Dog.bg Форуми : Средноазиатска овчарка

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (305 Страници) +
  • « Първа
  • 187
  • 188
  • 189
  • 190
  • 191
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Средноазиатска овчарка

#3761 Потребителят е офлайн   burlai Икона

• Member
  • PipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 25 February 2008 - 07:15 PM

"Посочено е, че азиатците имат активно-отбранителна реакция."

Ето този.

Да си говориме-да,но да се заяждаме-не.От много време следя форума и не исках да пиша,защото очаквах че така ще се получи и ще има спорове.По-добре да ги избегнем.Ако искаш,принцесо,да кажеш нещо пиши,аз спирам да пиша.

#3762 Потребителят е офлайн   Mirco Crocop Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 February 2008 - 07:53 PM

Цитат

.....А и Бурлай не дава да му отварям устата.......

Правилно! Не е възпитано да си бъркате в устите...
Всички кучета от 1988-ма насам ли имаха същото изискване към теб?
Дава ли ти понякога да оставаш да играеш след 22ч?

;D

П.П. Един сериозен съвет: следващите 20 години пробвай от малки да им даваш хапчетата лично-дълбоко в гърлото (надявам се,че ги обезпаразитяваш). Така ще можеш да сравниш спървите 20 години занимание с "азиатки" и ще видиш как ще допринесе за признаването ти за шеф на "нападателния отбор".  ;)
User's Signature

Всеки индивидуално може да допринесе глобално!

http://zine.edno.bg/...zelen_joker.pdf

#3763 Потребителят е офлайн   iork Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 February 2008 - 11:16 PM

абе Жоро нали ти казах че некои ЛЕВАЦИ САМО СЕ ЗАЯЖДАТ и гледат да правят интриги ама в краина сметка им остава само едно да го духат.......................п.п.епа като не са кадар друго да правят а и не смеят да си покажат миндилите е па да са живи и здрави.                                          п.п.мирко ела у Банско че те турат за чертожник :angry: :angry: :angry:   

#3764 Потребителят е офлайн   Mad Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 February 2008 - 12:09 AM

Цитат

майка Прима, закупена от Грузия

Ще съм много благодарна за малко повече инфо по тази кучка. Или снимка.
Търся от доста време. Присъства и в родословието на Мущари от Стражи, който е баща на НурБек.
http://mychko.ru/dog...sht/musht_r.htm
User's Signature

Вълк вълка не хапе.

#3765 Потребителят е офлайн   Стефан Попов - председател НКБОК Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 February 2008 - 08:14 AM

Цитат

Цитат

MadMax,ето ти информация за родителите на Йорк

1.баща на Йорк:Йор
баща на Йор:Янчар-Ваня-Гард
родителите на Янчар са Ак-Таш от Ашкабат и майка Рангли пак от Ашкабат
майка и баща на Ак-Таш:Аждар,шампион на Русия и Туркмения 1992г. и Карабаш,собственик на двете кучета е Алтъев,ако ти говори нещо.
Рангли от Ашкабат с баща Кара-Ципок и майка Кара-Гес.Собственик и на двете кучета е Нурягдиев.И още имена в родословието-Бабур 87,собственик:Алтъев;Кенек 89 собственик Обрезов;Юлбарс 85 собственик Алтъев;Гоюнчи 85 собственик Алтъев;Пелен 83 Рабьiшко/Табунова/

майка на Йор:Г-Айна-Гард
баща на Г-Айна-Гард е Сартай шампион на Русия за 93г. питомник "Руска Легенда"
баща на Сартай-Жасур,майка Тармаз
майка на Г-Айна-Гард е Сайрис 92г питомник "Гард".Баща Арас,майка Прима,закупена от Грузия.И още Рижий,собственик Рабьiшко;Сарьi-Анур на Рабьiшко

2.майка на Йорк:Сирма
баща на Сирма-Таир
баща на Таир -Басар,кучето е брат на Рахмет на Мелниченко,а Рахмет е от Акбай,син на Ак-Гуш.Майката на Басар е Акбалек на Мелниченко
майка на Таир - Юта,внесена от Русия с баща Акил 92г и майка Гизи 91г

майката на Сирма е Ирма 93г.
баща на Ирма е Дархан 91г с баща Байнак 86 и майка Дика 84г
майката на Ирма е Солли-Ульба 90г. с баща Шамшир 83г и майка Озаркуль 82г.
прадеди на Ирма:Елбарс;Аладжа82г. Туркмения;Черний Екимен 75г. на Киризов;Коралли на Киризов;Аждар;Байнак;Алладин;Баркуль
прапрадеди на Ирма:Каплан;Гаюнчи;Ашдар;Хешер,всички от Туркмения;Елбарс;Аладжа;Акбай със собственик Амангельдьiев;Акбай;Ганджик;Гарун-Бей;Ракша;Бекир;Тики-собственик Ягдьiев

Ако искаш,можеш сама да си нарисуваш родословното дърво на Йорк.Поздрави!

Слави,ти също можеш да нарисуваш родословието на кучето си /Йорк/.

Благодаря за изчерпателната информация!
Наистина сериозен отговор /единственият такъв, който съм срещнала в раздела "Кучета пазачи на стадата"/.
Ако ми остане малко свободно време ще се постарая да илюстрирам отговора ви със снимки, с които разполагам от интернет..  :palec:
Ще се радвам ако и вие окажете някакво съдействие.

Относно така наречените "тестове", или по-точно "проверка на реакция към себеподобен от същата категория" малко гледните ни точки се разминават..

Моето мнение:
Няма овчар, който да допуска кучетата му да стигат до единоборство. В наши дни това се представя като "традиция на източните народи", което според мен е неправилно. Коренът на тази традиция е създаден от хора, които се радват на животните които отглеждат и "възпроизвеждат" според личните си критерии.. При среща със свой "колега", при засичане на стада в самотния овчарски живот си е цял празник да премериш сила с човек, от друг район на определена територия. Рядкост е стадо да е охранявано само от едно куче. Там представянето е било отборно.

Впрочем.. Ако едно куче само охранява стадо и покрай това стадо мине друго куче, което не представлява реална заплаха за стадото едва ли ще се стигне до единоборство. Може би просто ще бъде прогонено. /или според мен поне така е правилно/ Рана, предизвикана в подобна среда и условия, както и климат /жега/, може да коства живот на чобанския пес. За това според мен е нормално кучета, работещи в такива условия да избягват единоборството, когато това не представлява реална заплаха. Посочено е, че азиатците имат активно-отбранителна реакция.

В последните около 20 - 30 години тази традиция се изменя смислово. В резултат на това е създадено ново направление в селекцията на азиатците, именно по бойни качества и характеристики. Неминуемо, както и днес може да се отбележи дори и с просто око, това изменя породата и нейното предназначение. За сметка на развитието на една група качества, изостават други - личното ми мнение е, че е във вреда, а не в полза на която и да е порода.

Тепърва предстои отчитане на грешки в работата на доста от развъдчиците, които се занимават с овчарски кучета и работят единствено в горепосоченото направление.

Поздрави!
Пак тиради и излияния, които показват че пишете като ЛАИК,  който нито е бил при стадата в Средна Азия, нито въобще при някакви стада и въобще не познава овчарите и техните кучета, техния живот задачи и проблеми. Правите някакви многословни излияния, от които личи че никога не сте я познавала тази материя. Извинявайте за откровението, но може да бъдете малко по-скромна и ще научите повече, а не да раздавате мисли и формули за всичко. Имайки предвид Вашата младост и липсата на технологично време Вие няма как да имате нужния опит и поглед върху тези неща, които се опитвате да коментирате. Моето добронамерена становище е че ако го давате по-скромно и по-леджерно ще Ви възприемат по-добре. Прощавайте за твърдия тон но той е и добронамерен !
User's Signature

Не признавам друго превъзходство пред добротата. [br]Kogito ergo sum - мисля, значи съществувам!

#3766 Потребителят е офлайн   Стефан Попов - председател НКБОК Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 February 2008 - 08:24 AM

Почина един голям приятел на средноазиатската овчарка  Жоро Парцев - Таралежа от Кърджали. Бог да прости нашия отличен приятел, познавач и радетел на азиатеца и някои други породи. Ще ни липсва едно чудесно момче и другар. Поклон пред паметта му.
User's Signature

Не признавам друго превъзходство пред добротата. [br]Kogito ergo sum - мисля, значи съществувам!

#3767 Потребителят е офлайн   Mirco Crocop Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 February 2008 - 11:10 AM

Цитат

абе Жоро нали ти казах че некои ЛЕВАЦИ САМО СЕ ЗАЯЖДАТ и гледат да правят интриги ама в краина сметка им остава само едно да го духат.......................п.п.епа като не са кадар друго да правят а и не смеят да си покажат миндилите е па да са живи и здрави.                                          п.п.мирко ела у Банско че те турат за чертожник :angry: :angry: :angry:     

Йори, мирен! Долу! Браво на момчето! :kuchence:

Имам 3 миндила, както ти ги наричаш.
Визуално отразяват трите различни вътрешни типа в породата. Май напоследък след целенасочена работа броят на типовете и подтиповете се увеличава.
Какво мислиш?

