Dog.bg Форуми : Общуване и обучение на глухо куче

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Общуване и обучение на глухо куче Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   PAtanasova Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 15 August 2007 - 12:17 AM

Търся информация относно глухотата при кучетата и как се преодолява този проблем,за да се общува пълноценно с кучето,както и да му се осигури максимален комфорт и спокойствие.При мен ситуацията е комплицирана,поради факта,че кучето е на около3-4 години, не е отраснало с мен,тежкият му предишен живот е неизвестен,а последиците от този бездомен период на кучо са най-вече физически, и слава Богу-лечими.Оглушаването е резултат на възпаление на ушите,не е диагостицирана степентта,а и нямам представа как и къде да се извърши.Имам женска кавказка овчарка,5 годишна,добре възпитана-знае различни команди,а и по характер е вече улегнала,с изградени навици,което ми помага при обучението на мъжкия кокер.Измислих си специфични жестове,които да съпровождат звуковото издаване на командите.Винаги едни и същи,за да не се обърква кучето.Обикновено кавказката изпълнявя първа, а след нея-кокерът,който е доста схватлив и бързо повтаря и заучава нещата.Напредваме с всеки изминат ден,но навън ситуацията е доста по-сложна,тъй като разхождам кучетата поотделно.Моля ви,дайте ми напътствия как да преодолеем глухотата и да общуваме безпроблемно с кучето.Нямам подобен опит-гледала съм няколко кучета,включително и кокер,но не съм попадала в подобно положение.
User's Signature

Да спасим природата на България!Всички заедно срещу бетона!

#2 Потребителят е офлайн   twoofo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 15 August 2007 - 09:41 AM

Не мога да кажа нищо от личен опит, но гледах серийка по Анимал Планет за глуха немска овчарка, която в курс по общо послушание събра повече точки от чуващите кучета.

Треньорката съветваше отработване на жестовете първо в спокойна среда, после и при дразнители както при всяко друго куче. ЗА да се спечели вниманието на кучето навън обаче хвърляше една плюшена играка пред или около него. То я поглеждаше и тогава тя даваше жестова команда. ЗА ЕЛА беше разперване на ръцете в страни от тялото и понеже кучето беше малко т.е подрастващо движение назад, при което то я следваше като повечето бебета. В последствие просто разтваряше ръце като за прегръдка и това остана командата. Подчертаваше, че физическият контакт е от изключителна важност когато кучето изпълни командата обилни ласки и мачкане. Такива, от каквито жизнерадостно, чуващо куче обикновено се превъзбужда ако са придружени с екзалтирана интонация. Предполагам, че може да се използват и лакомства за поощрение в онзи случай беше мачкане, подскачане, пляскане и кучето долавяше емоцията. Най-трудно беше спечелване на вниманието на разходките. Постененно кучето привикна да се обръща като види хвърлената играчка, но за да се получи асоциацията в началото беше важно да се улучва момента треньорката инструктираше стопанката да хвърля играчката и веднага да се стеми да попадне в полезрение на кучето движейки ръцете си и после движение назад, целта беше то да не тича след играчката, а да се обърне към стопанката. С времето кучето се научи , че винаги след играчката следва инструкция от стопанката и я поглеждаше. Не-дистанционни команди бяха отработвани на повод.
User's Signature

Качена снимка

"Money will buy you a pretty dog, but it won't buy the wag of his tail"

#3 Потребителят е офлайн   PAtanasova Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 August 2007 - 03:54 PM

Благодаря,twoofo!
Предполагам,че има малък на брой хора сред нас,които са обучавали глухо куче.Всеки съвет,би ми бил извънаредно полезен,включително и опита на стопани на възрастни кучета със старческо оглушаване,както и всяко ваше предложение.
Наистина навън е изключително трудно-дори и късно вечер при почти спокойна обстановка-без кучета,хора или коли,не мога да привлека вниманието на кучето.Кавказката ми овчарка може да ми помогне като тя е в ролята на привличащата играчка.Когато кокерът тръгне в някоя посока,аз извиквам на кавказката-Къде е кучето?Дръж кучето!-тя хуква към него-после следва-Ела тук! със съответния жест-кавказката се връща,като увлича и кокера със себе си.Трудно е,защото макар и много добре обучена,кавказката най-накрая се отегчава да гони кокера,и вместо да хукне към него,с досада и умора провлачва бавна крачка-през това време кокерът е тръгнал в съвсем друга посока.Сега кокерът е доста болен,все още няма достатъчно сили,но пак е с пъти по-подвижен от кавказката,коята обича да се разхожда дълго,но бавно,редом с мен.
В къщи е много лесно.Не се забелязва глухотота на кучето.Той е много обичлив-ходи навсякъде с мен,като залепен за крака ми е.Сега си наваксва от бездомното си време.
User's Signature

Да спасим природата на България!Всички заедно срещу бетона!

