Цитат
Незнам колко разбирате в кучета ,май не много че карате човека да дърпа парцали.Това е много тъпо ,как можете да давате на човека такива совети. Кучето може да бъде изложбено на екстерер,може да се включи в селекция,но ако прецакаш ий зъби и стойка ,забрави да порасне изложбенно куче.Дърпане за ръкав не влиза в екстериер ,това е друг вид состезание.И на кой ти потребвало насъскано куче,Работно куче в тази посока е нож с две остриета,може да бъде опасно за хора,вие да не на граница ще я пращате
Това изобщо не е така:
https://www.facebook...&type=3&theater
https://www.facebook...&type=3&theater
Обучението на кученцето започва от най-ранна възраст.Изобщо не е тъпо,а се развиват качествата на кученцето.Мисля,че не правите разлика между ''насъскано'' куче каквото и да означава това и спорт.Навсякъде по света хората практикуват ИПО/Шутзхунд,ринг спорт,мондьоринг и др еквиваленти.Тези кучета са едни от най-социалните,най-добре възпитани/обучени и под абсолютен,тотален контрол от своите водачи/стопани.
Овчарката по своята същност е работно куче селектирано именно с тази цел.Овчарката не е манекен.Нямам нищо против изложбите защо не,но това не е най-важното.
За да бъде допуснато кучето да разплод то трябва да издържи изпит за развъдна годност,който включва елементи на ИПО-послушание и защита.
Каква е разликата дали кучето ще дърпа парцалче или ще играе със стопанина с въженце например или каквато и да е друга играчка.Не случайно за бебета са измислени парцалчета,салами,бебешки байт падове и др.
Имам възможността ежедневно да наблюдавам обучението на кучета бебета за спорт и реална работа и нито едно от тях не е ''развалило захапка или стойка'' някой от тях са изложбени и захапката си ем абсолютно наред.
Единствено трябва да се внимава в периода на смяна тъй като са болезнени и е добре дори да се прекрати за кратко зависи как се държи кученцето
Ето един цитат относно защитата:
''Properly assesing protection work is of the utmost importance in selecting working dogs for breeding purposes.For this reason the assessment of the protection work must have the highest priority.The protection is especially effective in differentiating natural performance attributes from learned ones.Some of the most important criteria for assesing a dog include:
-ability to withstand pressure,self-assuredness,steady nerves,balanced drives,natural protective behavior,willingness to take direction and follow comands.
Дори и да не спортуваш с нея специално ИПО това да си хапе салам и да дърпате е най-аката игра за кучето.Възможността да се побори и да си спечели плячката ги кара да обожават играта на дърпанка
Съгласна съм с това,което казва Ира събирай я с други кученца на нейната възраст,с хора и различни места за да добива уверенсот и да е социална.
Поздрави и качвай още снимки на сладураната-много е красива.
Относно храната според мен вдигни количеството месо,като според мен изключи пилешкото,а дроб 1-2 пъти макс в седмицата.2 пъти риба е добре да даваш заради омегите.Бих е посъветвала да храниш по БАРФ,т.е сурово,но не всеки приема идеята присърце.Не забравяй яйце,извара,кис.мляко,зеленчук.