Публикувано: 11 December 2006 - 11:40 PM
Corso man, както повечето молосоидни породи и кане корсо има 2 основни линии и самата порода е все още в голямо развитие. Стандарта е даден за да има крайъгълни камъни за ориентир. Привържениците на едната линия, теглят породата по към набита структура, с по-къси крайници и мускулатура, към по- "булдогска" структура (ако ми позволите този термин). Такъв е Маркес, предишното ми кане, който много обичам и стана страхотно куче но не изпълни моята представа за породата. Просто си го поръчах и ми го донесоха. Нямах възможност да избирам. Та Маркес много прилича на кучетата чиито снимки си качел в нет-а. Когато можех да избирам, избрах Тангра с ясното съзнание, че избирам Кане корсо от втория тип, с по издължени крайници и мускулатура с по атлетична физика изобщо. Тъй-като забелязах, че си падаш по канета от първия тип, ще те разочаровам ли много ако ти кажа че и твоето куче (бидейки брат на Тангра и Неро) няма да стане "добитъка", който си мечтаеш.И бъди по-толерантен към притежателите на други канета. Самия ти реагираш доста бурно когато някой си позволи да направи дори минимална забележка за твоето куче, заради което дори те изхвърлиха наказателно от форума за 1 седмица. Та италианчите, както беше споменала zyzy също се опитват да запазят породата в по-атлетичния и вид а все пак те имат "вето " върху тази порода. Ако искаш по масивно куче, вземи си американски булдог или булмастиф или дог де бордо. Това са все страхотни кучета но не са кане корсо.