Dog.bg Форуми : КАСТРАЦИЯТА

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

• (24 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

КАСТРАЦИЯТА

#61 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
  • Група: Без дом
  • Interests:Биология, животни...
Публикувано: 17 May 2009 - 09:51 PM

Доста клиники имат интернет страници, някои имат Ценоразписи. Потърсете там.
User's Signature

Nothing but the best is good enough!

#62 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 21 June 2009 - 05:11 PM

Здравейте!
Имам 3 кучета - две женски и един мъжки Добермани. Нито едно от тех не е кастрирано. И трите са с отлични родословия, в отлично здраве и притежават всички качества необходими за развъждане. Въпреки това от известно време обмислям варианта да кастрирам по-възрастната си женска (на 2,5 години) без да е давала поколение, тъй като не ми се отглежда кучило на този етап, а ми е все по-трудно да я опазвам по време на разгонването от мъжкия ми, който направо се побърква през този период. А тя на всичкото отгоре се разгонва не по 2 а по 3 пъти годишно. Мъжкия не смятам да го кастрирам.
Освен всичко останало ме блазни идеята, че евентуално кучката ще бъде по-здрава.
Та въпроса ми е - до колко има смисъл да кастрирам кучето на тази възраст от 2,5 години и ще я направи ли това по-здрава. Отделно има ли риск да се предизвикат нежелани усложнения и заболявания. Кучката е в много добро здраве и не искам да и причиня нещо, за което ще съм отговорен и ще съжалявам после. Просто много се двоумя. Страх ме е повече отколкото ако мен ще оперират...
Моля за съвет от ветеринарните лекари пишещи тук!
Ще съм ви много благодарен.
Поздрави!

#63 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 21 June 2009 - 07:03 PM

tok4ev, а обмислял ли си вариант да й подтиснеш разгонването чрез хормонални препарати? Поне докато вземеш решение какво да правиш. Има такива препарати, които се прилагат по схема, инжективно. Можеш да ги използваш за известно време, например 2 години и тогава да вземеш решение дали да я заплодиш или да я кастрираш. Само предложение. Другите варианти са - да ползваш препарати от типа на "Stop-dog" - те са във вид на спрейове и хомеопатични таблетки подтискащи миризмите през този период, така че да не се дразнят мъжките кучета. И двете неща съм ги прилагала върху кучета и не е имало проблем досега.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#64 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 June 2009 - 07:48 PM

Ами върху първият вариант съм мислил, но съм чел, а и по-назад в темата пише, че тези хормонални препарати са нож с две остриета и увеличават риска от образуване на тумори. Незнам дали е вярно, но за мен основното е здравето на кучето. Не бих искал да използвам нещо, което би могло да има негативни последици. А за спрейовете тип "stop-dog" сега разбирам че съществуват. Би ли споделила, къде могат да се намерят, дори и от интернет ако може да се поръчат. Може и на лични, за да не излизаме много от темата. Такова нещо бих пробвал.
Иначе въпроса ми остава отворен. Има ли смисъл от гледна точка здравето на кучката, да направим кастрация, след като вече са минали 4-5 разгонвания. Ще се отрази ли добре това на нейното здраве занапред, и ще се намали ли значително риска от опасните болести? Ако да, кои често срещани болести бихме избегнали, при евентуална кастрация сега?

#65 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 21 June 2009 - 11:31 PM

Показване на мнениетоtok4ev, в Jun 21 2009, 08:48 PM, написа:

а и по-назад в темата пише, че тези хормонални препарати са нож с две остриета и увеличават риска от образуване на тумори.

Да. Не може да слагаш хормони и да е полезно. Още повече не е наложително, т.е. с някаква лечебна цел.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#66 Потребителят е офлайн   чери1 Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 22 June 2009 - 12:06 AM

А как мислите,дали е удачно да се кастрира дребно достигащо до около 2 -3 килограма в зряла възраст женско куче,при положение,че нежелана бременност няма как да се получи,кучинката е единствено куче в семейството и винаги на повод извън къщи.Още е малка но времето си лети а аз имам колебания какво е по-доброто решение за кучето(за стопаните е ясно)Някакси прекалено необратима е тази стъпка,да не съжалявам след години ако затлъстее или вземе да не задържа урина или пък нещо друго....все пак ще я лиша тотално от хормони,това си е шок за организма,при жените знам че се пият хормони през менопаузата....Много обичам кучето си и се страхувам да не и навредя .А се страхувам и от самата операция,все пак си е риск дори и само заради упойката и се питам дали в моя случай си заслужава.....Засега съм 60на 40 процента в полза на кастрацията,но искам да чуя още мнения конкретно за моя случай.
User's Signature

Качена снимка

#67 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Ветеринарен лекар
  • Interests:Плуване, бойни изкуства, музика( свиря на ударни инструменти), кино, политика....

