КАСТРАЦИЯТА
Публикувано: 21 June 2009 - 05:11 PM
Имам 3 кучета - две женски и един мъжки Добермани. Нито едно от тех не е кастрирано. И трите са с отлични родословия, в отлично здраве и притежават всички качества необходими за развъждане. Въпреки това от известно време обмислям варианта да кастрирам по-възрастната си женска (на 2,5 години) без да е давала поколение, тъй като не ми се отглежда кучило на този етап, а ми е все по-трудно да я опазвам по време на разгонването от мъжкия ми, който направо се побърква през този период. А тя на всичкото отгоре се разгонва не по 2 а по 3 пъти годишно. Мъжкия не смятам да го кастрирам.
Освен всичко останало ме блазни идеята, че евентуално кучката ще бъде по-здрава.
Та въпроса ми е - до колко има смисъл да кастрирам кучето на тази възраст от 2,5 години и ще я направи ли това по-здрава. Отделно има ли риск да се предизвикат нежелани усложнения и заболявания. Кучката е в много добро здраве и не искам да и причиня нещо, за което ще съм отговорен и ще съжалявам после. Просто много се двоумя. Страх ме е повече отколкото ако мен ще оперират...
Моля за съвет от ветеринарните лекари пишещи тук!
Ще съм ви много благодарен.
Поздрави!
Публикувано: 21 June 2009 - 07:03 PM

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 21 June 2009 - 07:48 PM
Иначе въпроса ми остава отворен. Има ли смисъл от гледна точка здравето на кучката, да направим кастрация, след като вече са минали 4-5 разгонвания. Ще се отрази ли добре това на нейното здраве занапред, и ще се намали ли значително риска от опасните болести? Ако да, кои често срещани болести бихме избегнали, при евентуална кастрация сега?
Публикувано: 21 June 2009 - 11:31 PM
tok4ev, в Jun 21 2009, 08:48 PM, написа:
Да. Не може да слагаш хормони и да е полезно. Още повече не е наложително, т.е. с някаква лечебна цел.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 22 June 2009 - 12:06 AM
Публикувано: 23 June 2009 - 12:03 PM

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА
Лична страница
Публикувано: 23 June 2009 - 02:02 PM
Аз също се колебаех за кастрация, но след малко четене и размисъл реших, че ще кастрирам моето куче. Тя е на 13 месеца, кръстоска между хъски и маламут и още не се е разгонвала. Малко по-нагоре четох в темата, че има хормонално предизвикани кожни болести. Кои кожни болести са това, ако някой може да даде информация. И другият ми въпрос е, ако има вариант и за инхалационна и за другия тип упойка, кой е по-удачен, има ли по-безопасен?

but trash bins, loneliness and pain...
Still that won`t keep my tail from wagging
my love I`ll give through sunny days and rain...
Because I know that somewhere I`m awaited
That gives me strength to live another day...
And although with the Fate itself I`m racing
I know I`ll win and I will meet my MAN...
Публикувано: 23 June 2009 - 02:16 PM
Темата е толкова обширна, че няма да стигне форума....!
Кастрацията е най-полезна, когато е рано (преди първото разгонване).
...И 13 мес. е добре...!
Ако имате избор: инхалационната анестезия с Изофлуран е идеалния вариант. Има и много добри и напълно безопасни венозни решения също.... Консултирайте се с хирурга.

СТАРА ЗАГОРА
Лична страница
Публикувано: 23 June 2009 - 02:20 PM
drjeliazkov, в Jun 23 2009, 03:16 PM, написа:
Темата е толкова обширна, че няма да стигне форума....!
Кастрацията е най-полезна, когато е рано (преди първото разгонване).
...И 13 мес. е добре...!
Ако имате избор: инхалационната анестезия с Изофлуран е идеалния вариант.
Мерси много, ще имам предвид.

