Dog.bg Форуми : Средноазиатска овчарка

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (305 Страници) +
  • « Първа
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Средноазиатска овчарка

#521 Потребителят е офлайн   arkus Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 12 September 2006 - 07:53 AM

Даротека,исках да изкоментираш двете снимки на кучетата които аз качих,но ти си знаеш твоето.Направи коментар и тогава ще се върнем на темата за твойто куче.Нещата са свързани.С коментари от сорта(какъв е бил синджира,какъв цвят са зъбите,какви светлосенки падат),не се определя фенотип.Чакам 2ри ден да ми покажеш прилики и разлики,ако има такива разбира се,но ти пак се криеш.Повтарям,мойто мнение за куче от сн.2 си го дадох,за което си нося последствията,но твоето къде е питам?И още нещо,всеки може да качва някакви снимки,друг е въпроса, дали те отговарят на действителността.Ако си бях замълчал,сигурно нямаше да сбъркам,но така или иначе моето мнение е единствено.Габо е умрял през далечната 1994г.на 4год.възраст,имал е порок на сърцето и е бил непобедим.Вальо има един 10мин.клип с него,помоли го да ти го пусне да видиш за какво става въпрос.Много хора искат да запазят гените на това куче,причината е ясна.Изкуството на манипулацията е;да говориш на едно ниво и същевременно с това да мислиш на друго ниво.Искренно ме забавляваш,но за кучетата нищо не казваш.

#522 Потребителят е офлайн   sladur Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 September 2006 - 01:26 PM

Аркус,първо като качваш снимки на кучета,и искаш някой да ти каже какви са приликите,и разликите,се постарай кучетата на снимките да са в една поза.Независимо каква е тя. wink

#523 Потребителят е офлайн   arkus Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 September 2006 - 02:45 PM

Когато един човек незнае,неможе,неразбира,търси хиляди причини.На кривата комета,космоса и е виновен.Ами погледни снимките на Даротека...в еднакви пози ли са кучетата,наблегни на втората-но мнение некасаещо никой друг освен мен,получи ли,получи.А сега погледни моите снимки.Кучето от сн.1 е Кавказки вълкодав Туго10год.по време на снимката.Не се пули a) знам че го мислиш за Азиат,да, ама не.Сн.2 е чистокръвен Туркменски вълкодав Амар,такова куче да си виждал някога,не, не си виждал,не се пули a) знам че го мислиш за Сан Бернар,да, ама не.И сега,как ще ми докажете че вашето куче е САО,като вземете в предвид сн.2-кучето със синджира.Следващият път,се подгответе по-добре и тогава навлизайте в материя,която ви е непозната.Останете си със здраве и нека БОГ да бъде с вас.

#524 Потребителят е офлайн   sladur Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 September 2006 - 04:10 PM

Господин,УЧИТЕЛЮ!

Несе пуля!Все още имам добро зрение!И виждам името на кучето.То е написано.

Искам да те попитам ти как разбра че туго е кавк.вълкодав?Беше ли на скачката?

Другия пес,как разбра че е чистокръвен азиат?Обясними тези две неща.Моля.

Или най лесно е да прочетеме някъде,че някой писател,написал че еди кой си пес,е мелез.И ние трябва да почнеме да плюваме даденото животно.

п.с.Дай факти,поучини,оборини,ако можеш. Какво видя в песа на Даротека кавказко?.Но се аргоментирай!Най лесно е да кажеш че е мелез.

п.с.Качи снимка на твойте песове,да видим въобще имат ли нещо общо с породата.

