаш породата, е руска. Това пък от къде го изкопа. Че руснаците държат/руският си стандарт/ на породата, не значи че е тяхна. Типично руската порода е Меделян,която е изчезнала от непрестанните им революции, нищо друго не е руско. С мегаломанските си амбиции и САО ще опропастят.

#1576 Потребителят е офлайн   sladur Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 January 2007 - 01:24 AM

Ех,Дог.
Твърдиш неща (с които неможеш да се аргументираш)постваш някъкви интервюта(които повечето знаем от къде са ;) )и дотам!Не можеш да ме обориш поради простата причина,че не си в час,с някой тънкости!Мислиш,че много си запознат,но много бъркаш и ме караш да се смея с глас! l) l) l)

Ще ти кажа,че има хора които са от БГ запалени развъдчици и са били в прехвалената Тюркмения.(совите на са това което са b) )

п.с.кофти е че нямате свое мнение и виждане!
Ако даден човек ви каже,че кокошката е ОРЕЛ,за вас тя е най красивия и качествен ОРЕЛ,а тя си е проста кокошка,ама неможете да го осъзнаете!
А истинския ОРЕЛ, за вас е просто една птица!(дано ме разбереш за какво говоря)

#1577 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 January 2007 - 05:17 PM

Не обичам да преписвам. Интервюто е мое и с мои въпроси, част от семинар над час и половина, на който присъствах и записах.

Относно темата в момента и въпроса - съществува ли туркменския алабай, отговора ми бе да, съществува. И до днес има запазени чистокръвни кучета, наследници на великите туркменски шампиони. Развъждането им се прави по кръв, а не по екстериор. Кучета от туркменските линии са участвали в формирането на породата средноазиатска овчарка и все още по целия свят има развъдници и личности, които не правят компромис и работят единствено на преценка кръвна линия. В самата родина на породата кучето е обявено за национална ценност, съществува стандарт на туркменския вълкодав, приет от тяхното аграрно министерство.

Кое не е ясно от тук и кое не е така ?

#1578 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 January 2007 - 05:24 PM

А Ерка расте .. тук са Диди и Ерка на полянката на Сириус. Снимките са от тази събота. 1super

Прикачени файлове

#1579 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 January 2007 - 05:24 PM

1super

Прикачени файлове

#1580 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip