Средноазиатска овчарка
Публикувано: 25 February 2008 - 07:15 PM
Ето този.
Да си говориме-да,но да се заяждаме-не.От много време следя форума и не исках да пиша,защото очаквах че така ще се получи и ще има спорове.По-добре да ги избегнем.Ако искаш,принцесо,да кажеш нещо пиши,аз спирам да пиша.
Публикувано: 25 February 2008 - 07:53 PM
Цитат
Правилно! Не е възпитано да си бъркате в устите...
Всички кучета от 1988-ма насам ли имаха същото изискване към теб?
Дава ли ти понякога да оставаш да играеш след 22ч?
;D
П.П. Един сериозен съвет: следващите 20 години пробвай от малки да им даваш хапчетата лично-дълбоко в гърлото (надявам се,че ги обезпаразитяваш). Така ще можеш да сравниш спървите 20 години занимание с "азиатки" и ще видиш как ще допринесе за признаването ти за шеф на "нападателния отбор". ;)
Публикувано: 25 February 2008 - 11:16 PM
Публикувано: 26 February 2008 - 12:09 AM
Цитат
Ще съм много благодарна за малко повече инфо по тази кучка. Или снимка.
Търся от доста време. Присъства и в родословието на Мущари от Стражи, който е баща на НурБек.
http://mychko.ru/dog...sht/musht_r.htm

Вълк вълка не хапе.
Публикувано: 26 February 2008 - 08:14 AM
Цитат
Цитат
1.баща на Йорк:Йор
баща на Йор:Янчар-Ваня-Гард
родителите на Янчар са Ак-Таш от Ашкабат и майка Рангли пак от Ашкабат
майка и баща на Ак-Таш:Аждар,шампион на Русия и Туркмения 1992г. и Карабаш,собственик на двете кучета е Алтъев,ако ти говори нещо.
Рангли от Ашкабат с баща Кара-Ципок и майка Кара-Гес.Собственик и на двете кучета е Нурягдиев.И още имена в родословието-Бабур 87,собственик:Алтъев;Кенек 89 собственик Обрезов;Юлбарс 85 собственик Алтъев;Гоюнчи 85 собственик Алтъев;Пелен 83 Рабьiшко/Табунова/
майка на Йор:Г-Айна-Гард
баща на Г-Айна-Гард е Сартай шампион на Русия за 93г. питомник "Руска Легенда"
баща на Сартай-Жасур,майка Тармаз
майка на Г-Айна-Гард е Сайрис 92г питомник "Гард".Баща Арас,майка Прима,закупена от Грузия.И още Рижий,собственик Рабьiшко;Сарьi-Анур на Рабьiшко
2.майка на Йорк:Сирма
баща на Сирма-Таир
баща на Таир -Басар,кучето е брат на Рахмет на Мелниченко,а Рахмет е от Акбай,син на Ак-Гуш.Майката на Басар е Акбалек на Мелниченко
майка на Таир - Юта,внесена от Русия с баща Акил 92г и майка Гизи 91г
майката на Сирма е Ирма 93г.
баща на Ирма е Дархан 91г с баща Байнак 86 и майка Дика 84г
майката на Ирма е Солли-Ульба 90г. с баща Шамшир 83г и майка Озаркуль 82г.
прадеди на Ирма:Елбарс;Аладжа82г. Туркмения;Черний Екимен 75г. на Киризов;Коралли на Киризов;Аждар;Байнак;Алладин;Баркуль
прапрадеди на Ирма:Каплан;Гаюнчи;Ашдар;Хешер,всички от Туркмения;Елбарс;Аладжа;Акбай със собственик Амангельдьiев;Акбай;Ганджик;Гарун-Бей;Ракша;Бекир;Тики-собственик Ягдьiев
Ако искаш,можеш сама да си нарисуваш родословното дърво на Йорк.Поздрави!
Слави,ти също можеш да нарисуваш родословието на кучето си /Йорк/.
Благодаря за изчерпателната информация!
Наистина сериозен отговор /единственият такъв, който съм срещнала в раздела "Кучета пазачи на стадата"/.
Ако ми остане малко свободно време ще се постарая да илюстрирам отговора ви със снимки, с които разполагам от интернет.. :palec:
Ще се радвам ако и вие окажете някакво съдействие.
Относно така наречените "тестове", или по-точно "проверка на реакция към себеподобен от същата категория" малко гледните ни точки се разминават..
Моето мнение:
Няма овчар, който да допуска кучетата му да стигат до единоборство. В наши дни това се представя като "традиция на източните народи", което според мен е неправилно. Коренът на тази традиция е създаден от хора, които се радват на животните които отглеждат и "възпроизвеждат" според личните си критерии.. При среща със свой "колега", при засичане на стада в самотния овчарски живот си е цял празник да премериш сила с човек, от друг район на определена територия. Рядкост е стадо да е охранявано само от едно куче. Там представянето е било отборно.
Впрочем.. Ако едно куче само охранява стадо и покрай това стадо мине друго куче, което не представлява реална заплаха за стадото едва ли ще се стигне до единоборство. Може би просто ще бъде прогонено. /или според мен поне така е правилно/ Рана, предизвикана в подобна среда и условия, както и климат /жега/, може да коства живот на чобанския пес. За това според мен е нормално кучета, работещи в такива условия да избягват единоборството, когато това не представлява реална заплаха. Посочено е, че азиатците имат активно-отбранителна реакция.
В последните около 20 - 30 години тази традиция се изменя смислово. В резултат на това е създадено ново направление в селекцията на азиатците, именно по бойни качества и характеристики. Неминуемо, както и днес може да се отбележи дори и с просто око, това изменя породата и нейното предназначение. За сметка на развитието на една група качества, изостават други - личното ми мнение е, че е във вреда, а не в полза на която и да е порода.
Тепърва предстои отчитане на грешки в работата на доста от развъдчиците, които се занимават с овчарски кучета и работят единствено в горепосоченото направление.
Поздрави!