#4 Потребителят е офлайн   twoofo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 15 August 2007 - 09:08 PM

Дали не може да се използва нещо като кликер - т.е с такъв принцип, но не на базата на звук, а например вибрация.
Има такива нашийници с вибрираща част, която се допира до врата - ако кучето бъде приучено, че получава наградка например, винаги след вибрация (на най-слаба степен) дали няма да му привлича вниманието? Ако обаче кучето е лесно възбудимо и енергично, мисля че не е подходящ метод - няма да обърне внимание на такава вибрация вероятно....

И аз ползвам обученото куче да увлича малката, за да я извикам например - наистина действа, но нали целта е конкретното куче да реагира на команда, та не знам доколко ми е в помощ в тоя аспект...

ДА се оправя кучо, а може би с времето опознавайки го ще ви хрумват идеи. Ако се окаже, че все пак чува в някаква степен може би ще е по-лесно - кутия със стотинки дрънчи доста примерно. Е, малко цирк е по улиците, ама едва ли ще ви притесни r)
User's Signature

Качена снимка

"Money will buy you a pretty dog, but it won't buy the wag of his tail"

#5 Потребителят е офлайн   midi4ka Икона

Публикувано: 29 January 2010 - 09:03 PM

Прикачена снимкаПрикачена снимкаЗдравейте,
не съм в България , за това съветите Ви, ще бъдат от голяма полза за мен!
Преди два дни си взехме куче от изолатор.То е много сладко, някакъв мелез между дакел и нещо. Оказа зе обаче, че кучето е глухо. Бяхме при ветеринар за обезпаразитяване и ваксини, но заради езиовата бариера малко трудно се разбираме и не мога да го попита за всичко, което ме интересува.Нямам намерение заради това, че кучето не чува да го изоставям, но незнам точно как да подхождам. То е още много стресирано , защото явно е било бито и заради прекараните към 30 дни в изолатора.Доктора каза, че е възможно да не чува от стрес.Та въпросите са ми : ако глухотата е придобита а не вродена , според вас има ли поне 10% шанс например, да почне да чува.Защото ми се струва, че понякога все пак реагира на силен шум ипочва са се оглежда, но не винаги.Сега купих ултразвукова свирка и първият път като свирнах се обърна , но сега сякаш пак не я чува....и другото , което исках да попитам , при оложение, че кучето е на годинка вече дали има шанс да се научи на команди с ръце...
Малко ми е объркан поста, но и аз съм малко объркана, а кучето наистина е много сладко.
Ако някой има опит с подобен проблем нека го сподели.
Благодаря предварително.

#6 Потребителят е офлайн   Tali Икона

• EVERLASTING
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 29 January 2010 - 09:09 PM

Първо изчакаите да се успокои. Спечелете доверието му. Нека мине една седмица в учене "Правилата вкъщи", с възможно най- малко стресови ситуаций за него... Като се поокопити започнете с общото послушание. Аз бих изпробвала първо свирката (при една команда да речем), като едновременно въвеждам и жест за командата. След това бих изпробвала кое работи при кучето. Повечето кучета, повече реагират на жестови команди, отколкото на гласови, но е възможно да реагира и на свирката- да започне да я чува- щом казвате, че първия път е реагирало по някакъв начин, ще си проличи. Сега е важно да се опознаете взаимно и да си спечелите доверието!
И нещо много важно- Не използваите свирката когато ви скимне просто за да видите как ще реагира кучето...! Трябва да се използва с цел, а не просто така, защото би приело звука като нещо нормално от новото му ежедневие.

#7 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 29 January 2010 - 11:44 PM

И аз мисля, че кучето би трябвало да се научи без проблеми на команди с жестове - нали в природата кучетата все пак не говорят, разчитат на езика на тялото много повече, отколкото на лай, ръмжене и т.н.

Ние имаме жест за всяка команда - учихме го нарочно така, за да може и отдалече да изпълнява командите - напр, да не викаме като изумели, като е далече от нас - а да идва при определен жест и евентуално за времето, когато остарее, ако не чува добре. Понякога си правя експерименти и му подавам командите само с жестове, без да издам нито звук - ако е мотивиран, изпълнява всичко абсолютно точно.

Дай време на кучето, нека се успокои и свикне с вас. Аз бих използвала свирката за привличане на вниманието, ако установите, че я чува. И пак - браво на вас, ние така и не успяхме да намерим такава свирка - вече трета имаме, която се задържа, без да я изгубим, но нито една не беше ултразвукова, всичките ги чуваме и ние.
User's Signature

"Консумацията на положителности е задължителна."
Качена снимка

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни