Средноазиатска овчарка
Публикувано: 12 September 2006 - 07:53 AM
Публикувано: 12 September 2006 - 01:26 PM
Публикувано: 12 September 2006 - 02:45 PM
Публикувано: 12 September 2006 - 04:10 PM
Несе пуля!Все още имам добро зрение!И виждам името на кучето.То е написано.
Искам да те попитам ти как разбра че туго е кавк.вълкодав?Беше ли на скачката?
Другия пес,как разбра че е чистокръвен азиат?Обясними тези две неща.Моля.
Или най лесно е да прочетеме някъде,че някой писател,написал че еди кой си пес,е мелез.И ние трябва да почнеме да плюваме даденото животно.
п.с.Дай факти,поучини,оборини,ако можеш. Какво видя в песа на Даротека кавказко?.Но се аргоментирай!Най лесно е да кажеш че е мелез.
п.с.Качи снимка на твойте песове,да видим въобще имат ли нещо общо с породата.
Вече кой ден те моля даго направиш ама нейсе.ЗАЩО ЛИ?НЕЗНАЯ l)
Публикувано: 13 September 2006 - 04:37 PM
Публикувано: 13 September 2006 - 05:13 PM
Аз съм качил едно сиво бяло куче,казва се.Анчар.Би ли казал,на какво го определяш.
На азиат,кв,ав.просто сподели любопитно ми е.
п.с.Аз съм просто любител на породата.
нямам претенций,че разбирам много.
но истинските мелези просто неможеш ги збърка.
Публикувано: 13 September 2006 - 05:25 PM
Понеже беше на изложбата в събота дай да коментираме кучето Бай него поне съм го виждал три пъти /и в тестова ситуация/ и имам изградено мнение и виждане. Няма снимки има пес който сме виждали и двамата - вълкодав 1super
Публикувано: 13 September 2006 - 09:32 PM
До сега предпочитах да чета, вместо да пиша. Следя този форум и сайт единствено, за да черпя информация за света на азиата и неговото "урбанизиране". r) Разбира се, следя и много други сайтове и форуми - специализирани и не толкова, предимно чуждестранни.
Преди около 8 години ми се наложи да пътувам за Санкт Петербург по работа. Обстоятелствата бяха такива, че трябваше да остана там почти половин година не по собствено желание. До преди това никога не съм имал куче и интерес към тези и които да е било други животни - средата ми е различна, времето точно разпределено. Тогава за първи път видях куче от тази порода. Пиех бира след тежък ден и пред очите ми за секунди мина жена с азиат, който повече не срещнах. Минути след това се усещах, че мисля за кучето, а не за жената и че на нея дори не обърнах внимание. b)
След месеци се върнах тук, в България. Разпитвах познати и приятели, описвах им кучето което видях - начина по който изглеждаше, по който стъпваше - надявах се някой да е чувал за тези кучета и да разбера поне как ги наричат. Никой нищо не знаеше.
Купих си книга със стандарти на породи и препрочитах всички, доближаващи се до това което видях - тъй като нямаше снимки - по няколко пъти. Подозирах че името на породата е средноазиатска овчарка и се започна - ровене, четене, гледане, слушане, търсене. Безмълвно. Ненормално. Граничещо с наркоманията. Не съм спал по цели нощи да разглеждам снимки и да се възхищавам. Реших, че един ден ще имам куче от тази порода.
Интересът ми да откликна в тази тема бе заинтригуван от въпроса на "аркус", на който така и никой не отговори. А този въпрос мен ме накара да си припомня онези безсънни нощи в четене на стандарти - след това и в гледане на фотографии, за да открия нещо, което не спираше да ме човърка отвътре.
Аркус,
макар че не ви познавам ще си позволя да ви отговоря на въпроса. Не бих си позволил да категоризирам нечие куче. Със сигурност знам едно - има стандарт, има порода. Няма стандарт, няма порода. Кой как го чете и как го интерпретира, и дали я признава или не - той съществува и е еталон. Той ни води, черно на бяло, не ние него. wink
ГЛАВА: Масивна, широка в черепния отдел с много развити скулови кости.Черепът е плосък,стопът едва различим.Муцуната е малко по къса от черепа,широка в областта на очите,леко събираща се към носната гъба.При поглед отпред и отгоре,муцуната има правоъгълна форма ,при поглед в профил тя има отсечена форма,с масивна горна устна която провисва в ъгъла на устата
Носна гъба- мощна и черна.При кучетата със светъл цвят на козината се допуска осветляване/кафява носна гъба.
С този цитат неволно отговарям и на въпроса на Акело, относно кучето с клиновидна глава. cheers
Недостатъци: Лека глава,излишно развити скули,горна част на черепа издигаща се нагоре,излишно изразен стоп,излизащи извън линията на главата надочни дъги,къса или дълга муцуна,надиплена кожа на главата.;
Сериозни недостатъци: Тясна глава,лека заострена и повдигната нагоре муцуна.
Всичко останало според мен са излишни приказки, създаващи или правещи опит да манипулират мнението на хора като мен, неразбиращи и не познаващи, но възхищаващи се на тази порода.
Ще се радвам да науча полезни неща тук. Надявам се, че не съм ви обидил.
Всичко най-хубаво желая!
Страхил
Публикувано: 14 September 2006 - 10:03 AM
Страхотен разказ! Наистина - до САО не може просто да се докоснем! Тази порода оставя завинаги чувство на възторг! worthy
Цитат
На мен често ми се случва, водейки моята азиатка, да гледат към нас. Успявайки да уловя нечий поглед установявам, че интересът не е насочен към мен! oleeee
dribble

Публикувано: 14 September 2006 - 01:16 PM
Някой някъде бе написал Породата не е за всеки-и е абсолютно прав.Интересно ни е какво ви е "грабнало окото",към какво сте се насочил.В България има вече много хубави развъдници с качествени животни,непрекъснато пристигат и нови.