Не ми дават да ги приближавам. Иначе щях да се снимам с тях.  Център нападатели са. Храним ги с дълга лопата. Ручат яко. :yahoo:

П.П. За всички останали - това с тия три шопара беше само шега.  Само се забавлявах с Йорко.  ;D 
User's Signature

#3768 Потребителят е офлайн   Mad Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 February 2008 - 12:42 PM

Цитат

Пак тиради и излияния, които показват че пишете като ЛАИК,  който нито е бил при стадата в Средна Азия, нито въобще при някакви стада и въобще не познава овчарите и техните кучета, техния живот задачи и проблеми.

Грешите.  :blink:

Цитат

Правите някакви многословни излияния, от които личи че никога не сте я познавала тази материя. Извинявайте за откровението, но може да бъдете малко по-скромна и ще научите повече, а не да раздавате мисли и формули за всичко. Имайки предвид Вашата младост и липсата на технологично време Вие няма как да имате нужния опит и поглед върху тези неща, които се опитвате да коментирате. Моето добронамерена становище е че ако го давате по-скромно и по-леджерно ще Ви възприемат по-добре. Прощавайте за твърдия тон но той е и добронамерен !

?
User's Signature

Вълк вълка не хапе.

#3769 Потребителят е офлайн   Mad Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 February 2008 - 04:12 PM

Снимка от фотоалбума на Klarans. Изобразява среща на кучета, пазачи на различни стада:
User's Signature

Вълк вълка не хапе.

#3770 Потребителят е офлайн   Mirco Crocop Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 February 2008 - 04:42 PM

Цитат

Снимка от фотоалбума на Klarans. Изобразява среща на кучета, пазачи на различни стада:

Баси мастиите. Що не се дънят...  :yahoo:
.........
Снимката е много показателна.
Псувни (ръмжене и лаене) са разрешени, бой само ако се налага, щото и двете групи ще загубят (рани).
Тук са равностойни. Дори и да не са, отново не би трябвало да се стига до излишни конфликти. Пример - преминаване на един-два азиата през глутница овчарски песове.
Абе - като самураи. Боят е ясен, без да е започнал.
User's Signature

#3771 Потребителят е офлайн   Mad Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 February 2008 - 05:16 PM

Цитат

Тук са равностойни. Дори и да не са, отново не би трябвало да се стига до излишни конфликти.

Което ме подсеща..
Няма психически ЗДРАВО чобанско куче, което атакува свой неравностоен противник от същият вид - малко куче, кутре, старо куче, болно куче и др., или атакува нелогично свой равностоен противник, например, когато този "непознат" не представлява реална заплаха за състоянието на обекта на охрана.
Както споменах по-горе, характерна реакция е активно - отбранителната.
Т.е. изчаква се "субекта" да отмине с повишено внимание. Ако "субекта" не демонстрира намерения за напускане на дадена територия, той трябва да бъде прогонен, ако неговото "присъствие" е обективно оценено като реална заплаха за състоянието на обекта на охрана..

Често когато група от кучета израстват заедно и вършат една и съща работа, като охрана на стадо, те определят строги правила за съжителството си, базирани на йерархични стъпала, в следствие на които разпределят ролите си.

/Дори да има разгонена женска Водачът, най-доминантното куче, ритуално демонстрира и напомня мястото, което заема в йерархията на работната група, преди да качи кучката, често пред очите на по-нисшите от него. Не е типично/прието/нормално да се стига до единоборство при установена йерархия - било то за храна, или друго./

пс. Нападение на група кучета над едно куче, което не представлява реална заплаха за обекта на охрана, говори за излишна възбудимост или страх най-често на кучетата водачи /алфа/, което е предмет на строга дисквилификация в по-нататъшна селекционна дейност и лош пример за тези, които ги следват /дори и да не притежават вроден страх или вродена излишна възбудимуст, по-младите заучават този тип поведение, инпринтирайки "примера" като модел на подражание/.
User's Signature

Вълк вълка не хапе.

#3772 Потребителят е офлайн   iork Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 February 2008 - 06:32 PM

мири ма много добри тия бе особено първите две хрътки  :->) ако може МАД да им направи оценка .ма много ме кефат мири добре че ги показа та и ние да си свериме часовниците :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo:

#3773 Потребителят е офлайн   burlai Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 26 February 2008 - 08:40 PM

Бурлай
Качена снимка

Борил
Качена снимка

Борил и Кера
Качена снимка

Бурлай
Качена снимка

Бурлай по време на работа
Качена снимка

Йор
Качена снимка

Йор от Гард
Качена снимка

Мрако
Качена снимка

Йор и Мрако
Качена снимка

Качена снимка

#3774 Потребителят е офлайн   Ben Hur Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 February 2008 - 10:39 PM

Качена снимка

#3775 Потребителят е офлайн   Mirco Crocop Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 February 2008 - 11:06 PM

МадМакс, явно си веща...

Какво според теб трябва да е поведението на породен азиат ако в двора влезе друго животно:
1. куче
2. човек
3. таралеж

Имам предвид на негова, оградена територия. Кучето е само (няма стопани).
User's Signature

#3776 Потребителят е офлайн   remetalk Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 February 2008 - 11:17 PM

[quote author=Mirco Crocop link=topic=8607.msg353523#msg353523 date=1204059984]
МадМакс, явно си веща...

Какво според теб трябва да е поведението на породен азиат ако в двора влезе друго животно:
1. куче
2. човек
3. таралеж

А,интересно въпросче!
НО,има две вързанки:
-таралеж неможе да влезе в заграден двор- :P това е шега и сега трудната забелешка
-ами трябва да имаш двор и още по важно АЗИАТ ИЛИ АЗИАТИ,за да остановиш!

#3777 Потребителят е офлайн   Mad Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 February 2008 - 11:20 PM

Цитат

Златине, уточни само кой му е оградил територията, след като няма стопани.
Ако територията не е оградена да приемам ли, че въпросът се отнася за диво куче/вълк и т.н.?

пс. Инак ако въпроса ти касае как аз бих искала да се държи кучката ми в мое отсъствие, на моя територия, която е оградена:

1. Кучето, което е прескочило оградата познато или непознато е?
Ако е познато не очаквам изненади. Най-много да се отдадат на творчество из "двора".
Ако е непознато - активно-отбранителна. Ако прескачайки оградата я атакува, разчитам да покаже по най-добрият начин, че тази територия я охранява тя и че "полуделия пришълец" няма място там.

2. В общи линии същото се отнася и към човека. Само дето бих очаквала по-бързо и отговорно да вземе решение ПРЕДСТАВЛЯВА ЛИ ОПАСНОСТ или не. Решения в зависимост от опасността, която представлява - ако не е добронамерен и е непознат, например:
- прогонване, така че никога повече да не се върне /в повечето случаи не е необходимо да се стига до пряко нараняване на противника; азиатците /чобанските кучета/ си мисля, са достатъчно добре демонстриращи намеренията си кучета; достатъчно силно експресивни са/
- притискане на противника някъде и съотвено изчакване аз да се върна и аз да взема решение /това зависи от евентуалното обучение, което до тоя момент би следвало да съм упражнила/

..ако се сещаш за други ситуации при човек и куче - питай, могат да навлязат при страшно много обстоятелства - не е правилно според мен всичко да се слага под общ знаменател..

3. Ако влезе таралеж очаквам да се забавлява, да го изследва и като се върна да ми покаже гордо научното си откритие - опазено живо и здраво..

А ти?
User's Signature

Вълк вълка не хапе.

#3778 Потребителят е офлайн   Mirco Crocop Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 February 2008 - 11:26 PM

Шашкате ме и двамата...

За Реметалк:
- таралежите са мноо чевръсти коп'лета; сериозно;
- може някъде в литературата също да пише

За МадМакс:
- стопаните, които временно ги няма в двора?!?
- (втория коментар 'ич не го 'фанах)
User's Signature

#3779 Потребителят е офлайн   remetalk Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 February 2008 - 11:32 PM

Знамги аз що за гадове са подливковците-ношем имитират човешки стъпки и ако си със слабо сърце,оглеждаш се и нищо не виждаш,а стъпките се приближават! :o

#3780 Потребителят е офлайн   Mirco Crocop Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 February 2008 - 11:45 PM

Цитат

Знамги аз що за гадове са подливковците-ношем имитират човешки стъпки и ако си със слабо сърце,оглеждаш се и нищо не виждаш,а стъпките се приближават! :o

Направо са като мечки...  ;D  И много бързи...

Ма нали са ни здрави сърцата и даже се разочароваме, че не са истински мечоци...
User's Signature

• (305 Страници) +
  • « Първа
  • 187
  • 188
  • 189
  • 190
  • 191
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

1 потребители четат тази тема