but trash bins, loneliness and pain...
Still that won`t keep my tail from wagging
my love I`ll give through sunny days and rain...
Because I know that somewhere I`m awaited
That gives me strength to live another day...
And although with the Fate itself I`m racing
I know I`ll win and I will meet my MAN...
Публикувано: 23 June 2009 - 03:56 PM
Цитат
Кастрацията за социални индикации на кучета са вредни, но за неговият собственик е много полезна.
За медицински причини - това е доста по-различен разговор, там наистина е много добре да се мисли и преценят за и против и да не се поддаваме на категоричните заявления на нашите ветове и уверения за пълна безопасност при кастрацията.
То поражда в мен някакво 25% съмнение,че може би кастрацията не е панацея за всички видове болести и дали си заслужава риска при куче джобен формат.Кастрират се кучетата най-вече за предотвратяване на нежелана бременност,която в моя случай просто няма как да стане.
И още си мисля,че риска за рак на гърдата при нераждали жени е в пъти по-голям,ама никоя не е тръгнала да се кастрира превантивно след минаване на детеродна възраст.Сигурно е безкрайно глупаво това сравнение ама си го мисля и съм изпаднала в дълбоко колебание...имам време да реша...просто искам да събера повечко мнения
Публикувано: 24 June 2009 - 09:05 AM
Не може да се прави никакво сравнение по отношение на етиологията на мамарните тумори, пиометрата, кожните проблеми, диабета, общия имунитет, поведението и мн.други....

СТАРА ЗАГОРА
Лична страница
Публикувано: 24 June 2009 - 11:08 AM

Публикувано: 24 June 2009 - 12:26 PM
Само дето е по ленива иначе си е същтата

Публикувано: 24 June 2009 - 12:31 PM
http://www.stlzoo.or...trationForm.htm
Публикувано: 24 June 2009 - 01:13 PM
д-р Коджабашев, в Jun 24 2009, 01:31 PM, написа:
http://www.stlzoo.or...trationForm.htm
Може ли някой да преведе за какво става въпрос
Публикувано: 24 June 2009 - 01:33 PM
СТАВА СИ КАТО КАСТРИРАНО.
ВСЕ ОЩНЕ ЗНАМ ДАЛИ ГИ ИМА ОДОБРЕНИ ПРИ КУЧЕТО ИМПЛАНТИТЕ. ПРИ ОВЦЕТЕ НАПРИМЕР РАБОТЯТ ОТДАВНА С ДРУГИ ЦЕЛИ....

СТАРА ЗАГОРА
Лична страница
Публикувано: 24 June 2009 - 01:58 PM
drjeliazkov, в Jun 24 2009, 02:33 PM, написа:
СТАВА СИ КАТО КАСТРИРАНО.
ВСЕ ОЩНЕ ЗНАМ ДАЛИ ГИ ИМА ОДОБРЕНИ ПРИ КУЧЕТО ИМПЛАНТИТЕ. ПРИ ОВЦЕТЕ НАПРИМЕР РАБОТЯТ ОТДАВНА С ДРУГИ ЦЕЛИ....
Ааааа в мозъка не бъркам

Впрочем кастрирала съм вече веднъж- куче на 3кг и 400 грама - Чери -на 5 месеца и половина беше ,мина като по учебник,тогава бях 100% убедена че постъпвам правилно.
Ама сега какво ми става...едни съмнения ме терзаят.....
Публикувано: 24 June 2009 - 02:51 PM
2 варианта - малък и голям, с трайност 6 и 12 месеца. Трудно е да се премахне, защото лесно се чупи. Което би трябвало да значи, че след спиране на действието му директно се поставя нов.
Информацията е от 2002 г - като до тогава продукта не е одобрен за продажба, а това е описание на продукта, съпроводено с декларация, която участващия в ТЕСТВАНЕТО на продукта да попълни, за да бъде включен в програмта за тестване.
След поставянето му има период - 2 месеца, през който женските все още могат да заченат. За това препоръчват допълнителни хормонални хапчета, докато започне импланта да действа.
Наблюдават се странични ефекти - като напр. напълняване, така както и при кастрацията.
След изтичане на действието му животните отново връщат размножителните си способности. Т.е. за феновете на хормонални препарати - това може да е и добър избор.
Аз бих казала "не, благодаря".
(съжалявам за дърварския превод - позлвам преводач)

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com