Вече кой ден те моля даго направиш ама нейсе.ЗАЩО ЛИ?НЕЗНАЯ l)

#525 Потребителят е офлайн   arkus Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 September 2006 - 04:37 PM

Кирчо,здравей.Искренно ме развеселяваш.Не обиждам ничие куче или стопанинът му-изказвам мнение(за кой ли път го казвам това),защото някой го търси това мнение,не беше ли така?Няма значение какво е то ,не се съобразявай с него.По-нагоре прочети какво казвам за КВ,омръзна ми да се повтарям.Кучето от сн.2 е съдено лично от Фарида Болкунова на Изложба в Украйна през 2004год.Отличено е от нея като екземпляр,най-много доближаващ се до идеала на туркмените.Това куче е от старият тип и няма нищо общо със заводското развъждане.Аз притежавам само едно куче от породата САО,което е на 8г.По-старите развъждачи го знаят много добре.Кучето ми е асоциално,с изразен рахит на предните крайници,трицветно-бяла основа,черни петна и още по-малки кафяви петна.Кучето ми е от типа който таджиките наричат Дахмарда.Грешките които допуснах при него са много,но нямаше от кой да се уча,за сметка на сега.Страшно доминантно куче,въпреки грешките в отглеждането му,е невероятен пазач и добър боец.Аз самият не съм кинолог,развъждач,селекционер или търговец,просто съм един изследовател на породата.Това че изказвам мнение или че си признавам грешките,не ме прави по-недостоен.Бъдете живи и здрави,желая ви успехи по трънливата пътека и нека Господ да е с вас.

#526 Потребителят е офлайн   sladur Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 September 2006 - 05:13 PM

Добре бе човече.Всеки си има право на мнение.Аз само исках,да качиш снимки на твоето,и да кажеш,по какво опреличи кучето на снимка 2 на к.в.Нищо друго.Просто ако искаш ми обясни,по какво го определи.Ако желаеш.

Аз съм качил едно сиво бяло куче,казва се.Анчар.Би ли казал,на какво го определяш.
На азиат,кв,ав.просто сподели любопитно ми е.

п.с.Аз съм просто любител на породата.
нямам претенций,че разбирам много.
но истинските мелези просто неможеш ги збърка.

#527 Потребителят е офлайн   daroteka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Validating

Публикувано: 13 September 2006 - 05:25 PM

Абе на ли сте грамотни, Точката, явно си го написа че куче по снимка не се коментира

Понеже беше на изложбата в събота дай да коментираме кучето Бай него поне съм го виждал три пъти /и в тестова ситуация/ и имам изградено мнение и виждане. Няма снимки има пес който сме виждали и двамата - вълкодав 1super

#528 Потребителят е офлайн   Страхил Икона

Публикувано: 13 September 2006 - 09:32 PM

Здравейте на всички любители на тази порода!

До сега предпочитах да чета, вместо да пиша. Следя този форум и сайт единствено, за да черпя информация за света на азиата и неговото "урбанизиране". r) Разбира се, следя и много други сайтове и форуми - специализирани и не толкова, предимно чуждестранни.

Преди около 8 години ми се наложи да пътувам за Санкт Петербург по работа. Обстоятелствата бяха такива, че трябваше да остана там почти половин година не по собствено желание. До преди това никога не съм имал куче и интерес към тези и които да е било други животни - средата ми е различна, времето точно разпределено. Тогава за първи път видях куче от тази порода. Пиех бира след тежък ден и пред очите ми за секунди мина жена с азиат, който повече не срещнах. Минути след това се усещах, че мисля за кучето, а не за жената и че на нея дори не обърнах внимание. b)

След месеци се върнах тук, в България. Разпитвах познати и приятели, описвах им кучето което видях - начина по който изглеждаше, по който стъпваше - надявах се някой да е чувал за тези кучета и да разбера поне как ги наричат. Никой нищо не знаеше.

Купих си книга със стандарти на породи и препрочитах всички, доближаващи се до това което видях - тъй като нямаше снимки - по няколко пъти. Подозирах че името на породата е средноазиатска овчарка и се започна - ровене, четене, гледане, слушане, търсене. Безмълвно. Ненормално. Граничещо с наркоманията. Не съм спал по цели нощи да разглеждам снимки и да се възхищавам. Реших, че един ден ще имам куче от тази порода.

Интересът ми да откликна в тази тема бе заинтригуван от въпроса на "аркус", на който така и никой не отговори. А този въпрос мен ме накара да си припомня онези безсънни нощи в четене на стандарти - след това и в гледане на фотографии, за да открия нещо, което не спираше да ме човърка отвътре.

Аркус,
макар че не ви познавам ще си позволя да ви отговоря на въпроса. Не бих си позволил да категоризирам нечие куче. Със сигурност знам едно - има стандарт, има порода. Няма стандарт, няма порода. Кой как го чете и как го интерпретира, и дали я признава или не - той съществува и е еталон. Той ни води, черно на бяло, не ние него. wink

ГЛАВА: Масивна, широка в черепния отдел с много развити скулови кости.Черепът е плосък,стопът едва различим.Муцуната е малко по къса от черепа,широка в областта на очите,леко събираща се към носната гъба.При поглед отпред и отгоре,муцуната има правоъгълна форма ,при поглед в профил тя има отсечена форма,с масивна горна устна която провисва в ъгъла на устата
Носна гъба- мощна и черна.При кучетата със светъл цвят на козината се допуска осветляване/кафява носна гъба.

С този цитат неволно отговарям и на въпроса на Акело, относно кучето с клиновидна глава. cheers

Недостатъци: Лека глава,излишно развити скули,горна част на черепа издигаща се нагоре,излишно изразен стоп,излизащи извън линията на главата надочни дъги,къса или дълга муцуна,надиплена кожа на главата.;
Сериозни недостатъци: Тясна глава,лека заострена и повдигната нагоре муцуна.

Всичко останало според мен са излишни приказки, създаващи или правещи опит да манипулират мнението на хора като мен, неразбиращи и не познаващи, но възхищаващи се на тази порода.

Ще се радвам да науча полезни неща тук. Надявам се, че не съм ви обидил.

Всичко най-хубаво желая!
Страхил

#529 Потребителят е офлайн   Hari Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 September 2006 - 10:03 AM

Здравей, Страхиле. Добре дошъл тук. super best
Страхотен разказ! Наистина - до САО не може просто да се докоснем! Тази порода оставя завинаги чувство на възторг! worthy

Цитат

...пред очите ми за секунди мина жена с азиат, който повече не срещнах. Минути след това се усещах, че мисля за кучето, а не за жената и че на нея дори не обърнах внимание...  b)

На мен често ми се случва, водейки моята азиатка, да гледат към нас. Успявайки да уловя нечий поглед установявам, че интересът не е насочен към мен! oleeee
dribble
Качена снимка

#530 Потребителят е офлайн   mitzo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 September 2006 - 01:16 PM

Здравейте Страхил
Някой някъде бе написал Породата не е за всеки-и е абсолютно прав.Интересно ни е какво ви е "грабнало окото",към какво сте се насочил.В България има вече много хубави развъдници с качествени животни,непрекъснато пристигат и нови.
Радваме се,че сте си направили труда да прочетете СТАНДАРТА-лист хартия,която няма стойност за някои от по-горните писачи,за които стандарта се определя само и единствено от тяхното куче.Затова пообиколете,посетете киноложка изложба, интересувайте се от произход и изберете това което се доближава само до ВАШИЯ идеал.Може да започнете от тук brfk.org
С уважение
п.с.епизодичните включвания на Hari с една и съща реклама вече се изтъркаха и дотегнаха на всички

#531 Потребителят е офлайн   sladur Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 September 2006 - 01:28 PM

Здравей,Страхил. 1super

Радвам се,че се включвашпри нас.

Добър разказ.

1super

И също така,много добър отговор,на въпроса на Аркус. super best

п.с.Мицо.стандарта си е стандарт!не само лист хартия!Може да сме писачи,както ни наричаш,но нашите песове се вписват в стандарта,на САО.

Я качете снимчици на вашите да ги огледат хората,пък да видиме коментари.

п.с.Хари,къде се затри?Баш ми е драго,че се включи и ти. ;)

#532 Потребителят е офлайн   daroteka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 September 2006 - 08:57 PM

Цитат

Интересът ми да откликна в тази тема бе заинтригуван от въпроса на "аркус", на който така и никой не отговори. А този въпрос мен ме накара да си припомня онези безсънни нощи в четене на стандарти - след това и в гледане на фотографии, за да открия нещо, което не спираше да ме човърка отвътре.

Аркус,
макар че не ви познавам ще си позволя да ви отговоря на въпроса. Не бих си позволил да категоризирам нечие куче. Със сигурност знам едно - има стандарт, има порода. Няма стандарт, няма порода. Кой как го чете и как го интерпретира, и дали я признава или не - той съществува и е еталон. Той ни води, черно на бяло, не ние него.

Цитат

Не бих си позволил да категоризирам нечие куче. Със сигурност знам едно - има стандарт

E Големи дебили сме това за разказа как е минало куче подир някой си
го има в един от руските сайтове, за преводите благодарим

Имам 11 ника ама не се правя на луд, Собственика на Габо чака ........

#533 Потребителят е офлайн   daroteka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 September 2006 - 09:00 PM

песа е чистокръвен /................................../

Прикачени файлове

#534 Потребителят е офлайн   sladur Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 September 2006 - 09:30 PM

Ще има да чакаш.

#535 Потребителят е офлайн   sladur Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 September 2006 - 09:32 PM

Жоре,как е ГАБО? l) Оправи ли се?

#536 Потребителят е офлайн   arkus Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 September 2006 - 11:59 PM

Престанете да гоните хората от този форум,не ви прави чест.Ако искате да сте си само двамцата,моля, нямате проблем.Даротека,не мога да коментирам куче,без знанието на собственикът му.Ако не се лъжа,мисля че стана 1во.За Габо,дори и в най-смелите си мечти,не можете да си помислите.Съжалявам че ви насадих в подсъзнанието,малко натрапчива мисъл,която виждам не ви дава покой,но не се безпокойте,това е плод на въображението ми.Виждам,че вечерните ми постинги,са по-плодотворни от вашите дневни.Не разбирам,злостните ви нападки с-щу хората и също така,невъзможността ви да пишете за кучетата.Опс,забравих че отглеждате Азиати от година и половина.Явно с хората,опитът ви е по-голям,или и тук си въобразявам.На някой като Страхил,(от чийто пост лъхаше искренност и заинтересованост),беше му убит ентусиазмът още в самото начало,но тук си пролича манталитетът на някои хора.Дори човекът да е преписал отнякъде,уважавайте го само заради факта че харесва породата и си е направил труда да го публикува във форума,на който вие сте модератори.В противен случай по-добре си пишете на лични. brows

#537 Потребителят е офлайн   Страхил Икона

Публикувано: 15 September 2006 - 12:27 AM

Добър вечер Хари, Митсо и Сладур!

Извинявам се, че малко късно се включвам, но метаболизмът ми е напълно преобърнат. Вече.

Хари,
исках да ви попитам - това първият азиатец, който учавства в спортни дисциплини в България ли е?

Митсо,
не твърдя, че породата е за всеки. Дори не познавам тази порода. Питате ме какво ме е впечатлило - би ми било трудно да го опиша с думи. Тогава усетих присъствие, което сякаш ми беше познато отпреди. Никога не бях виждал подобно куче в живота си, а имах усещането, че вече нищо няма да е същото. За съжаление не разполагам с досттъчно време, за да обикалям страната ни, също така и извън нея. Това е и главната причина все още да нямам куче от тази порода. "Всичко с времето си" - както казват мъдреците.

Посетих изложбата организирана на 09.09.2006г. в Дианабат с огромното желание да видя представители на тази порода. Останах малко разочарован, че от цяла България там имаше доста малко на брой кучета. Изглежда хората пренебрегват тези събирания, поради каква причина не мога да си обясня. И не искам. До колкото прочетох и тази тема, тук доста участници не посещават изложби поради една или друга причина. Би ми излязло доста скъпо /говоря за време/ да обикалям от къща на къща, за да видя всички азиатци. Не разбрах и съревнование между две кучета, които нямат нищо общо помежду си. Нито критериите според които бяха оценявани. "Идеалът" е нещо което или го има, или го няма. Трудно би се изграждал с времето. Моят е идеал е субективен и е свързан с онзи пес, който видях за първи път.

Разгледах сайта, който ми посочихте преди около половин година. Хубаво е че има такива организации които обединяват хората, според интересите им. Би било прекрасно ако всички можеха да се съберат на едно място и по-лесно за хора като мен, вместо да ми се налага да обикалям толкова много. /от друга страна е хубаво, че любителите на тази порода са се увеличили толкова, през последните няколко години cheers /

Сладур,
харесаха ми някои от снимките на кучетата ви. Майсторски са. Уловено е присъствието.

Даротека,
/надявам се обръщението ми към вас да не ви обижда/, макар че перфектно владея руски нямам необходимото време да превеждам материали и не мога да ви бъда полезен. Въпреки това се възхищавам на откровеността ви.

Аркус,
надявам се че не съм споменал нещо нередно. Ако с нещо не сте съгласен моля да уточните, за да направя изводи за себе си.

Желая лека и спокойна нощ на всички!

#538 Потребителят е офлайн   Страхил Икона

Публикувано: 15 September 2006 - 12:40 AM

Аркус,
извинете ме, но не видях че сте изпратили съобщение преди мен. Пиша бавно, нямам "трейнинг" с клавиатурите - за това предпочитам и да чета.

Интересно ми е, кога за първи път видяхте средноазиатска овчарка и от какво бяхте впечатлен?

С уважение,
Страхил

#539 Потребителят е офлайн   arkus Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 September 2006 - 02:04 AM

Здравей,Страхил.До 1992-93год. отглеждах НОК.Един приятел полицай,ми даде една книжка на ДОСАФ,за обучението на служебните породи на СССР.Книжката беше издадена през-70тегод.За Източно- европейската овчарка имаше много инфо,по-малко за Южно-руската овчарка,много малко за Кавказката и почти нищо за САО.Нямаше снимки,само рисунки и тогава за първи път,видях САО.Не бях виждал куче с такова телосложение и ми направи страхотно впечатление.Година по-късно,видях наживо Азиата,със страхотното име Атила,собственост на г-н Бранко Илиев.На живо,бе още по-впечатляващ.След едно заплождане със Голуба Ракш(невероятно животно),взех първото си куче от породата,женско с име Хера.На първо място ме впечатли примитивизмът който излъчва всеки екземпляр от тази порода.Фактът,че от древни времена до днес се е съхранила породата в първоначалният си вид,е красноречив.Имам чувството,че нашите прадеди са познавали САО,все пак районът който са обитавали и едните и другите е един и същ.Това куче има нещо много общо с нас,българите,не мога да го докажа,но го усещам.Любителите на САО в България стават все повече,защо това не е така в другите страни,може би се заблуждавам,но така мисля.Каквото и да кажа,няма да е достатъчно,който притежава САО знае за какво става въпрос.Дразни ме факта,че всеки се пъчи с кучето си и сме разединени.Забравяме за надписа с-щу коня.А ще бъде хубаво,някой ден, куче родено в нашата страна,да стане интершампион,било то на изложба или друг вид мероприятие.

#540 Потребителят е офлайн   sladur Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 September 2006 - 08:47 AM

Аркус,никой неще да гони никого!

Даже ми е приятно когато има повече хора.Не само четящи,които от време на време, се включват,или да оплюят някой,или да се подмажат на някой.

Разгледай постовете и ще се сетиш за какво ти говоря. wink

Всеки се прави на спец.Някой нещо съществено да е написъл?Някой да е дал,полезен съвет за нещо?

Ти като от толкова време гледаш азиат,и сам казваш че си допуснал грешки,в отглеждането му.Дай съвет какво трябва да се направи зада могат хората,които искат да се занимават,със САО да не допуснат твоите грешки.

п.с.В един от постовете си пишеш:
САО е селектиран да не напада хора.
А сега аджеба,обясни ти какво толкоз направи,че твоя пес е толкова агресивен?
Ако имаш желание разбира се.

• (305 Страници) +
  • « Първа
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

1 потребители четат тази тема