Средноазиатска овчарка
Публикувано: 26 February 2008 - 11:06 PM
Какво според теб трябва да е поведението на породен азиат ако в двора влезе друго животно:
1. куче
2. човек
3. таралеж
Имам предвид на негова, оградена територия. Кучето е само (няма стопани).
Публикувано: 26 February 2008 - 11:17 PM
МадМакс, явно си веща...
Какво според теб трябва да е поведението на породен азиат ако в двора влезе друго животно:
1. куче
2. човек
3. таралеж
Имам предвид на негова, оградена територия. Кучето е само (няма стопани).
А,интересно въпросче!
НО,има две вързанки:
-таралеж неможе да влезе в заграден двор- :P това е шега и сега трудната забелешка
-ами трябва да имаш двор и още по важно АЗИАТ ИЛИ АЗИАТИ,за да остановиш!
Публикувано: 26 February 2008 - 11:20 PM
Цитат
Златине, уточни само кой му е оградил територията, след като няма стопани.
Ако територията не е оградена да приемам ли, че въпросът се отнася за диво куче/вълк и т.н.?
пс. Инак ако въпроса ти касае как аз бих искала да се държи кучката ми в мое отсъствие, на моя територия, която е оградена:
1. Кучето, което е прескочило оградата познато или непознато е?
Ако е познато не очаквам изненади. Най-много да се отдадат на творчество из "двора".
Ако е непознато - активно-отбранителна. Ако прескачайки оградата я атакува, разчитам да покаже по най-добрият начин, че тази територия я охранява тя и че "полуделия пришълец" няма място там.
2. В общи линии същото се отнася и към човека. Само дето бих очаквала по-бързо и отговорно да вземе решение ПРЕДСТАВЛЯВА ЛИ ОПАСНОСТ или не. Решения в зависимост от опасността, която представлява - ако не е добронамерен и е непознат, например:
- прогонване, така че никога повече да не се върне /в повечето случаи не е необходимо да се стига до пряко нараняване на противника; азиатците /чобанските кучета/ си мисля, са достатъчно добре демонстриращи намеренията си кучета; достатъчно силно експресивни са/
- притискане на противника някъде и съотвено изчакване аз да се върна и аз да взема решение /това зависи от евентуалното обучение, което до тоя момент би следвало да съм упражнила/
..ако се сещаш за други ситуации при човек и куче - питай, могат да навлязат при страшно много обстоятелства - не е правилно според мен всичко да се слага под общ знаменател..
3. Ако влезе таралеж очаквам да се забавлява, да го изследва и като се върна да ми покаже гордо научното си откритие - опазено живо и здраво..
А ти?

Вълк вълка не хапе.
Публикувано: 26 February 2008 - 11:26 PM
За Реметалк:
- таралежите са мноо чевръсти коп'лета; сериозно;
- може някъде в литературата също да пише
За МадМакс:
- стопаните, които временно ги няма в двора?!?
- (втория коментар 'ич не го 'фанах)
Публикувано: 26 February 2008 - 11:32 PM
Публикувано: 26 February 2008 - 11:45 PM
Цитат
Направо са като мечки... ;D И много бързи...
Ма нали са ни здрави сърцата и даже се разочароваме, че не са истински мечоци...
Публикувано: 26 February 2008 - 11:52 PM
Ей тук се издаде, че много теоретично гледаш на нещата. ;)
Питай хора, които си гледат псетата при подобни условия (които не са странни, не знам защо трябваше толкова да ги уточняваме) какво става в подобни случаи.
Друг пример е с котки.
Излишно беше да пояснявам, че става въпрос за НЕПОЗНАТИ...
Според мен "натрапникът" ако е в двора, то според азиата, той вече е в нарушение. Ако успее да го прогони - хубу. Но ако оградата го спре.... :ribok:
Публикувано: 26 February 2008 - 11:56 PM
Цитат
Ей тук се издаде, че много теоретично гледаш на нещата. ;)
Следвам логика според придобити знания и опит. ;D
;)
Нямам нито двор, нито ограда.
"Инак ако въпроса ти касае как аз БИХ ИСКАЛА да се държи кучката ми в мое отсъствие, на моя територия, която е оградена.."
Но може да експериментирам някой ден със скрита камера, ако ми се отдаде подобна възможност.. ;D
Цитат
?
Цитат
;)

Вълк вълка не хапе.
Публикувано: 27 February 2008 - 01:23 PM
Да,и аз имам брат и сестра азиати или алабай,както им викат и трябва да ги заплодя!
Че изоставам от другите "развъдчици",по пройзводство и ГЕНИАЛНИ ХРУМВАНИЯ! :huh:
Публикувано: 27 February 2008 - 06:46 PM
А Бурлай е при мен от година и половина,тренирам го и го използвам за тестове,а по въпроса за хапчетата ако се замислиш малко,мога да му ги дам и в парче наденица.Още повече той не дава и на собственика си да му бърка в устата.
Един пример-преди няколко години на изложба на Български овчарски кучета най-хубавото куче за мен беше дисквалифицирано,защото не даваше да му се пипа в устата,а съдията си сваляше очилата и с рамката им докосваше зъбите на останалите кучета.А аз не искам да имам такова куче,всеки да му бърка в устата и в гъза.
Поздрави!

Вход

Темата е заключена

Горе
Цитиране +