Преди 15 дни, точно преди да заминем за морето, Брайтън (голдън на 10 м., 32 кг.) започна да куца с десния преден крак. Като се върнахме в София го заведохме на ветеринар, който, на базата на рентгенова снимка (нямам я в електронен формат, за да я пратя), постави диагноза паностеит. Обясни ни, че е от растежа и до 18 м. възраст на кучето ще отшуми. Даде му за 6 дни по 1 хапче Кетофен и по 2 хапчета от едно човешко лекарство за стомаха, на което забравих името. Пие ги от 2 дни и има намаляване на куцането.
Въпросът ми е доколко опасно е това заболяване. Има ли нужда от някаква диета и спиране на калция - сега кучо го храним смесено - готвено, забъркано с Nutra Nuggets Puppy 2 пъти дневно, плюс малко извара или кисело мляко на обяд. Калций му давам само по 1 хапче 10 дни с 10 дни почивка. Четох, че в такива случаи е хубаво да се дават и ендопротектори, като Артростабил и да се ограничат храните с калций.
Моля ви за съвет!
Паностеит
Публикувано: 02 January 2008 - 01:21 PM
Пак отварям въпроса за паностеита, защото 5м. след описаното по-горе лечение, кучо пак започна да куца :(. Понеже бяха празници и нямаше откъде да купим кетофен, му дадохме 1/2 прахче аулин и почти се оправи.
Въпросът ми е може ли да му давам аулин, да няма някакви вредни последици за кучета. Доколкото знам, кетофенът е вреден за стомаха и ми се иска да го избегна, но да не стане по-голяма беля с аулина.
Въпросът ми е може ли да му давам аулин, да няма някакви вредни последици за кучета. Доколкото знам, кетофенът е вреден за стомаха и ми се иска да го избегна, но да не стане по-голяма беля с аулина.
Публикувано: 27 January 2009 - 10:03 PM
Здравейте, днес и на нашето куче Арес / лабрадор ретривър / на почти 9 мес. му поставиха диагнозата паностеит. От известно време ок. 5 дни куца с предното дясно краче. Водихме го на един лекар, който ни каза, че има възпаление на аналната жлеза. След това решихме да се консултираме с друг специалист и той каза, че проблемът съвсем не е в жлезата, направи му рентгенови снимки и установи паностеита. Веднага на място му сложиха система, и много инжекции, наистина не ги броих ама ми се сториха доста. Това лечение ще продължи ок. 5 дни,а след това с хапчета 6 седмици. Сега също взема таблетки витабон и артростабил. Препоръчаха ни специална храна, съвместима с лечението на фирма Hill's за костната система, също така ни казаха да не се движи много кучето, като се има предвид възрастта му ще му е доста трудно, но поне разходките да са само ходом, без тичане и натоварване поне докато трае лечението. След като прочетох за вашето куче реших да споделя, за да предприемете по-сериозно лечение докато е време, защото мен много ме уплаши диагнозата и последствията, ако не се лекува навреме. Желая ви успех и скорошно оздравяване. Пишете, моля, как се развиват нещата.
Публикувано: 27 January 2009 - 11:43 PM
Циат от:
Паностеит
Как се лекува паностеитът?
няма специфично лечение за болестта. Тъй като много често болестта е съпроводена със силна болка се препоръчват болкоуспокояващи. Обикновено не се използват антибиотици, освен ако няма индикации за конкретна съпътстваща инфекция. При много тежки случаи може да се прилагат и стероиди. Болестта най-често преминава сама и няма почти никакви странични ефекти. Обикновено продължава от два до пет месеца, но може и да се проточи много по-дълго.
Как се предотвратява паностеит:
За сега няма начин по който да се предотврати болестта. Въпреки това, поради частичната генетична обословеност животните с такава болест не би следвало да се развъждат. Ако куето прояви подобни симптоми, то трябва да бъде адекватно прегледано и диагностицирано и да се намали натоварването до отминаване на болестта.
Паностеит
Как се лекува паностеитът?
няма специфично лечение за болестта. Тъй като много често болестта е съпроводена със силна болка се препоръчват болкоуспокояващи. Обикновено не се използват антибиотици, освен ако няма индикации за конкретна съпътстваща инфекция. При много тежки случаи може да се прилагат и стероиди. Болестта най-често преминава сама и няма почти никакви странични ефекти. Обикновено продължава от два до пет месеца, но може и да се проточи много по-дълго.
Как се предотвратява паностеит:
За сега няма начин по който да се предотврати болестта. Въпреки това, поради частичната генетична обословеност животните с такава болест не би следвало да се развъждат. Ако куето прояви подобни симптоми, то трябва да бъде адекватно прегледано и диагностицирано и да се намали натоварването до отминаване на болестта.

С какво сме по-добри от кучетата, ако се държим като прасета ?
Страница 1 от 1

Вход

Горе
Цитиране +