Публикувано: 23 January 2008 - 11:10 PM
Уважеми, колеги приятели на САО! При толкова много спорове е просто голям прогрес факта, че повечето от нас, са позитивно настроени и адекватно и добронамерено и без завист приемат успеха на сем. ВЕСЕЛОВИ в произвеждането на това уникално кучило, каквото едва ли има и в Русия!!! А и това че се завижда е добър признак-значи има защо, макар че ако ме питате мене специално на Ира и Толята най-малко трябва да се завижда!!! Първо трябва да се знае и след това да се дават негативни оценки! А това което трябва най-напред да се знае за това прекрасно семейство, е че те не са за кеф у нас, а от зор и то голям. Ирина пада на поледица в Русия и чупи гръбначен прешлен и първоначално се борят дълго за живота и, а след като успява да надвие смъртта, лекарите произнасят една не по-малко тежка присъда: пълна неподвижност и инвалидност за цял живот. Ира е кинолог и селекционер от кариерата и е на много високо ниво не само за България, но и за Русия и целия свят. Тя е школувана, информирана и с много практически опит и любов към кучетата и най-вече към азиатеца! Точно на това залага нейния любящ съпруг Анатолий, за да провокира в жена си желание за живот и движение. И успехите не закъсняват!!! У нас г-жа Веселова още повече тръгва към преодоляване на травмата и ето днес тя вече ходи нормално, макар че още се пази и много внимава. Но всичко това би било невъзможно без участието на кучетата. Успехите идват с тях, но не закъсняват и успехите "СЪС" тях!!! Правят невероятни постижения в селекцията най-напред с Руските Той-териери, от които имат няколко вълшебни кучила. Това обаче, което най-много ги презентира като умели и изключителни в своята грамотност и старание селекционери, е именно кучилото СРЕДНОАЗИАТЦИ. Прочетох какво е написала Мадлена и твърдя че не само че е абсолютно точно и вярно, но и малко недостатъчно. Но каквото и да се пише, каквито и снимки да се правят, това чудо трябва да се види за да се почувства. Хубави кутрета има вече на не едно место, но такова съчетание на правилна ататомия и леки красиви движения при много тежка структура, прекрасни породни форми и елегантност, при страхотни обеми аз лично не съм виждал. А какъв характер и нервна система имат просто не съм в състояние да ги нахваля и опиша! Но всяка мишка си има опашка. Така е и тук! Първо двойката е подбрана по генотип и то много удачно! Мисля че това е гениален селекционерски ход на Ирина и той е решаващ за да се получи такова кучило. И като прибавим и изключително сериозния и професионален подход при гледането и изграждането на кученцата, какъвто за съжаление у нас никъде не съм видял, резултата е съвсем логичен - кутрета УНИКАТИ! А какво точно седи като предци зад тези кученца. Това са само най-известни и титуловани представители на породата както в пхроизход и екстериор, така и в провежданите в страните от бившия СССР ТЕСТОВИ ИЗПИТАНИЯ. Тук веднага искам да отбележа твърдата позиция на сем Веселови че те безапелативно спазват предписанията и правилата на FCI и не участват в кучешки боеве. Кучетата, които стоят отзад по бащина линия са нещо друго. Бащата се казва Гюливиран Хан и върви по мъжка линия само по кучетата на небезизвестния Игор Берчанский, който е едно от най известните имана в тестовите испитания. Бащата на Хан е Ахтар на Берчанский, дядото Алар също на Берчанский,а пра дядото Арай отново на Игор Берчанский. Всеки, който някога е имал нещо общо със САО знае тези имена, та дори само от АСКА или Азиат информ и ВОЛКОДАВ. Майката на Гюливиран Хан- Буря е дъщеря на Азиза, на Веселови, която за мен лично е най-хубавия азиатец на всички времена. От своя страна Азиза е дъщеря на Акгуль, която идва от Елбарс Тур, който има безброй тестове в Туркмения и само една загуба от брат си и то с голяма доза двоумение. Неговия баща пък е едно куче, което няма въобще да коментирам, тъй като няма нужда от представяне- Белия Екимен 2 !!! Майката на кученцата е Бойнак из Русской Легендой. Тя е подарена на сем Веселови от собственичката на питомник Руска Легенда- Роза Олеговна Зейнетдинова, която тогава е президент на Националния клуб по породата от благодарност за това че Веселови са открили изгубения баща на Бойнак- известния туркменец ХАНПАЛАТ, който е бил продаден за 18 000 евра и след това е изгубен! Майкат на Бойнак тоест бабата на кутретата по майка е Урсула из Русской Легендой също Туркменска кръв и превъзходна кучка. Бих писал още много, но времето ми много напредна, а имам още работа. Поздрави на всички, които се показаха толерантни към сем. Ирина и Анатолий Веселови, които са един рядък шанс за нас - любителите на САО в България. Още повече като се има предвид отношението на тези прекрасни хора към нас българите, България и всичко българско, което те така сърдечно прегръщат и приемат като своя втора Родина!!! P.S. Пропуснах да кажа, че чичото на бебетата, който е първи братовчед на баща им- Рыжий на Алексей Носов, е абсолютен шампион в супер тежка категория, така че от тази кръв постоянно се раждат "тестоваци".

Не признавам друго превъзходство пред добротата. [br]Kogito ergo sum - мисля, значи съществувам!