За sladur, arkus, Hauseofbarzev
Интервю и семинар с Марина Герасимова - 03.12.2005
Ще се върна към историята .. едно време на нас ни забраняваха да казваме, имаше един такъв хляб,френски. На нас ни забраняваха да казваме френски хляб, трябваше да казваме градски хляб. Какво е това средоазиатска овчарка ?
Туркменска овчарка, такжитска овчарка, узбекска овчарка - това са все различни породи. А ние какво направихме - сложихме три породи в една и казахме - а, ето това е порода. Това не е порода, метиси всички. Говоря с туркмени, виждам туркменски кучета, да, съгласна съм, това е средноазиатска овчарка. А ние показваме други и говорим - ето това е супер !Аз не мога да кажа, че е супер, ако говорим за туркменска овчарка, нека да правим стандарта по нея, а не за нова, заводска порода. Ако говорим за туркменска овчарка, това е алабай, той изглежда съвсем различно. Ако говорим за узбекски кучета, те живеят в планините, изглеждат различно. В крайна сметка в зависимост от това, откъде произхождат, кучетата имат различен екстериор, различна форма.
Туркмените живеят в пясъци. Пясъци и пустина. Кучето живее в пустинята, то не може да има такива големи очи и огромни, открити ноздри. Не може. Примерно халхатинските коне - те имат малки очи, прикрити ноздри. У кучетата също е така. И когато на мен ми показват средноазиатска овчарка с големи очи и огромни ноздри и ми казват - това е супер, аз казвам - това не може да бъде средноазитска овчарка., разбирате ли. Тя произхожда от такова място, че в този вид там не може да преживее.
В самата порода има толкова типове, като при черните териери. Просто трябва да изберете това, което ви харесва.
Разбрахме, че в момента Туркмения се опитва да регистира отделна порода туркменска овчарка ? Вашия коментар ?
- Правилно правят. Абсолютно правилно правят. Това е наистина отделна порода. Много красиви кучета. А когато вземеш и четеш нашия стандарт, руския стандарт, стоиш и се чудиш - как така въобще ще се движи това куче ? У него холката е слабо изразена, после трябва да е хлътнала, после поясницата е изпъкнала, представяте ли си ? Прибавете към това и крака и какво ще се получи ? Това механически се движи трудно. Какво говори това ? Това говори, че и в Русия, и в Италия, където и да е, има групировки хора, които искат да направят това за свойте лични кучета. Неразумно е това и не трябва да се прави.
- На Евродог шоу в породата спечели куче с впечатляващи размери. Вашия коментар за ръста в породата ?
Какво значение има ръста ? Нека да бъде висока, нека да бъде не толкова високо. Но да бъде хармонично. Хармонично. И всичко. Ето, говорят - меча глава. Даже чета в книги - меча глава ...даже и термин са измислили. Представяте ли си ? Меча форма на главата ... какво е това ? Шега някаква. Туркмени и мечки !
Вашето виждане за породата ?
Не зная. Мисля, че туркмените, това е тяхната порода и те ще се справят. Как да ви кажа - ако искате средноазиатска овчарка, моля, има стандарт. Ако е руска тази порода, нека да бъде руска. Средноазиатска овчарка вече е едно, а туркменска овчарка е друго. Това е моето лично мнение, аз не се занимавам с породата. Ще ви разкажа една история ...
Бях в Казахстан преди няколко години. Там има болни хора по породата, те имат огромни потимници. Те не искаха да ми показват свойте кучета, на изложбата ми паказваха рафинирани кучета, имащи CAC, CACIB, шампиони.... Казах им - не мога да повярвам, че имате само такива кучета. А те ми казват - вие, руснаците, нищо не разбирате. А аз им казвам - а как искате да разберем, когато вие не ни показвате ? Разговорихме се, казах им моето мнение и те ми паказаха две кучета. Казах им - това е метис, а това е истински. Те се усмихнаха, показаха ми още две кучета, отново останаха доволни. Заведоха ме в питомник - 40 кучета, повярвайте, такава красота. Неуписуема красота. Майките стоят, а до тях децата, а мъжките - какви мъжки, невероятни ! Вкички с нормална психика, бойцови кучета - за боя това е отделен разговор. За тях боя не е като при нас, изкривен, това е проверка на психиката на кучето, при тях това не води до абсурди, води до уважение. Видях, две кучета се бият, едното се наведе и отстъпи. Те даже не се бият и до кръв, това е ритуал.Куче, което лае или хапе хора, няма. За какво е създадено това куче ? За борба с хищниците, то трябва да бъде страж, но куче, което хапе хора или е агресивно към тях - това не е алабай.
п.с - мисля, че ви написах - Това е мнение на специалисти. Ако имате въпроси - към тях, не към мен.