Публикувано: 23 June 2009 - 12:03 PM

Още ли се двуомите за кастрацията...?
User's Signature

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#68 Потребителят е офлайн   my_kaya Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 23 June 2009 - 02:02 PM

Здравейте,

Аз също се колебаех за кастрация, но след малко четене и размисъл реших, че ще кастрирам моето куче. Тя е на 13 месеца, кръстоска между хъски и маламут и още не се е разгонвала. Малко по-нагоре четох в темата, че има хормонално предизвикани кожни болести. Кои кожни болести са това, ако някой може да даде информация. И другият ми въпрос е, ако има вариант и за инхалационна и за другия тип упойка, кой е по-удачен, има ли по-безопасен?
User's Signature

The world has given to me nothing
but trash bins, loneliness and pain...
Still that won`t keep my tail from wagging
my love I`ll give through sunny days and rain...

Because I know that somewhere I`m awaited
That gives me strength to live another day...
And although with the Fate itself I`m racing
I know I`ll win and I will meet my MAN...

#69 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Interests:Плуване, бойни изкуства, музика( свиря на ударни инструменти), кино, политика....

Публикувано: 23 June 2009 - 02:16 PM

Кожните проблеми са само върхът на айсберга хормонален дисбаланс....!
Темата е толкова обширна, че няма да стигне форума....!

Кастрацията е най-полезна, когато е рано (преди първото разгонване).
...И 13 мес. е добре...!
Ако имате избор: инхалационната анестезия с Изофлуран е идеалния вариант. Има и много добри и напълно безопасни венозни решения също.... Консултирайте се с хирурга.
User's Signature

СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#70 Потребителят е офлайн   my_kaya Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 23 June 2009 - 02:20 PM

Показване на мнениетоdrjeliazkov, в Jun 23 2009, 03:16 PM, написа:

Кожните проблеми са само върхът на айсберга хормонален дисбаланс....!
Темата е толкова обширна, че няма да стигне форума....!

Кастрацията е най-полезна, когато е рано (преди първото разгонване).
...И 13 мес. е добре...!
Ако имате избор: инхалационната анестезия с Изофлуран е идеалния вариант.

Мерси много, ще имам предвид.
User's Signature

The world has given to me nothing
but trash bins, loneliness and pain...
Still that won`t keep my tail from wagging
my love I`ll give through sunny days and rain...

Because I know that somewhere I`m awaited
That gives me strength to live another day...
And although with the Fate itself I`m racing
I know I`ll win and I will meet my MAN...

#71 Потребителят е офлайн   чери Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 June 2009 - 03:56 PM

А как бихте коментирали това.

Цитат

При оценката на риска да се търси баланс в рамките на диапазона <<да се кастрира за да се предотвратява на рака на гърдата и пиометра,» към «да не се кастрира или да се отлага кастрацията за предотвратяване на пикочната инконтиненция, невъзможност от задържане на урината и хапенето,риска от развитие на ортопедични заболявания или рак на костите както и затлъстяване.»
Кастрацията за социални индикации на кучета са вредни, но за неговият собственик е много полезна.
За медицински причини - това е доста по-различен разговор, там наистина е много добре да се мисли и преценят за и против и да не се поддаваме на категоричните заявления на нашите ветове и уверения за пълна безопасност при кастрацията.

То поражда в мен някакво 25% съмнение,че може би кастрацията не е панацея за всички видове болести и дали си заслужава риска при куче джобен формат.Кастрират се кучетата най-вече за предотвратяване на нежелана бременност,която в моя случай просто няма как да стане.
И още си мисля,че риска за рак на гърдата при нераждали жени е в пъти по-голям,ама никоя не е тръгнала да се кастрира превантивно след минаване на детеродна възраст.Сигурно е безкрайно глупаво това сравнение ама си го мисля и съм изпаднала в дълбоко колебание...имам време да реша...просто искам да събера повечко мнения
User's Signature

Качена снимка

Чери живее в сърцето ми ......и не спира да боли.........

http://www.youtube.c...h?v=3j3Zyu69lpA

#72 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 June 2009 - 09:05 AM

Между цикъла на жената и този при кучето няма почти нищо общо, с изключение на типовете хормони....
Не може да се прави никакво сравнение по отношение на етиологията на мамарните тумори, пиометрата, кожните проблеми, диабета, общия имунитет, поведението и мн.други....
User's Signature

СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#73 Потребителят е офлайн   hwarang Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 June 2009 - 11:02 AM

Поведението на кучето не би трябвало да се промени след кастрацията нали ( за женско говоря) , то всъщност не знае , че е кастрирано , но това е добре за него.
Какво мислите ?
User's Signature

Качена снимка

#74 Потребителят е офлайн   Waikikii Икона

• Free the мушмул :)
  • PipPipPip
  • Група: Root Admin

Публикувано: 24 June 2009 - 11:08 AM

Аз промяна в поведението на моето куче не съм забелязала. Продължава да си бъде толкова луда навънка, а вкъщи все толкова кротка. Така, че спокойно :smile:

#75 Потребителят е офлайн   Виктория Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 June 2009 - 12:26 PM

Промяна в характера категорично-НЕ
Само дето е по ленива иначе си е същтата :wub:

#76 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 June 2009 - 12:31 PM

Toва е една добра алтернатива на кастрацията. Проблем е само цената.....

http://www.stlzoo.or...trationForm.htm

#77 Потребителят е офлайн   чери Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 June 2009 - 01:13 PM

Показване на мнениетод-р Коджабашев, в Jun 24 2009, 01:31 PM, написа:

Toва е една добра алтернатива на кастрацията. Проблем е само цената.....

http://www.stlzoo.or...trationForm.htm

Може ли някой да преведе за какво става въпрос
User's Signature

Качена снимка

#78 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 June 2009 - 01:33 PM

БЛОКИРАТЕ KOMAНДИТЕ ЗА ПОЛОВИТЕ ХОРМОНИ " ОТ МОЗЪКА" ДИРЕКТНО....НАЙ-ОБЩО.
СТАВА СИ КАТО КАСТРИРАНО.
ВСЕ ОЩНЕ ЗНАМ ДАЛИ ГИ ИМА ОДОБРЕНИ ПРИ КУЧЕТО ИМПЛАНТИТЕ. ПРИ ОВЦЕТЕ НАПРИМЕР РАБОТЯТ ОТДАВНА С ДРУГИ ЦЕЛИ....
User's Signature

СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#79 Потребителят е офлайн   чери Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 June 2009 - 01:58 PM

Показване на мнениетоdrjeliazkov, в Jun 24 2009, 02:33 PM, написа:

БЛОКИРАТЕ ПОЛОВИТЕ ХОРМОНИ " ОТ МОЗЪКА" ДИРЕКТНО....НАЙ-ОБЩО.
СТАВА СИ КАТО КАСТРИРАНО.
ВСЕ ОЩНЕ ЗНАМ ДАЛИ ГИ ИМА ОДОБРЕНИ ПРИ КУЧЕТО ИМПЛАНТИТЕ. ПРИ ОВЦЕТЕ НАПРИМЕР РАБОТЯТ ОТДАВНА С ДРУГИ ЦЕЛИ....

Ааааа в мозъка не бъркам :ea_103: или поне ако и докато не стане рутинно.
Впрочем кастрирала съм вече веднъж- куче на 3кг и 400 грама - Чери -на 5 месеца и половина беше ,мина като по учебник,тогава бях 100% убедена че постъпвам правилно.
Ама сега какво ми става...едни съмнения ме терзаят.....
User's Signature

Качена снимка

#80 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 24 June 2009 - 02:51 PM

"Устройство", което постепенно освобождава Deslorelin - хормон, който потиска временно ограничаване репродуктивна ендокринната система, предотвратяване на производството на хипофизата (FSH и LH) и gonadal хормони (естрадиол и прогестерон при жените и тестостерон при мъжете).

2 варианта - малък и голям, с трайност 6 и 12 месеца. Трудно е да се премахне, защото лесно се чупи. Което би трябвало да значи, че след спиране на действието му директно се поставя нов.
Информацията е от 2002 г - като до тогава продукта не е одобрен за продажба, а това е описание на продукта, съпроводено с декларация, която участващия в ТЕСТВАНЕТО на продукта да попълни, за да бъде включен в програмта за тестване.

След поставянето му има период - 2 месеца, през който женските все още могат да заченат. За това препоръчват допълнителни хормонални хапчета, докато започне импланта да действа.
Наблюдават се странични ефекти - като напр. напълняване, така както и при кастрацията.

След изтичане на действието му животните отново връщат размножителните си способности. Т.е. за феновете на хормонални препарати - това може да е и добър избор.
Аз бих казала "не, благодаря".

(съжалявам за дърварския превод - позлвам преводач)
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

• (24 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема