rimela, в May 14 2009, 12:55 AM, написа:
Аз имах тайска котка. И майка й, и баща й бяха със счупени опашки, моята - не, имаше си дълга опашка. Тогава търсих инфо за тия опашки и четох някъде, че е генетичен дефект, породен от близкородствено развъждане. Разпространил се дотолкова широко, че едва ли не започнал да се приема масово като норма.
Повече не знам, но ще ми е интересно да науча, ако някой има информация как точно е станало.
Поздрави на всички писани от тази порода - любимата ми!
ПП
ТУК намерих стандарта на сиамката и легенди за счупената опашка.
Здравей rimela!
Сиамката е много по-различна от тайската. Аз успях да намеря само стандарта, но никъде не пише за пречупената опашка.... дори в недостатъци и дисквалифициращи пороци.
Ето и стандартите:
Тайска котка-стандарт
История
Тайските котки в България
Тайската котка е призната като порода от няколко международни организации - FFE, WCF, WFF и други. Не е призната от FIFe, CFA.
Снимките по-долу са на членове на Дружеството и са от изложби, проведени в Пловдив. Тайският котарак Чарлз - Уилямс получи третия си С.А.С. на изложбата, проведена на 02.04.2005 г., и стана първият Шампион на породата в България.
И още нещо, което намерих:
The Traditional Siamese, also known as an Applehead Siamese, has a much rounder body and head. Overall it is a heavier, huskier cat. These cats also have prominent points and astonishing blue eyes.
Devoted followers of this type of Siamese claim that the Applehead Siamese is similar to what the original Siamese looked like before breeders selectively breed for the more refined characteristics of the Wedgehead Siamese.
The Siamese cat breeds of both body types are beautiful and lovable cats. I see the Wedgehead Siamese cats as exquisite and elegant. I see the Applehead Siamese (Traditional Siamese) as adorable and beautiful. Basically it is what you prefer. Both have exotic coloring and energetic personalities.
...Аз вече се обърках.... последно тайска или сиамска?