Радваме се,че сте си направили труда да прочетете СТАНДАРТА-лист хартия,която няма стойност за някои от по-горните писачи,за които стандарта се определя само и единствено от тяхното куче.Затова пообиколете,посетете киноложка изложба, интересувайте се от произход и изберете това което се доближава само до ВАШИЯ идеал.Може да започнете от тук brfk.org
С уважение
п.с.епизодичните включвания на Hari с една и съща реклама вече се изтъркаха и дотегнаха на всички
Публикувано: 14 September 2006 - 01:28 PM
Радвам се,че се включвашпри нас.
Добър разказ.
1super
И също така,много добър отговор,на въпроса на Аркус. super best
п.с.Мицо.стандарта си е стандарт!не само лист хартия!Може да сме писачи,както ни наричаш,но нашите песове се вписват в стандарта,на САО.
Я качете снимчици на вашите да ги огледат хората,пък да видиме коментари.
п.с.Хари,къде се затри?Баш ми е драго,че се включи и ти. ;)
Публикувано: 14 September 2006 - 08:57 PM
Цитат
Аркус,
макар че не ви познавам ще си позволя да ви отговоря на въпроса. Не бих си позволил да категоризирам нечие куче. Със сигурност знам едно - има стандарт, има порода. Няма стандарт, няма порода. Кой как го чете и как го интерпретира, и дали я признава или не - той съществува и е еталон. Той ни води, черно на бяло, не ние него.
Цитат
E Големи дебили сме това за разказа как е минало куче подир някой си
го има в един от руските сайтове, за преводите благодарим
Имам 11 ника ама не се правя на луд, Собственика на Габо чака ........
Публикувано: 14 September 2006 - 09:00 PM
Прикачени файлове
-
t_b001_1_.jpeg (30.41K)
Брой сваляния: 238
Публикувано: 14 September 2006 - 09:32 PM
Публикувано: 14 September 2006 - 11:59 PM
Публикувано: 15 September 2006 - 12:27 AM
Извинявам се, че малко късно се включвам, но метаболизмът ми е напълно преобърнат. Вече.
Хари,
исках да ви попитам - това първият азиатец, който учавства в спортни дисциплини в България ли е?
Митсо,
не твърдя, че породата е за всеки. Дори не познавам тази порода. Питате ме какво ме е впечатлило - би ми било трудно да го опиша с думи. Тогава усетих присъствие, което сякаш ми беше познато отпреди. Никога не бях виждал подобно куче в живота си, а имах усещането, че вече нищо няма да е същото. За съжаление не разполагам с досттъчно време, за да обикалям страната ни, също така и извън нея. Това е и главната причина все още да нямам куче от тази порода. "Всичко с времето си" - както казват мъдреците.
Посетих изложбата организирана на 09.09.2006г. в Дианабат с огромното желание да видя представители на тази порода. Останах малко разочарован, че от цяла България там имаше доста малко на брой кучета. Изглежда хората пренебрегват тези събирания, поради каква причина не мога да си обясня. И не искам. До колкото прочетох и тази тема, тук доста участници не посещават изложби поради една или друга причина. Би ми излязло доста скъпо /говоря за време/ да обикалям от къща на къща, за да видя всички азиатци. Не разбрах и съревнование между две кучета, които нямат нищо общо помежду си. Нито критериите според които бяха оценявани. "Идеалът" е нещо което или го има, или го няма. Трудно би се изграждал с времето. Моят е идеал е субективен и е свързан с онзи пес, който видях за първи път.
Разгледах сайта, който ми посочихте преди около половин година. Хубаво е че има такива организации които обединяват хората, според интересите им. Би било прекрасно ако всички можеха да се съберат на едно място и по-лесно за хора като мен, вместо да ми се налага да обикалям толкова много. /от друга страна е хубаво, че любителите на тази порода са се увеличили толкова, през последните няколко години cheers /
Сладур,
харесаха ми някои от снимките на кучетата ви. Майсторски са. Уловено е присъствието.
Даротека,
/надявам се обръщението ми към вас да не ви обижда/, макар че перфектно владея руски нямам необходимото време да превеждам материали и не мога да ви бъда полезен. Въпреки това се възхищавам на откровеността ви.
Аркус,
надявам се че не съм споменал нещо нередно. Ако с нещо не сте съгласен моля да уточните, за да направя изводи за себе си.
Желая лека и спокойна нощ на всички!
Публикувано: 15 September 2006 - 12:40 AM
извинете ме, но не видях че сте изпратили съобщение преди мен. Пиша бавно, нямам "трейнинг" с клавиатурите - за това предпочитам и да чета.
Интересно ми е, кога за първи път видяхте средноазиатска овчарка и от какво бяхте впечатлен?
С уважение,
Страхил
Публикувано: 15 September 2006 - 02:04 AM
Публикувано: 15 September 2006 - 08:47 AM
Даже ми е приятно когато има повече хора.Не само четящи,които от време на време, се включват,или да оплюят някой,или да се подмажат на някой.
Разгледай постовете и ще се сетиш за какво ти говоря. wink
Всеки се прави на спец.Някой нещо съществено да е написъл?Някой да е дал,полезен съвет за нещо?
Ти като от толкова време гледаш азиат,и сам казваш че си допуснал грешки,в отглеждането му.Дай съвет какво трябва да се направи зада могат хората,които искат да се занимават,със САО да не допуснат твоите грешки.
п.с.В един от постовете си пишеш:
САО е селектиран да не напада хора.
А сега аджеба,обясни ти какво толкоз направи,че твоя пес е толкова агресивен?
Ако имаш желание разбира се.