Не признавам друго превъзходство пред добротата. [br]Kogito ergo sum - мисля, значи съществувам!
Публикувано: 26 February 2008 - 08:24 AM

Не признавам друго превъзходство пред добротата. [br]Kogito ergo sum - мисля, значи съществувам!
Публикувано: 26 February 2008 - 11:10 AM
Цитат
Йори, мирен! Долу! Браво на момчето! :kuchence:
Имам 3 миндила, както ти ги наричаш.
Визуално отразяват трите различни вътрешни типа в породата. Май напоследък след целенасочена работа броят на типовете и подтиповете се увеличава.
Какво мислиш?
Не ми дават да ги приближавам. Иначе щях да се снимам с тях. Център нападатели са. Храним ги с дълга лопата. Ручат яко. :yahoo:
П.П. За всички останали - това с тия три шопара беше само шега. Само се забавлявах с Йорко. ;D
Публикувано: 26 February 2008 - 12:42 PM
Цитат
Грешите. :blink:
Цитат
?

Вълк вълка не хапе.
Публикувано: 26 February 2008 - 04:42 PM
Цитат
Баси мастиите. Що не се дънят... :yahoo:
.........
Снимката е много показателна.
Псувни (ръмжене и лаене) са разрешени, бой само ако се налага, щото и двете групи ще загубят (рани).
Тук са равностойни. Дори и да не са, отново не би трябвало да се стига до излишни конфликти. Пример - преминаване на един-два азиата през глутница овчарски песове.
Абе - като самураи. Боят е ясен, без да е започнал.
Публикувано: 26 February 2008 - 05:16 PM
Цитат
Което ме подсеща..
Няма психически ЗДРАВО чобанско куче, което атакува свой неравностоен противник от същият вид - малко куче, кутре, старо куче, болно куче и др., или атакува нелогично свой равностоен противник, например, когато този "непознат" не представлява реална заплаха за състоянието на обекта на охрана.
Както споменах по-горе, характерна реакция е активно - отбранителната.
Т.е. изчаква се "субекта" да отмине с повишено внимание. Ако "субекта" не демонстрира намерения за напускане на дадена територия, той трябва да бъде прогонен, ако неговото "присъствие" е обективно оценено като реална заплаха за състоянието на обекта на охрана..
Често когато група от кучета израстват заедно и вършат една и съща работа, като охрана на стадо, те определят строги правила за съжителството си, базирани на йерархични стъпала, в следствие на които разпределят ролите си.
/Дори да има разгонена женска Водачът, най-доминантното куче, ритуално демонстрира и напомня мястото, което заема в йерархията на работната група, преди да качи кучката, често пред очите на по-нисшите от него. Не е типично/прието/нормално да се стига до единоборство при установена йерархия - било то за храна, или друго./
пс. Нападение на група кучета над едно куче, което не представлява реална заплаха за обекта на охрана, говори за излишна възбудимост или страх най-често на кучетата водачи /алфа/, което е предмет на строга дисквилификация в по-нататъшна селекционна дейност и лош пример за тези, които ги следват /дори и да не притежават вроден страх или вродена излишна възбудимуст, по-младите заучават този тип поведение, инпринтирайки "примера" като модел на подражание/.

Вълк вълка не хапе.
Публикувано: 26 February 2008 - 11:06 PM
Какво според теб трябва да е поведението на породен азиат ако в двора влезе друго животно:
1. куче
2. човек
3. таралеж
Имам предвид на негова, оградена територия. Кучето е само (няма стопани).
Публикувано: 26 February 2008 - 11:17 PM
МадМакс, явно си веща...
Какво според теб трябва да е поведението на породен азиат ако в двора влезе друго животно:
1. куче
2. човек
3. таралеж
Имам предвид на негова, оградена територия. Кучето е само (няма стопани).
А,интересно въпросче!
НО,има две вързанки:
-таралеж неможе да влезе в заграден двор- :P това е шега и сега трудната забелешка
-ами трябва да имаш двор и още по важно АЗИАТ ИЛИ АЗИАТИ,за да остановиш!
Публикувано: 26 February 2008 - 11:20 PM
Цитат
Златине, уточни само кой му е оградил територията, след като няма стопани.
Ако територията не е оградена да приемам ли, че въпросът се отнася за диво куче/вълк и т.н.?
пс. Инак ако въпроса ти касае как аз бих искала да се държи кучката ми в мое отсъствие, на моя територия, която е оградена:
1. Кучето, което е прескочило оградата познато или непознато е?
Ако е познато не очаквам изненади. Най-много да се отдадат на творчество из "двора".
Ако е непознато - активно-отбранителна. Ако прескачайки оградата я атакува, разчитам да покаже по най-добрият начин, че тази територия я охранява тя и че "полуделия пришълец" няма място там.
2. В общи линии същото се отнася и към човека. Само дето бих очаквала по-бързо и отговорно да вземе решение ПРЕДСТАВЛЯВА ЛИ ОПАСНОСТ или не. Решения в зависимост от опасността, която представлява - ако не е добронамерен и е непознат, например:
- прогонване, така че никога повече да не се върне /в повечето случаи не е необходимо да се стига до пряко нараняване на противника; азиатците /чобанските кучета/ си мисля, са достатъчно добре демонстриращи намеренията си кучета; достатъчно силно експресивни са/
- притискане на противника някъде и съотвено изчакване аз да се върна и аз да взема решение /това зависи от евентуалното обучение, което до тоя момент би следвало да съм упражнила/
..ако се сещаш за други ситуации при човек и куче - питай, могат да навлязат при страшно много обстоятелства - не е правилно според мен всичко да се слага под общ знаменател..
3. Ако влезе таралеж очаквам да се забавлява, да го изследва и като се върна да ми покаже гордо научното си откритие - опазено живо и здраво..
А ти?

Вълк вълка не хапе.
Публикувано: 26 February 2008 - 11:26 PM
За Реметалк:
- таралежите са мноо чевръсти коп'лета; сериозно;
- може някъде в литературата също да пише
За МадМакс:
- стопаните, които временно ги няма в двора?!?
- (втория коментар 'ич не го 'фанах)
Публикувано: 26 February 2008 - 11:32 PM
Публикувано: 26 February 2008 - 11:45 PM
Цитат
Направо са като мечки... ;D И много бързи...
Ма нали са ни здрави сърцата и даже се разочароваме, че не са истински мечоци...