Обезпаразитяване
Публикувано: 17 September 2008 - 11:06 AM
Преди пет дни котката ми изходи един жив глист (беше около 3-4 см, бял и тънък, не плосък). Веднага му дадох една таблетка Drontal Cat, знам, че след 15 дни трябва да му дам още една. Но, от тогава ходи по нужда всеки ден и до сега не е изкарал нито един паразит. Кога ще ги изкара? Аз си мислех, че след като го изходи жив, сигурно има много :(. И другото, което ме вълнува е, че имам малки деца, на 2г и 4г. Възможно ли е да са се заразили, защото много го целуват?
Благодаря предварително! :wub:
Публикувано: 17 September 2008 - 01:06 PM

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.
Публикувано: 17 September 2008 - 04:00 PM
Цитат
Кажете ми поне някои, моля. До кога да го следя, дали ще изкара глисти? И как да разбера, че се е изчистил, да занеса ли проба?
Публикувано: 04 October 2008 - 05:47 PM
Моето кученце е на 2 месеца и 15-тина дни, йоркче, Шантал. До сега не е обезпаразитявана външно и май нямаме бълхи или по-лошо кърлежи.. Не е излизала навън, не е и къпана.. :) Та въпроса ми е: трябва ли да я обезпаразитя вече? С какво, за да не й се прецака козинката и да е ефикасно? :)
Публикувано: 29 October 2008 - 11:03 AM

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА
Лична страница
Публикувано: 30 October 2008 - 11:16 PM
Чета аз из нета и разни учебници за кучешката тения.. понеже лично мен много ме притеснява.. :) Моето кученце още не е излизало, но ние я целуваме, гушкаме, спи при нас, а скоро ще има контакт с разни и разнообразни паразити..
Има ужасно много митове и легенди за кучешката тения.. и понеже тук има хора, които разбират ми се иска да ни изяснят реално нещата как стоя :) Предполагам и други се интересуват ..
Като за начало защо си обезпаразитяваме кученцата на 3 месеца? Четох, че тенията започва да отделя яйца чак 100 дни след като бъде погълната от кучето, което някак си отговаря като причина.. обаче .. четох, че лекарството действа на нервите на старите тении, възрастните индивиди, а младите, яйцата, кое ги убива, изкарва? Смисъл не трябва ли да се даде след 20 дни пак някакво лекарство? Защото кучешката тения е много малка и едва ли ще я забележим.. и не знаем дали кучето ни реално няма? Малко объркано го написах, но съм болна и моля за прошка :(
После: Какъв е шанса кученцето ни да хване кучешка тения в София? Питам конкретно, защото тук живея и около нас няма пасища и овце и междинни гостоприменици?
Как ви са симптомите, че кучо има кучешка тения?
Какви са симптомите, че човек има кучешка тения?
Каква е профилактиката за нас и кучето? Четох за мити ръце и зеленчуци, за неядене на вътрешности на животни.. блях, но това изглежда лесната част..
Извинявам се ако е пускана такава тема или е говорено, но поогледах и не намерих.. :izcherven: Съжалявам, че и малко неясно съм писала и може би неразбираемо :izcherven:
Надявам се ще разберете притеснението ми и някой ще отговори на въпросите ми или ще ме насочи поне къде да чета :blink: ;)
Публикувано: 30 October 2008 - 11:28 PM
Цитат
Не знам, аз моите обезпаразитявам на 1 месец.
Цикъла на развитие на глистите (обезпаразитяваме и за тях) е 27 дена.
Цитат
Да, и така се прави. Първо обезпаразитяване, после се повтаря след 14 дена.
В Гугъл има много за това. Чудех се кое да ти цитирам, но реших, че няма смисъл. Потърси, има.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 01 November 2008 - 11:05 AM
http://www.dpd.cdc.g...cosis_page1.htm
Публикувано: 01 November 2008 - 11:16 AM

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА
Лична страница
Публикувано: 11 November 2008 - 06:43 PM
Публикувано: 17 November 2008 - 10:41 AM
Искам да попитам , става дума за кученце на 2 месеца. На 45 дни го обезпаразитявах външно и вътрешно и му сложиха първа ваксина. Изгвърли доста глисти , бълхите (имаше някоя друга) изчезнаха и те. На втората ваксина и второ обезпаразитяване - след 14 дни - не видях да изхвърли нищо , но няколко дни по късно забелязах едни малки бели мърдащи гадини, като семки на краставица май става дума за Дипилидиум Канинум . Взех още една доза за вътрешно обезпаразитяване и му я дадох ( 7 дни след предната) една розова каша. Май е дронтал но не съм 100% сигурен. Пак изхвърли няколко от тези малките бели мърдащи гадини. На следващия ден пак имаше но вече нешаваха . Та питането ми е този препарат ефективен ли е срещу тези паразити или трябва с друг да продължа ? Дали кученцето е обезпаразитено ? Продължавам да го наблюдавам засега нищо не се вижда .